Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

Hier is vandaag papier gemaakt naast riet brandnetel ook van aspergeschillen uit de moestuin.

Alles nog in het expirimenteer traject...... Erg leerzaam.

Geplaatst:

Misschien kan je laten zien hoe je dat doet?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
  • Auteur

Dan moet er wel een leuk resultaat zijn.

Voorlopig is het nog een leerproces wat betreft dikte van de pulp, gebruik van materiaal en geschiktheid van de vezels.

 

Komende tijd hoop ik elke dag een half tot heel pond asperges te oogsten dus er komen vezels genoeg aan.

 

 

Papier geschept van oud papier ging vandaag wel goed dus het eerste resultaat is er.

Geplaatst:

Maar hoe doe je het überhaupt?

Ook al is er wel of geen leuk resultaat, ben nu wel nieuwsgierig wat je proces is om tot papier te komen.

Geplaatst:
  • Auteur

Aspergepapier eerste poging:

 

IMG-20190425-WA000134721556209276.jpg

 

 

Asperges schillen en koken.

Door de blender en uitpersen.

De pulp gemend met schoon water en geschept.

 

Gedroogd in de vorm omdat het papier te dun was om te storten op een doek.

 

IMG-20190425-WA000449831556209294.jpg

 

Volgende keer wordt er gekookt met soda en worden de mengverhoudingen anders.

Geplaatst:

Mooi papier. Gebruikte je dan de hele asperges of de schillen dat is me niet duidelijk.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
  • Auteur

De asperge wordt drie keer gebruikt.

 

De schillen voor soep -> papier en de asperge zelf wordt gegeten.

 

Het zijn de vezels van de schillen die het papier structuur geven, alleen geven nu de te lange vezels te veel relief in het papier.

Soda moet de schillen meer afbreken. Dat wordt volgende keer geprobeerd.

 

Weer even wachten op mooi weer, het werkt buiten het lekkerst met dit geklieder.

 

Ik zal eens kijken of er foto's tijdens het proces gemaakt kunnen worden.

Geplaatst:
  • Auteur

Een nieuwe lading asperges, dus weer een nieuwe poging.

Dit keer is er vals gespeeld, de aspergeschillen zijn gekookt met soda voor een fijnere structuur maar er zijn ook restanten papier van het boekbinden toegevoegd.

Het resultaat is een stevig papier met aspergevezelstructuur.

 

 

IMG2019042811133158341556442938.jpg

 

 

Ik denk dat de asperges nu even langzaam aan doen vanwege de koude, maar wordt vervolgd.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.