Jump to content

Anna3

Members
 • Posts

  1,418
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Anna3

 1. Deze blauwe kaas is van dezelfde batch als die witte van Jorieke hierboven Ik heb 'm trouwens niet geprikt, omdat ie al zo 'los' was. Hij heeft wat langer op 16/17 graden gelegen en nu ligt ie ter compensatie al een tijdje in de gang waar het misschien een paar graden warmer is dan buiten. Geen idee of dat werkt. Wanneer zijn ze eetbaar Jorieke?
 2. Hier nu ook aan het waxen. Ik was het al een hele tijd aan het uitstellen, maar de kleine kaasjes kregen nu barstjes in hun uitdrogende korst dus er is geen ontkomen meer aan. Nu plakken m'n vingers weer lekker door het uit elkaar trekken van nieuwe wax die er nog extra bijgesmolten moet worden. Er zit hier altijd te weinig in de kom, zeker om zo'n grotere kaas als die van Jorieke in een keer voor de helft in de wax te kunnen dopen.
 3. Volgende keer eens proberen, ziet er lekker uit! De ricotta is al op hier.
 4. Wij hadden in onze vorige tuin twee nestkasten, een voor pimpelmezen van hout en zo'n half open nestkast van houtbeton (voor o.a. roodborst, winterkoning, roodstaart). Pimpelmezen hadden we elk jaar, ondanks de concurrentie van wel vier huisjes op een rij bij de buren. In de ander nestkast werd hoogstens geschuild, maar is nooit in genesteld. Dat kan natuurlijk ook aan de omstandigheden liggen, te weinig of te veel begroeiing, te dicht bij andere nestkasten etc. Hier in het buitengebied hebben buren wel bewoonde kerkuil- en steenuilnestkasten. @redzebra Die vergrote opening kunnen mezen er ook zelf in gemaakt hebben. De pimpelmezen bij ons hakten zelf wat hout in en rond de opening weg bij het uitkiezen van de nestkast, niet omdat het gat te klein was. Het lijkt een soort markering, maar of dat is om een vrouwtje te imponeren of om aan te geven dat het huis bewoond is? Er bestaan overigens ook metalen beschermingsplaatjes voor de invliegopening, zodat er niet uitgehakt kan worden.
 5. Kort nadat ik het bericht van Arja las stond dit al op de website Landschapsbeheer Gelderland: "Het maximum aantal deelnemers is bereikt. U kunt zich aanmelden voor de reservelijst. Eind januari hoort u of u kunt deelnemen. Onze adviseur neemt daarover contact met u op."
 6. Dat is best een verschil zeg! Dan was die ene batch toch minstens 35 graden geworden, dat scheelt weer Hier even de tijd vergeten...grmbl. Die kleine kaasjes hebben dik 8 uur in de pekel gezeten Hopelijk gaat het wat minder hard met de zoutopname bij 17 graden, vermoedelijk iets met een wens en een gedachte.
 7. Anna3

  Persoonlijkheden

  Mooie naambordjes hoor! Zijn rijen van noord naar zuid met een bepaalde reden? En die zigzagrij?
 8. Gisterenavond nog snel nieuwe pekel gemaakt. Vanmorgen was die precies 16 graden C, precies de juiste temperatuur voor de pekelweger: 20 graden Beaumé. Dat is iets minder dan ik normaal heb (23 graden), maar ik vond mijn kaasjes toch vaak te zout dus dit maar eens proberen. Ze staan inmiddels niet meer in de zon, dat was alleen even voor de foto De kaasdoek zorgt dat de bovenkant ook in contact blijft met de pekel. @Jorieke123 hoeveel wegen die van jou? Mijn niet-bijgevulde is 650g en die andere 720, de grote is 1137g. En hoe sterk is jouw pekel?
 9. Pasta met prei uit eigen tuin, kastanjechampignons, pesto van eigen basilicum (laatste beetje uit de vriezer) en verder zat er nog ricotta en zure room van eigen makelij bij. O en pijnboompitten, die zijn er pas na de foto op gegaan..
 10. Anna3

  Mijn tuinen

  Jammer van de bostuin, maar die nieuwe tuinen klinken ook als een leuke uitdaging! De ervaringen van de bostuin blijven natuurlijk. Ben benieuwd wat je daarvan in de nieuw tuinen kunt toepassen. Ook de opbouw van de fruittuinen lijkt me interessant om te zien. Leuk dat je dit met ons wil delen!
 11. Anna3

  Varkens

  Waar ons jaar eindigt met oliebollen, begint het nieuwjaar voor varkens ermee
 12. Zeker weten! Het was een productief dagje, met 34L melk is best veel te maken
 13. Leuke wedstrijd! Tof dat jullie voor biologisch zaad hebben gekozen! Ik heb vanaf 2011 elk jaar wel komkommers buiten geteeld (behalve afgelopen jaar, een moestuin en verhuizen in de zomer is niet zo handig). Meestal niet die saaie groene komkommers, maar wat kleinere komkommers zoals Chrystal Lemon, Dragon Egg, Miniature White. Dat ging prima, als het weer meewerkte was er een prima opbrengst. Voldoende om gewoon van te eten, niet zo enorm dat je geen komkommer meer kan zien. Precies goed toch? Als je komkommers niet oogst dan produceert de plant veel minder nieuwe vruchten. Ik ben daarom wel benieuwd naar het wedstrijddoel. Misschien is het nog een idee om in een bepaalde periode de oogst 'te meten' door het gewicht van alle komkommers van 1 plant op te tellen? Dan kun je zelf kiezen of je ze klein wil oogsten als ze nog lekker zijn om te eten of dat je ze wat dikker en groter laat groeien.
 14. Simpele curry met paprika's uit Joriekes tuin, zoete aardappel en minimais.
 15. Mooi wat fruitstruiken zeg! Wat jammer dat kruisbessenproeftuin ermee stopt, weet je toevallig wanneer ze sluiten?
 16. Hamburgerbroodjes uit eigen oven met nepburgers, courgette en sla enzo. Bakte er afgelopen weekend voor ons buurtfeest 36 stuks waar ik er wijselijk al een paar van in de vriezer gestopt had.
 17. @appelvrouw, het zijn moeraseiken, maar natte of droge grond maakt ze niks uit
 18. Op de foto in het eerste bericht zie je een bloemetje op 31 mei. De bloei start wel iets eerder, maar mijn ervaring is dat afhangt van hoe koud het voorjaar is. Dit jaar waren ze erg laat, ook met blad. Ik heb de planten dit jaar ook enorm gesnoeid, waardoor er weinig en wat latere bloei was. Het eerste weekend van juni heb ik de planten nog meer toegetakeld wegens een verhuizing. Hopelijk overleven ze het, want het is niet echt ideaal om ze in juni te verplanten. @Goldfish, wat is jouw ervaring met de bloeitijd? @Bertus,de bladeren zien eruit als op de bovenste foto. Die onderste lijkt mij ook een andere plant.
 19. Asperges met munt en citroenboter. De gasten vonden het ook heerlijk. Met dank aan Jorieke
 20. Gefeliciteerd! Ik ben al over de helft zie ik Stiekem las ik 10 jaar geleden ook al wel mee, maar het duurde even voor ik me durfde aan te melden. Ik vond het forum toen best overweldigend groot vergeleken met het kleine tomatenforum waar ik eerst bij zat. Leuk te lezen dat je tuinieren veranderd is door het forum. Er is zoveel waardevolle informatie te vinden, echt fijn! Dat kan natuurlijk ook niet anders zonder allemaal leuke en kundige mensen. Kan het zijn dat een deel van de eau de vie ook een andere bestemming dan de fles heeft gehad?
 21. Yoghurt met rabarber-aardbeiprutje zonder suiker. Aardbeien vond ik nog in de vriezer, ze ruiken nog steeds enorm naar aardbei! Veel beter dan die dingen uit de winkel. @appelvrouw, je kunt toch ook crumble met minder suiker maken? Rabarber is sowieso zuurder dan appel, dus crumble smaakt dan ook minder zoet.
 22. Anna3

  De grote tuin.

  Je kan gerust zonder spitten! Ik doe het al jaren niet meer. In december een laag compost bovenop de teeltgrond en verder niks meer aan doen Op de zandgronden hier merk ik duidelijk verschil. Als je begint met een flink dikke laag compost (10-15 cm) en daarna elk jaar een paar cm erbij doet zie je duidelijk dat de bodem meer vocht vast kan houden. Het water blijft niet meer zo op het zand liggen als eerder. Ik ben begonnen met een paar bedden, omdat ik niet zoveel compost had om alles in een keer te doen. Beter een paar bedden een dikkere laag, dan alles een heel dun laagje, want dat verdwijnt gewoon in de grond. Dé voorvechter van het niet spitten (no dig) is Charles Dowding, op zijn site en youtube-kanaal geeft hij veel uitleg.
 23. Van de week ook al rabarbercrumble gemaakt en noedels met zeekool. En er staat nu een verjaardagsrabarbercake met marsepein in de oven voor Peter
 24. Ja dat kan goed! Heb het ook wel met ouzo gemaakt toen ik nog geen pastis had.
×
×
 • Create New...