Jump to content

Anna3

Members
 • Posts

  1,403
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Anna3

 1. Hamburgerbroodjes uit eigen oven met nepburgers, courgette en sla enzo. Bakte er afgelopen weekend voor ons buurtfeest 36 stuks waar ik er wijselijk al een paar van in de vriezer gestopt had.
 2. @appelvrouw, het zijn moeraseiken, maar natte of droge grond maakt ze niks uit
 3. Op de foto in het eerste bericht zie je een bloemetje op 31 mei. De bloei start wel iets eerder, maar mijn ervaring is dat afhangt van hoe koud het voorjaar is. Dit jaar waren ze erg laat, ook met blad. Ik heb de planten dit jaar ook enorm gesnoeid, waardoor er weinig en wat latere bloei was. Het eerste weekend van juni heb ik de planten nog meer toegetakeld wegens een verhuizing. Hopelijk overleven ze het, want het is niet echt ideaal om ze in juni te verplanten. @Goldfish, wat is jouw ervaring met de bloeitijd? @Bertus,de bladeren zien eruit als op de bovenste foto. Die onderste lijkt mij ook een andere plant.
 4. Asperges met munt en citroenboter. De gasten vonden het ook heerlijk. Met dank aan Jorieke
 5. Gefeliciteerd! Ik ben al over de helft zie ik Stiekem las ik 10 jaar geleden ook al wel mee, maar het duurde even voor ik me durfde aan te melden. Ik vond het forum toen best overweldigend groot vergeleken met het kleine tomatenforum waar ik eerst bij zat. Leuk te lezen dat je tuinieren veranderd is door het forum. Er is zoveel waardevolle informatie te vinden, echt fijn! Dat kan natuurlijk ook niet anders zonder allemaal leuke en kundige mensen. Kan het zijn dat een deel van de eau de vie ook een andere bestemming dan de fles heeft gehad?
 6. Yoghurt met rabarber-aardbeiprutje zonder suiker. Aardbeien vond ik nog in de vriezer, ze ruiken nog steeds enorm naar aardbei! Veel beter dan die dingen uit de winkel. @appelvrouw, je kunt toch ook crumble met minder suiker maken? Rabarber is sowieso zuurder dan appel, dus crumble smaakt dan ook minder zoet.
 7. Anna3

  De grote tuin.

  Je kan gerust zonder spitten! Ik doe het al jaren niet meer. In december een laag compost bovenop de teeltgrond en verder niks meer aan doen Op de zandgronden hier merk ik duidelijk verschil. Als je begint met een flink dikke laag compost (10-15 cm) en daarna elk jaar een paar cm erbij doet zie je duidelijk dat de bodem meer vocht vast kan houden. Het water blijft niet meer zo op het zand liggen als eerder. Ik ben begonnen met een paar bedden, omdat ik niet zoveel compost had om alles in een keer te doen. Beter een paar bedden een dikkere laag, dan alles een heel dun laagje, want dat verdwijnt gewoon in de grond. Dé voorvechter van het niet spitten (no dig) is Charles Dowding, op zijn site en youtube-kanaal geeft hij veel uitleg.
 8. Van de week ook al rabarbercrumble gemaakt en noedels met zeekool. En er staat nu een verjaardagsrabarbercake met marsepein in de oven voor Peter
 9. Ja dat kan goed! Heb het ook wel met ouzo gemaakt toen ik nog geen pastis had.
 10. Tarte tatin met venkel en appel, een favoriet hier!
 11. Eh, zijn die koeien ossen niet bedoeld als grasmaaiers? Jullie hebben dan wel geen snobbeesten, maar dit riekt wel naar luxeossen
 12. Haha, echt leuk! :D Zegt ook al wel wat dat ze zo goed voor de ontsnapte eenden zorgden. Hopelijk duurt de lentekolder van jullie eenden niet al te lang?
 13. De katten uit de hele buurt weten mijn Siberische kiwibesplanten alweer goed te vinden. De planten beginnen nu uit te lopen, dat ruikt vast heel aantrekkelijk. Of je heel blij moet zijn met de aantrekkingskracht op katten is de vraag, de katten slopen takjes en blad waar ze bij kunnen ook gerust. Ik heb daarom gaas rondom de stammetjes staan.
 14. Nou, dat klinkt als een mooi aanbod! Staat er ook een plantje in? Ik was dit jaar te laat met stekken, het enige takje dat ik nog kon knippen heeft het niet gered.. Hahaha, zo'n oud flesje staat hier ook al jaren stof te vangen. Volgens mij komt dat nog uit Peters studententijd
 15. Hier ook gisteren de eerste uitlopers van de aardappelen afgebroken. Met de vorst hadden we een krat op zolder gezet en die kwamen nu pas weer tegen. Snel naar de schuur gebracht. Gek genoeg lopen de Texla die we voor de strenge vorst uit de grond hebben gehaald nu eerder uit dan de Agria's die al sinds juli uit de grond zijn.. Verder bakken we al een tijdje elke week wat extra friet voor, zodat we een deel kunnen invriezen.
 16. Je bergbasilicum doet het goed zeg! Ik kreeg de mijne binnen in pot nooit zo goed aan de groei. Nu had ik ook niet van zulke mooie potten met waterreservoir eronder. Denk dat water wel heel belangrijk is of geef je ze nog een andere speciale behandeling? Die vijver Eindelijk! Nu nog filmpjes van de eenden
 17. Hilarisch Echt net een vraagteken, goed gevonden! Kuikens klinkt goed, maar er is hier nog te veel onduidelijkheid om toezeggingen te kunnen doen.
 18. Hoeveel grond hebben deze jongens minimaal nodig? Eten ze alleen gras en nu bij gebrek daaraan hooi?
 19. Anna3

  Rabarber forceren

  Forceren kost de plant wel meer energie. Misschien niet zo handig om te vlak na verplanten te doen?
 20. Ik heb mijn berichten aangepast, zodat het stukje over starters bij elkaar staat. Daarin heb ik ook linkjes opgenomen voor het maken van desem. Het maken kost minstens 7-10 dagen, maar langer is geen uitzondering. @rorror dat filmpje zou ik niet gebruiken. De starter is na dag 3 niet klaar, dat zijn de verkeerde bacteriën... Beetje uit de losse pols zou ik ook niet doen. Dan ga je de hydratatie veranderen, het is nou juist handig om te weten welke verhoudingen je gebruikt om te snappen wat het met je brood doet.
 21. Nog een toevoeging over het voeden van je desem. Bij gelijke delen desem, meel/bloem en water, oftewel verhouding 1:1:1, is je desem sneller door het nieuwe 'voedsel' heen, zo'n 8 uur bij 20 graden. Is het kouder, dan duurt het langer, warmer dan gaat het sneller. Maar langer en kouder betekent ook zuurder (meer melkzuur- en azijnzuurbacteriën, minder gisten). Rechtstreeks met desem uit de koelkast bakken levert je gegarandeerd een zuur brood op. Houd je je desem op 27 graden dan is dat de ideale temperatuur voor de groei van gisten (meer gisten dan de melkzuur- en azijnzuurbacteriën). Na 3-4 uur is je desem dan al actief en moet je opnieuw verversen. Als je dit een dag doet en daarna voordeeg maakt en brood gaat bakken resulteert dat in een mildere desemsmaak aan je brood. Als je desem langer wil laten staan dan moet je meer voedsel geven. Verhoudingen als 1:2:2 (dus 2x zoveel bloem/meel en 2x zoveel water als desem) of 1:5:5 worden dan vaak gebruikt. Je kan daar mee experimenteren uiteraard. Na het voeden kan je desem op kamertemperatuur laten staan, maar meteen in de koelkast zetten kan ook. Ververs het dan 1x per week of per 2 weken. Als je ermee gaat bakken haal je het eruit, voedt het weer met 1:1:1 om het weer actief te krijgen, minstens 1x voor je er een voordeeg mee gaat maken. Als je desem honger heeft komt er een laagje water op te staan (hooch in het Engels), dat is dus normaal. Het kan ook zuurder en naar azijn ruiken. Je kan het afgieten of doorroeren en meteen voeden. Daarna zal je desem weer snel yoghurtachtig ruike (rogge ruikt wat zoeter dan tarwe is mijn idee).
 22. Zoveel mensen, zoveel methodes om desem te maken. Het beste ingrediënt voor desem, vooral bij het maken van een starter, is geduld! Schoon werken en gewoon doorgaan met voeden dan komt het meestal vanzelf goed. Gebruik bij voorkeur een beproefde methode (van uitdekeukenvanlevine of weekendbakery bijv.), op internet staat van alles, ook een heleboel onzin! @Liekie ben je je desem nog aan het opstarten? Gebruik dan roggemeel, dat bevat meer van de goede bacteriën. Met bloem kan het wel, maar het duurt dan langer voor je desem de juiste samenstelling van bacteriën en gisten heeft. Voor desembakkers, je brood wordt alleen wat hoger als alle omstandigheden goed zijn. Vooral de activiteit van je desem moet echt goed zijn d.w.z. binnen 8 uur minstens verdubbeld in omvang. Zo blijft het natuurlijk niet, de desem zal daarna weer inzakken en dan is het niet meer actief genoeg om een mooi brood te bakken. Altijd gebruiken op het hoogtepunt, iets eerder is geen probleem. Rijstijden zijn altijd een richtlijn, je moet voelen aan je deeg wanneer het goed is Hier nog wat meer tips: https://www.weekendbakery.com/posts/handige-tips-voor-zuurdesem-bakkers/
 23. Eindelijk koeien, nouja ossen dan Leuk! Is het op termijn ook voor het vlees?
 24. Hoe lang laat je het dan staan, op kamertemperatuur denk ik? Na 1 dag was het hier nog heel dun, maar na 2 dagen was het prima. Er was wel een soort tweedeling, een witte dunnere laag onderin en een gele dikkere laag bovenin de pot. Heb het maar door elkaar geroerd en daarna in de koelkast gezet. Voor ingevroren zuursel zeggen ze dat je 2% ipv 1% moet gebruiken voor kaas, misschien is dat het ook wel? Wat is 1 blokje bij jou? IJsklontjesvorm of groter?
×
×
 • Create New...