Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Stroop koken van Yacon / Yakon / Appelwortel

Featured Replies

Geplaatst:

Ik heb een mooie oogst appelwortels, van 1 plant kwam zo'n 14 kilo (ik ben nog aan het wegen, in porties, dus het is een schatting). En zoveel eten we er echt niet op. Ook zijn er wat beschadigd, aangevreten, etc. Dus daar wil ik stroop van koken.

 

Het schillen en fijnmaken valt alleen wat tegen, dus ik ben even aan het bedenken hoe het sneller/beter/fijner kan. Ik volgde een recept waarbij je pulp maakt en dat perst, maar ik heb geen pers voor dat doeleind. En kwee-, en appelstroop maak ik ook altijd door de vruchten in stukken te snijden en die te koken. En er dus niet eerst het sap uit te persen. Dus daar ga ik denk ik op over zo.

 

Klein gedeelte van de oogst:

IMG679529171478609612.JPG

 

Schillen met een dunschiller, het water wordt groen?! Mijn handen ook...

IMG679778931478609617.JPG

 

Pulp, gemaakt met een keukenmachine, en daarna in zo'n kwarkzak/uitlekzak gedaan.

IMG679823401478609631.JPG

 

Met een boel knijpen enz. komt er wel mooi wat vocht uit, maar naar mijn zin nog niet genoeg. Dus ik ga een ander plan verzinnen.

IMG680086571478609638.JPG

Geplaatst:

Heb je de Yakon wel eerst een tijdje laten liggen na oogst? Het is toch zo dat ze dan zoeter worden en meer smaak ontwikkelen?

 

Thea gooide volgens mij stukjes Yakon in siroop, misschien met sap erbij... dat weet ik niet meer. Maar het was lekker.

Geplaatst:
  • Auteur

Nee, ik heb ze niet even laten liggen. En ik ben ze na mijn bericht gewoon met schil (en af en toe wat zand) en al in de keukenmachine gegooid. De boel daarna met een paar extra liter water aan de kook gebracht, en een tijdje laten sudderen.

De volgende dag alles in zo'n uitlekzak en die na een hele tijd ook nog flink uitgeknepen. Dat gaf zo'n 5 liter sap+water. En na meerdere dagen steeds even op de houtkachel om in te koken, en gisteren nog even op de normale kookplaat om gecontroleerd te koken, heb ik 3 en een half flesje vol.

 

Het smaakt... tja. Zoet, maar ook wat... groen? Even wennen nog?

 

IMG694916501479128204.JPG

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.