Jump to content

Maïs(stengel)bier


Jorieke123

Recommended Posts

In ons 'Booze for free' boekje staan een aantal recepten die ook echt 'for free' zijn. Of in ieder geval zo free-mogelijk. (voor veel recepten moet je toch zaken als maltextract of zelfs wodka kopen (of maken natuurlijk...))

 

Het brandnetelbier dat we al jaren maken, is een goed voorbeeld van zo'n drankje zonder al teveel toevoegingen uit de winkel. Ja, er moet suiker in...

Vorige week maakten we eindelijk een alcoholisch drankje (laten we het maar geen bier noemen...) van het suiker uit de stengels van suikermaïs. Dat stond al even op de planning, maar vorig jaar ging de maïsteelt niet goed.

 

Volgens het recept moet je de stengels in kleine stukjes knippen en dan de stukken kapot slaan in een zak.

IMG039080541441260816.JPG

IMG039250311441260848.JPG

 

Dat wou niet echt. OK, de zak op de foto zit ook veel te vol, maar met minder lukte het ook niet goed genoeg. We hebben het klusje daarna maar afgemaakt met mijn hakselmachine. Een nogal goedkoop lomp ding, waarmee ik dat soort klusjes wel aan durf.

 

Alles in een pan, 6 liter water er bij (wij hebben meteen 2 porties gemaakt, vandaar 2 pannen) en koken maar. Een uurtje ongeveer.

Edit: ik had er per pan ook nog een maïskolf in gedaan. De korrels dan, die ik even kapot had gerist met een mesje.

 

IMG039434161441261056.JPG

 

Daarna zeven, nog even wat inkoken tot 4,5 liter, met wat takjes rozemarijn en tijm er bij. En daarna in de brouwemmer of fles. Met gist, liefst van een vorig brouwsel. Dat scheelt nog weer geld, zeg maar

 

IMG039511791441261097.JPGIMG040558231441261143.JPG

 

We hebben de ene variant op die manier gemaakt, bij de ander heb ik nog een bosje met duizendblad meegekookt. Dat werd vroeger wel gebruikt in plaats van hop.

En we hebben er wat bruine suiker bij gedaan, voor wat meer smaak en een hoger (dan de kleine 2% die de 'normale' variant waarschijnlijk aanmaakt) alcohol% te krijgen.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nou, het 'bier' zit in flessen.

Er zit een apart geurtje aan, moeilijk te omschrijven. Niet vies ofzo, maar lekker...? Ook niet. Maar goed. Eerst maar eens wat weken/maanden in flesjes laten liggen.

In het standaard biertje zit 3,5 % alcohol, daar was dus geen suiker aan toegevoegd. Alleen de (onderkant van de) stengels, en 1 maïskolf.

In het donkere biertje (ook van de foto hieronder) zit 6% alcohol, door de toevoeging van bruine suiker. Daar zit ook duizendblad in, als hopvervanger.

Het proeven komt nog, maar dit is in ieder geval weer even een update

 

IMG104228561444810229.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Net een flesje van de variant met duidendblad (als zijnde hop) en bruine suiker open gemaakt om te proeven. Tja... het is niet vies. Laten we daar mee beginnen. Joep zijn beschrijving: Er zit een vreemd soort bloemige (van bloemen...) smaak aan. Die hopvervanger maakt het dan net wel even meer te drinken, de variant zonder 'hop' was echt te weeïg.

We zijn best wat gekke drankjes gewend, qua brouwsels. Dus het is niet dat we het vergelijken met kwaliteitsbier Misschien is het wennen... Joep drinkt het flesje wel leeg (want zelf gemaakt, en niet echt vies).

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...