Jump to content

loes

Members
 • Content Count

  3,839
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  050

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tuinturf zou ik niet aan een mix toevoegen tenzij je in die bak zuurminnende planten gaat kweken. In de moestuin gooit men ook geen extra turf door de grond en de turf is niet bepaald een duurzaam materiaal dus als het niet nodig is heeft dat niet mijn voorkeur maar dat is persoonlijk. Vermiculiet is licht materiaal dat goed vocht kan vasthouden en afgeven, mooi spul in kleine bakken die snel droog staan. Ik gebruik het bijvoorbeeld in de aardbeienbakken die ik aan de schutting heb hangen want anders blijf ik watergeven. Als ik zie watvoor formaat bakken je neerzet dan heb je genoeg grond om vocht vast te houden dus tenzij je bijvoorbeeld op een dakterras zit waarbij je een beetje om het gewicht moet denken is vermiculiet naar mijn idee niet noodzakelijk. Met de tuinaarde is het even goed opletten wat de samenstelling is want die benamingen allemaal door elkaar heen gebruikt. Tuinaarde kan schone tuingrond zijn zonder toevoegingen of met compost. Maar kan ook zogenoemde ophooggrond zijn wat meestal niet de mooiste grond is en niet geschikt voor de moestuin. Dezelfde ophooggrond met kortwerkende meststoffen wordt aangeboden als bemeste tuinaarde, wederom niet geschikt voor de moestuin. De prijs geeft vaak al een indicatie, de goedkoopste soorten zijn vaak de laatstgenoemde categorie. Wat de verhouding moet zijn vind ik lastig te zeggen, dat hangt af van de samenstelling en ik meng eerlijk gezegd alles op gevoel maar daar heb je weinig aan als je pallets met zakken moet bestellen. Ik denk trouwens dat een bigbag leegscheppen niet veel meer tijd hoeft te kosten dan het verplaatsen van zakken. Als iemand een kruiwagen volschept terwijl je een volle kruiwagen wegbrengt dan verlies je geen tijd met scheppen. Je loopt even snel met een kruiwagen gevuld met losse grond als met zakken grond. Het legen van de kruiwagen gaat wel veel sneller wanneer je deze in de bak kan leegkiepen dan dat je al die zakken uit de kruiwagen moet tillen (en dan later nog openen en leegschudden)
 2. Zoals ik al zei maakt deze info het verhaal heel anders. Het maakt heel veel verschil of je een grondmengsel zoekt voor op kleigrond of voor in een bak op stenen. Die informatie was niet bekend en we kunnen niet ruiken dat de kas op stenen komt te staan die je niet weg mag halen. Maargoed als dat volgens jou niets uitmaakt dan zal ik wel bij mijn eerste antwoord blijven: De genoemde kleigrond mengen met compost. succes!
 3. Een simpele vraag beantwoorden is best wel onmogelijk als je niet alle benodigde informatie deelt. Met deze informatie wordt het verhaal weer helemaal anders. Als ik het goed begrijp is de vraag eigenlijk waarmee je het beste een bak kan vullen. Correct?
 4. Kleigrond = grond , uitstekende moestuingrond zelfs als je er wat compost aan toevoegt. De verhouding is geen exacte wetenschap vandaar dat niemand antwoord kan geven op die vraag. Kijk naar je bodem: Een luchtige bodem die het water goed kan vasthouden en waarbij het teveel aan water weg kan. Dat is simpel gezegd de basis en die bereik je vooral door compost toe te voegen aan de kleigrond. De verhouding voedingsstoffen is afhankelijk van de planten die je wil laten groeien. Voedingstekorten zie je aan de planten en dat kan je indien nodig in de loop van het seizoen bijsturen.
 5. Jane Doe ik snap er ook weinig van. Je schrijft een half verhaal en beantwoord de gestelde vragen niet. Vraag 1: Welke is volgens jou de onjuiste? Vraag 2: Welke is volgens jou de juiste?
 6. Als je enkel wegveegt wel ja, dan moet je die ijslaag ook wegscheppen. Het verschilt ook wel per tegel, het voordeurpad van de buren worden veel sneller glad dan de stoeptegels en ons pad zitten er tussenin.
 7. Scheelt dat ik de stoep voor ons hele rijtje al had gedaan en ook de voordeurpaadjes van de mensen die dat zelf niet goed kunnen dus ze hoefden niet allemaal naar buiten. Klinkt meer dan het was want de grootste berg lag voor onze eigen deur, dat was flink scheppen terwijl ik bij de rest met wat schuiven al klaar was. Vanmorgen even gekeken en gezien dat het goed was Hoefde zelfs niet te strooien, niets van waar dat de stoep spekglad wordt als je de sneeuw wegschept, die aangestampte stukken zijn veel erger en met de vorst blijft dat nog wel even liggen.
 8. Er is niet zoveel sneeuw gevallen als bij Henk maar we hadden een flinke sneeuwduin voor de deur liggen. Ik heb gisterochtend de helft van de stoep schoongemaakt zodat de andere helft beschikbaar blijft voor de slee Was ik klaar met het schoonmaken las ik een nieuwsbericht dat we onze stoep beter niet kunnen schoonmaken: https://www.ad.nl/binnenland/waarom-we-ons-besneeuwde-stoepje-beter-niet-kunnen-schoonvegen~a0af21da/ Wat een onzin zeg maar om die groepsdruk moest ik wel lachen want ik zag inderdaad dat anderen ook naar buiten kwamen om sneeuw te ruimen
 9. Die optie is er nog steeds alleen wat minder opvallend. Via zoeken kom je uit bij: https://www.moestuinforum.nl/search/ en daar staat "zoek op auteur"
 10. Ik mag toch hopen dat de tuinkas er 6 jaar later wel staat.
 11. Eigenlijk precies hetzelfde maar dan curd maken met rabarber ipv citroen. Een aantal jaren geleden had ik voor de NMM deze gemaakt: https://www.francescakookt.nl/de-allerlekkerste-rabarber-bars/ Daarna nog vaker gemaakt maar dan gewoon koek + rabarber curd, zonder dat bovenste laagje rabarber compote. Met compote ziet het er wat mooier uit als je knalrode rabarber gebruikt maar ik vond het geen meerwaarde hebben voor de smaak en zonder is sneller met een potje rabarber curd uit de voorraad
 12. Als alle citroenen op zijn: Rabarberbars zijn ook heel lekker
 13. Niet in de tuin maar wel een winterklusje: de vriezers ontdooit.
 14. Oke, je wil rekenen met potgrond wat extra rul en los wordt gemaakt zodat de fabrikanten lucht kunnen verkopen? Soortelijk gewicht droge potgrond 500-700 kg/m3 En bedenk nu eens of dat meer weegt wanneer de potgrond ingeklonken en verzadigd met water? We weten allemaal dat je een pot van 10 liter niet gevuld krijgt met een 10liter zak potgrond. Daarnaast mag je het sowieso niet vergelijken met personen want personen zijn een tijdelijke belasting en een vaste plantenbak is permanent belasting. Voor aarde (maakt niet uit in welke vorm) moet bouwkundig toch echt 1800kg/m3 worden aangehouden. We hebben ook totaal geen idee om watvoor balkon het gaat, ook dat maakt nogal een verschil dus de vraag aan balkonboer of hij weet of het balkon dat aan kan is helemaal niet zo gek. (en ja misschien ben ik wat voorzichtiger omdat ik in een huis heb gewoond waarvan later bleek dat het het balkon maximaal 2 personen kon dragen. Het zal niet het eerste balkon zijn dat bezwijkt onder het gewicht)
 15. Ik denk dat je je daarop verkijkt. Tussen droge aarde en droog zand zit niet veel verschil, het is de vochtopslag die het verschil gaat maken en bij de moestuin wil je het liefst een grond dat vocht goed kan vasthouden. Water : 1000 kg/m3 daarover zijn we het eens. Heb de boeken niet bij de hand dus even een overzichtje van google geplukt: aarde droog: 1500 kg/m3 aarde vochtig: 2000 kg/m3klei en leem droog: 1600 kg/m3klei en leem vochtig: 2000 kg/m3zand droog: 1600 kg/m3zand vochtig: 1750 kg/m3

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...