Jump to content

marcelru

Members
 • Posts

  166
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Ehv

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sinds verleden seizoen heb ik een bananenboom "Musa basjoo", opgekweekt uit een wortelstek die ik van een medetuinder had gekregen: Die stek is uitgegroeid tot een bananenplant van 2.50m hoog. Eerst binnen in een pot, toen de 2m aangetikt werd heb ik 'm buiten gezet. Bang om 'm anders niet meer uit m'n kas te kunnen krijgen. De plant staat inmiddels in de volle grond, was van de winter afgedekt met een paar kruiwagens blad. Deze boom heeft nog geen vruchten geproduceerd, de plant waar de stek van genomen is wel. Die staat 30 m verderop, wordt elk jaar 4-5m hoog en produceert elk jaar wel een tros (niet echt eetbare) banaantjes.
 2. Dan bestel je toch gewoon in Duitsland? Deze firma zit vlak over de grens bij Venlo (Moers).
 3. Zoiets? Alleen nog iets verzinnen voor die twee bouten aan het einde. Soort van sleutelgat zou al kunnen werken. https://www.voskunststoffen.nl/kunststof-platen/polycarbonaat-lexan-makrolon/bevestigingsprofielen-4mm/tussenprofiel-blank-aluminium-6-meter-12355/?gclid=Cj0KCQiA8t2eBhDeARIsAAVEga0wZFABqYaH2jQtgTDge798bJj7OuK9xx3a6ir47a9jBXu0VZYWq_MaAkgUEALw_wcB
 4. Onderstammen opgehaald en in een grote pot gezet.
 5. Vandaag in Mechelen bij de NBS enthout opgehaald. Bijzondere appels, peren en kersen.
 6. Enthout geknipt van appel, peer, pluot en pruimikoos. Geen idee wat de laatste twee zijn, gaan we zien. Komend weekeinde krijg ik m'n onderstammen.
 7. Enthout peer geknipt: Pastoorspeer, stamvormer, komt op Pyrus communis zaailing onderstammen.
 8. Eens met @MSDG, groter is beter. Hoger ook, wordt het niet zo gloeiend heet rond je hoofd als je in de zomer in je kas staat. Automatische ramen zijn handig, zeker als je niet elke dag naar je tuin gaat. Al moet ik erbij zeggen dat bij erg warm weer alles gewoon de hele dag open staat, deuren, ramen, alles wat lucht doorlaat. Ik mocht ook niet groter bouwen dan 20m^2, anders was-ie minstens 2x zo groot geworden.
 9. Sjweikeser Rengelaot opgehaald in zuid Limburg en in een pot geplant. Van de lente de grond in, eerst nog een mooi plekje zoeken.
 10. Eind februari/begin maart komt er op z'n vroegst wat beweging in de knoppen ("schuiven"). Geduld is een schone zaak ...
 11. Browserprobleem. Inmiddels opgelost (andere browser gebruiken voor deze site).
 12. Ligt eraan wat je wilt en wat voor een boom je gemaakt hebt. Als je een hoogstam wilt (op een zaailing onderstam) dan zou ik nu niets doen, gewoon wachten tot die ene spil de 1.80m voorbij gegroeid is, en dan een ras erop enten. Als je een struikvorm, dus nu al zijtakken wilt, zou ik vlak boven het hoogste oog waar je een tak uit wilt laten groeien de kop eruit knippen. Krijg je komend jaar vanzelf zijtakken. Die komen anders ook wel, maar in minder mate.
 13. Hmmm, beetje haastig gepost, en te laat voor edits. net helemaal uit halen -> niet helemaal uit halen bevorert -> bevordert bevordt -> bevordert zucht...
 14. Hmmm, nu al rooien is een behoorlijk zwaktebod. De meeste appels zijn nog wel in model te krijgen, maar daar gaat wat tijd overheen. Het hout dat naar beneden buigt kun je gewoon laten zitten, daar komen komend jaar je appeltjes aan. Ik heb niet de indruk dat dit een boom is die gaat uitgroeien tot een volwaardige hoogstam met een mooie boomkroon, daarom is de keuze voor je boomvorm beperkt tot een struik of een spil. In beide gevallen heb je nu al de uitgangsvorm, alleen bij een spil zou je een van de bovenste takken weer recht (verticaal) moeten buigen. De tweede ongeveer verticale tak kun je een eindje terugsnoeien, ik zou die er nog niet helemaal uit halen, dat kan altijd nog. Omdat je al horizontaal hout hebt, zou ik (als je al terugsnoeit) terugsnoeien op 1/3 van de scheutlengte, op een oog dat naar boven wijst. Dan krijg je scheuten die omhoog groeien, met een beetje tempo erin. Als die later vruchten gaan dragen buigen ze vanzelf naar beneden. Als je takken horizontaal laat groeien door terug te snoeien op naar beneden wijzende ogen, gaat de groei er meteen uit en krijg je alleen vruchthout. Dat lijkt mooi, maar vergis je niet, je hebt per appel ongeveer 30 bladeren nodig om een fatsoenlijke appel te laten groeien. Met alleen vruchthout kom je er dus niet. Kun je een foto posten van de plek waar de boom geent is (even dat plastic weg) en dan vlak boven de grond de plaatstelijke verdikking van de stam in beeld brengen? Snoeien (wintersnoei) kan in de periode van winterrust, zeg maar vanaf het moment dat het blad er allemaal af is totdat de knoppen weer gaan schuiven. (december t/m februari, soms half maart). Wintersnoei bevordert de groei, zomersnoei (eind augustus zo'n beetje) bevordert vruchtdracht en remt groei. Als ik dit boompje zo zie, dan kun je wel wat groei gebruiken. Vruchten had je al genoeg, als ik je eerste post goed lees.
 15. Het lijkt erop dat de boom vrij slap hout heeft. Weet je welk ras het is? Dat slappe hout kan een raskenmerk zijn, of het effect van een traag groeiende onderstam (typisch M9). In dat laatste geval is het verstandig om de boom aan een paal te binden (met bindbuis, boomband is een beetje overdreven), een tonkinstok is dan niet voldoende. Appels geent op M9 hebben levenslange ondersteuning van zo'n paal nodig. In elk geval zou ik de horizontale takken nog even laten zitten (behalve die ene bovenin die met wat buiging omhoog een top zou kunnen worden) zodat je vruchten krijgt. Als de appels wat klein uitvallen kun je vruchtdunning toepassen, maar dat zou ik pas na de zgn. juni rui doen. Zo rond juni beslist de boom zelf welke vruchtbeginselen door mogen groeien en welke afgestoten worden. Als je daarna nog teveel appels hebt, kun je zelf gaan selecteren welke je behoudt en welke je eraf haalt. Vanaf de plaatjes is het moeilijk te zeggen wat de beste snoei-opties zijn, daarvoor moet je toch een driedimensionaal beeld van de boom hebben. Maar wees niet te bang, een gezonde appelboom is vrij vergevingsgezind, als je wat teveel hout wegsnoeit, groeit dat gewoon weer terug. Hooguit heb je wat minder appels als je veel van het vruchthout eraf knipt. Je hebt niet toevallig wat foto's van de appels genomen, afgelopen seizoen?
×
×
 • Create New...