Jump to content

Spink

Members
 • Posts

  7
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Antwerpen

Spink's Achievements

 1. Bedankt voor jullie reacties! Het zou idd scherp zand kunnen zijn. Erg diep omwoelen ga ik echter niet doen, want niet veel dieper zit gele zavelgrond en dat is al helemaal niks waard. Ik ga dus gewoon nog wat geduld moeten hebben en nog meer compost gebruiken als ik het zo lees. Ik heb nu op nog geen 10m2 ongeveer 3-4 kruiwagens gebruikt en dat leek me al veel. Dacht ook altijd dat je compost moest inwerken, maar het mag er dus ook opliggen? Ik heb nochtans de indruk dat dat eeen harde laag vormt als het eerst nat is en daarna opdroogt in droge periodes. Misschien moet ik ook eens wat stalmest zoeken, maar teveel mest is ook niet goed dacht ik?
 2. Hallo, Wij zitten hier met een zeer arme zandgrond. Vorig jaar heb ik een eerste poging gedaan om er een moestuin op te starten, maar er zat niet veel fut in. De planten groeiden duidelijk niet goed. Dit jaar wilde ik het daarom steviger aanpakken en heb bij de gemeente een grote bak compost gaan halen. Die heb ik flink in de zandbodem gemengd en alles goed los gewoeld. Na een aantal regenbuien begon de bodem echter weer compacter en vaster te worden. Ondertussen lijkt het meer op beton... Als je er met je hand in gaat, dan krijg je amper beweging in de grond. Enkel met een stevige schop krijg je het nog een beetje los. Het lijkt alsof de compost de grond doet verstenen. Hier kunnen planten volgens mij nooit goed in wortelen. Wat doe ik verkeerd en wat kan ik eraan doen? Ik wil luchtige grond zoals potgrond...
 3. Ik wil hier nog eens op terugkomen. De plantjes die ik meer dan een maand geleden in de moestuinbak gezet heb, doen het allemaal heel slecht dit jaar. Er gebeurt precies helemaal niks. Ze groeien niet, worden geel, ... Het zou het weer kunnen zijn, maar bij de buurman staat er ondertussen een oerwoud. Ik begin daarom sterk te denken dat de grond in de moestuinbak niet meer goed is. Ik heb er nu een jaar of 4 à 5 groenten in gekweekt en elk jaar doe ik er organische meststofkorrels in en de afgelopen 2 jaren ook compost. Wat kan ik nog meer doen om de grond goed te houden? Is die compost eronder mengen wel een goed idee eigenlijk, want mijn buikgevoel zegt dat het daar iets mee te doen heeft...
 4. Verbranding door plots naar buiten te gaan lijkt me onwaarschijnlijk, want ik had ze al een week of drie buitenstaan in een potje. Vanaf ik ze dan in de bak gezet heb, gaat het mis. Er is de laatste weken ook weinig of geen felle zon geweest. Vooral de citroenkomkommer heeft er veel last van, vorig jaar heeft ie het ook niet gehaald. De rest komt er na een tijdje meestal wel door. Bijmesten doe ik elk jaar in het begin van het seizoen met organische groenten meststof en compost. Zou ik misschien juist teveel mest gebruiken? De radijsjes die ervoor stonden hadden daar geen last van.
 5. Zoals elk jaar kweek ik een aantal groenten in een houten moestuinbak. Ik zaai de plantjes eerst in kleine potjes en als ze voldoende groot zijn en het weer wordt beter, dan plant ik ze uit in mijn bak. Vorig jaar viel het mij op dat na 1 à 2 weken na het uitplanten de bladeren geel werden en dat sommige plantjes gewoon verschrompelen en afsterven. (zie foto's) Ik dacht toen dat het door de kou kwam, maar dit jaar heb ik het weer... en zo koud is het nu echt niet. Ik heb het bij alle planten die ik uitplant in de bak: courgette, pompoen en boontjes. Ik heb ervoor op dezelfde plaats radijsjes gekweekt in het voorjaar en die waren perfect. Ook de sla in de bak doet het goed. Wat is het probleem?
×
×
 • Create New...