Jump to content

xychix

Members
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Amsterdam
 1. ik had hier ook last van bij de aardbeien lang de rand van mijn balkon. Ik heb de oorzaak gevonden! Mijn dochter van 3 vindt ze heeerlijk!
 2. Ik heb kropjes sla gekocht een week of 10 geleden. 8 in eigen moestuinbakken gezet en 4 aan e buuv gegeven. buuv heeft ze in makkelijke moestuin mix op een inpandig balkon staan. Deze zijn al lang opgegeven (en daarvoor flink gegroeid tot gezonde kroppen). Mijn kropjes staan op een dakterras (meer wind!) en omdat ik een aantal keren weg moest heb ik ze met een druppelaar bewaterd (mogelijk te veel). Rest van de opstelling is het zelfde, zelfde bakken, zelfde makkelijke moestuinmix. De kropjes (en ook de meeste andere gewassen op he dak) groeien heeeeeeel langzaam. De kropjes zijn nu zo groot als een forse sinasappel en beginnen door te schieten (moeten dus toch maar op). Hoe kan de groei zo achterwege blijven als het er verder wel redelijk goed uitziet? teveel zon? (kan haast niet dit jaar), te veel water (mogelijk, duppelaar heeft in het begin op 4x 30 minuten druppelen per 24 uur gestaan, te veel!) , te veel wind? (zou kunnen het waait daar altijd wel iets al heeft het dakterras wel glazen wanden rondom.)
 3. Ga ik vandaag doen, er staat HELEMAAL NIETS in er moet dus iets mis gaan met de bewatering maar ik ben niet zo'n opgever dus daar kijk ik de komende 2 weken naar.
 4. Goed 1 maand na aanmelden op dit forum. Zoals hieronder (vorige updates) te lezen is er al veel gebeurd. Zo ziet het er nu uit in amsterdam Balkon: - klein spul om weg te geven of alsnog ergens te plaatsen komkommer, augurk, zonnebloemen (die kwamen allemaal op in de wortel en radijs bak boven uit de oude grond), en een plukje munt. - bloembakjes met wat aardbeien en een hoopje kruiden. Op de achtergrond nog wat eikeboompjes in pot (gaan later sterk de Franse grond in) Dan de bak op het balkon: Door naar het dakterras met daar 3 bakken en wat los spul (nog te planten en wat tomaat): Zoals je op deze laatste foto's ook kunt zien is er een druppelaar geinstalleerd (chinese prut) bron: http://www.banggood.com/25m-Micro-Drop-Irrigation-System-Atomization-Micro-sprinkler-Cooling-Suite-p-982485.html en een variant op deze: http://www.banggood.com/Intelligent-Automatic-Flowers-Watering-Timer-House-Garden-Water-Timer-p-936317.html
 5. Met het groen nog voor de ogen van ons terrasje in Amsterdam kon ik nog niet stil zitten. Begin april, midden Frankrijk, een erg mooi weekend en mijn oog valt op overtollige oude dakkoepels (dakraam) die ik daar ooit heb neergelegd. Ik zie er een kas in! Maar ja, eerst met mijn oude nog nooit gebruikte frees achter n oud tractortje de boel losgehaald... WAT EN ZWARE KLEI! Dan de uitdaging, hoe maken we die grond snel (had maar 1 dag daar) ietsje losser, gratis compost bij de stort... welja! (bovenstaande foto is niet de moestuin maar een bloemen tuin die ik meteen ook maar heb gemaakt.) En daarna nog een keer met de frees eerdoor om het wat te mengen. Planken getimmerd, dakkoepels erop en klaar..... How eens even, en bewatering dan? Goed nieuwe problemen nieuwe oplossingen: Water voorziening vanaf de regenpijp. Het water raakt nog vrij snel op maar de tuin krijgt op zijn minst n water op 4*1.3 meter van een dakoppervlakte van 8*4, daarnaast zulen de redelijk sluitende koepels de slakken buiten en het vocht binnen houden (hoop ik). Terug naar Amsterdam, nog maar wat compost mee genomen:
 6. Goed, het idee was geboren. Laten we eens uit onze eigen tuin gaan eten... huh welke tuin? Tuin is er nog niet maar de kweekbakjes krijgen eindelijk een doel, een boel sla en radijs en in de andere wat AH moestuintjes. Dit tuintje staat nog van het vorige jaar, toen enkel voor wat bloempjes (oa een flink zonnebloem). Goed, eens kijken of we dat met wat online informatie over SFG kunnen invullen. De poging was leuk maar zoals jullie al uit mijn vorige post gezien is eea. wat uitgebreid. Na het zien van het inspirerende boek van Jellle; 'de makkelijke moestuin' kon ik het niet laten nog een paar bakken te timmeren. In eerste post een link naar de making of.... Over 2 posts de huidige status, maar nu eerst "ondertussen in Frankrijk"
 7. Ik dacht ff dat die hele tak boven mij vinger er af moest boven dat dakje zitten 2 iniemienie blaadjes ... maar die hele tak boven mijn vinger (halve tomatenplant ) is dus geen dief?
 8. 1m2-in-amsterdam-t19826.html Op bovenstaande link lezen jullie mijn intro van een maand geleden. Ja nog maar een maand geleden. Er is al weer erg veel veranderd, dingen half doen lukt mij niet ook al zou ik het willen. Momenteel staat er in de 1m2 bak ui mijn intro t volgende: - 25*25 wortelen (7*6 ~ - 25*25 radijs (~16 radijzen..?) - 25*50 sla (~8 kroppen gemengde soorten) Nu kon ik het daar niet bij laten - 2x courgette in pot - 2x komkommer in pot - 2x augurk in pot - 5x tomaten in pot daarnaast... jaja is er nog een 50*100 bak (op poten) waar wat radijs, bieten en broccoli staat (halve bak in gebruik) en omdat ik het niet kon laten het SFG boek van jelle te kopen "Makkelijke Moestuin" en zelf nog 2 bakken van 0.6 * 1.2 meter te maken is er nog wat bijgekomen.... hornbach-boodschappenlijst-2x-0-6-1-20-bak-t19899.html Koffie drinken zit er op het dak terras niet meer in Foto's komen er aan in de volgende post. Om het overzicht niet te verliezen heb ik een XLS gemaakt:
 9. op welke hoogte moet ik gaan dieven? (eerste moestuin probeer jaar )
 10. Foto's rechtopgezet. Met preview in OSX preview even naar links gedraaid en weer terug naar rechts en daarna weer opgeslagen. Met appeltje-R appeltje-L appeltje-S Dat blijkt voldoende. Vrijdag nog een foto met MM-Mix en alu stripjes. Later volgt er ook nog een klimrek + budget.
 11. Omdat ik het concept goed wil proberen ga ik vrijdag kan en klare MM-Mix halen. De 2 bakken samen kosten ~75 euro aan hout ~10 euro aan aluminium ~6 euro aan veel te veel schroeven ~10 euro worteldoek (nog heeeel veel over) maw 100 euro voor 2 bakken met bodem. De vulling 7 zakken MM-Mix kost nog een keer 70 euro. Daarnaast blijven mijn gewone bakken met potgrond (en wat verse compost) gewoon staan om het verschil te kunnen zien. Ik heb GEEN ervaring en GEEN groene vingers.... kijken waar deze prutser meer uit haalt os de bakken staan op hetzelfde dakterras, dus ongeveer net zoveel zon en wind.
 12. Ik heb ondertussen nog een paar bakken gemaakt van 1.2m bij 0.6m. Van douglashout met bodem staande op balkjes voor de afwatering. Al het zaagwerk is bij de hornbach gratis gedaan. Ik heb hiervoor gekocht: douglas plank, 2,2 x 20 x 300 cm 5684092 5x https://www.hornbach.nl/shop/ELEPHANT-Douglas-Plank-2-2-x-20-x-300-cm/5684092/artikel.html douglas regel, 4,5 x 7 x 250 cm 5684097 3x https://www.hornbach.nl/shop/ELEPHANT-Douglas-Regel-4-5-x-7-x-250-cm/5684097/artikel.html Verder nog gekocht: https://www.hornbach.nl/shop/JD-Plus-spaanplaatschroef-verzonken-kop-m-TORX-4-0-x-45-mm-galv-verz-geel-chromaat-200-stuks/7817933/artikel.html (letop torx bitje, moet je wel hebben !!!!) Ik heb ronde strips maar deze vindt ik niet op de site, deze moet ook wel werken: https://www.hornbach.nl/shop/GAH-ALBERTS-Vlakke-strip-aluminium-zilver-25-x-2-mm-2-m/736378/artikel.html Gronddoek 1M*10M. omdat de bak aan de binnenkant 17,8 hoog is en 60 breed heb je een stuk van 95,6 cm breed nodig. 1M past hierin zonder te verknippen! dus NIET die van 2*5 meter nemen! https://www.hornbach.nl/shop/NATURE-Gronddoek-zwart-10-x-1-meter-100-g-m/8770063/artikel.html deze ter plekke gratis laten zagen. alle planken 120,120,rest (rest is 60 cm) alle regels 60,60,20,20,20,rest (ongeveer 70 cm, je kunt hier nog een keer 60 uithalen en de kist op 4 balkjes zetten...) Dit is voldoende voor 2 bakken van 1,20 * 0,60 met bodem en van de grond. Bouwwijze: - neem 4 korte plankjes en zet de blokjes eronder op de randen. - zet de planken er aan de buitenkant tegenaan NOTE: je krijgt een bak met buitenmaten 120 (lengte plank) * 64,4cm (lengte korte plank + 2x dikte lange plank). De binnenmaten zijn dus een fractie kleiner dan de MM moestuin zoals Jelle in zijn boek beschrijft. Daarnaast ben je een stukje ruimte (4,5*7 cm) kwijt aan de balkjes aan de binnenkant.. je hebt nu een rechthoekig frame. Zet aan de bodem 2 lange planken vast met een schroef in de regels die in de hoeken zitten. Als het goed is past de 3e bodemplank hier nu tussen waarbij 2x 2,2 cm ruimte overblijft. Dit is de afwatering. Zet er naar eigen inzicht nog wat schroeven bij. Draai de bak rechtop en leg de regels eronder. Ik heb de buitenste 2 regels net onder de hoekverbinding (dus ongeveer 5 cm uit de buitenkant van de bak) geplaatst en de 3e midden onder. De bak is af, nu nog worteldoek plaatsen en ik heb daarnaast nog 3 aluminium staafjes meegenomen van 2 meter per stuk om mijn vakverdeling van te maken.
 13. Ik heb er een paar geprobeerd te zetten , beetje extra diep, en een paar nieuw ingezaaid. We zullen zien wat beter werkt. Ik heb er nog 1.2m2 bijgemaakt die ik 100% volgens het makkelijke moestuin concept ga proberen. Vrijdag komt de Makkelijke Moestuin mix erin, dan meng ik ook nog wat vermiculiet door mijn tafel bak en de 1m2 bak waar de huidige spullen instaan blijft zoals hij is. Enkel voorzien van nieuwe compost. We zullen zien wat t beter doet
 14. jij denkt dat deze tere stengeltjes niet meer te redden zijn? Ik heb buiten geen glas.... morgen wat MM-mix kopen en nog 2 bakken timmeren..

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...