-
Aantal items
98 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door FruitLent
-
@Erny de resistentie van 'Fandango' zou ik veiligheidshalve met een korreltje zout nemen. Deze komt van Clause zaden uit zuid-Frankrijk. Inmiddels is gebleken dat Clause verschillende rassen als "resistent" op de markt brengt, welke in de praktijk eerder vatbaar blijken te zijn. Genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat de "resistentie" van veel van de Clause-rassen is gebaseerd op een heterozygote Ph-2 resistentie en dat vinden wij in FruitLent gelijk staan aan "niet resistent". Dit geldt waarschijnlijk ook voor 'Fandango', ook al omdat het een herintroductie betreft van een veel ouder ras.
-
De groene ook nog (verse zaden), maar die stond per ongeluk op "niet beschikbaar". Zojuist weer open gezet.
-
@redzebra Leuk dat je ons artikel over de San Marzano tomaten aanhaalt. Daar heb ik namelijk ooit eens heel veel tijd in gestoken om uit te zoeken en uit te schrijven. Ik zie op jouw foto's een selectie die je van Wim Lybaert hebt verkregen. Gelet op de vorm en de grootte van deze vruchten moet dat de 'San Marzano 3' zijn. Marcel Joosten
-
@redzebra Inderdaad hebben we deze in een grotere hoeveelheid gekocht bij een professionale leverancier. Dit doen we wel vaker, omdat we weten dat onze website redelijk bekend is en we daardoor ons "overschot" aan zaden via de FruitLent-website wel weer kunnen aanbieden, zodat andere hobbyisten deze rassen ook kunnen testen. Dus ja: we zouden er eventueel wel wat zaden van kunnen aanbieden.
-
@Mai Pensato Dank voor de beschrijving van alle rassen. De melige smaak bij gele tomaten herken ik wel, maar dat is met name bij de felgeel gekleurde tomaten die van binnen wat wittig vruchtvlees hebben. Wij hebben nog zaden van het oude Nederlandse tomatenras 'Zonneschijn Goudgele' in bezit. Deze heeft goudgele vruchten waarvan het vruchtvlees van binnen niet wittig is, maar gewoon geel. Deze zijn wel van goede kwaliteit. Qua 'San Marzano'-type gaat wij in 2025 de 'Seviocard' (F1-hybride) testen, want deze is resistent tegen de bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum), hetgeen in de hobbykas nog nog wel een een probleem is (de rassen 'Eduardo' en 'Pozzano' hebben deze resistentie niet). Marcel.
-
@Bertus Nee, deze had ik niet zelf geënt. Deze waren afkomstig van een professionele vermeerderaar in Duitsland.
-
@grusonia Wij testen geen wilde soorten. We hebben wel eens rassen getest met bapaalde phytophthora-resistentiegenen die nog een beetje tegen wilde tomaten aanschurken, zoals 'Matt's Wild Cherry', 'Rote Murmel', 'Koralik' en 'Tomatito de Jalapa'. Zodra je met deze "wilde" rassen gaat kruisen, is er echter een lange weg te gaan om te komen tot nieuwe Phytophthora-resistente rassen met een behoorlijk tuinbouwkundig niveau.
-
Onze Phyotophthora-proef staat er buiten weer fraai bij. Geplant op 7 mei 2024. 47 planten bestaande uit 43 verschillende test-objecten, met: - enkele resistente commerciële F1-hybriden - enkele resistente F1-hybriden uit eigen selectie - enkele resistente F1-hybriden van Roland - enkele resistente zaadvaste selecties - enkele vatbare referentie-planten van verschillende rassen
-
Het zal geen verassing zijn dat door de extreem warme en droge zomer de tomaten het in onze buitenproef dit jaar heel goed doen ! Het hoofddoel van de proef was echter het testen van allerlei rassen en selecties op Phytophthora-resistentie. De proef omvat dit jaar omvat 54 planten met in totaal 44 rassen/selecties. Deze 44 rassen/selecties omvatten: - vatbare rassen (als referentie) - bestaande commerciële rassen (zoals Mountain Magic) - nieuwe commerciële rassen (zoals Paoline en Gourmandsun) - eigen test-hybriden - eigen inteeltlijnen - test-hybriden van Roland De proef dreigt te mislukken omdat er nog geen Phytophthora in zit ! Daarom deze week bij een landbouwkundig proefbedrijf levend materiaal van de nieuwe EU36 en EU37 Phytophthora-stammen opgehaald. De levende sporen vervolgens opgelost in water en de planten op 15 september jongstleden rond 21:00 uur aan alle kanten flink nat gespoten met de sporenoplossing. De nieuwe EU36 en EU37 stammen staan bekend als zeer virulent op aardappelen. Ik ken niet de virulentie van deze stammen op tomaat. We gaan echter de komende dagen vaststellen of de behandeling heeft geholpen...... Ik geef toe: als "tuinder" voelt het toch wel erg raar om gezonde planten bewust ziek te spuiten. Maar als "veredelaar" weet ik dat dit het enige juiste is, want anders gaat er in feite één jaar onderzoek verloren.... (gelukkig zitten er geen andere moestuinen in de buurt die last kunnen hebben van deze actie)
-
@MSDG Inderdaad: dood phyto-materiaal op de composthoop is in beginsel geen probleem. Voor het overige begrijp ik jouw bovenstaande reactie niet, want dat over die mutaties en het doorbreken van resistenties, daar heb ik toch juist uitgebreid over geschreven op mijn pagina ?
-
Op onze hobby-website heb ik een pagina geschreven over de omstandigheden waaronder Phytophthora optreedt in tomaten, wat je ertegen kunt doen en hoe de resistentie van de nieuwe rassen is opgebouwd. Je kunt deze pagina hier vinden: informatie over Phytophthora-resistentie in tomaat Op die pagina staat beschreven: - dat Phytophthora gewoonlijk niet achter blijft in de bodem - dat het onmogelijk is dat Phytophthora overleeft op dood plantmateriaal - hoe Phytophthora dan wel overleeft
-
De linkerrij op de foto staat op dezelfde plek als de proef van vorig jaar. Voor bepaalde bodemziekten kan dat relevant zijn, maar voor de Phytophthora is dat niet echt relevant (in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht / geschreven), dus ik vond dat voor mijn proef van dit jaar geen bezwaar.
-
Ik heb heel veel leuke rassen. Het doel van de buitenproef is echter alleen het vaststellen van de Phytophthora-resistentie van de in de proef opgenomen rassen.
-
Beste lezers, Onze buitenproef van 2022 voor de test van Phytophthora-resistente tomaten ziet er op dit moment zo uit. We hebben twee houten stellingen gebouwd voor de ondersteuning van de planten. Aan deze stellingen staan twee rijen van 22 planten elk, dus 44 planten in totaal. De planten zijn op 12 mei 2022 geplant in een onderlinge afstand van 46,5 cm. De hergroei na het planten is tot nu toe niet geweldig, vanwege de afgelopen periode met koud weer. De 44 planten omvatten in totaal 42 verschillende rassen (twee rassen staan dubbel geplant). De 42 rassen die we dit jaar testen zijn: - enkele commercieel beschikbare rassen die we al vaker hebben getest (met bewezen resistentie) - een paar nieuwe commercieel beschikbare rassen (nog niet eerder getest) - enkele test-hybriden van eigen productie - diverse test-hybriden van Roland (van dit forum) - enkele rassen die zeker vatbaar zijn (als vatbare referentie) Nu maar hopen op een slechte zomer...... 😄 😁 😁 (anders is de proef mislukt) Enkele rassen testen we ook in de kas (maar daar kunnen we de Phytophthora-resistente niet vaststellen). Oh ja: de stenen constructies die jullie links en rechts van het pad zien betreffen originele "Lentse bakkenplekken", nagenoeg de laatste overgebleven bakkenplekken in Lent. Er wordt al jaren niet meer in geteeld en de Lentse ramen die erbij horen ontbreken ook. Deze grappige combinatie (moderne tomatenrassen in historisch erfgoed) wilde ik jullie niet onthouden. Ik zal hier gedurende het seizoen af en toe een update plaatsen. Groetjes allemaal ! Marcel Joosten
-
Vraagje aan de deskundigen hier: Dit jaar wilde ik de oude Heirloom 'Pink Brandywine' in onze hobbykas gaan testen. Uit de diverse beschrijvingen lees ik dat deze aardappelblad zou moeten hebben. Mijn zaailingen hebben echter gewone bladeren. Iemand enig idee wat hier aan de hand is ? Iemand ermee bekend of er wellicht normaalbladiger versies van dit oude ras bestaan ? Of hebben ze mij gewoon iets verkeerds geleverd ? Vriendelijke groeten, Marcel Joosten.
-
@weknow: ik herken me niet in hetgeen je schrijft. Misschien bedoel je het niet zo, maar je wekt de suggestie alsof ik overschrijf wat commercieel naar voren wordt gebracht. Iedereen die de website serieus naleest, weet dat dit precies is wat we niet doen. En voor wat betreft de bruikbaarheid voor liefhebbers: zoals je weet houden we ons al jaren bezig met het uitselecteren van de beste aardappelziekteresistente rassen. Ik kan je verzekeren dat daar ENORM veel vraag naar is vanuit andere liefhebbers die voor hun plezier tomaten in de tuin zetten. De gehele tomatenoogst verloren zien gaan door aardappelziekte doet immers niemand voor zijn plezier. De vraag naar dergelijke rassen was al jaren heel groot en werd na 2021 (begrijpelijkerwijs) nóg groter. Ik weet dat er bij jouw teeltwijze (onder overkapping) niet zo snel sprake is van aardappelziekte, maar die teeltwijze is niet representatief voor de gemiddelde liefhebber. Tenzij je "liefhebber" definieert als iemand die de moeite neemt om zijn tomaten onder een overkapping te zetten, dan heb je gelijk.
-
Damsel F1 tomaten zaden?
FruitLent reageerde op NadineG's topic in Ruilen en verkopen: vraag en aanbod
Dag allemaal, Slechts af en toe kijk ik op dit forum en zie nu hierboven dat de verkrijgbaarheid van de Damsel tomaat wordt bediscussieerd. Tevens worden er vragen gesteld over mijn bereikbaarheid. FruitLent is voor ons een hobby. Telefonische bereikbaarheid is daardoor matig, maar via de mail is deze over het algemeen prima. Velen hebben inmiddels via de mail vragen gesteld waar de aardappelziekteresistente rassen uit de USA zijn gebleven. Zij hebben allemaal netjes binnen één dag antwoord gekregen. In het kort komt het er op neer dat we deze niet langer onder andere hobby-tuinders kunnen verspreiden, vanwege import-perikelen uit de USA. Dus wachten op: 1. een andere Europese partij de import van deze zaden uit de USA oppakt (gebeurt al jaren niet, dus ik vraag me af of we daar onze hoop op moeten vestigen), of: 2. nieuwe rassen van Europese veredelingsbedrijven (komen er steeds meer, al vielen een paar rassen van het Franse HM Clause vorig jaar enorm tegen), of: 3. eigen selecties met vergelijkbare kenmerken (wordt al een aantal jaar aan gewerkt, ook door @Roland van dit forum) Ik wens jullie allemaal een goed tuinseizoen toe ! Marcel Joosten. -
Op 3 oktober jongstleden deed ik jullie verslag van de proef met aardappelziekteresistente rassen. We zijn inmiddels 20 dagen verder. Dus tijd voor een update: het merendeel van de resistente rassen hebben nog steeds nauwelijks tot geen aantasting door Phytopththora ! Alleen het ras 'Jasper' begint langzamerhand wat aantasting te vertonen. Op zich niet onverwacht, want dit ras hebben we al de nodige jaren in onze collectie en we wisten uit andere jaren al dat de resistentie wat lager is dan van de meest resistente rassen. Ik was er eigenlijk eerder verbaasd over dat 'Jasper' het dit jaar zo lang vol hield (gelet op het natte weer). De planten van de vatbare referentie-rassen die we tussen de proef door hadden geplant waren inmiddels helemaal zwart; deze hebben we er zojuist tussenuit gehaald. De overige planten zien er voor de tijd van het jaar nog best goed uit. Ondertussen rijpende vruchten nu natuurlijk wel langzaam. Zie verder onderstaande foto's van zojuist:
-
Beste lezers van dit forum, Diversen van jullie zullen ons wellicht kennen, omdat we al jaren bezig zijn met het opsporen van de beste aardappelziekteresistente tomaten van dit moment. Van sommige van die rassen verkopen we zaden via onze hobby-website. We weten dat deze zaden ook hun weg vinden naar diverse gebruikers van dit forum. Verder kunnen de echte freaks op onze website ook wetenschappelijke achtergronden nalezen over de genetica van de aardappelziekteresistentie in tomaten. Onze buitenproef van 2021 Het zal jullie niet verbazen dat 2021 een fantastisch jaar was om aardappelziekteresistente tomaten te testen. De zomers van 2019 en 2020 waren on-Nederlands warm en droog, waardoor we de buitenproeven met aardappelziekteresistente tomaten om die reden als mislukt moesten beschouwen.... Aangezien het inmiddels begin oktober is, wil ik jullie meenemen in de resultaten van onze buitenproef van 2021. Welke rassen ? We hebben ruim 20 verschillende rassen getest, waaronder: - een paar die zeker vatbaar waren (als referentie) - de nieuwe Duitse rassen Sunviva, Resibella, Rondobella en Vivagrande - vijf nieuwe test-hybriden uit FruitLent - twee nieuwe rassen van Clause (Buffalosun en Crokini) - de nieuwe Amerikaanse hybride Mountain Rouge - twee nieuwe selecties van de West Virginia University - enkele resistente rassen die we al wat langer hebben (en die sommigen van jullie al kennen van onze website) De resultaten ? Zoals jullie op de onderstaande foto zien, zijn sommige planten helemaal zwart van de aardappelziekte (Phytophthora), terwijl anderen nog groen zijn. Dus een prima tijdstip om de balans op te maken..... Ik noem hieronder enkele resultaten: Vatbare rassen Alle vatbare rassen inderdaad zwaar aangetast, volgens verwachting ! Resibella Het Duitse ras Resibella is wel goed resistent, maar vruchtzetting begon vrij laat en een enorme groeikracht met veel dieven. Jammer ! (hier gaan we dus geen zaden van aanbieden) Rondobella Het Duitse ras Rondobella is ook goed resistent, maar ook vrij late vruchtzetting en ook een enorme groeikracht. Nog steeds vrij veel dieven (maar wel wat minder dan Resibella). Ik vind de planten desalniettemin nog steeds vrij onhandelbaar. Jammer ! (hier gaan we dus ook geen zaden van aanbieden) Sunviva Het Duitse ras Sunviva is ook een zeer sterke groeier met vrij veel dieven, maar nog wel enigszins handelbaar. Dus onder voorwaarden geschikt. Alleen voor buiten, niet in de kas ! Hiervan gaan we wel zaden aanbieden, doch de hobby-tuinder moet de enorme groeikracht dan wel op de koop toenemen. Vivagrande Het Duitse ras Vivagrande had fraaie overzichtelijke planten met een middelsterke groei, een goede en vroege vruchtzetting. Dit zag er dus veelbelovend uit ! Helaas vielen echter al vroeg in het seizoen alle bladeren af door een vorm van necrose. Oorzaak onbekend (in ieder geval geen Phytophthora). Zo lang we de oorzaak van de necrose niet kennen, zijn we terughoudend in een aanbeveling. Test-hybriden uit FruitLent De vijf test-hybriden van FruitLent zijn nu allemaal nog helemaal groen, dus goed resistent ! Allemaal planten met een overzichtelijke groeiwijze, niet extreem groeikrachtig, geen overmatige diefvorming, zeer donkergroene bladeren. Hier zit zeker geschikt materiaal tussen ! Crokini en Buffalosun De als "resistent" verkochte nieuwe rassen Crokini en Buffalosun van veredelaar Clause uit Frankrijk blijken juist extreem vatbaar (met name Buffalosun). Jammer, maar vooral kwalijk ! Overigens beiden qua overige kenmerken prima rassen, dus als de resistentie niet van belang is, kunnen deze rassen nog steeds een goede keuze zijn. Mountain Rouge Het nieuwe Amerikaanse ras Mountain Rouge is goed resistent en geeft zeer grote vleestomaten met een heel goede smaak. Beslist een aanrader ! twee nieuwe selecties van de Vest Virginia University Beiden zwakke groeiers met overzichtelijke planten met opvallend lichtgroene bladeren. Beiden laat in de vruchtzetting, laat rijp en op het oog matig productief. Eén van beiden blijkt bovendien vatbaar voor aardappelziekte, doch de andere blijkt juist zeer resistent ! Door de late vruchtzetting en de op het oog matige productiviteit gaan we er geen zaden van aanbieden. Wel gaan we de resistente versie mogelijk gebruiken om te kruisen met andere resistente lijnen die we in bezit hebben, met als doel gewenste kenmerken plus een multigene resistentie samen te brengen in een nieuwe FruitLent-hybride. We zullen de komende jaren zien of dat gaat lukken..... Overige resistente rassen Laat ik hier verder onbesproken (meesten al bekend, omdat deze al enkele jaren eerder beschikbaar waren). Marcel Joosten.
-
Beste Redzebra, Jouw bovenstaande reactie heb ik voorgelezen aan mijn vrouw. Ze vond het heel leuk om te horen ! Inderdaad heeft in onze (oude en nieuwe) website een zee van tijd gezeten. We proberen alles met zo weinig mogelijk betaalde plug-ins tot stand te brengen, maar soms kom je er niet onderuit om voor bepaalde functionaliteiten toch betaalde plug-ins te installeren. En zo langzamerhand loopt het dan inderdaad toch wel op.... Marcel Joosten.
-
@weknow Beste WeKnow, Allereerst excuses voor mijn sterk verlate reactie op jouw zeer uitgebreide bericht van 10 september jongstleden. We zijn het afgelopen jaar heel druk bezig geweest met de vernieuwing van onze hobbywebsite van FruitLent. Nadat hier door mijn vrouw achter de schermen ongeveer negen maanden aan was gewerkt, vonden we dat het tijd werd om hem live te zetten. De oude site werkte ik al een poosje niet meer bij, omdat dit anders dubbel werk zou betekenen. De nieuwe site is een paar weken terug live gegaan, maar er zitten nog steeds heel veel schoonheidsfoutjes in. Dit slokt veel tijd op. Dan kom ik nu op een inhoudelijke reactie op jouw bericht. 1. Het bijhouden van een overzicht van wijzigingen is inderdaad ook één van de dingen die op mijn wensenlijstje staat. Het bouwen van de website doen we zelf, zonder dat we daar enige opleiding in hebben genoten. We willen voor deze hobby immers geen duizenden euro's uitgeven aan een professionele websitebouwer. Dat betekent dus zelf heel veel lezen, testen, veranderen etc. Om eerlijk te zijn weet ik op dit moment nog niet hoe ik een overzicht van wijzigingen in de website moet inbouwen. Dat zal vast wel ergens te vinden zijn (heb je een tip ?), maar op dit moment staat het oplossen van allerlei andere schoonheidsfoutjes (zie boven) en het toevoegen van alle achterstallige informatie over de afgelopen negen maanden het hoogst op de prioriteitenlijst. 2. Hier ben ik het met @redzebra eens dat je uit het oog verliest dat er heel veel particulieren zijn die gewoon (zonder al te veel plantkundige kennis) tomaten in de tuin planten en dan in de meeste zomers (de afgelopen abnormaal droge en warme zomers daargelaten) met een desillusie achterblijven als gevolg van een aantasting door de aardappelziekte. Als je de beschikking hebt over een kas of de moeite neemt om speciale constructies over de tomatenplanten te bouwen, dan wordt het inderdaad een ander verhaal en kun je veel beter kiezen uit het veel grotere assortiment van niet-resistente rassen. Ik denk echter dat de meeste hobbymatige tomatentelers toch in de eerstgenoemde categorie zitten. Ik ben met je eens dat erfelijke eigenschappen van planten van iedereen zijn en niet mogen worden voorzien van eigendomsrechten. Deze discussie heeft echter niets te maken met het al dan niet gebruiken van F1-hybriden. Ik begrijp dat er mensen zullen zijn die graag hun eigen zaden willen kunnen kweken. Dat kan bij een commerciële F1-hybride inderdaad niet (althans niet zaadvast). De erfelijke eigenschappen in een F1-hybride zijn echter wel vrij beschikbaar om mee verder te kweken. Feit is echter dat niet iedereen de kennis heeft en/of de ruimte heeft en/of de tijd wil nemen om een F1-hybride te de-hybridiseren. Groot voordeel van een F1-hybride is dat je via een sterk verkort veredelingsproces gewenste genen kunt samenbrengen. Dat trucje is niet voorbehouden aan grote multinationals. Dat kun je als hobbyist ook. Wij zijn daar zelf het voorbeeld van (ik weet het: zeker niet representatief voor de gemiddelde hobbyist....), maar je moet dan natuurlijk wel weten wat je doet. Dan komt informatie uit wetenschappelijke publicaties goed van pas. Dan kan ik verbanden leggen, de genetica ontrafelen en op voorhand beoordelen wat wel en wat niet gaat werken. Ik verwacht over een paar jaar de allereerste eigen "triple-resistent" hybriden te hebben. Hybriden dus met ten minste drie verschillende resistentiegenen ! 3. Beperkte keuze in resistente rassen. Inderdaad, is een feit ! Ik heb dit nadeel nog toegevoegd aan https://www.fruitlent.nl/phytophthoraresistentie-bij-tomaten/ maar dit voelt eigenlijk wel een beetje als het intrappen van een open deur. Overigens kan ik jouw opmerking niet duiden dat "goede tuinbouwkundige eigenschappen" niet perse als reclame klinkt. Iedereen wil toch tomatenplanten met een fatsoenlijke groeiwijze, niet bovenmatig veel dieven, goede overige resistenties en voldoende productiviteit ? Het verband dat je vervolgens legt met immense kassen, steenwol, geautomatiseerde kweekprocessen ontgaat mij eigenlijk ook. Misschien dat we allebei iets anders verstaan onder "goede tuinbouwkundige eigenschappen". Ik doel dan op de eigenschappen van de plant. Bij jou roept het kennelijk negatieve associaties op met industriële teeltmethoden omdat in dergelijke teelten planten met "goede tuinbouwkundige eigenschappen" vereist zijn ? 4. Helemaal mee eens. 5. Ik heb de afgelopen jaren een paar van die rassen getest (die snel over een aantasting heen groeien). Deze konden mij echter niet bekoren. Je raadt het misschien al: deze planten hadden geen "goede tuinbouwkundige eigenschappen". Ze groeiden extreem sterk. Onhandelbaar eigenlijk. Deze opmerking heeft betrekking op de rassen die ik heb getest, dus niet op de tomaat 'Wil', want die ken ik niet. 6. Dat de informatie over de aardappelziekteresistentie niet zo relevant was voor jou, dat is mij uit jouw verhaal gebleken. Deze discussie kwam echter op gang doordat ik reageerde op jouw opmerkingen dat aardappelziekteresistentie in tomaat niet werkt. Deze opmerking van jou meende ik te moeten weerleggen. Dat was de strekking van mijn reactie. Nu geef je echter aan dat je het onderwerp al een poosje niet meer volgt en kennelijk niet op de hoogte bent van de allerlaatste ontwikkelingen op dat vlak. Er gebeurt de laatste jaren echt wel het een en ander op dat vlak (USA, Verenigd Koninkrijk, Duitsland). Jouw opmerking dat de rassen op onze site nog grotendeels dezelfde zijn als een paar jaar terug is overigens niet juist hoor. We proberen het assortiment steeds is verder te verbeteren, waardoor de gemiddelde resistentie en ook de "tuinbouwkundige eigenschappen" steeds iets verder worden verhoogd. Genoeg voor nu. Marcel Joosten.
-
@Roland Inmiddels hebben we voor testdoeleinden ook zaden in bezit van Rondobella en Resibella. Deze gaan we in 2021 testen. Om een antwoord te geven op jouw vraag: - alle drie de rassen komen van dezelfde veredelaar - Rondobella en Resibella komen uit dezelfde kruising en zijn dus zeer verwant aan elkaar - Primabella is niet direct verwant aan de vorige twee Zojuist hebben we alle op dit moment beschikbare informatie over de rassen Rondobella en Resibella op onze website gepubliceerd. Van de Primabella is de zeer goede resistentie onder Nederlandse omstandigheden inmiddels bewezen. Gelet op de onderliggende genetica verwacht ik dat dit ook zal blijken te gelden voor Rondobella en Resibella. Marcel Joosten.
-
Afgelopen weekend in Frankrijk nog een paar planten van Minkimale weten te bemachtigen via https://www.achat-vente-palmiers.com/fr/
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.