Jump to content

Saalk86

Members
 • Content Count

  551
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Friesland

Recent Profile Visitors

218 profile views
 1. Update: ik zit op 16,5 cm. Plaats wel even foto als ik eindstand heb, anders blijven we bezig
 2. Voor alle duidelijkheid: Ik heb de knoflook binnen laten drogen met steel en al. Ik ben niet zo’n vlechter en t begon ook een rommel te worden dus heb vandaag overal de stengels afgeknipt vanaf zo’n 5/10 cm vanaf de bol (net als roeier ze mij had geleverd, ietsje langer nog). Verder geen klagen hoor! En heb er slechts 1 soort geproefd dus niet echt goed vergelijkbaar. Maar als ik knoflook snijd die uit de supermarkt komt dan kan die geur nog wel een dag aan m’n handen zitten (zelfs na t douchen nog). En nu was t gister en vandaag echt aanzienlijk minder, vandaar.
 3. Ik denk onjuiste soorten voor dit klimaat. Kavbuz Narodnaya American Tondo Ik heb op dit moment 1tje die het redelijk doet. Heb er wel meer dan 10 geplant, verschillende soorten plek ook. Misschien de grond wel niet goed, want ze wortelen geloof ik heel diep. Begin mei opgekweekt in de kas, in potten en dat ging gi-gan-tish hard! Tot ik ze buiten in de volle grond zette. Had er ook nog 3 in een strobal gezet en die zijn alle 3 dood gegaan.
 4. Alles mislukt hier....
 5. Klopt t dat de knoflook minder scherp / pittig is dan die uit de super? Niet dat ik dat erg vind, ik vind juist de supermarkt knoflook wel eens overactief. Maar vroeg me af. Ik vermoed dat ik wat verkeerd heb gedaan met t drogen? 😅
 6. Inmiddels na wikken en wegen toch deze aangeschaft: https://www.braumarkt.com/conserving/making-juice/berries-and-tomato-mills/tomatenmolen-rvs-velocissima En die bevalt tot dusver uitstekend!! Wat een leuk ding zeg! Ik was bang dat het bovenste gedeelte te klein zou zijn maar dat valt best mee! Ik kan er telkens een goed gevuld vol bord in doen! De passeerzeef die ik bedoelde was deze: Voordeel van de molen is dat t veel mooier zeeft en meteen het overgebleven pulp apart afvoert. Je hoeft dus niet zoals met bovenstaande zeef, deze te legen. Wel is het zo dat je bij de molen vrij veel kracht moet zetten als je een wat hardere tomaat hebt. Ik wou of een hele grote passeerzeef of een molen. Qua geld maakte het weinig uit, uiteindelijk dus voor de molen gegaan en tot dusver uiterst tevreden!
 7. Saalk86

  Tomaten Topic 2020

  Klopt allemaal, en vooral heel herkenbaar!! Vrijwel, zo niet, alle Botrytis komt voor op plekken die beschadigd zijn. Zoals mijn foto’s op de eerdere pagina: de ‘ergste’ is een deels geknakte hoofdstengel. Wat @oscardevos dus ook al zegt. Maar ik vermoed dat t dit jaar gewoon meer is vanwege het vochtigere weer met daarbij het bewolkte weer afgelopen weken.
 8. Saalk86

  Tomaten Topic 2020

  Het is zo, ik had dus een paar tomatenplantjes over en die gedumpt op de composthoop. Ik heb hier een hele grote composthoop ( 6 x 2 meter ofzo). Paar weken later, enorme mooie planten en dikke tomaten eraan!! Maar niet gesnoeid dus, dus op een gegeven moment na wat nattere weken, Phyto erin... Ik heb alle planten in de kliko gegooid incl wortels! 22 Augustus 2019: Hieronder de Phyto 13 september 2019:
 9. Saalk86

  Tomaten Topic 2020

  Het lijkt toch echt Botrytis! En vermoed ook dat dit het is. Heb vorig jaar op de composthoop Phyto gehad, dat zie ze je vaak ook echt terug op de tomaat en met name het blad. Ik krijg ook echt sterk het vermoeden dat Botrytis echt veel meer voorkomt dan men denkt en wellicht zelfs denkt dat het Phyto is. Phyto is veel ‘grauwer’ en meer op bladeren / tomaat. Botrytis is typisch ‘bruin’. Google maar eens op afbeeldingen met ‘Tomaten Botrytis’. Wat ook heel herkenbaar is, is als je het afknipt / weghaalt en het beweegt teveel, dan komt er een stofwolk uit. Zo noem ik het maar even. Dit is Botrytis (als ik me niet vergis). Phyto jaagt bij veel mensen de stuipen op t lijf, en zo ziet het er (de aanslag) er ook uit. Het is echt een ziekte die je planten ziek eruit laat zien. Alles wordt zwart en sterft ter plekke. Het ziet er echt ‘zielig’ en ‘ziek’ uit. Botrytis is ook niet erg voor de tomaten zelf en tasten de tomaten ook zelden aan. De plant kan soms nog wel weken leven met Botrytis.
 10. Saalk86

  Tomaten Topic 2020

  Jullie geen problemen met Botrytis? Het is hier werkelijk ongelooflijk. Zelfs in m’n ‘goede’ kas is de een na de ander al met Botrytis. Foto hier boven is twijfelgeval.
 11. Ik stuur ‘m alvast in, want ik weet niet of ik er nog ver overheen kom. 15,2 cm! edit: er komt binnenkort eentje van 17 cm hoop ik 😅
 12. Saalk86

  Tomaten Topic 2020

  Erg herkenbaar mensen jullie verhalen! Ook hier gaat het met de buitenplanten niet hard. Vandaag wel 3 tomaatjes kunnen oogsten van deze planten, de eerste tomaten van ‘buiten’. In de kas gaat het goed al heb ik vandaag weer heel veel Botrytis kunnen verwijderen... Vandaag 4,5 kg kunnen oogsten. 😅
 13. Saalk86

  Tomaten Topic 2020

  Nog even een mooi plaatje hoor: Bawole tomaat:
 14. Sinds ik vorig jaar het inmaken van de tomaten heb ontdekt, gebruik ik daar de bekende passeerzeef voor! Nu zag ik per toeval een molen voorbij komen, iemand ervaring mee? Lijkt me namelijk een stuk makkelijker dan de passeerzeef waarbij soms de tomaat er wat uit sputtert als je er teveel in doet. Ik ben heel benieuwd naar jullie mening! Tevreden over de (tomaten)molen?
 15. Saalk86

  Tomaten Topic 2020

  Ja @Gianni1234! Ik heb afgelopen week de eerste getopt! Was ruim 220 cm. En had al een paar lange dieven ook, voor mij uitermate geschikte plant om te toppen! Ben benieuwd wat er gebeurd, want sommigen die deden het bij mij vorig jaar juist beter na t toppen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...