Jump to content

Luis in appelboompje


Merel

Recommended Posts

Heb me net geregistreerd bij dit forum en kom al met mijn eerste vraag. Vorig jaar heb ik een appelboompje gekregen die het op het eerste gezicht goed lijkt te doen. Het boompje zat een paar weken geleden vol bloesem dus ik verheugde me al op appeltaarten . Ik zag wel wat mieren en las ook iets op internet over een verband tussen mieren en luis, maar luis was er (nog) niet te zien. Heb nog netjes wat goudsbloemen en knoflook eronder gezet (ik begreep dat mieren daar niet van zouden houden), maar dat heeft niet zoveel gedaan. Het bovenste deel van het boompje (de harttak?) zit nu vol met groene luis.

 

Is dit schadelijk? Moet ik hier wat aan doen en wat kan ik dan het beste doen? Kan ik de harttak wegsnoeien om de luis weg te krijgen (op de rest van het boompje zit geen luis)?

 

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Groet,

Merel

Link to comment
Share on other sites

Luis, ik besproei dan altijd met knoflook. Wat knoflook in heet water laten trekken, even tijdje laten staan, en het er dan over sproeien! (ik doe het in een druksproeiertje van de action, 5 of 6 euro.)

Heb er hier altijd succes mee (Ik had laatst 1 knoflook gebruikt op 4 liter water... kan bevestigen dat het goed stonk )

Link to comment
Share on other sites

Als de aantasting groot is kan dat zeker kwaad. Met een beetje geluk doen de natuurlijke vijanden hun werk, lieveheersbeestjes, vogels, oorwormen (hang potjes met stro op), etc. Als je tuin een beetje in evenwicht is, dus in de winter genoeg schuilplaatsen, dan zijn er al een hoop insecten. Nu zeg ik niet dat de bladluizen geen probleem kunnen worden, ze kunnen zich behoorlijk snel vermenigvuldigen. Eventueel kan je proberen om de luizen zoveel als mogelijk met de hand te verwijderen, dat reduceert de plaag al voor een deel. Dan kunnen de insecten het weer bijhouden met de overgebleven bladluizen.

 

Wat betreft de gieren (aftreksels van brandnetels en knoflook) heb ik altijd begrepen dat die hun werking vooral danken aan het feit dat luizen niet houden van de koude en harde straal water en in mindere mate aan de (giftige)stofjes in het water. Als je dus een gier gebruikt zorg dan in ieder geval dat deze goed afgekoeld is. Als je gif wilt gebruiken vergeet dan niet dat je ook de natuurlijke vijanden treft, plantengieren kan natuurlijk wel.

 

edit: voor de plantengieren kun je hier een hoop recepten vinden (met dank aan hans): planten-gieren-maken-t631.html

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vandaag de tuinslang erop gezet. Ze zijn allemaal weg. Ik ben van plan dit te blijven herhalen zolang het nodig is. Met dit droge weer moet ik toch regelmatig water geven dus dan is het niet echt extra werk. Gelukkig zitten de luizen alleen in de top en daar zit geen bloesem. Ik wil ten slotte geen appeltjes in potentie stuk maken.

Link to comment
Share on other sites

Voor de mensen die dit onderwerp nog een keer lezen en problemen hebben met luizen in appelboompjes: het werkt prima om af en toe even de tuinslang op de luizen te zetten. Ze zijn allemaal weg. Om de paar dagen controleer ik het en spuit ik nog een beetje als het nodig is. Ik heb het idee dat het onder controle is.

Link to comment
Share on other sites

Ja dat denk ik ook hoor Jasmin, ookal heb je natuurlijk planten waar niet zo erg is als er luis opzit/ernaartoe gaat.

Dat koud waterstraal helpt vindt ik al handig om te weten, je kunt ook voor de luis natuurlijk een x met spiritus/groenezeep/water bespuiten

als ze ergens weer terug komen.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...