angela († maart 2025) Geplaatst: 29 januari 2017 Geplaatst: 29 januari 2017 Ik zat net te kijken naar het programma Binnenstebuiten en daar werden aardappels tot pulp vermalen om dit daarna te laten gisten en je houd dan alcohol/sterke drank over.Nu ben ik zelf niet zo van de sterke drank maar misschien een idee voor iemand hier om eens te proberen?Aardappels hebben we meestal allemaal wel genoeg. Quote
Yuras Geplaatst: 29 januari 2017 Geplaatst: 29 januari 2017 Ook bieten, mais, bonnen, tomaten, ..... bijna alle groente en fruiten is mogelijk om naar sterke alcohol omzetten. Belangrijkste processen zijn gisten en distilleren. Hoe meer suiker - hoe beter... Quote
appelvrouw Geplaatst: 29 januari 2017 Geplaatst: 29 januari 2017 Ja je zult wel suiker toe moeten voegen om wodka te maken? Een beetje zoals wij dat doen met de kweeperen, daar gaat (in tegenstelling tot de eau de vie van pruimen/mirabellen) wel suiker bij om de pulp te aktiveren. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
henkg Geplaatst: 30 januari 2017 Geplaatst: 30 januari 2017 Voor gisting is er suiker nodig. Die zit al in (rijpe) druiven en andere zoete vruchten.In aardappels zit geen suiker, maar wel zetmeel. Zetmeel kan wel omgezet worden in suikers, door een enzym (amylase).Terzijde: dat gebeurt ook in je lichaam. Je eet aardappels, het lichaam maakt er suikers van, dat is de bruikbare brandstof. Bij bierbrouwen wordt gemoute gerst (zetmeel) gebruikt. Die wordt met water een tijdje verhit tot 60-70 graden (het proces luistert nauw) zodat de amylase zijn werk kan doen. Resultaat: vergistbare suikersAnders dan in gemoute gerst zit er in aardappels geen amylase. Die amylase zul je dus moeten toevoegen. Bier / wijn is het eindproduct van vergisting (even eau de vie / cognac en zo vergetend).De "wijn" die je krijgt na het vergisten van aardappelen is vies, denk ik. Hier is de (stook)wijn een tussenproduct. De stookwijn wordt gedestilleerd, de alcohol blijft over: wodka.Zelf stoken is in NL. BE. FR verboden. In FR is er wel een mooie regeling: daar kun je -onder strenge voorwaarden- je stookwijn laten stoken. Je betaalt dan een bedragje aan de stoker (zijn kosten en ook een afdracht aan de belastingdienst).(Als ik het verhaal van Appelvrouw en Hans goed begrepen heb). Dat moet er hier in NL ook kunnen, dan maakt de belastingdienst eindelijk iets niet alleen makkelijker, maar ook leuker.Een gat in de markt voor een nieuwe politieke partij! Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
appelvrouw Geplaatst: 30 januari 2017 Geplaatst: 30 januari 2017 Zelf stoken is in NL. BE. FR verboden. In FR is er wel een mooie regeling: daar kun je -onder strenge voorwaarden- je stookwijn laten stoken. Je betaalt dan een bedragje aan de stoker (zijn kosten en ook een afdracht aan de belastingdienst).Klopt.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
angela († maart 2025) Geplaatst: 30 januari 2017 Auteur Geplaatst: 30 januari 2017 Ik heb er eigenlijk niet eens aan gedacht dat het niet mag.Ik heb in het filmpje niet gezien dat er suiker werd toegevoegd, de aardappels werden tot pap vermalen en dan in van die grote ibc containers gegoten slang erin en gisten. Ze hadden het nog wel over geheime kruiden toevoegen. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.