jelmerh Geplaatst: 14 juni 2014 Geplaatst: 14 juni 2014 Hoi. Heb een aanyal weken terug bietjes geplant.. op van die bemeste tuinaarde zakken van de intratuin. Nu las ik dat dit kan zorgen voor nitraat? En kanker verwekkend kan zijn?Kan ik ze nu beter weggooien? We dachten dat er 4 plantjes inzaten maar uit elk plantje zijn 3-4 bietjes gekomen dus hebben ze ook erg dicht op elkaar gestaan.. We zijn een beetje te enthousiast begonnen zonder alles in te lezen erg dom dus xd. Maar goed een wijze les voor de volgende keer En wat kunnen we nu nog wel zaaien in die bemeste tuinbak? er staan nu nog broccoli/paprika en 8 bietjes in en een mislukte ponpoenplant die al 2 maanden 2 blaadjes heeft haha Quote
Jenneke Geplaatst: 14 juni 2014 Geplaatst: 14 juni 2014 (aangepast) Waar heb je dit gelezen, en wat zit er dan in die aarde wat dat veroorzaakt?Bietjes vallen zowiezo onder de groentesoorten die van nature nitraat bevatten. Mij is ooit verteld door iemand die biologisch-dynamisch tuinierde dat je deze groentesoorten het best aan het eind van de dag kunt oogsten omdat het nitraatgehalte daalt onder invloed van zonlicht, en dan is dus het nitraat gehalte van nature het laagst. Ook heb ik wel eens gehoord dat vitamine C de efecten van Nitraat tegen gaat. Ik zou ze dus lekker aan het eind van de dag oogsten en opeten met een flink glas sinaasappelsap erbij. Zonde om weg te gooien hoor En nu zaaien, zie: wat-zaaien-planten-in-juni-t12025.html 14 juni 2014 aangepast door Gast Quote
thea Geplaatst: 14 juni 2014 Geplaatst: 14 juni 2014 Gewoon op eten. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
jelmerh Geplaatst: 15 juni 2014 Auteur Geplaatst: 15 juni 2014 Hier even gekopieerd: Zaai de rode biet steeds op een zonnige standplaats. Voorzie ook steeds een luchtige en goed gedraineerde bodem, best voorzien van een goeie bemesting die reeds lange tijd van tevoren werd aangebracht. (*) Dit om nitraatrijke vruchten te voorkomen. (Nitraten,worden na verwarming de gevreesde nitrieten, die aan de basis liggen van mogelijke kankers.) van deze website: http://www.tuinadvies.nl/groente_rode_biet.htm ik heb ze zowiezo uit elkaar gehaald en weer geplant in de hoop dat de kleintjes nog een beetje groeien.. er groeiden er 4 op elkaar waarvan er 2 mooi zijn en 2 te klein Quote
loes Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 in bieten zit altijd nitraat. bieten vallen onder de nitraatrijke groentes net als bijvoorbeeld spinazie.nitraat zit van nature in groentes maar ook in bijvoorbeeld drinkwater. daar is helemaal niets engs aan. ja, nitraat kan worden omgezet in nitriet.en in theorie is het mogelijk dat nitriet onder bepaalde omstandigheden in het lichaam worden omgezet naar nitrosaminen(= niet bewezen bij mensen). nitrosaminen kan in theorie kankerverwekkend zijn (= ook niet bewezen). vitamine C zou deze omzetting naar nitrosaminen tegen gaan(= wederom niet bewezen). Quote
Jenneke Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 Ik denk niet dat je bietjes meer nitraat zullen bevatten dan de bietjes die je in de supermarkt koopt. Als je je toch zorgen maakt eet ze dan lekker rauw in een salade, geraspt of in hele dunne plakjes geschaafd dat is erg lekker. Je verwarmt ze dan dus niet en het nitraat zet zich dan dus niet om in nitriet.Maak deze bijvoorbeeld http://www.libelle.nl/alle-recepten/carpaccio-van-rode-biet Overigens zijn hele kleine bietjes ook erg lekker en kun je het loof ook eten. Volgens mij maak je je ook veel te veel zorgen en ben je teveel op zoek naar perfectie en dat bestaat nu eenmaal niet in de natuur. Ik zag net bijvoorbeeld ook je topic over je wortels, je had die gewoon lekker op kunnen eten i.p.v. weggooien omdat ze niet de perfecte wortelvorm hadden, dat soort dingen is gewoon vreselijk zonde want waarschijnlijk was de smaak wel perfect geweest. Quote
geedee Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 (aangepast) Ik zie wel waarom je dit denkt maar eet je ook geen sla??....drink je nooit uit de kraan?? Lees vooral alle info door op de site http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/nitriet.aspx Je eet niet elke dag bietjes......zon hebben ze zát gehad....enz enz. N.B. Onderstaand tekstje uit bovengenoemde site is de aanleiding voor dit topic, denk ik. maar zoals gezegd....alle info lezen en dán pas een besluit nemen. Het nitraatgehalte in groente kan stijgen door gebruik van een grote hoeveelheid (kunst)mest tijdens de groei. Ook het ras van de groente kan het nitraatgehalte bepalen. Zomergroenten bevatten minder nitraat dan wintergroenten. Het nitraatgehalte stijgt namelijk door weinig zonlicht tijdens de groei. Om die reden mag in Nederlandse spinazie in de winter iets meer nitraat voorkomen dan de eigenlijke norm. MAAR: Rode biet is een krachtige groente. Het wordt gebruikt als lever en bloed detoxifier en verlaagt de bloeddruk (in geval van rauwe bieten!). Het donkere pigment (dat ook de urine rood doet kleuren maar totaal ongevaarlijk is) heet betacyanine. Betacyanine is een stof die nodig is bij een goede leverfunctie, en stimuleert de vorming van gal. Verder bevat de groente vitamine B, C, foliumzuur, mangaan, calcium, ijzer, natrium, fosfor, kalium, koper, chroom, magnesium en meer gezonde elementen. bron: http://www.runpower.nl/reviews/voeding_recepten1.htm 15 juni 2014 aangepast door Gast Quote
weknow Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 Stikstof of nitraat is noodzakelijk voor een plant om te groeien. Het is een elementaire voedingsstof. Het probleem is dat er vaak veel te veel mest gegeven wordt! Want veel nitraten in de mest geven "mooie" grote bladeren en heel snelle groei. Vooral in bladgroenten als sla, spinazie, andijvie, bladkool e.d. veroorzaakt dit zoveel nitraten, dat die zich kunnen omzetten naar ongezond nitriet. Als je je aan de volgende basisregels houdt, hoef je niet bang te zijn voor nitriet:- Matig bemesten. Liever minder dan veel. Sterke voorkeur (of alleen maar) voor langzaam werkende voeding middels compost of goed verteerde (een jaar rotten!) dierlijke mest. Vermijd verse dierlijke mest en kunstmest. Zorg voor gezonde bodem met goede structuur, die humus bevat en daardoor voedzaam is.- Mik niet op enorme opbrengsten en de grootste, dikste resultaten, maar op gewassen die geleidelijk kunnen groeien en daardoor gezond, smaakvol, bewaarbaar zijn. - Zaai en plant in een periode waarin elk gewas zich goed kan ontwikkelen. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
weknow Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 @ Jenneke Toch even corrigeren wat je zegt: Je verwarmt ze dan dus niet en het nitraat zet zich dan dus niet om in nitriet. Een te veel aan nitraat in groenten wordt vooral in je lichaam omgezet naar nitriet. Daarnaast inderdaad ook wel door verwarming in een pan. Daarom is je advies dat te nitraatrijk gekweekte groenten (want de kweekwijze is het probleem!! Niet de groente op zichzelf!) als je ze niet verwarmt, niet schadelijk zouden kunnen zijn, onjuist!! Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
aalterse-willy Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 Voor wat die drie of vier bietjes samen betreft, een zaadje bestaat uit meerdere lobben, eigenlijk drie of vier zaadjes samen.Daardoor kunnen er meerdere bietjes uitkomen waar maar één zaadje lag.Om die reden moeten bieten op EEN gezet worden, TTZ enkel het grootste of best geplaatste plantje laten staan en de andere verwijderen.Nu kunt ge altijd proberen om er een paar van te verplanten naar een lege plek BVB maar of ze goed groeien is een andere vraag, het kan lukken maar meestal niet of er komt geen knol meer aan.Die discussie over nitraten en nitriet laat ik graag aan de specialisten terzake over, dat zijn precies advocaten, ze spreken mekaar steeds tegen om toch maar hun grote gelijk te kunnen uitbazuinen.Als ik dat allemaal moest geloven dan heb ik al zeker twintig of dertig keer kanker gekregen nochtans voel ik me goed in mijn vel hoor.Santé Ben aan de apéro bezig. Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
Jenneke Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 @ Jenneke Toch even corrigeren wat je zegt: Je verwarmt ze dan dus niet en het nitraat zet zich dan dus niet om in nitriet. Een te veel aan nitraat in groenten wordt vooral in je lichaam omgezet naar nitriet. Daarnaast inderdaad ook wel door verwarming in een pan. Daarom is je advies dat te nitraatrijk gekweekte groenten (want de kweekwijze is het probleem!! Niet de groente op zichzelf!) als je ze niet verwarmt, niet schadelijk zouden kunnen zijn, onjuist!! Je hebt gelijk weknow, ik heb het een beetje verkeerd gezegd. Natuurlijk bevat ook de rauwe biet wat nitraat, maar wat ik bedoelde te zeggen is dat je dan in ieder geval het door verwarming gevormde nitriet niet hebt en dat zal toch iets schelen. Hopelijk gaat Jelmerh gewoon lekker genieten van zijn bietjes Persoonlijk maak ik me trouwens hier helemaal geen zorgen om, zolang je niet iedere dag grote hoeveelheden nitraatrijke groenten eet en deze niet te vaak weer opwarmt zal het allemaal wel mee vallen. Bovendien praten we hier over groentesoorten die echt heerlijk zijn en verder enorm gezond. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.