Jump to content

Wortelen zaaien


Erik

Recommended Posts

Zaden van worteltjes zijn erg klein en is moeilijk uit te zaaien. Vaak moet er daarna uitgedund worden.

 

Op de site van zesweg vond ik een handige tip die ik dit jaar voor het eerst ga proberen:

 

Kook een papje van 3 eetlepels bloem op 1 liter water.

 

Goed roeren zodat het klontvrij wordt. De pap afkoelen en de hoeveelheid zaad die u wilt zaaien hierin strooien. Voor 5 meter worteltjes is een kwart zakje zaad voldoende. De pap een nachtje laten staan. Deze de volgende dag nog eens goed doorroeren zodat het zaad goed verdeeld is. Een zaaigeultje maken van 2 cm diep en hierin in een dun straaltje de wortelzaadpap gieten. Het geultje dichtmaken met grond en de komende dagen er op letten dat de grond vochtig blijft. Het zaad is nu dun gezaaid en kiemt sneller.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

En ?

Hebben andere mensen nog goede tips, in vochtig wit zand schijnt ook te werken, dit moet je dan ook heel goed mengen denk ik om de zaden evenredig door het zand te verdelen.

 

Ik heb ook de tip gelezen om het zaad met radijs te mengen, als markeerzaad en vervolgens de radijs oogsten en zodoende de worteltjes uitdunnen. heeft iemand hier ervaring mee?

 

Wout

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link to comment
Share on other sites

Het mengen met wit zand is een oude wijze en gaat best goed.

Maar waarom moet er altijd zo dun gezaaid worden. Voor winterwortels die lekker dik moeten worden oke. Maar de (vroege)zomerworteltjes zaai ik op goed geluk, je weet toch nooit op voorhand hoe ze uitkomen.

Zodra ik een vermoeden heb controleer ik of er kleine eetbare worteltjes aanzitten haal ik die er voorzichtig hier en daar er tussen uit. Dus dunnen vanzelf. Wel steeds goed aanaarden anders worden de resterende worteltjes makkelijk aangetast.

Link to comment
Share on other sites

Haha ik kwam een tip tegen om een soort papje te maken (keuze vrij zolang het niet giftig of keihard wordt) en dan dezelfde werkwijze die koks gebruiken voor het opmaken van gerechten. Maak een geultje waarin je de wortels wilt zaaien, doe het papje in een zak, knip een hoekpuntje af en gebruik dit als spuitzak.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...