-
Aantal items
223 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door blije bakkus
-
Ecolette is een echte aanrader. Heel soms treedt kanker op en de appels blijven vrij klein bij dit ras. Verder alleen maar positieve eigenschappen!
-
Mooie rassenlijst, dat wordt vast een hele mooie boomgaard! Mijn ervaringen: Bestuiving is geen probleem, geen zorgen over maken zeker niet als je meerdere rassen plant. Williams op hoogstam met zaailing onderstam geeft geen lekkere vruchten. Dit ras zou ik uitsluitend op zwak groeiende Kwee onderstam aanraden. Trevoux is zeer schurftgevoelig, zeker op zaailing (hoogstam) beslist af te raden. Mantet is zeer kankergevoelig en daarom niet aan te raden. Je hebt relatief veel pruimenbomen. Je gaat over enkele jaren verzuipen in de pruimen in de maand augustus. Probleem hierbij is dat pruimen slechts zeer kort houdbaar zijn en de gebruikstoepassingen voor verwerking zijn beperkt bij pruimen. Daarnaast is pruim niet zo geschikt voor hoogstam. Pruimen moeten namelijk gedund en met de hand geplukt worden en ze hebben vaak last van luis die bestreden moet worden. Dat gaat makkelijker bij struikvormen dan bij hoogstammen. Daarnaast worden pruimenbomen lang niet zo oud als appels en peren. Na 20 jaar zullen veel van je pruimenbomen al dood zijn. Als dit een bewuste keuze is, dan is dat natuurlijk prima. Naast de rassen die jij al geselecteerd hebt, heb ik heel erg goede ervaringen met deze rassen; Winterrietpeer, Juttepeer, Groninger Kroon, Lunterse Pippeling en Jacques Lebel. Allemaal sterke en zeer robuuste vruchtbare rassen die weinig gezondheidsproblemen kennen. Ik tuinier trouwens op droge zandgrond.
-
Foto's van volwassenen laag/half/hoogstam fruitbomen
blije bakkus reageerde op Fruittuin17's topic in Fruit en noten
@Tielse Flipje en Yuras: er is in het verleden wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van hoog/laag enten op de groeikracht, maar dan vooral als het gaat om het gebruik van tussenstammen. Conclusie van dit onderzoek was als volgt; de lengte van de gebruikte tussenstam heeft invloed op de groeikracht van de boom als geheel. Voorbeeld: Beurre Hardy is een snelle groeier. gebruikt men dus een B. Hardy tussenstam van 60 cm dan ontwikkelt de boom meer groeikracht dan wannneer men een B.Hardy tussenstam van slechts 5 cm gebruikt. Bij gebruik van een lange tussenstam zit je ent ook automatisch hoger in de boom en zo komen we bij het onderwerp waar jullie over discusssieerden. Hetzelfde effect is meetbaar als je een tussenstam van een zwak ras zou gebruiken. Een langere tussenstam werkt in dat geval juist groeiverzwakkend, terwijl een korte tusssenstam (waarbij de ent lager zit) dan juist minder groeiverzwakkend werkt. Bron: F. Hilkenbaumer, Erwerbsobstbau 1973 Bij hoogstam appel wordt met name de Zoete Aagt als tussenstam gebruikt bij mijn weten. Keuleman was onbekend in dit verband bij mij. -
Gezocht: deskundige fruitboomsnoeier
blije bakkus reageerde op Fay's topic in Ruilen en verkopen: vraag en aanbod
Nee bedankt, ik weet al voldoende -
Gezocht: deskundige fruitboomsnoeier
blije bakkus reageerde op Fay's topic in Ruilen en verkopen: vraag en aanbod
De forumregels zijn mij welbekend Speets -
Gezocht: deskundige fruitboomsnoeier
blije bakkus reageerde op Fay's topic in Ruilen en verkopen: vraag en aanbod
Een moderator die zijn eigen commerciële diensten aanbiedt op dit forum? Zonder direct een oordeel uit te spreken stel ik de vraag: Is dat nu wel gepast? -
De bloeitijd verschilt maar weinig bij peren. Meestal valt deze in NL in de derde of vierde week van april. Het ene ras enkele dagen vroeger of later dan het andere. In FR kan dit misschien enkele dagen anders liggen, maar bloeien in maart? Vergeet maar snel, die informatie klopt niet. De bloeitijd bij peren is niet zo relevant want de onderlinge verschillen zijn klein. Bij appels zitten er grotere verschillen in bloeitijd dan bij peren. Comtesse de Paris is trouwens een van de vroege bloeiers maar zoals gezegd, de onderlinge verschillen in bloeitijd zijn slechts zeer klein.
-
Hmmmm even denken, dus een gezonde goed bewaarbare handpeer die goed groeit als landschappelijke hoogstamboom? En u woont in Frankrijk klopt dat? Dat laatste biedt extra mogelijkheden! Ik zou gaan voor Comtesse de Paris. Deze groeit niet zo sterk maar is heel gezond en bewaart heel goed. Wordt in het Nederlandse klimaat niet goed rijp, maar voldoet in Frankrijk goed!
-
Smaak van b.hardy is prima. Bewaarbaarheid is slecht. Vruchtbaarheid is matig. Groeikracht is sterk. Ziektegevoeligheid is eveneens geen sterk punt bij dit ras.
-
En oh ja, zo zag dezelfde abrikoos er 4 jaar geleden uit toen hij net aangeplant was
-
Een abrikoos werkt goed tegen een warme muur op het zuiden weet ik uit eigen ervaring. Zelf heb ik de Hongaarse abrikoos in leivorm op een zuidgerichte muur. Dit werkt echt perfect en geen gedoe met spuiten tegen krulziekte zoals bij perzik! Een laat in het seizoen rijpend perenras zoals bijvoorbeeld Comtesse de paris is hiervoor ook zeer geschikt.
-
Hier in Noord-Brabant duidelijk minder pruimen en peren dan normaal. Appels daarentegen heb ik grote opbrengsten dit jaar! Groninger kroon, Lunterse pippeling, Princesse Noble en Notarisappel dragen allemaal overvloedig. Sommige appels hebben wel roestige vorstneuzen. Tevens had de Lemoenappel die toch altijd al weinig draagt last van vorstscheuren in de vruchten. Het grootste probleem bij de appels dit jaar is echter de fruitmot. Ongeveer de helft van alle appels zijn aangetast. Daarnaast was de spinselmot een grote plaag dit jaar.
-
Dat is nogal extreem snoeien inderdaad! Met deze zaagwijze zou je een kroonenting kunnen doen in het voorjaar. Helaas is kroonenting niet zo geschikt voor pruim. Daarnaast is de wond best groot. Misschien wel te groot voor de pruimenboom om te herstellen. Bovendien had je dan beter de zaagwond in het voorjaar gemaakt juist voor het enten.
-
Appelbomen gered; maar hoe nu snoeien.
blije bakkus reageerde op thekleine's topic in Fruit en noten
O ja, nog iets vergeten: Om de uitgangspositie voor je bomen zo gunstig mogelijk te maken kun je het beste de boomspiegel vrij houden van begroeing. Dus beter is het om het gras weg te halen rond de stambasis. -
Appelbomen gered; maar hoe nu snoeien.
blije bakkus reageerde op thekleine's topic in Fruit en noten
Beste was geweest om deze bomen direct bij aanplant zeer fors terug te snoeien. Mijn keuze was dan geweest om de stam op 50 cm hoogte volledig af te zagen. Je zou dit alsnog in maart 2018 kunnen doen. De uitgangspositie is echter niet goed en de kans bestaat dat de bomen het niet redden of altijd lelijk zullen blijven, of dat het erg lang duurt voordat je bomen weer mooi zijn. Je zou overigens door nieuwe kleine boompjes te planten waarschijnlijk sneller over een mooie toekomstbestendige boom beschikken dan met deze bestaande boompjes, maar dat was niet je vraag -
Zure kers (morel) wordt bij mij ook gewoon aangevreten door vogels, geen enkel verschil met de gewone kers in dat opzicht. Ik heb dit deels opgelost door de boom zo dicht mogelijk bij mijn huis te planten. De vogels zijn hierdoor iets terughoudender met kersenvraat in verband met schuwheid. Over de afmetingen: Meestal wordt een morel slechts 2 a 3 meter hoog in verband met grote vruchtbaarheid en geringe groeikracht. De boom heeft nogal rommelig ogende afhangende verkalende takken. Geen mooie boomvorm dus. Bij mij is de morelkers prima zelfbestuivend. Een voordeel is dat de zure kers vrij laat bloeit, dus minder gevoelig voor nachtvorst is dan zoete kers.
-
Als je een natte bodem hebt dan kun je niet uit de voeten met schurftgevoelige rassen, maar moet je daarnaast ook kankergevoelige rassen vermijden. Veel van de modernere schurftvrije rassen zoals santana en raijka zijn helaas nogal gevoelig voor kanker. Er blijven dan feitelijk maar heel weinig rassen over die je ziektevrij kunt kweken. Alleen de allersterkste robuuste minder verfijnde rassen in de categorie lunterse pippeling, jacques lebel en bramley blijven dan over naar mijn mening.
-
Santana, Raijka, Lunterse Pippeling, Zoete Kroon om er maar een paar te noemen. Heb je soms last van natte bodem?
-
Bonne Louise d'Avranches ervaringen?
blije bakkus reageerde op Fruittuin17's topic in Fruit en noten
Helaas het klopt wat er in de literatuur vermeld wordt over BLA. Dit ras is extreem gevoelig voor schurft, met name op zaailing onderstam! Ik heb mijn hoogstam BLA op zaailing na 5 jaar uit frustratie gerooid. De eerste twee jaar ging het nog goed, daarna na enkele jaren met veel neerslag in de zomermaanden alleen nog maar schurft. Zowel schurft op de bladeren, de takken als op de vruchten. Spuiten met spuitzwavel hielp helemaal niets. De boom was overigens goed open gesnoeid en stond op een plek met goede belichting en beluchting, dus daar lag het echt niet aan. Nog een dingetje: het frisse jonge blad in het voorjaar is gevoelig voor windschade als de boom op een niet beschutte plek staat. De bladeren scheuren dan kapot, Als je BLA wilt proberen, dan uitsluitend op Kwee-onderstam en een beschutte standplaats! Hij is dan veel minder schurftgevoelig en de vruchten smaken ook beter op Kwee-onderstam. -
Welke soort pruim zoeken voor bestuiving onbekende pruim?
blije bakkus reageerde op HuubvG's topic in Fruit en noten
Je kunt het beste een bestuiver zoeken die middentijds bloeit, dan zit je bijna altijd goed. Een middentijdse bloeier kan namelijk als bestuiver optreden voor zowel laatbloeiende als voor vroeg bloeiende rassen. Opal heeft goed stuifmeel en is daarnaast een middentijds bloeiend ras dus Opal is in vrijwel alle gevallen een goede keuze. Victoria zou ook kunnen maar deze is iets lastiger in de teelt dan Opal. Je kunt deze bomen nog prima planten nu, maar niet te lang wachten hoor. Mirabelle bloeit wat aan de late kant en is daardoor voor sommige combinaties iets minder geschikt als bestuiver. -
Advies Groninger Kroon met Ecolette
blije bakkus reageerde op Lucas van Gilst's topic in Fruit en noten
Ik vind de Ecolette en Groninger Kroon eerlijk gezegd best een goede keuze voor hoogstam eco-teelt op zandgrond! Het woord 'halfschaduw' triggert mij wel een beetje. Iets teveel halfschaduw en je kunt problemen krijgen met meeldauw en schurft. Alternatieve schurftvrije rassen op zandgrond zijn Lunterse Pippeling, Zoete Kroon en Lemoenappel. Notarisappel doet het ook prima op zandgrond maar is enigszins ziektegevoelig. Notarisappel en Lemoenappel zijn beiden overigens wel sterke groeiers! Lunterse Pippeling daarentegen blijft vrij klein. Het is een ijzersterk, zefbestuivend vruchtbaar ras dat goede bewaarappels geeft. Over bestuiving zou ik me geen zorgen maken. Een hoogstamboom zal op termijn zelfs met matige opbrengsten vaak nog altijd meer opbrengen dan u kunt verwerken. -
@skadril: beter een nieuw topic maken, je start immers een ander onderwerp Is het niet gewoon de Reinette Grise? De toevoeging "Angaire" lijkt mij niet van toepassing op deze appel en bovendien verkeerd (min of meer fonetisch) gespeld. Hier wat info over de Reinette Gris: https://www.orangepippin.com/apples/reinette-grise-du-canada https://en.wikipedia.org/wiki/Reinette_du_Canada
-
Ziet er niet goed uit helaas. Je moet heel veel ziek hout wegsnijden en de vraag is of de boom dat op termijn overleeft. Je zou als laatste redmiddel ook een brugenting kunnen proberen nadat je het zieke hout hebt weggesneden. Enige ervaring met enten is wel wenselijk maar aan de andere kant, je hebt niet veel te verliezen! Google: Bridge grafting Hier een link: http://www.ladybug.uconn.edu/FactSheets/trees--bridge-grafting-and-inarching-.php
-
.
-
Onbekende Super fruit Cornus mas rassen(gele kornoelje soorten)
blije bakkus reageerde op arjanmek's topic in Fruit en noten
Ik heb ongeveer honderd Cornus Mas zaailingen in mijn tuin staan in de vorm van een strakke heg en nog wat vrij groeiend bosplantsoen. Deze zaailingen hebben allemaal unieke vruchteigenschappen en ik vind zowel de struiken als de heg prachtig om te zien. Het bijzondere van Cornus Mas is dat het één van de weinige fruitsoorten is die je op werkelijk elke gewenste manier kunt snoeien terwijl hij toch altijd fruit geeft: knotboom, strakke haag, natuurlijke haag, berceau, hoogstamboom, struik, kandelaber, leiboom, werkelijk alles is mogelijk! Daarnaast kunnen de bomen heel erg oud worden en ook dat is bijzonder. De vruchten zijn ongetwijfeld erg gezond maar ik vind ze helaas niet lekker, ook niet na verwerking. Uiteraard is dit een kwestie van smaak Nadelen zijn er ook: de bloemen stinken, ze ruiken net als het slijm dat op een vis zit. Sommigen vinden de geur op rottend vlees lijken. Daarnaast irriteren de bladeren op de huid bij aanraking. Tevens is de pit erg groot in verhouding tot het vruchtvlees, althans bij de zaailingen. Verwerking van de vruchten is lastig omdat de dikke pitten niet door de roerzeef kunnen. Ook treedt de vruchtbaarheid redelijk laat in en soms kan er bladvalziekte optreden in natte zomers als gevolg van schimmel. De cultivars zouden hier minder last van hebben maar daar heb ik geeen ervaring mee.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.