Jump to content

marcelru

Members
 • Posts

  115
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Ehv

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Een kist appels op de weggeeftafel van de volkstuin gezet. 32 verschillende rassen. Morgen eens zien hoe de belangstelling was.
 2. Als je de boom in een kuip zet, zorg dan dat er een heleboel gaten in die kuip zitten. Anders loopt-ie vol met water en heb je de wortels van je boom voortdurend in de nattigheid zitten. In dat geval kun je 'm net zo goed meteen weggooien, want dat overleeft-ie niet lang.
 3. Gloster is veel hoekiger. Groninger Kroon is zo gek nog niet, al is de schil wel erg rood. Dat is iets dat dit jaar opvalt, bij ons in de boomgaard in Eindhoven zijn de appels veel roder dan andere jaren. Zelfs Granny Smith heeft dit jaar iets van een kleurtje. Ter vergelijking onze Groninger Kroon (foto is van dit jaar, een beetje aan de vroege kant geplukt, en de boom staat niet in de volle zon). Beroesting rond de steel, lenticellen in de gebieden met de rode dekkleur, knopje aan de steel, klopt vrij aardig.
 4. Notarisappel is veel onregelmatiger van vorm en heeft bovendien een heel kort steeltje. Verder is Notarisappel veel vroeger, is allang van de boom. Op het eerste gezicht lijkt het mij een buitenlands ras, vanwege de enorm lange steel. De beroesting rond de steel en lenticellen op de schil geven de indruk van een golden delicious of een afstammeling daarvan, maar dan is de rozige blos weer niet echt op zijn plaats. Waar komt de boom vandaan?
 5. Geniet van je tuintje. Goede keuze, Topaz, lekker appeltje. Wel een beetje ziektegevoelig. Maar je bestuiver mag er ook zijn. Elstar, de meest aangeplante appel in Nederland, ook populair in de rest van de wereld. En met reden. Prima te leiden, ook.
 6. Til de appel op en kantel hem daarbij. Als de appel bij ca 90 graden (of eerder) kanteling loskomt van de boom is hij rijp. Werkt ook bij peren :-).
 7. Stokken plaats je typisch om een boom mooi recht omhoog te leiden. Zeker als je een boomvorm wilt en geen struik, dan zou ik die stok plaatsen. Voor een struikvorm maakt het niet zoveel uit, dan heb je zijtakken vanaf de grond, zo'n beetje.
 8. Het beste is te wachten tot ze rijp zijn. Dit seizoen gaat alles een stuk sneller dan andere jaren, dus met een paar weken zullen ze wel goed zijn.
 9. Afgaande op het blad kun je zomaar gelijk hebben. In het verleden met succes Nocino gemaakt. De walnoten (juglans regia) moet je dan zo rond de langste dag (St. Jan, oftewel San Giovanni volgens de Italianen) plukken. Nu zijn ze al veel te hard.
 10. Prunus amygdalus? a.k.a. amandelboom?
 11. Hongerpruim? Of een verdroogde onrijpe perzik? De steen doet in elk geval een prunus-soort vermoeden.
 12. Hier hetzelfde. Een maand geleden begonnen met plukken, net nog de paar laatste geplukt. Brown Turkey van zo'n 15 jaar oud in de achtertuin.
 13. Is dit wat: https://www.peperzaden.nl/espelette.html
 14. @Swa Belgie is pomologisch goed georganiseerd, met o.a. de Nationale Boomgaardenstichting. Zij zullen vast wel determineerdagen hebben, dit jaar nog niet zo in de gaten gehouden.
×
×
 • Create New...