Jump to content

jos

Members
 • Posts

  740
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Margraten
 • OCCUPATION
  financ. adviseur

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Leuk initiatief Henk. Nav jouw resultaten kan men meer gefundeerde besluiten omtrent zaai-moment tomaten nemen. De discussie wordt al jaren gevoerd. En iedereen heeft zijn eigen ervaring. Vooral ongeduld zorgt voor te vroege zaai-momenten. Werkt het weer mee dan heb je mazzel, maar zoals in voorgaande berichten gemeld zorgt koude voor groeistoornis, erger nog een jaar of 5 geleden hadden we in het zuiden nog nachtvorst rond eind mei. Belangrijkste argument echter is nog steeds dat de planten bij te vroeg zaaien zelfs na 2x om potten te lang binnen moeten blijven en te groot/zwak worden voor ze naar buiten kunnen. Gelukkig verjaart mijn vrouw op 15 maart en heb ik geleerd te wachten tot na haar verjaardag. Na 15 maart zaaien, opkweek 6/8 weken dus na 15 mei buiten planten. Veel succes met je experiment zal het zeker volgen. gr. Jos
 2. Mijn laurier is inmiddels ruim 2 meter groot. Heb ik jaren geleden ook gekocht als pot met tig stekken en direct uitgeplant. In de volle grond heeft hij wellicht de beste overlevingskans, als hij tenminste een beetje beschutting heeft als jongeling. Ze zijn niet altijd winterhard. De mijne overleefde onder een berk en tussen andere struiken die ik naderhand verwijderd heb. Zijn ze eenmaal groot dan is het een genot en zeker niet alleen vanwege het blad. Hij staat nu toevallig in de bloei, best mooi. Zeker de moeite waard om een poging te wagen.
 3. Uit de vele reacties om mij heen en uit eigen ervaring denk ik wel aan een muizenplaag op dit moment. Wellicht ook een gevolg van de zachte winter. Probleem bij de vroege teelt is dat allerlei beesten hun kostje bij elkaar aan het zoeken zijn en dan bij het vers gezaaide spul uitkomen. Zijn we een maand verder dan is er meer voer en hebben onze zaailingen meer kans te overleven. Ik ben geen gifmenger maar ben toch al flink aan het voeren, verantwoord in een buis onder het worteldoek. Zo niet dan zullen de vroege aardappels het ook zwaar te verduren krijgen.
 4. jos

  Telen op worteldoek

  Else, Ik dacht dat Borsalino het al ergens heeft aangegeven. De netste manier is de gaten erin branden, dan zijn ze allemaal gelijk en het geeft geen rafels. Ik heb al eens de onderkant van een ijzeren pijp verhit met een gasbrander, gaat redelijk goed. Je kunt natuurlijk verschillende maten pijp of pijpjes gebruiken voor diverse planten. Succes Jos
 5. Oei, foutje ik heb nog een jaar respijt. De voorlaatste categorie is t/m 60 zie ik. Begrijpend lezen wordt op die leeftijd ook steeds moeilijker
 6. Helaas Jet. Sinds afgelopen november behoor ik ook tot de laatste categorie. Ondanks het feit dat ik niet ben "opgeschoven". De werkelijkheid achterhaald je wel degelijk.
 7. Al klaar ! Aangevuld en dichtgeplakt. Klaar voor Borderrose.
 8. Massam, wacht even tot maart dan heeft de duitse Lidl de zaden in de aanbieding. Je zal vanuit Nijmegen ook vlug even de grens over kunnen. De standaard zaden hebben ze voor een prikje. Het meeste heb ik in huis maar neem toch elk jaar weer een heel pak mee. Als het zo goedkoop is is het ook niet zo erg als je wat zaden opnieuw moet leggen of zoals meestal het geval is je er veel te veel hebt.
 9. De knofloken kunnen prima in de tuin hoor. Normaliter mag/moet je ze voor de winter buiten uitplanten. Ik heb dit jaar voor het eerst wat broedbolletjes uitgeplant (ongeveer 1 maand geleden) De teentjes hebben buiten ook al ongeveer 5cm groen.
 10. Das ook toevallig wilde net een foto van de rijpe vijgen up-loaden die van de week tot jam zijn verwerkt. Enkele jaren geleden hebben we al eens een discussie gehad over vijgen op het forum kan het nu alleen niet meer terugvinden. Niet elke soort is geschikt voor ons klimaat. Je moet gewoon geduld hebben. Ik heb verleden jaar een behoorlijke stek van mijn schoonbroer gekregen die nu al meer dan een jaar in een pot staat zodat hij deze winter nog naar binnen kan. Volgend jaar gaat hij de volle grond in. Hij is bestand tegen ons klimaat en doet het in Den Bosch al jaren prima. Afgelopen week heb ik wat (over)rijpe vruchten geplukt, heerlijk. Ik kan niet wachten tot ze bij mij ook gaan dragen, maar dat zal wellicht nog enkele jaren duren.
 11. ik sluit me aan bij de voorgangers. De Brandywine Pink is een aanrader. Mooie egaal ronde tomaat van fors gewicht (omstreeks 300 gram) Fijne structuur en een goede smaak. Nog even een foto van de oogst van gisteren, zonder recensie, de meeste soorten heb ik al jaren en komen steeds terug. De een voor de leuke vorm, de ander voor de kleur en de derde voor de smaak. Dit laatste zal altijd moeilijk blijven want smaken verschillen. Dus hoe meer soorten hoe meer kans dat er voor elk wat wils is. Trouwens voor de liefhebber op http://www.tomaten-atlas.de , staat soms naast duidelijke foto's (en verwijzingen)ook nog info over smaak.
 12. Zeker niet alleen in de kas. Naast de heirlooms zet ik elk jaar enkele Harzfeuer enkel om ook wat "gewone" tomaten te hebben. Bij twee struiken hebben de tomaten het niet maar de ander (direct ernaast)wel, ik heb er geen echte verklaring voor. Kan alleen zeggen dat het F1 tomaten zijn die dus misschien toch hier of daar een schoonheidsfoutje hebben. Ik kan me niet herinneren het ooit in de heirlooms gezien te hebben.
 13. Niet vergeten het vliesje eraf te schrapen, dit remt het ontkiemen. Gewoon met een mesje heen en weer schrapen op het keukenpapier dan gaat het er wel af. Andere manieren zoals drogen in zand zijn al een keer eerder besproken op het forum.
 14. Misschien een leuk idee voor de MTD. Een tomatenproeverij. Als iedereen wat tomaten meeneemt, liefst bijzondere natuurlijk, lijkt me dat een een aardige aanvulling. Ik moet toegeven dat op dit moment pas enkele soorten aan het rijpen zijn, behoorlijk laat dus. Maar ja, het is nog lang tot 21 september.
×
×
 • Create New...