Balto Geplaatst: 23 september 2015 Geplaatst: 23 september 2015 Ik ben helemaal nieuw in het inmaken en heb wat vraagjes. Potten en deksels moeten gesterriliseerd zijn, en dan? Hoe zit het dan met de rest? De trechter, de doek voor het schoonmaken van de rand? Dat is toch niet steriel na het liggen in de kast enzo. Bij het inmaken in zoetzuur zie ik ook mensen de binnenkant van de pot (of deksel) aanraken met hun vingers bij het vullen, en gaan de groentes er rauw in zonder erna nog geweckt te worden. Dit zorgt toch allemaal ook voor ongewilde micro organismen in de pot? Quote
RobO Geplaatst: 24 september 2015 Geplaatst: 24 september 2015 tsja, je moet zo schoon mogelijk werken...eerst je handen goed wassen...dan potten en deksels kun je steriliseren in kokend water of in de oven, daarna aanpakken met een tang (heet zijn ze toch) en op een schone pas gewassen theedoek leggen bijvoorbeeld, met de opening naar bovende vultrechter steriliseren we hier mee, metaal typeevt. afvegen van de rand doen we met schoon keukenpapiersoms zetten we alles met deksels los nog een keer in de oven en draaien daarna pas de deksel vast bij zoetzuur heb je altijd extra micro-organismen in de pot maar door het zure milieu groeien ze (meestal) nietbij fermenteren houden de goede melkzuurbacteriën de slechte onder de duim bij niet-zoet of zuur inmaken moet je extra oppassen, wij wecken dan in een snelkookpan op 120 graden tot nu toe hier geen narigheid of bederf gehad, ook geen opengaande weckpotten, we doen dan ook geen soep (vinden we versgemaakt lekkerder of gaat in de vriezer) of vlees (dat gaat in de vriezer) verder hebben we zelf ook nog wel wat weerstand... Quote
wijo Geplaatst: 24 september 2015 Geplaatst: 24 september 2015 Ik doe de potten en deksels, trechter in de vaatwasser en gebruik deze dan direct daarna. Doe ik al een paar jaar voor jam en weck en tot nu toe nog geen problemen er mee gehad. Quote Met vriendelijke groet,Wim.
jasmin Geplaatst: 24 september 2015 Geplaatst: 24 september 2015 Tang en vultrechter worden ook gekookt bij mij. Ik maak niet schoon met doekjes aan de rand. Ik spuit ook extra met alchohol voordat ik afsluit.Nooit problemen. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Jorieke123 Geplaatst: 24 september 2015 Geplaatst: 24 september 2015 Ik kook alle flessen en/of potten en de deksels altijd vlak voor ik ze vul. Trechter gebruik ik niet, maar de lepel en het maatkannetje waarmee ik schenk, kook ik niet uit. Ik laat de uitgekookte flessen en potjes ook op de kop op een (niet apart behandelde, uiteraard wel schoongewassen) theedoek uitlekken. En vul ze dan heet. Nooit echt (echt nooit?) problemen, op siroop en jam gebied. Zoetzuur maak ik eigenlijk nooit, en anders weck ik het. Er zijn wel eens potten soep mislukt, maar dat kwam meer door de weck-tijd dan door het wel of niet schoon werken. Als ik een druppel siroop of jam mors op de rand van de pot, dan veeg ik dat weg met van die alcohol doekjes. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Anna3 Geplaatst: 25 september 2015 Geplaatst: 25 september 2015 Interessant topic. Ik ben ook een beginner op inmaakgebied. Tot nu toe voornamelijk jam gemaakt en dit jaar voor het eerst tomatensaus en courgettestukjes in 't zuur. Ik kook de potjes en deksels vlak voor het vullen uit of ik gebruik soda en kokend water (zoals Diana van mooiemoestuin.nl). Daarna laat ik ze op de kop uitlekken op een schone dubbelgevouwen theedoek. Trechter overgiet ik ook met kokend water, tang niet. Vullen doe ik altijd (kokend)heet. Gaat tot nu toe goed. Met jampotjes vind ik het nog te overzien, de binnenkant van de deksel en potten niet aanraken. Maar hoe doen jullie dat bij (die nieuwe) weckpotten? Je moet toch een ring op het deksel leggen en het deksel op de pot duwen, zonder aan te raken lijkt me dat wat lastig? De zijkant van het deksel is toch smaller dan een jampotdeksel. En wat als de pot overstroomt als je het deksel erop doet? Volgens sommigen maakt dat niet uit. Had dat bij de courgettestukjes, allemaal kleverige zooi aan de potten. Zelfs na het wecken (in een gewone pan) kleefde het nog.. Quote
RobO Geplaatst: 26 september 2015 Geplaatst: 26 september 2015 die ringen leggen we idd aan met schone handen en een schone lepel om ze "aan" te leggen, wel goed heet (mijn opa was bakker )als er iets overstroomt bij het wecken sluiten de ringen de deksels toch goed af, dat gaat hier altijd goedwe boenen de potten wel schoon om schimmel aan de buitenkant te voorkomen verder vul ik de weckpotten tegenwoordig iets minder, zeg 3 cm onder de rand (en, ja, we hebben nu meestal 3/4 liter stortglazen ) Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.