Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Begroeiing op oude appelboom


hannah66

Aanbevolen berichten

Beste tuinliefhebbers,

 

Sinds febr. hebben we een volkstuin met daarin een oude appelboom. Op de bast groeit een soort groen (zie foto) waarvan ik me afvraag wat het is en vooral of het schadelijk is . is dat laatste zo dan is mijn 3de vraag: Is er een oplossing voor?

Ik wil hem graag behouden.

Bij voorbaat dank!

Hannahtuin433021489940251.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Korstmos,

 

Bij mijn weten direct niet heel gevaarlijk ze trekken eigenlijk geen voedingstoffen uit de boom.

Ik zie het wel als een indicatie van plekken in je boom die lang vochtig blijven en dat kan natuurlijk wel nadelig zijn.

Het kan niet tegen veel licht dus wellicht even naar het snoeiwerk kijken.

 

Persoonlijk heb ik er ook wat van op mijn oude pruimenboom zitten maar ik maak me er niet heel druk om.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk er 'Groot dooiermos' in te herkennen, dat is een korstmos. Niet zeker ( jawel, wél dat het een korstmos is ) welk soortje, zijn er nogal wat van.

 

Nee, niks ernstigs. Geen ziekte. Een beetje een verwaarloosde boom.

Het is in dt geval best een dikke plak. Met een wat harde borstel wat oppervlakkig boenen, deel weg halen dus, hoeft echt niet alles. Niet te hard aan de gang gaan, bast mag liever niet beschadigen door je geboen.

 

Is wel zo, dat de boom langer nat blijft op zulke plekken, en dit op jouw foto is wel wat veel van het goede. Maar zeker niks ernstigs.

 

Deze korstmos, als het dat soortje is, geeft aan dat je in een lucht-vervuilde omgeving zit ( zitten we bijna allemaal hoor in NW-Europa )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Korstmos groeit alleen waar het milieu schoon is, schone lucht vooral. Ik zie het vanuit natuurlijk perspectief als een kado, Waarom?

 

Je hebt dan minder direct licht op de stam, wat ook weer invloed heeft op de vorming van waterlot. Wel is het zo dat niet de complete boom er onder moet zitten. Als bijv de 2 jarige takken ook vol zitten is dit een teken dat de boom zeer slecht groeit, dan is het raadzaam te kijken of dit met verjongingsnoei kan verbetert worden. Ik zie een advies om licht op de stam te geven, en verderop dat het NIET schadelijk is. Waarom snoeien als het niet nodig is? Nooit doen... Vormsnoei is OK en verjongingsnoei als het nodig is. Verder lekker laten gaan en afblijven.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Quote : " Korstmos groeit alleen waar het milieu schoon is, schone lucht vooral. Ik zie het vanuit natuurlijk perspectief als een kado, "

 

Klopt. Dat is met veel korstmossen inderdaad het geval. Met een aantal juist weer niet. Zoals bij deze. ( als het m is hoor )

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ arjanmek.

 

Waarom er snoeien geadviseerd wordt is erg logisch, korstmos groeit op plekken die lang vochtig blijven , dit kan onder andere schadelijke ziekten of schimmels in de kaart spelen. En die wilt niemand hebben op zijn of haar boom.

 

Het is dus niet alleen snoeien om te verjongen , maar ook juist om meer lichtinval in je boom te krijgen en betere verluchting.

 

Terug naar het topic, er is echt geen reden om nu flink in de stress te schieten , wanneer je met een paar simpele ingrepen wat takken weg kan knippen zou ik het nog doen , een grote snoeibeurt lekker laten wachten tot de volgende winterperiode,

 

En aan de verschillende reacties kan je al de kracht van een forum herkennen 1000 mensen 1001 meningen niks is de absolute waarheid en vooral hetgeen doen wat je zelf het meest logisch vind klinken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eerlijk gezegd snap ik geen enkel snoeiadvies bij zo'n foto. Ik zie eigenlijk maar 1 wat oudere tak. Oké; met wat veel korstmos.

 

Kán best zijn hoor, dat de boom snoei behoeft. Maar daar is toch zo niet veel zinnigs over te zeggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is inderdaad Groot dooiermos, die aangeeft dat er een stikstofrijke atmosfeer is (geen schone lucht). Het is absoluut niet schadelijk voor de boom en de tak blijft enkele uren langer vochtig. De boom heeft er dus geen last van. Het wordt pas schadelijk wanneer er geen jonge takken meer gevormd worden, dan moet er nodig gesnoeid worden om te verjongen. De uiteinden van de takken zijn dan ook bedekt met korstmossen. In oude fruitbomen groeien altijd korstmossen en ook mossen. Het heeft geen invloed op de productie van appels. Je ziet inderdaad te weinig om te kunnen zeggen dat er gesnoeid moet worden. Groot dooiermos leeft ook op stukken waar veel licht is. Ik denk dat je beter blij kunt zijn met het stukje extra biodiversiteit, want kijk maar hoe mooi het organisme eruit ziet. Het is een macro-fungi die samenleeft met algen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad bit op 1 klein takje kun je geen advies geven.

Vooral omdat je ook niet weet wat de groeiomstandheden zijn.

Ben gisteren bij iemand geweest met verpieterde appelboompjes. Stonden op onderstam m9 en m17 op zeer arme,humusarme zandgrond.

Al ga je deze boompjes met de mototkettingzaag te lijf, veel verjonging zal er niet plaats vinden in deze uitgemergelde appeltjes.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...