kanhai Geplaatst: 15 januari 2012 Geplaatst: 15 januari 2012 Hallo,wie kan mij helpen. Ik heb een groente soort dat je in de zomer kan uitplanten in een kas. nu het winter is moet je heb later overwinteren. Ik doe het in mijn huis. nu blijkt dat het knolletje dat onderaan in de aarde zit. opgevreten wordt. het zijn kleine diertjes die de inhoud van het knolletje opvreet. Het zijn geen luizen. Ik heb verschillende middelen gebruikt maar het helpt nietwat kan ik gebruikten om de diertjes te bestrijden. letop het is wel een eetbare plant. ik weet dat het plantje niet bekend is bij jullie maar misschien kan iemand mij advies geven om deze ziekte te bestrijden. kanhai Quote
geedee Geplaatst: 15 januari 2012 Geplaatst: 15 januari 2012 Ik ken de groente zelf niet maar vond wel dat ze het best onder gaas gekweekt worden. misschien vind je nog meer info onder deze link: http://www.minlvv.sr.org/smartcms/downloads/Agro_Bulletin/Agro_Bulletin_juli2008.pdf Quote
hansm Geplaatst: 16 januari 2012 Geplaatst: 16 januari 2012 Volgens mij schrijf je het als tayer ookal kwam ik ook tajer en tyer tegen ook olifantsoor en boterblad, maar goed de latijnse naam is denk ik Colocasia esculenta, ik begrijp dat je knol en blad kan eten,Maar over je vraag mischien is het de bedoeling dat die knollen in winter droog bv in krant bewaard worden op koele plek en dan in voorjaar weer uitplanten, wat jij omschrijft klinkt als aaltjes en die komen op rotte wortels af.Mischien kun je met de latijnse naam wat meer info. vinden.Maar interesant groente schijnt heel gezond te zijn en lekker, mag ik vragen hoe je hier aan gekomen bent, zijn ze meegenomen uit het buitenland ? Mogelijk weet Jasmin hier er iets meer over die heeft een Toko gehad dacht ik, weet iemand of de knol weleens in toko's tekoop zijn in Nederland ? Quote Players only love you when they're playing.
dick Geplaatst: 16 januari 2012 Geplaatst: 16 januari 2012 tayerblad of taro heb ik al een paar jaar voor de sier in een pot staan en gaat 's winters in de kas die ik alleen verwarm als het echt vriest , het blad sterft dan af maar de knol blijft goed ,en iederjaar komen er ook nieuwe uitlopers. Destijds heb ik hem bij Vreeken gekocht maar in het buitenland heb ik ze ook in de supermarkt zien liggen dus in een goede toko zul je ze ook wel tegenkomen. Quote
hansm Geplaatst: 16 januari 2012 Geplaatst: 16 januari 2012 Oke interesant, ik vindt ze nogal op de Alocacia lijken een best wel poplaire maar moeilijk houdbare kamerplant.Je overwinterings methode is handig om te weten zou bij mij dus goed kunnen, nu een paar wortelknollen zoeken maar dat doe ik pas in voorjaar Taro was ook handige naam voor info. bvhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Taro Quote Players only love you when they're playing.
Eva Geplaatst: 17 januari 2012 Geplaatst: 17 januari 2012 Je onderschat ons kanhai bij ons in de Jumbo ligt tyerblad. ik geloof dat de knol Eddo genoemd wordt. en ook die kan ik hier bij de Jumbo kopen. ik weet alleen niet of ik die ook zou kunnen planten...gewoon eens proberen je kunt ze zelfs bij deze surinaamse toko webshop bestellen.http://www.surinaamsetoko.nl/webshop/groenten/knollen/ Quote
hansm Geplaatst: 17 januari 2012 Geplaatst: 17 januari 2012 Wat een handige link Eva, daar ga ik een x knollen bestellen, ik begin te twijvelen of ik dat nu al ga doen in huis want heb er zin in of even wacht voor kas, is jouw schuld Eva iniedergeval nog meer leuke knollen daar om te kopen. Quote Players only love you when they're playing.
Eva Geplaatst: 19 januari 2012 Geplaatst: 19 januari 2012 ik heb vandaag Eddo knollen gekocht....dit is jouw schuld Hans ik weet niet of het wat wordt maar ik ga ze overmorgen planten en dan maar zien... Quote
hansm Geplaatst: 19 januari 2012 Geplaatst: 19 januari 2012 Waar heb je ze gekocht, en waar ga je ze nu planten ?, ik twijvel nog ik wil eigenlijk geen moestuinplanten in huis,maar ja Trouwens ik vindt de bladeren plant ook echt mooi. Quote Players only love you when they're playing.
Eva Geplaatst: 19 januari 2012 Geplaatst: 19 januari 2012 gewoon bij de Jumbo.griezelige winkelketen trouwens...ze groeien en ze groeien maar..brrrrrr. het gaat mij in deze gewoon om de lol van het proberen.net als met de avokado en de gember.het tayerblad is idd best mooi, dus ik zit er niet mee als er iets 'eetbaars' in mijn huiskamer staat als het hier lukt dan ga ik het ook proberen in de serre of op de moestuin...we zien het wel! Quote
Heylane Geplaatst: 20 januari 2012 Geplaatst: 20 januari 2012 Hier op de markt moet ik moeite doen om GEEN tayerblad te vindenIk heb altijd begrepen dat het een tropische groente is, dus ik vermoed zomaar dat een kas wel een vereiste is. Quote
Nicolette Geplaatst: 21 januari 2012 Geplaatst: 21 januari 2012 Terug naar het Tayerblad Ben eigenlijk benieuwd hoe het zou smaken. Vorig jaar en het jaar daarvoor aspergespea gezaait en ik vond ze niet bijzonder lekker. Had eigenlijk met mezelf afgesproken geen dingen meer te zaaien die ik niet eerst geproefd had. Quote
Kruidje Geplaatst: 21 januari 2012 Geplaatst: 21 januari 2012 Ik begreep dat je het tyerblad op de markt en bij de jumbo kon kopen om te proeven. Hoor in dit topic ook voor het eerst en ga eens proberen als ik het tegenkom. Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu
Heylane Geplaatst: 22 januari 2012 Geplaatst: 22 januari 2012 In de Bijlmer op iedere markt te koop. Waar smaakt het naar? Tja .. eh ... volgens mij gebruik je het net als paksoi, maar om de smaak nou te omschrijven ... da's lastig Quote
kanhai Geplaatst: 8 februari 2012 Auteur Geplaatst: 8 februari 2012 Bedankt voor jullie reactie. Het is inderdaad Tayerblad. volgensmij had ik het goed geschreven. iemand noemde het Eddo. zo ken ik het niet maar het zou kunnen dat het ook onder een ander naam bekend is. Het is een plant die je niet zomaar kan kopen dus bij de jumbo of AH is het zeker niet te krijgen. indien je van mening bent dat je het gezien heb, zal het een ander groente soort zijn. Deze knol kan je niet zo makkelijk vinden in nederland. je moet geluk hebben als je een plantje kan kopen. jaren geleden had ik wat plantjes gekocht in den haag voor € 2,50 per stuk. daar werden ook buitenlandse producten gekweekt. maar dat is meer dat 6 jaar geleden. Ik heb zelf het laten halen van het buitenland. maar ik weet nog steeds niet wat ik hieraan kan doen? wat voor middel kan ik gebruiken. ik denk wel dat het is gaan rotten ondanks dat ik voorzichtig was met het watergeven. een van jullie heeft ook geschreven dat je het eventueel kan wikkelen in papier en op een droge plek zetten. dat valt wel te proberen (net als bloembollen). je plant het in een kas en kan regelmatig de bladeren en stengel afsnijden.het is een voedzame en lekkere plant. aangezien jullie toch wat weten van buitenlandse planten wil ik jullie adviseren om dit jaar kouseband te planten. het is een hele lekkere groente.natuurlijk moet het in een kas geplant worden en het heeft een vrijlange stok nodig om te klimmen. je snijdt het boon in stukjes van 1 of 0,5 cm en maakt het klaar. ongetwijfeld dat een ieder dit lekker zal vinden. voor meer info moet je maar gaan goole. zaden kan je kopen bij een tuincentrum. (de bonen worden 50 cm lang. af halen voordat te dik worden)succes. ook even gelezen dat iemand uien gaat zaaien. ik koop dat bij de lidl. zo'n zakje kost 70 cent en dat kan je gelijk planten. knoflook moet je in het najaar planten en in de zomer oosten. graag verneem ik als iemand weet wat ik aan de ziekte/plaag kan doen van mijn tayerbladplantjes. Met vriendelijke groet,Kanhai Quote
kanhai Geplaatst: 8 februari 2012 Auteur Geplaatst: 8 februari 2012 Ik heb nog even naar enkele sites gekeken. Eva ik onderschat je niet, maar de knollen bij de toko zijn geen tayerblad knollen. denk ook niet dat ze het gaan doen. ze zullen wel tijdelijk gaan groeien maar denk niet dat je wat uit kan halen. eddo is geheel iets anders. de knollen zijn ook anders. teven kan je de tayerblad knollen niet opeten. eddo,s knollen wel. Kanhai Quote
Menph Geplaatst: 8 februari 2012 Geplaatst: 8 februari 2012 Zojuist zag ik dat een van mijn tayers ook knolrot vertoont. Ze staat in een pot. Aantasting wegboenen, droog wegleggen en inwrijven met houtas dan maar. Aan de andere kant... verlede jaar had ik ook zo´n knol. Niets aan gedaan. In het voorjaar drie mooie spruiten vanuit de onderzijde. Mijn tayer is een cultivar met een donkere bladkleur Colocasia esculenta ´Black Magic´ Ik vermoed dat ze bij het koken weer gewoon groen wordt. Quote
hansm Geplaatst: 9 februari 2012 Geplaatst: 9 februari 2012 Volgens mij heeft Menpfff een sierras en mogelijk geen speciaal gekweekt eetbaar ras, daar moet je denk ik de nominaatvorm voor hebben, Verder begreep ik dat verkeerd bereid de Colocasia giftig was, zullen ze wel mee bedoelen dat je moet koken maar mijtoch wel erg onbekende groente. Quote Players only love you when they're playing.
Eva Geplaatst: 10 februari 2012 Geplaatst: 10 februari 2012 ja, ik had ook zoiets begrepen Hans..er zit veel oxaalzuur in de knol en vandaar moet je het kookvocht weggooien oid...maar ik ben nog helemaal niet toe aan het bereiden van de groente...eerst maar eens groeien! Quote
hansm Geplaatst: 10 februari 2012 Geplaatst: 10 februari 2012 daar heb je gelijk in, nog lang niet zover Quote Players only love you when they're playing.
Menph Geplaatst: 11 februari 2012 Geplaatst: 11 februari 2012 @ Eva Ik kwam ze tegen in het tuincentrum. Persoonlijk vind ik dat de smaak van het loof het midden houd tussen asperge/spinazie, Het houd veel vocht vast. De knollen schillen/koken is me teveel werk. In de toko is een zak tayer puree (vriesvak) niet zo duur. Ik maak hier graag Pom van, een ovenschotel op basis van tayerknol, tomatenpuree, sinasappelsap, corned beef en kip. Quote
Eva Geplaatst: 12 februari 2012 Geplaatst: 12 februari 2012 dat lijkt me heel apart! plaats je het recept ook? Quote
Eva Geplaatst: 13 februari 2012 Geplaatst: 13 februari 2012 inmiddels staan de knollen al een week in aarde.2 ervan hebben last van schimmel en krijgen maar geen uitloper.4 hebben een uitlopertje maar volgens mij vonden ze de omgeving te droog dus ik heb er nu even een plastic kap overheen.ze staan 18 uur onder TL licht. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.