Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik wil volgend seizoen bovengenoemde soorten proberen ik wil ze in één van m'n bakken zetten.

Ik heb ook nog twee kleine kasjes.

Wat zijn een beetje makkelijke soorten om te beginnen die het dus ook buiten goed doen. Mijn ene bak kan ik overdekken met gaatjes folie daar heb ik pvc buizen over gezet.

Die kan ik dus gebruiken als tunnelkas.

De aanhouder wint...niet geschoten is altijd mis!

Geplaatst:

Pepers en paprika's deden het bij mij beter buiten. ( hebben wel een lange zomer gehad)

De planten zijn buiten compacter dan in de serre. En omdat de zelfbevruchting beter verloopt buiten, had ik buiten heel productieve planten.

Ze hebben buiten ook minder ondersteuning nodig...in de serre groeien ze te uitbundig.

Volgend jaar zet ik alle pepers en paprika's buiten, geen in de serre.

 

Aubergines kweek ik niet.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Geplaatst:

De pepers en paprika's buiten en in de kas deden het bij mij ongeveer even goed.

De aubergines daarentegen deden het in de kas wel maar buiten absoluut niet.

De kleinere soorten aubergine zijn (vind ik) makkelijker dan de grote.

Geplaatst:

M'n zoon en ik hadden vorig seizoen voor de eerste keer paprika's en pepers gezet, deels zelf gezaaid en deels plantjes aangekocht....zowel in de kas als buiten , de pepers hebben het goed gedaan, maar slechts één paprika gehad, de andere waren allemaal aangetast waarschijnlijk door de oorworm , dan nog vanalles geprobeert, met stro bvb maar geen succes ....maar...we geven niet op, en hebben al nieuw zaad aangekocht

 

grtjs,

Katrien

Geplaatst:

De paprikasoorten die ik zelf gezaaid had waren allemaal wat kleinere soorten, maar de totale opbrengst was beduidend groter dan van de blokpaprika's (gekochte planten). Die laatste hadden veel meer last van aantastingen. Misschien dat dat ook komt doordat ze langer nodig hebben om af te rijpen.

Geplaatst:

Voor buitenteelt adviseren wij voor paprika's altijd krachtig groeiende rassen te planten.

 

Dit zijn andere rassen dan in de Nederlandse glastuinbouw worden gekweekt. De rassen voor de Nederlandse glastuinbouw mogen namelijk niet te snel groeien, omdat deze anders in de loop van de zomer te snel de maximale groeihoogte van de tuinbouwkas bereiken en dan te vroeg zouden moeten worden gerooid. Paprikaplanten hebben namelijk stugge stengels, waardoor je de planten niet kunt laten zakken of omhoog en weer naar beneden kunt laten groeien (zoals bij tomaten en komkommers).

De rassen die speciaal voor de Nederlandse glastuinbouw zijn ontwikkeld hebben derhalve een matige groeikracht. Deze rassen hebben de neiging om onder suboptimale omstandigheden (zoals bij buitenteelt of de teelt in een onverwarmde hobbykas) bijna stil te gaan staan in de groei, waardoor ook weinig vruchten gevormd worden. Dit maak deze gespecialiseerde rassen niet geschikt voor buitenteelt en dit maakt deze rassen ook wat minder geschikt voor de teelt in een onverwarmde hobbykas.

 

Voor buitenteelt of teelt in een onverwarmde hobbykas adviseren wij dus de meest groeikrachtige rassen te nemen. Bepaalde Zuid-Europese of Amerikaanse rassen voldoen hieraan. De F1-hybride rassen van Oranjeband Zaden ('Gemini' en 'Reina') zijn voorbeelden hiervan. Ook de 'Gourmet' die op onze website staat is geschikt. En zo zijn er nog wel meer (na te lezen op onze website).

 

Planten die in het voorjaar bij tuincentra worden aangeboden (soms al met de vruchten er aan), zijn meestal rassen die voor de Nederlandse glastuinbouw zijn ontwikkeld (en dus voor deze doeleinden minder geschikt).

 

 

Aubergines is een ander verhaal. In principe zijn aubergines warmteminnende planten. Daardoor zou je verwachten dat je deze bij voorkeur in de kas moet telen. Toch hebben deze planten één belangrijk nadeel bij de teelt in de kas, namelijk: de extreme vatbaarheid voor allerlei plagen (zoals spint, kaswittevlieg en trips). Dit is zonder regelmatige inzet van chemische middelen soms moeilijk onder controle te houden.

 

Daarom kiezen wij er voor om onze aubergines toch gewoon buiten te telen. Daar hebben ze namelijk nauwelijks last van de genoemde plagen en op een goede zonnige en beschutte standplaats groeien ze prima, mits wordt gekozen voor een geschikt ras. Geschikte rassen moeten ook vroeg beginnen met de vruchtzetting. Met diverse rassen hebben we goede ervaringen in de buitenteelt opgedaan, zoals met: 'Orient Express', 'Calliope' en met de dwergrassen uit de sprookjes-serie: 'Fairy Tale', 'Hansel' en 'Gretel'. Kenmerken van al deze rassen zijn na te lezen op onze website (inclusief zelf gemaakte foto's).

 

Marcel Joosten.

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Bij mij deden zowel de paprika's, de pepers en de aubergines het goed deze zomer. Ik had de mini aubergine "Pukkie" (http://www.denieuwetuin.be/219-aubergines-in-pot), die wel laat begon, maar toch wel flink heeft opgeleverd!

Ik heb alles gewoon lekker buiten laten groeien op een heel zonnige plek in de tuin.

 

Snackpaprika's: PAPRIKA 'Coctail Yellow' en PAPRIKA 'Coctail Red' van Vreekens zaden

Pepers: http://www.123zaden.nl/subpagina.php?insect=&merken_id=34&categorie_id=40&subcategorie_id=112&produkt_id=1850

en

http://www.123zaden.nl/subpagina.php?insect=&merken_id=34&categorie_id=40&subcategorie_id=114&produkt_id=1844

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Geplaatst:

Ja, ik heb de Pukkie wel bijgemest, met koemestkorrels. Ik had de mijne in een pot geplant (circa 25 cm omtrek) en het duurde wel lang voordat hij vruchten begon te vormen, maar toen hij dat eenmaal ging doen kwamen er ook echt een heel aantal aan. Ik denk dat ik ongeveer 15 vruchten heb kunnen plukken.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Geplaatst:

Het is juist heel goed om al in januari (of februari)te beginnen met het binnen zaaien van tomaten, paprika's, aubergines en pepers. Dit zijn de groenten uit de nachtschadefamilie en 'moeten' juist al tijdig binnen worden opgekweekt om in het seizoen tijdig tot vruchtvorming over te gaan.

Ik begin er over 2 weken ook weer aan, eerst nog even zaai en stekgrond halen, mijn plastic bekertjes klaarzetten en de kasjes en dan kunnen we weer aan de slag!

 

(btw: zet de kweekkasjes lekker warm, bijvoorbeeld boven een radiator! Nachtschadegroenten kiemen bij hoge temperaturen (22-25 graden))

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Geplaatst:

Ik zaai eigenlijk alles voor in zaai en stekgrond. Die is minder bemest als potgrond en is dus milder voor de tere worteltjes van de zaailingen. Ook is die grond veel luchtiger en het is door de structuur makkelijker voor de zaailingen om omhoog te komen. Maar er is niets mis met gewone potgrond hoor, daar zal het ook vast wel mee lukken!

 

Ja, tomaten kun je ook al voorzaaien in januari. Wel alles zo licht mogelijk zetten zodra de zaadjes gekiemd zijn en omhoog zijn gekomen zodat de kans op fileren zo klein mogelijk blijft (fileren: door gebrek aan licht te lang uitgerekte en slappe zaailingen die geen goede volwassen planten opleveren).

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Geplaatst:

Bedankt voor de duidelijke uitleg ik heb ook gelezen dat je zelf ook zaaigrond kan maken met 1/3 zand en 2/3 potgrond.

Ik ga even bij ons in de buurt kijken of ik de grond kant en klaar kan kopen en anders maak ik het zelf. Dan kan ik het eventueel

nog even zeven om de grove delen er uit te halen.

Week jij de zaden nog voor?

De aanhouder wint...niet geschoten is altijd mis!

Geplaatst:

Hou wel een beetje rekening met hoeveel ruimte je binnen hebt. Tomatenplanten groeien heel snel, voor je het weet heb je een oerwoud. Ik zaai zelf de pepers en paprika's in januari en de tomaten en aubergines eind maart. Dan zijn het al heel forse planten voor ze eind mei definitief naar buiten kunnen!

Ik ben altijd blij als ze naar buiten kunnen, dan kan ik eindelijk m'n huis weer in.

Geplaatst:

Nee, ik week de zaden niet voor, gewoon zo de grond in. Persoonlijk heb ik altijd de kleinere tomatensoorten, dus de cherry's, dus ik heb niet zo heel groot groeiende planten binnen. Mocht je voor de grote tomatensoorten gaan dan moet je inderdaad wel rekening houden met de beschikbare ruimte binnenshuis tot ze naar buiten mogen.

 

(ps. zelf zaaigrond maken kan natuurlijk, maar ik vind het altijd zo'n rommel worden. Voor 1,50 heb je ook een kant en klaar zakje bij de Boerenbond/Welkoop gehaald).

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Geplaatst:

Ik heb ook de kleine soort tomaatjes en aubergine, nou voor de kosten hoef je het niet te laten om zaaigrond te kopen

en idd dan hoef je ook niet te rommelen met zand en grond.

Het gemak dient de mens toch?

De aanhouder wint...niet geschoten is altijd mis!

Geplaatst:

Dat klopt Malouis! Ik heb hier een Tomberry, de kleinste tomatensoort ter wereld, maar de plant zelf wordt erg groot! Toch is mijn ervaring dat ze binnen tot mei echt nog niet zoveel ruimte in beslag nemen. Hier even een plaatje van mijn in januari gezaaide tomaatjes (Tomberries) toen ze in mei naar buiten mochten:

 

DSC01524x95081387105810.jpg

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Geplaatst:

Klopt, en het werd een hele mand vol!

Ik heb ooit de fout gemaakt om de Tomberry in de volle grond te zetten. Gevolg: een enooooorme plant die al zijn energie stak in het groter worden, maar niet overging in vruchtvorming. Dat was dus een wijze les. Ik merkte dat als je deze plant beperkt in zijn groeiruimte, hij wel veel tomaatjes produceert en dus zet ik ze in een grote mand. Werkt prima, en zo kan ik ze ook nog verplaatsen.

 

(ps. in de mand zit gewone potgrond, daar heb ik de in zaaigrond opgekweekte tomatenplantjes in gezet toen ze meer voeding nodig begonnen te hebben)

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Geplaatst:

Hoe hou jij die dingen zo klein???

De tomaten die ik eind maart gezaaid had waren toen ze in mei naar buiten gingen mooie bossige planten van zo'n 50 cm hoog.

Ze stonden op dat moment gewoon nog in P9 potjes, dus aan te grote potten kan het niet liggen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...