Jump to content

rorror

Members
 • Content Count

  1,426
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by rorror

 1. Hoeft niet, dikke wortels kunnen wel fijne wortels aanlaten groeien.
 2. Dikke wortels heb je zo ie zo niks aan, die wortels nemen geen vocht op voedingsstoffen op. De fijne wortels zijn de gene die de plant nodig heeft voor water en voeding! Dus top zo. Ik struin kringlopen af voor bonsai schalen. In de winter hebben ze ze meer dan in de zomer.
 3. Buigen gaat soms wat lastig als ze al een groeizeisoen er op hebben zitten. Dan is het al te veel verhout. Het is makkelijker om de nieuwe groei direct in vorm te zetten. Het aanspannen is een goed idee, als je in één keer hem in vorm wilt zetten is het krak, maar als je nu over een week of 2 weer wat aanspant, dan gaat deze weer wat verder. Tussen elke paar weken tijd, heeft de plant wat tijd om te herstellen van je actie. Potgrond is geen probleem, maar wel goed uitkijken dat je binnen in de winter niet te veel water geeft. Zelf ben ik niet zo dol op potten die naar binnen toe curven. Als de pot éénmaal vol met wortels zit, is die er zeer moeilijk uit te halen. Nouja kan wel, even met een mes langs de kanten, maar dan snij je wel rondom de wortels weg. Afijn, dat is ook geen probleem, is er na het verpotten weer wortelsnoei toegepast. Ik zou de vruchten er nu wel afhalen, anders gaat de energy naar de vruchten om zaden te maken voor nakomelingen. Als je die ervanaf haalt. Zal deze zijn energie in herstel stoppen, eerst blad dan nieuwe wortel groei. Wel even op een zonnigplekje in de venster bank zetten.
 4. @opapa Hierboven in het topic zijn wel wat goede dingen te lezen. Grindtegels, 60x60 verticaal ingraven. Op marktplaats kan je die wel gratis ophalen. Of even zoeken op "bamboefolie" https://www.bol.com/nl/p/6-meter-wortelbegrenzer-hdpe-64cm-x-1mm-voor-woekerende-bamboe-grassen-hagen-onkruid/9200000073591732/
 5. Ik zou wel voor douglas hout gaan als je lang mee wilt doen. Grenen en vurenhout gaat max 5jaar mee, en aan het eind van de 5jaar is het goed verrot. Larixhout zit tussen grenen en douglashout in, ook een goede keuze. Welk hout ik heb gebruikt weet ik niet. Heb het hout meegenomen van de camping een paar weken terug. Hadden mensen gebruikt als schuttingafscheiding van hun seizoensplekken.
 6. 1. 30cm dik? of 30mm? Of 20cm voldoende is ligt een beetje aan wat je wilt gaan kweken. Ik zou minimaal voor 30cm gaan. Voor de afmetingen zou ik voor 1.20x60 gaan, want 60 bij 60cm kan je maar een paar plantjes in kwijt. 2. Je kan een bekisting maken met openbodem. Als onderlaag doe je dan alleen worteldoek. En die niet je vast met een nettang aan de binnen kant. Maar je kan er ook een bodem in maken, met kieren, maar dan zou ik nog worteldoek gebruiken. - Gaten wel voorboren met 2mm, anders kans dat het hout gaat scheuren. - Voordat je dan een schroef er indraait, ook even met een 6of 8mm boor een deukje(1) erin. Dan steken de schroeven niet uit, en scheurt het hout niet. Had twee weken geleden ook even snel een kistje gemaakt, aangezien ik even geen ruimte had in mijn bestaande potten.
 7. Gele jalapeno stok in pot. Leuk om te zien dat het al echte blaadjes worden. De bonchi doet het ook goed, nieuw blad en de eerste knopjes zichtbaar. Ze staan zo onder de groeilamp: Nog een late zaailing, rond juni gezaaid, maar is geen sterke groeier,max 8cm hoog. Wie weet overleefd deze het tot volgend jaar. Buiten bloeien de pepers nog steeds, vruchten groeien traag en rijpen traag af, maar planten zien er nog perfect uit! Ook de afrekening van electra deze week ontvangen. Ondanks 4maanden lang 16uur per dag groeilampen aan. Kreeg ik geld terug. Dus dit jaar mogen de groeilampen weer aan, en misschien zelfs nog extra bijhalen.
 8. Nee helaas afleggen gaat daar niet. En wil minimaal 50 stekken van Kardinaalshoed. Van de andere soorten elk 5, maar die stekken knip ik uit bomen van straat.
 9. Ik had laatst eens gevraagd of mensen ideeën hadden voor een laag hegje bij de roestbakken. @oscardevos gaf toen advies/tip voor de Geel/Groene Kardinaalshoed. Heb er een lange tijd over nagedacht en rond wezen kijken in tuincentra's, en heb nu besloten dat het die wordt. Bedankt voor het advies! Nu ga ik de planten niet kopen, maar vind het leuk om ze zelf te stekken en op te kweken. Heb ook een plek gevonden waar ik ze mag gaan knippen! Dus vandaag een potje stekpoeder gekocht. Hoewel ik wel gelezen heb dat de Kardinaalshoed zelf gemakkelijk stekt. Maar ik wil nog meer stekken deze winter, b.v. de Metasequoia Glyptostroboides, Japanse Zelkova Serrata. De Metasequoia in het voorjaar en zomer geprobeerd te stekken zonder stekpoeder, maar sloegen niet aan. Heeft er iemand tips en tricks om een betere slagingspercentage te halen?
 10. Welkom! Klinkt goed! Prototype, geheimzinnig 😃. Waarschijnlijk wil je niet of nog niet vertellen wat het precies inhoud, voordat er iemand anders mee aan de haal gaat? Prototype, klinkt als een product tegen plagen. Vraag me af hoe product 'natuurlijke bestrijding van plagen' kan doen. Ben zelf niet zo van bellen of skypen, maar als je de vragen hier stelt, zal ik ze proberen te beantwoorden. En andere mensen denk ik dan ook sneller antwoorden.
 11. Bedankt voor de tips! Opsturen is goed! Zal de verzendkosten vergoeden.
 12. Leuk al die vijgen! Staat hier in de buurt naast de mosk ook een vijg. Heb je tips over hoe ik het beste een winterstek te nemen? En verzorging? Heb in het voorjaar/zomer 2stekken buiten geprobeerd, maar die zijn helaas dood gegaan. En van het persoon van wie ik de stekken kreeg, is de vijg geveld door hun konijn... Vond blijkbaar de barst lekker. Dus zou het leuk vinden om winter stekken te nemen, en het persoon weer een vijgenplant terug te geven.
 13. Was die schade aan het blad ook al aanwezig tijdens de droge periode / hittegolf. Dus in juli/aug. Regen houden ze niet van, en dan zijn ze ook zo weg. Dit is spint. Miniwebjes, zijn vaak maar max 1cm groot. De spinten zijn ongeveer 0,24 tot 0,50 mm groot. Dus nagenoeg niet waarneembaar met blote oog of je moet er echt naar gaan zoeken.
 14. Kan je nog wat close-ups maken van wat bladeren. Vind het blad er zo 'vaal' er uit zien in combinatie met de witte aanprik puntjes op het blad. Doet me denken aan thrips of spint. Is het je wel eens opgevallen dat er mini spinnewebjes in zaten? Dit is vooral zichtbaar in droge periodes. Misschien ook even wat foto's bladeren van planten welke onder de appelboom staan. Wellicht tonen deze het zelfde schadebeeld. Hoewel het nu herfst wordt is het wel wat lastig te zien. Tips tegen ziektes, maak de snoeischaar voor gebruik en nagebruik schoon.
 15. De volgende tuincentrum, kan je op één dag bezoeken, allemaal te Boskoop. http://www.esveld.nl Plantentuin Esveld – Kwekerij en tuincentrum Boskoop Heeft een grote Japanse tuin. Zeker in het voorjaar is het een aanrader, dan staan 100den soorten Rododendrons en Azalea's in bloei. https://www.handelskwekerijmarceldejong.nl/ Handelskwekerij Marcel de Jong Handelskwekerij, ook open voor bezoekers. http://www.groencentrumsonneveld.nl/ Tuincentrum Sonneveld. Een wat kleiner tuincentrum, maar een leuk aanbod en aanbiedingen. 100meter verder van Sonneveld, kan je de kwekerij van Jan den Hertog bezoeken. http://www.jandenhertog.nl Kwekerij/Tuincentrum Zijde 167 in Boskoop (Tegenover de Watertoren) Niet een voorbeeld voor een tuincentrum/kwekerij, het ziet er wat vervallen uit. Maar je kan wel leuk door het assortiment snuffelen. En eventueel afdingen is mogenlijk https://www.fruitbomen.net/ (Kwekerij Houweling) Ook in boskoop te bezoeken. Je zou kunnen afsluiten bij https://proefdetuin.com/ Theeschenkerij de Proeftuin/ Proef de Tuin (Met landwinkel)
 16. Als je van een tamme kastanje een kastanje in de grond doet, komt daar dan altijd een tamme kastanje boom uit, met vruchten die eetbaar zijn. Of is het net als een appel zaadje, dat je geluk moet hebben dat de boom die uit het zaad groeit eetbaar is?
 17. De terug gesnoeide gele jalapeno vertoont weer leven! Ik dacht begin deze week nog dat het een afgeschreven zaak was. Hoewel er nog niet veel groen aan zit, heb ik er vertrouwen in dat deze het gaat overleven. 9 okt: 24 okt:
 18. @appelvrouw Wat een leuk hoekje! Heb je daar meer foto's van?
 19. Voor te overwinteren binnen is 20graden goed, en zeker zo licht mogenlijk zetten. Tropische planten hoeven geen winterslaap of groeistop te krijgen. Het liefst wel een luchtvochtigheid in huis van rond de 45/55%. Aangezien er geen binnen planten bestaan, doen ze het buiten altijd beter. Dus als het weer het toelaat zet je ze in de zomer buiten. Dan kunnen ze hun vitamines in de buitenlucht opdoen, na de zomer zien ze er dan ook weer fris en gezond uit, voordat ze weer een periode naar binnen gaan.
 20. @Bertus Ik heb het hier over, en het is jouw eigen topic, in maart zelfs al.
 21. Dit zijn mijn laatste 3potten met Pepers. Ze produceren nog steeds pepers, en er rijpt om de zoveel dagen nog een pepertje af. Ik doe ze pas weg, als ze kappot gevroren zijn! @Beukwood Ik zou de foto nog posten, dus hierbij!
 22. Eerst even met de zaag aan de onderkant inzagen, en dan met de zaag van boven hem afzagen.
 23. Ook de vraag of er geen nachtvorst over de bloemen zijn geweest. Kan me herinneren dat veel mensen dit jaar daardoor hun bloesem kwijt raakte.
 24. Ik laat ze ook gewoon in bakken buiten staan. Wel uit de wind, en niet het blad wegknippen tot na de laatste vorst.
 25. Binnen inderdaad handmatig bestuiven, tikken tegen de plant/bloem. Of met je vinger van bloem naar bloem gaan, er blijft dan stuifmeel aan zitten.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...