Jump to content

Anna3

Members
 • Content Count

  1,363
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Regio Utrecht

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Het is meer schimmel van zaden die niet kiemen, wat dan vervolgens in de vermiculiet zit.
 2. Leuk experiment! Hergebruik je het vermiculiet ook voor zaaien? Ik heb vaak dat er wat schimmel op komt en dan durf ik er eigenlijk niet nog een keer in te zaaien. Na het drogen meng ik het door grond voor potplanten.
 3. Voor wie denkt dat die citroenen zo snel mogelijk verwerkt moeten worden, dat valt mee. Ik heb ze vorig voorjaar nog een maand of 2 in de groentela in de koelkast bewaard @appelvrouw, curd van sinaasappel kan zeker. Misschien wat minder suiker gebruiken, want sinaasappel is minder zuur natuurlijk. Ik heb zelf nog een appelcitroencurd om de lijst om ooit nog eens te maken staan, waarbij de appel ook nog eens door kruisbessen vervangen kan worden: 450g appels, tot puree gekookt, rasp en sap van2 citroenen/100 ml sap, 125g boter, 450g suiker, 4-5 eieren/200ml geklopt ei.
 4. Ineens een mooie dikke vacht! 1 dagje vergeten te draaien dus zat de onderkant vast aan het matje :S Daar mag nog even wat nieuwe schimmel groeien en dan moeten deze snel de koelkast in.
 5. Salpeter gebruik ik niet, in de kaasmakerij waar ik heb gewerkt deden we dat ook nooit. Als de melk goed is (geen foute bacteriën bevat) en de boer en jijzelf heel schoon werken dan dient het ook nergens toe. 11cm diameter, ik heb ze gekocht want ik heb liever voedselveilig plastic dan pvc.
 6. Als de vorm vol zit kan je ook even wachten tot het een beetje is ingezakt, niet te lang want dan koelt het te veel af. Ik gebruikte dus 4L melk voor 2 vormen en de vormen zaten dit keer helemaal niet tot aan de rand vol. Dat is ook wel eens anders geweest.. Vond mijn camemberts nu eigenlijk nog net een tikje te dik.
 7. Vandaag voor het eerst sinds tijden weer eens kaas gemaakt. 4L verse biologische koeienmelk, zuursel dat al sinds 2016 in de vriezer zit, witschimmel uit de ark, microbieel stremsel van ruim een jaar over de datum, maar het lijkt gewoon kaas te zijn geworden. Oh, en ook geen calciumchloride gebruikt, want op.. Heb het een uur laten stremmen omdat het na een half uur nog te zacht was. Net na een uur uitlekken voor het eerst gedraaid. Ik denk dat ik andere keren al wat eerder draaide, maarja. De doos staat op een pan met een warm water erin, want het is met 18,8 graden eigenlijk te koud hier in de keuken. Het uitlekken zou bij 22-26 graden moeten beginnen en tegen de tijd dat de kaas uit de vorm kan moet de kamertemperatuur 20 graden zijn volgens mijn boek. De temperatuur tijdens het uitlekken schijnt belangrijk te zijn, dus dat volg ik dan maar braaf
 8. @appelvrouw ik heb alleen zijn 1e boek. Bak ik niet zoveel uit vanwege de kneedmethode, eerst droge en natte ingrediënten apart mengen, veel roeren, rusten, vouwen enz. Ik geloof daar niet zo in, veel werk en tijdrovend, maar ik merk niet dat het beter brood oplevert. Daarom gooi ik het liever allemaal tegelijk in de machine of in 2 delen in geval van autolyse. Als ik even google lijkt het erop dat deze methode ook in zijn 3e boek gebruikt wordt. Als je een goed boek wil, Bread van Hamelman (Engels, veel info, maar je moet de recepten eerst omrekenen naar normale hoeveelheden). Wil je Nederlands en zeker weten dat de recepten goed zijn, dan de boeken van Levine (of haar website). In Brood 2 staan de meeste recepten in 3 varianten uitgeschreven (gist, voordeeg en desem) dat is best handig.
 9. Ik doe mee! Ik probeer al jaren fatsoenlijke, lees niet doorschietende, knolvenkel te telen. Heb zo ongeveer alle rassen al eens gehad, maar nog nooit dikke knollen gehad..
 10. Ik heb twee weken terug wel vast kilokaasvormen (met netje) bij de kaasmakerij geleend, zodat ik er nu in mijn vakantie mee aan de slag kon. Heb alleen eerst nieuw ferment nodig (misschien eens die poedervorm bestellen), nieuw stremsel en eventueel calcium enzo, maar dat bestellen komt er steeds niet van. Moet ook een nieuwe pekel maken, want die heb ik niet onderhouden en er stond schimmel op. En het is gewoon nog steeds te warm buiten, dan kan ik de kaas niet koud genoeg opslaan De kamer waar ik eerder kaas bewaarde is nu een thuiswerkplek en daarmee niet koud genoeg meer. Allemaal van die dingen waardoor het kaasmaken er toch steeds niet van komt..
 11. Ziet er vogelproof uit! Wat een enorm net is dat joh, vond die van ons over de fruitkooi al groot en daarmee lekker onhandig, maar dit is echt mega
 12. Wat een akelig gezicht moet dat zijn geweest. Sterkte!
 13. Glad met ronde ogen of kleine gaatjes in de kaas komt door de manier waarop je wrongel in de vorm doet. Bij kleine kaasjes 'kruimel' je de losse wrongel stukje bij beetje in de vorm, terwijl voor grote kazen de wrongel eerst bij elkaar geduwd wordt en daarna druk je daar met een kaasnet van een kadovavorm bijv. in een keer een 'kaas' uit. Die grote kazen krijgen dan de typische ogen en niet de kleine gaatjes.
 14. Voor wie last heeft van het prikkelbaredarmsyndroom kan eens kijken of het fodmapdieet wat is. Wel heftig hoor.. Het is ontwikkeld door de Monash University in Australië, de link naar hun speciale fodmapwebsite geeft goede info en ze hebben een app (betaald) ontwikkeld met o.a. te vermijden producten en recepten. Fodmaps zijn koolhydraten die niet goed opgenomen of verteerd worden in de darmen en daardoor klachten als gasvorming geven. De lijsten met fodmaparme en -rijke producten kunnen wellicht ook voor andere met onrustige buiken aanknopingspunten bieden.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...