Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kalium, calcium..is er verschil?


meekje

Aanbevolen berichten

'k Heb al op internet gezocht maar snap nog niet of er en wat het verschil is tussen kalium, calcium en welke planten wat nodig hebben.

Wie kan het me uitleggen?

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

 

Groetjes! Meekje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voedingszouten en hun werking zijn complexe materie en ik zal je de details besparen... ruwweg komt het er op neer dat planten net als wij en alle levensvormen afhankelijk zijn van zouten, spoorelementen, vitamines en brandstoffen om alle systemen draaiende te houden. Voor planten houden we vnl. rekening met de volgende:

 

N Nitraatstikstof: Zorgt voor lengtegroei

P Fosfaat: Speelt een rol in wortelvorming en afrijping van zaden

K Kalium: Is essentieel voor de waterhuishouding in de plant

Mg Magnesium: is noodzakelijk voor het bladgroen en daarmee de fotosynthese = suikers = energie is bla,blabla.........

Ca Calcium: is een base en bepaald daarmee de zuurtegraad (ph) en bepaald in welke mate andere zouten opneembaar zijn.

 

spoorelementen als Mangaan, ijzer, molybdeen, zink etc. dragen ook elk hun bijdrage aan het functioneren van alle systemen die een plant nodig heeft om te kunnen groeien en bloeien (=leven) De mate waarin een plant wat nodig heeft is afhankelijk van het soort plant en de omstandigheden waarin deze leeft, dus een kant en klaar voedingsadvies voor planten bestaat niet... net als voor mensen overigens!

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Kalium is vooral nodig tijdens de bloei en vruchtvorming. Calcium wordt door de planten opgenomen in de celwand en zorgt voor sterkere planten. Ook bijvoorbeeld een 'ziekte' als neusrot bij tomaten wordt toegeschreven aan een tekort aan calcium. Vaak zit er wel voldoende calcium in de grond, zeker als er regelmatig bekalkt wordt. Calcium is namelijk een onderdeel van kalk. Alleen is die calcium niet altijd even makkelijk opneembaar door de plant, omdat het maar weinig oplosbaar is in water. Daarom kan je calcium ook op een andere manier geven, bijvoorbeeld als kalksalpeter (calcium gecombineerd met nitraatstikstof). In die vorm reageert het niet basisch en is het wel volledig wateroplosbaar.

 

In de moestuin zijn er volgens mij maar weinig telers die, naast kalk, nog extra wateroplosbaar calcium geven.

 

Welke planten hebben wat nodig en wanneer moet je het geven? Ja dat blijft lastig precies te zeggen.

 

Maar planten die vruchten maken hebben zowiezo kalium nodig, dat begint al tijdens de bloei en ook tijdens de vruchtvorming. Dus als je kunstmest wilt geven, zorg dan voor een meststof met veel kali tijdens de bloei en de vruchtvorming. Je kan ook smeerwortelgier maken en dat bijvoorbeeld bij je tomaten gieten als ze bloeien en tomaten dragen (smeerwortel is een plant die specifiek veel kali uit de bodem opneemt).

 

Calcium zit, zoals gezegd, vaak al in voldoende mate in de grond dus hoef je meestal niet apart tijdens de teelt nog bij te bemesten. Maar als je veel last hebt van zwakke planten (verslijmende bladeren, snel knakkende stengels, snel rottende vruchten) dan zou je kunnen overwegen om de planten iets sterker te maken met wat extra calcium (strooi dan juist geen kalk tijdens de teelt (want dan gaat de pH van de grond omhoog en worden andere meststoffen slechter opneembaar) , maar kies dan voor wateroplosbaar calcium). Ook om vruchten langer te kunnen bewaren speelt calcium een rol. Bij aardappels is er bijvoorbeeld een rechstreeks verband tussen hoe lang je ze kan bewaren (voor ze gaan rotten) en het calciumgehalte in de schil.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als aanvulling een uitleg op de site van Diana (van de mooie moestuin):

http://ruudendiana.webs.com/npketc.htm

 

En mijn eigen mini biologie-les. Veel te simpel, te kort door de bocht, en zeker niet compleet:

Een dier (dus ook de mens) verbruikt zuurstof om eten om te zetten in energie (of vet!), en produceert CO2 als afvalproduct.

Een plant gebruikt CO2 en water voor zijn groei, en produceert zuurstof als afvalproduct. Dat gaat niet gratis, er is energie voor nodig: licht.

(Mooi he, wat de een nodig heeft, is het afvalproduct van de ander)

 

Een plant heeft dus CO2 nodig, licht en water. Dat komt van buiten, daar hoef je niets voor te doen. CO2 uit de lucht, water van de regen, of uit de gieter.

 

Dat zijn verreweg de belangrijkste ingredienten. Wel zijn er nog wat andere scheikundige stoffen nodig. In een voedselrijke grond zijn die in voldoende mate aanwezig. Echter, als die stoffen verbruikt worden door planten (of uitspoelen), en niet vanzelf aangevuld worden (door b.v. rottende planten, scheitende dieren, stikstofbindende bacterien) dan kan/moet er bijgemest worden.

De belangrijkste stoffen, naast de "gratis" stoffen: NPK (N = Stikstof, P = Phosphor, K = Kalium)

 

Kijk maar eens op het etiket van je vloeibare kamerplantenvoeding, alleen als voorbeeld van een kunstmest waarin alle drie deze scheikundige elementen zitten. Daarop lees je bijvoorbeeld:

NPK 4+2+2. Dat betekent 4 delen N (stikstof), 2 delen P (phosphor), 2 delen K (kalium).

NPK 8+4+4 is precies dezelfde verhouding, maar 2x geconcentreerder.

Die lettertjes (ook Ca; Mg) zijn internationaal: "het periodiek systeem der elementen" van Mendeley. Dat voorkomt verwarring tussen bijvoorbeeld potassium (en) en kalium (nl)

 

Verder zijn er stoffen nodig als (niet volledig): calcium (Ca) en magnesium (Mg).

 

Zo. Dit over de scheikundige elementen die in theorie nodig zijn voor de groei van een plant.

En hoeveel moet je nu (bij)mesten, en met wát. Dat is sterk afhankelijk van de grond en de planten die je erop verbouwt. Wel een waarschuwing: een plant gaat alleen beter groeien door het toevoegen van een meststof als daar te weinig van is. Meer dan nodig is nutteloos, en kan grote schade aan de plant toebrengen. Doe maar eens wat onverdunde kamerplantenvoeding bij een kamerplant: die is binnen de korste keren dood.

Teveel (bij)mesten is een fout die vele beginners maken, en een van hen ben (was?) ik.

 

Bovenstaande geeft geen direct antwoord op "wat, hoeveel, wanneer". Maar dat geeft een keukenrecept ook niet, dan proef je ook eerst wat er mist.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie berichten.

Ik ben een beginnende moestuinierster en het gaat me in de eerste plaats om het plezier.

Toch wil ik ook graag leren en weten wat hoe groenten en fruit het beste groeien.

Het is me allemaal wel duidelijker geworden.

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

 

Groetjes! Meekje

Link naar reactie
Delen op andere sites

'k Heb al op internet gezocht maar snap nog niet of er en wat het verschil is tussen kalium, calcium en welke planten wat nodig hebben.

Wie kan het me uitleggen?

 

Kalium (of potassium) hebben alle planten nodig als voedingstof en wordt toegediend als messtof onder de vorm van scheikundige bindingen (meestal gewoon met zuurstof omdat het element zich daar hoedanook spontaan mee zal verbinden)

Calcium (of ruwweg kalk, wat gebonden calcium is) is wat de zuurtegraad van de bodem mee bepaalt. Kalk is dus geen meststof.

 

Om het eenvoudig voor te stellen:

 

We hebben 3 hoofdgroepen van planten:

 

Kalkminnende planten hebben graag een bodem die rijk is aan kalk en dus een hoge pH waarde heeft. De kalk laat die planten toe om de aanwezige voedingsstoffen (voornamelijk N-P-K ) makkelijk op te nemen. Zonder die aanwezigheid van kalk lukt dat voor die groep niet.

 

Neutrale bodem: veel planten zijn tevreden met een neutrale bodem, die mag dan nog licht zuur of licht kalkhoudend zijn de planten uit deze groep redden het wel en kunnen onder die omstandigheden voeding uit de bodem opnemen.

 

Zuurminnende planten gedijen het best op een bodem die zuur is, een lage pH waarde dus en dat in contrast met kalkminnende planten.

 

Alle drie goepen hebben in gemeenschap dat ze dezelfde basisvoedingstoffen nodig, voornamelijk dus N-P-K + (wat vaak ten onrechte wordt verwaarloosd) Mg. Het onderscheid zit dus in de zuurtegraad van de bodem die al naargelang het type plant opname van stoffen mogelijk maakt en door de verhoudingen (die worden procentueel uitgedrukt) tussen N, P en K te varieeren kunnen we doelgericht gaan bemesten.

Binnen elke groep zal elke soort plant zijn eigen grilletjes hebben maar grosso modo zal ze binnen die algemene voorwaarden goed overleven vandaar ook de indeling in drie basisgroepen.

 

Nog steeds heerst bij vele mensen het idee dat kalkhoudende bodem arm is. Dat is niet noodzakelijk zo. Wel is het zo dat als je op zo'n bodem gewassen wil telen die een grote hoeveelheid meststoffen dienen op te nemen de aanwezige kalk de opname van messtoffen voor die gewassen zal bemoeilijken, kalium in het bijzonder. Bovendien bindt kalk zich makkelijk met andere stoffen waardoor de messtoffen niet meer beschikbaar staan voor die planten. Men zegt dan dat de messtoffen worden afgebroken.

 

Kortom, met kalk manipuleer je de zuurtegraad van de bodem: meer kalk doet de Ph waarde stijgen, ergo een kalkrijke bodem.

Toevoeging van kalium bevordert de kwaliteit van de plant door betere waterhuishouding op voorwaarde dat de omstandigheden worden nagebootst waaronder die bepaalde plant de kalie kan gaan opnemen. En dat wordt nu o.a. bepaald door de bodemgesteldheid en dus ook de zuurtegraad daarvan.

Immers, zoals anderen al hebben vermeld, het heeft geen zin messtoffen te gaan toedienen als de bodemgesteldheid het de plant niet toelaat die op correcte manier op te nemen.

 

Geef een kalkminnende plant een zure bodem en al de messtoffen van de wereld, ze zal er niet beter van worden wel integendeel.

In dezelfde lijn kan je net zo goed een bodem hebben die stikt van de kalium en toch planten hebben die tekenen van kaliumgebrek vertonen....

 

Heel algemeen samengevat kan je dus stellen: kalium voor de waterhuishouding van de plant, calcium voor de zuurtegraad van de bodem.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 9 years later...
  • 1 maand later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...