Jump to content

DVL

Members
 • Posts

  157
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by DVL

 1. Alle tomaten hebben ondersteuning nodig, dus ook kers tomaat. De enige tomaat die het eventueel zonder ondersteuning kan stellen zijn de dwergrassen. Als ondersteuning - geleiding kan je o.a. gebruiken: - tomatenspiralen - stokken - draden - kooi Zo ver ik kan zien zijn alle genoemde rassen stamtomaten.
 2. DVL

  In het wild

  Echt een mooie setting zo, geeft sfeer. Prachtige foto's veuvecouderc
 3. DVL

  aangenaam

  Welkom Helena, Zo is het, al doende leert men. Nu is het zo dat we met onze hobby wel een beetje afhankelijk zijn van wisselende factoren, waaronder het weer. Bij iedereen mislukt er wel eens iets, hoe ervaren men ook is. Elke keer weer een nieuwe uitdaging, altijd weer wat te leren en dat maakt moestuinieren extra leuk.
 4. Sla kan je het hele jaar door zaaien als je wilt, dus ga je gang. Zaai om de zoveel weken een rijtje of een paar plantjes zo zit je tot aan oktober nooit meer zonder sla
 5. DVL

  nieuw hier

  Welkom, het gaat goed met de jonge moestuinders als ik het forum zo eens na maanden terug lees. Veel plezier
 6. Het lijkt maar een dun laagje stof maar vliesdoek beschermt echt tegen enkele graden vorst (ik meen ooit eens gelezen te hebben tot ongeveer 4 graden). Het is ook goed te gebruiken als extra bescherming in de kas. Fleece beschermt tevens tegen vraat door konijnen, vogels of insecten. Maar let op onkruid en insecten die onder de fleece zitten gedijen hier ook goed onder dus regelmatig optillen om te schoffelen en wieden. Voordeel van fleece ten opzichte van plastic is dat het mee rekt en het laat water en lucht door en kan daarom langer op de groente blijven liggen. Je kunt er o.a. groente als aardappels, wortels en sla mee beschermen of enkele weken vervroegen. Een groot nadeel is dat het snel kapot gaat. Het gaat bijna lijken op een verkoop praatje
 7. Dat is erg warm voor sla dennislp, gelukkig ging het wel erg snel met die temperatuur Zie Frans zijn uitleg. Pluksla zaai je bij voorkeur direct in de grond (alsmede radijsjes zoals ik net in de moestuinseizoenen las).
 8. Helemaal mee eens met deze conclusie maar met met de schadelijkheid valt het waarschijnlijk wel mee. Als het korstmos is tenminste maar om dat te bepalen hebben we een foto nodig, kun je er eentje trekken Joop? Niet elke groene aanslag is namelijk schadelijk. Door de boom te snoeien (of de naastgelegen boom die de schaduw veroorzaakt) kun je de boom wat meer open houden (licht en lucht). Dat is waarschijnlijk de oorzaak van de groene aanslag (alg) of korstmossen.
 9. Prei is ook binnen voor te zaaien, de discussie hierover is al eerder gevoerd.
 10. DVL

  Planten verhuizen

  Hallo Helly, De lavendel kan je nu verplanten. Een plaats in de zon is nodig voor een rijke bloei maar waarschijnlijk lukt het ook wel in je voortuin. De hortensia mag je ook gelijk uitplanten. Buxus stekken is heel erg makkelijk gewoon de takjes in de grond stoppen met eventueel wat stekpoeder: http://www.buxusgigant.nl/buxus-stekken.html Succes
 11. DVL

  Wortelvlieg?

  Toevoeging op hans zijn antwoord over het uitdunnen / ruim zaaien van de wortels: om de geur van wortels te beperken kun je ook 's avonds oogsten en het liefst een aaneengesloten rijtje helemaal oogsten. Maak de grond daarna dicht en sproei er water over heen.
 12. De meeste ph meters die verkocht worden in het tuincentrum zijn niet betrouwbaar voor het meten van ph waarden. (dat bewijst je test hierboven ook al). Wil je echt een betrouwbaar resultaat dan wil ik je aanraden om je grond te laten testen door een laboratorium. Of de temperatuur of de nattigheid van de grond van invloed is op de meetresultaten weet ik niet. Bijvoorbeeld bij http://www.gaiabodem.nl/ (55 excl btw)
 13. DVL

  Scoutingtuin

  Foto's zijn altijd leuk Marcel. Gaaf dat je op jou leeftijd (er zitten meer jongeren hier op het forum) al leiding geeft over zo'n leuk project. Hopelijk wil je hier je ervaringen delen, wij beantwoorden je vragen graag.
 14. DVL

  wortelgroei

  Het gaat hier waarschijnlijk om de laurier-kers, de prunus laurocerasus. Die wortelt als ik het me goed herrinerer oppervlakkig. Als extra voorzorgsmaatregelen kan je anti worteldoek aanbrengen.
 15. DVL

  voorstellen

  Welkom op het moestuin forum
 16. DVL

  Bijzondere groente

  Handig zo met die plaatjes. Ik heb met verbazing de beschrijvingen gelezen. Zoals deze: Dat is toch niet te doen, 1m of meer graven om te oogsten!?
 17. Waarschijnlijk is de reden dat de vertering van houtsnippers stikstof onttrekt aan de grond. Dit speelt voornamelijk voor de planten waar vlak onder en rond de plant / wortels gemulched wordt met houtsnippers. Om diezelfde reden moet je onverteerde houtsnippers nooit door de grond werken. Dit probleem is minder van kracht als je paden maakt omdat het plantje dan niet tussen de houtsnippers staat. Dus als je de plantjes niet te dicht bij de paadjes zet zal het waarschijnlijk geen problemen opleveren.
 18. DVL

  Bijzondere groente

  Jammer Maar heel goed om deze informatie hier te delen en te documenteren, kan je straks misschien weer wat leden mee helpen.
 19. Luchten is de goedkoopste en makkelijkste optie. In mijn optiek is het zelfs heel verstandig om de tunnelkas te luchten in verband met schimmels/vocht en temperatuur (te hoge temperaturen kunnen negatieve effecten hebben op de bevruchting van o.a. tomaten, paprika en pepers). Gewoon de deur open zetten (en zorgen dat de kas goed gepositioneerd is). Verder ben ik niet echt bekend met het afschermen van tunnelkassen, ik kan me eerlijk gezegd ook niet herinneren dat ik maatregelen, zoals die genomen worden bij normale (glazen) serreā€™s, terug heb gezien bij tunnelkassen.
 20. DVL

  Bijzondere groente

  Leuke om te lezen Eva, kun je ook nog plaatjes toevoegen? Ik ken maar 1 soort van je lijst Wat heb je zelf in bezit?
 21. Hallo Nico, Veengrond is vaak zo verschillend / bewerkt dat het moeilijk is om een advies te geven. Ik verwacht dat de meeste groenten wel zullen groeien op de veengrond. Zeker als de veengrond verbeterd is met tuinaarde, zand en compost moet dat prima lukken. Een tip die ik je mee wil geven is om eens te kijken in de omgeving hoe anderen groente telen, en hoe zij dit doen op de veengrond. De broccoli en bloemkool moet je op het juiste moment oogsten, het is namelijk al bijna de bloem. Daarnaast houden ze van een vochtige, voedzame en kalkhoudende grond. Dus eventueel wat kalk toevoegen.
×
×
 • Create New...