Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Sperciebonen inwecken


drahreg 48

Aanbevolen berichten

hallo, wij wecken al jaren boontjes in, het volgende doet zich voor, na enkele weken vormt zich op de bodem van het weckglas een witachtige substantie

wanneer het glas geopend word ruiken de boontjes zurig en zijn niet meer te eten, wij houden alle weck voorschriften aan zoals glazen schoonmaken met hete soda en de wecktijden ook, wat doen wij verkeerd of weet iemand de oorzaak ?? m.v.g. Gerrie en gerhard

breur van Hendrik Jan

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelf weck ik de bonen 45min op 100 graden en dan een dag later nog een keer.

 

nadat ze eerst 5 tot 10 gekook te hebben.

 

dat is vorige jaar goed gegaan

 

 

en dit is volgens een oude magriet kookboek.

The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one.

Elbert Hubbard (1856 - 1915)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo, na heel lang zoeken heb ik iets gevonden over dit euvel wat het wit nu was in de potten ff lese hieronder m.v.g. Gerhard

 

 

INFORMATIEBLAD

 

 

WECKEN OF STERILISEREN

Onze informatiebladen geven uitvoerige technische-informatie en tips over specifieke onderwerpen, welke direct in relatie staan met zaden en zaaien.

Wecken is een geschikte conserveermethode voor fruit en minder geschikt voor groenten en fruit. Het langdurig verhitten maakt de meeste bacteriën onwerkzaam. Zodoende worden de groente en fruit en de lucht in de potten tijdens het wecken steriel gemaakt.

Bij het afkoelen wordt het deksel door de sterke onderdruk in de potten vastgedrukt. Er kunnen dan geen levende bacteriën tot het groente en fruit doordringen.

Het snel bederven van groente en fruit is te wijten aan bacteriën, die zich daarin of daarop en in de buitenlucht bevinden. Door verhitting van groenten in weckpotten bij 100 C gedurende een zekere tijd (0,5-1,0 uur) worden de meeste bacteriën gedood. Een aantal bacteriën kan zich inkapselen en zogenoemde sporen vormen die pas worden gedood bij een temperatuur boven de 120 graden. Zulke sporen overleven de temperatuur van kokend water tijdens het wecken, die niet boven de 100 graden komt. Colstridium botulinum is zo’n sporenvormende bacterie. Zij komt overal in de natuur voor en is bestand tegen koken. De bacterie groeit goed in een omgeving waar geen lucht aanwezig is, zoals in een weckpot. De bacterie groeit snel en tijdens de groei wordt een gifstof, botuline, gevormd die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Wanneer een weckpot is aangetast dan is dit meestal te ruiken aan de zure lucht zodra de pot geopend is.

Het is van belang regelmatig de potten te controleren, zowel de eerste dagen als de weken daarna.

Als een pot toch een los deksel heeft kan dat komen door:

1. Bemesting met kunstmest of met teveel onrijpe dierlijke mest. 2. Ongunstige invloeden tijdens de groei, te snel rijpen door hitte of veel regen of anderszins opjagen.

3. Te lang bewaard vóór het wecken.

4. Beschadiging van pot of deksel of te oude rubberring.

Als een deksel pas na een paar weken los zit is de inhoud ongeschikt voor consumptie.

1. Netheid is voor het slagen van de inmaak de allerbelangrijkste factor.

breur van Hendrik Jan

Link naar reactie
Delen op andere sites

Door verhitting van groenten in weckpotten bij 100 C gedurende een zekere tijd (0,5-1,0 uur) worden de meeste bacteriën gedood. Een aantal bacteriën kan zich inkapselen en zogenoemde sporen vormen die pas worden gedood bij een temperatuur boven de 120 graden.

 

Dan kun je de bonen beter in de oven wecken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het was maar een gedacht en wilde dat nader onderzoeken of verwachtte een bevestiging van iemand die zou vertellen hoe dat werkt . Ik zou dan 2 uur wecken op 100gr.en daarna 1 uur in de oven zetten op 120 gr. maar vandaag las ik in andere boeken een andere mogelijkheid om bederf van bonen te voorkomen. Zal dat morgen hier uitwerken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelf weck ik de bonen 45min op 100 graden en dan een dag later nog een keer.

 

nadat ze eerst 5 tot 10 gekook te hebben.

 

dat is vorige jaar goed gegaan

 

 

en dit is volgens een oude magriet kookboek.

 

Deze snapte ik niet, vond de uitleg in: "natuurlijk conserveren" : Door een weck van 98gr. worden bijna alle micro organismen gedood. De sporen leven dan echter nog.

Bonen eerst 5 min. blancheren in kokend water, af laten koelen in koud water en uit laten lekken. Wecken 60 min. ( dit geldt voor potten met 1 ltr. inhoud ) bij 98gr. 24 Uur laten rusten bij 20-25 gr. De micro organismen die dit hebben overleefd, komen dan weer tot leven. Nog een uur wecken bij 98 gr. vernietigd ook de rest.

 

Het "weck" inmaakboek: Blancheerd 3 min. in kokend water en weckt 2 uur op 100 gr. De bonen worden overgoten met afgekoeld gekookt water.

 

Na veel geweckte produkten vorig jaar die zuur werden, ga ik nu de herhaal methode doen. Wilde geen bonen meer wecken vanwege de teleurstelling maar ga nu met frisse moed aan de slag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier nog wat meer info over wecken en wat op welke manier/temperatuur. In de onderste alinea (in het lichtblauw, boven de links) staat dat de meeste groenten in een hoge druk ketel (dat is toch een Pressure Canner?) moeten worden geweckt.

De 240F (Fahrenheit) die ze aangeven, is omgerekend in Celsius : 115.55 graden

Good things come in small packages

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...