Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Image Image Image Image Image

Featured Replies

Geplaatst:

Dag iedereen,

Ik heb 3 kleine citrusboompjes (30cm) gekregen. Deze dienen verplant te worden, maar ik vraag me af welke bodem ik het best zou gebruiken. Ergens las ik op het net dat 50 % zand+ 50 % wormenmest het best zou zijn. Wormenmest heb ik niet ter beschikking, zal 50 % zand + 50 % potgrond ook lukken? En is dat dan 50/50 in massapercent of in volumepercent (want zand lijkt me een hoger stortgewicht te hebben dan potgrond)? 

Hoe krijg ik de pH rond de 6? 

Houd ik die citrusboompjes best in potten met een gat in de bodem+ schaaltje of is een gewone pot met gesloten bodem ook mogelijk? 

Alvast bedankt,

Brecht

Geplaatst:

Pot met gesloten bodem is geen optie, de wortels gaan dan rotten. 

 

Nu verpotten lijkt me niet nodig, normaal doe je dat in het voorjaar. Dan kun je ook wortels snoeien. Als hij al te lang in een kleine pot staan kan het namelijk zijn dat de wortels zijn gaan ronddraaien. Ik snoei die wortels altijd, zodat er nieuwe wortels kunnen groeien die in de toekomst geen problemen gaan geven. 

 

Ik heb zelf ook niet veel ervaring hoor, ik heb precies 2 citrusboompjes. Bij de laatste keer verpotten afgelopen voorjaar, heb ik geloof ik pure compost gebruikt, of pure compost gemengd met een klein beetje zand. Daar zat genoeg voeding in en ik heb dan ook mooie vruchtjes eraan hangen. Zand is goed voor afwatering, maar ik heb nooit problemen met afwatering in mijn potten, en zand is zwaar. Als je verpot, komt er alleen aan de zijkanten en bodem wat aarde bij en om daar pure compost voor te gebruiken, leek mij prima en het boompje is gezond gebleven deze zomer (buiten). 

 

PH rond 6 krijg je door regenwater te gebruiken, of je kraanwater af te zuren. Maar ik zou me daar niet te druk over maken. Ik heb even mijn eigen info gecheckt: Amsterdams leidingwater heeft 0,143 gram calciumcarbonaat per liter. Om het te ontzuren heb je 0.224 gram zuur per liter nodig. Je kan dus een potje citroenzuur kopen en per 5 liter kraanwater een gram zuur toevoegen, uurje laten staan, goed roeren en daar je plant mee gieten. Maar echt nodig is het niet. In de winter giet je toch niet veel en in de zomer krijgt hij genoeg regen. 

aangepast door fre3ke

  • Jorieke123 changed the title to Citrus verpotten, welke grond? Welke soort pot?
Geplaatst:
  • Auteur

Waarvoor dank!

Geplaatst:

Bij mij doen het citroenstruikje en eigen citroenzaailingen het prima op stekgrond met een mulchlaag van 2 cm turfstrooisel, had ooit gelezen dat ze van licht zure grond houden. Voor de stikstofbehoefte geef ik af en toe een beetje kippenmestkorrels. Verder vragen ze een goed doorluchte bodem met voldoende vocht, zodra de bovenste 3 cm in de pot droog is kun je weer een beetje water geven. Tot slot hoop ik dat je er nooit schildluis op krijgt, ondanks handmatig verwijderen blijven die krengen terugkomen op het citroenstruikje wat ik ooit gekocht heb.

  • 1 year later...
Geplaatst:

Ik denk dat ik maar voortborduur op dit topic.

Ik heb van de winter 3 citrussen gekocht, ik heb deze in een iets grotere pot gezet met potgrond geschikt voor mediterrane planten. Ik zie nog niet echt groei in de planten en ik denk dat ik ze meer voeding moet gaan geven, kan iemand een goede voeding adviseren voor citrussen. De bladeren vertonen wat lichtere verkleuring tussen de nerven, dus duidelijk ergens voeding tekort, ijzer?

 

Ook meen ik een keer gelezen te hebben dat je citrussen steeds in een iets grotere pot zet, dus niet direct in bijvoorbeeld een 35 liter pot, maar steeds een maatje groter. Geen idee of dit eigenlijk wel zo is, iemand die weet of deze informatie klopt of kan ik ze beter direct in een grotere pot zetten?

Geplaatst:

In een veel grotere pot kan het lastig zijn om genoeg maar niet teveel water te geven. Is inderdaad een stuk makkelijker als je elke keer een maatje groter gaat.

Wat betreft voeding: helemaal niet gek als ze een beetje van de kleur gaan nu. Het heeft ook veel geregend en dan zie je dat de voedingsstoffen wegspoelen. 

Wat meststof betreft. Je hebt speciale citrus voeding, die een specifieke samenstelling heeft voor citrusvruchten. Zelf gebruiken wij hier op de kwekerij gewoon DCM mix 2, dus een organische meststof met wat extra kalium.

aangepast door Frank Houweling

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic