Jump to content

windindewilgen

Members
 • Posts

  786
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by windindewilgen

 1. Iets spint is normaal voor perzik, vooral in kas omstandigheden. Hoe droger/warmer de lucht hoe meer kans op spint. Ook tegen een warme zuidmuur wil spint bij perzik wel eens problemen geven. Vooral als hij omgeven wordt door een tegel terras/tuin. En ook als ze op de tocht staan. Heel vreemd maar na een paar jaar expiriment in een warme droge serre, kan ik dit beamen.Zodra de deuren in de zomer tegen elkaar open staan begint de plaag. Perzik houdt niet zo van te droge lucht, dit in tegenstelling tot abrikoos. Een zuidmuur is ideaal voor abrikoos. Abrikoos heeft juist een hekel aan vochtige lucht en wordt dan in de kas aangetast door vooral schildluis. Witte vlieg komt ook wel voor maar in veel mindere mate. Ooit had ik een abrikoos in de serre tegen het dak groeien. Tussen abri en dak was het altijd vochtig. Veel schildluis. Bestrijding: verbeter de omgeving van de boom. Plagen zijn meestal een teken dat de boom niet ideaal staat.
 2. Moeilijk te zeggen. Je hebt altijd wel een aantal misvormde vruchten. Maar een ding is duidelijk, er hangen er veel teveel aan. Ik zou onmiddelijk gaan dunnen. Je moet kiezen kwantiteit of kwaliteit.
 3. Mijn conferance heeft dit al jaren. Aantasting verschilt sterk van jaar tot jaar.
 4. Het afsterven van avalon is een groot raadsel. Ikzelf heb de indruk dat het met bacterie te maken heeft. Maar of dat zo is.? De boom begint langzaam te kwijnen en na enige jaren wordt er nauwelijks nieuw hout gevormd. Hetzelfde ziekte beeld heb ik ook bij enige andere rassen gevonden, alleen dan veel minder erg. Wat wel zo was bij de rassen met dezelfde symptomen: ooit beschadigt bij het maaiwerk. Ik heb hem nu geënt op een perzikzaailing om onverenigbaarheid uit te sluiten en op wur onderstam om de bloei wat op te krikken. Benedicte kan behoorlijk aan getast worden door krul in natte koude nawinters/voorjaars, maar heeft als voordeel dat de schimmel nauwelijks het nieuwe hout ingroeit en je daardoor eerder weer een schone boom hebt. Maar ieder ras heeft voor en nadelen, meestal weers gestuurd. Dit jaar was een rampjaar met koude regenachtige maanden in het voorjaar. De combinatie die ontstond was uniek. Veel krul en heel veel monillia. Als toetje kreeg ik nog een slakkenplaag cadeau. Voor het eerst merkte ik dat slakken[naakt] ook verzot zijn op perzik/nectarine. Ze vraten trouwens ook de kool, courgette enz op. Het beviel ze goed want zulke grote naaktslakken heb ik nog nooit gezien, zeker drie pond zwaar. Kort samen gevat: het ideale ras moet nog worden uit gevonden.
 5. Weknow, wat is de wereld toch klein. Hartelijk dank. Dit voorjaar was een verschrikkelijk voorjaar. Door de langdurige kou en natigheid konden krul en vooral monillia volledig losgaan op perzik. Nog nooit zo mee gemaakt in deze combinatie. Monillia ging ook bij de abrikozen als de man met de zeis rond. Maar het zorgde gelijk wel voor een helder beeld qua gevoeligheid verschillen per ras. Sommige rassen zakten volledig door het ijs Na de kerst kan ik de website weer rigoureus aanpassen met nieuwe ervaringen.
 6. Weknow, ik denk dat het de persoon uit blankenberge is! De situatie beschrijving komt mij zeer bekend voor. Ik hoor graag nog van je. Het zou heel mooi zijn als er nog enthout te verkrijgen is, De dader, mijn echtgenote, van het maai ongeluk voelt zich erg schuldig😀. Ik hoop je en vele anderen deze zomer weer te kunnen ontmoeten op de persicadag. Als het door kan gaan. Redzebra: bedankt voor deze uitleg. Martijn: Witte montagne zoek ik ook, al 20 jaar. Tot in de jaren 70 stond hij in de rassenlijst voor fruitgewassen en was te koop. Mocht iemand die dit leest en weet dat er ergens een witte montagne te koop is mij gelijk verwittigen [vlaams] schrijven/mailen [ hollands]. Dit ras stamt waarschijnlijk al uit de 18de eeuw.
 7. Dik 2,5 jaar geleden heb ik van iemand uit belgie een perzik witte hollander gehad. Toen ik hem eindelijk aan de groei had en op het punt stond om hem te vermeerderen, is hij afgelopen mei tijdens maai werkzaamheden gesneuveld. Helaas had ik in ondertussen al mijn mails gewist[ beetje dom willem] en ben ik nu dus alles kwijt, en boom en naam en mail. De witte hollander kwam uit een bomen collectie die werd opgeheven. Wie weet iets of iemand die bekend is met witte hollander.
 8. Dat er nog vijgen aanhangen is normaal, tweede oogst voor de compost hoop.. Smaakloos en droog. De tweede oogst is gewoon te laat en ze worden niet goed rijp. Zelf heb ik brown turkey, deze lijkt er wat op. Maar ja, vele vijgen rassen lijken op elkaar.
 9. Perzik rood wordt grotendeels bruin na verhitten. Vandaar dat perzik uit blik komt van rassen die geen rood bevatten
 10. Als de brave man krulziekte bedoeld is nu behandelen grote onzin, zie weknow. En ja de discussie over BP. Zelf gebruik ik principieel GEEN koperhoudende producten, maar iedereen mag een eigen afweging maken, mits goed nagedacht.
 11. Ziet er goed uit. De groene zijn bestoven, de roodachtige niet en deze zullen gewoon afvallen. Hier in lelystad is door het koude weer vrijwel geen kers bestoven. En de paar die er aan hingen zijn door de duiven op gegeten.
 12. zwarte kersenluis. Voor veel kersenbomen een probleempje. In de zomer gaat de plaag vanzelf over. Sommige rassen zijn gevoeliger dan andere rassen.
 13. Poloskei muskotaly. Hij begint nu uit te lopen, als alles goed gaat zou ik volgend jaar de eerste trossen kunnen oogsten. Het is een tak aflegger van de struik die buiten staat. Verder vind ik royal het heel goed doen bij mij. Maar dit ras is denk ik niet schimmel resistent.
 14. Bij mij in de kas is george erg goed.Blauwe druif. Volkomen schimmel resistent bij mij. Ik ga dit jaar ook een hongaars schimmel resistent ras aanplanten met een muskaat smaak. Rijpt buiten veel te laat.
 15. Is het een van de nieuwere resistente rassen? Ikzelf had dat probleem ook met een roze resistent druiveras, ik meen nelly. Wat ik ook deed, tros dunnen, groei afremmen, uitlopers met tros om de 40cm, niets hielp. Ze bleven max doperwt grootte. Tenslotte nelly gerooid. Was gewoon eigenschap die in de kas tot uitdrukking kwam. In ieder geval gelijk na de vruchtzetting tros dunnen. Je laat de mooist gezette tros hangen. Extra voeding heeft denk ik niet veel zin. Stimuleer je waarschijnlijk de groei mee. En dat wil je juist niet, de kracht moet naar de trossen toe.
 16. Je hebt ook nog de klassieke waaier maar dat is behoorlijk arbeids intensief. En je kan geen heggenschaar gebruiken😀.
 17. Op mijn website staat bij de blog snoei ook een beschrijving van palmet. Ook met uitleg over valkuilen bij het maken van een perzik palmet. Perzik kan goed als palmet maar je moet wel een beetje opletten. Abrikoos is helemaal probleemloos door de overdadige aanwezigheid van slapende knoppen, perzik veel minder. Voordeel van palmet is de overzichtelijke groei en simpele snoei. Ik gebruik vaak de elec heggenschaar, bovendien kun je er ruimte mee winnen of er een afscheiding mee maken. Zie website, proeftuin en daarna blogs.
 18. Bloesem in dit stadium kan nog vrij veel hebben. Hoe verder de bloem open is hoe gevoeliger. Er is ook wel een klein beetje ras verschil maar dat is enkel belangrijk bij geopende bloemen. Er zijn rassen die vrij veel vorst kunnen verdragen en er zijn rassen die heel gevoelig zijn voor vorst op de geopende bloemen. Ik denk trouwens dat een hoes erover bij -6 weinig effect heeft. Helpt enkel voor het uitdrogende effect van vorstwind. Ik doe het zelf ook wel eens maar dat werkt voor mij vooral psychisch. 😀
 19. Zelf heb ik op 19 februari derde keer behandeld. Zou vandaag vierde keer doen, maar ik gok erop dat de droogte van de laatste weken ervoor heeft gezorgd dat de bescherming nog intact is. Doe dit jaar een andere verhouding waterglaszwavel. 160gr waterglas en 8 gr zwavel en 900cc water. Ipv van 110 gram en 7 gr zwavel.
 20. In die tijd had ik ook nog komkommers en tomaten enz in de kas. Dus om de luchtvochtigheid te verhogen sproeide ik 2 x per dag. In kas kan het 48 C worden. Perzik en abrikoos combi in kas met tom en kom is wel heel moeilijk. Perzi en abri is al wat moeilijk komt er nog meer bij. Maar dat is ook het kas probleem. we combineren allerlei planten met verschillende eisen in een ruimte. De perzik die er het meest last van had stond voor een tochtgat. Toeval?? Ras invloed? Ongetwijfeld.
 21. Inderdaad schildluis en flink wat. Zoals eerder aangehaald eraf wrijven. Maar dat het er zoveel zijn duid op een milieu probleem. Ikzelf heb ook zo'n plaag gehad in abrikozen. en veel minder op perzik. Oorzaak: mijn veelvuldig sproeien. En abrikozen kunnen slecht tegen vochtige atmosfeer. Sinds ik gestopt ben met veel sproeien is de plaag nagenoeg verdwenen. En een boom kun je makkelijk behandelen. Is trouwens typische plaag voor kas.
 22. Hier maandag en dinsdag nog niets aan de hand, en donderdag hadden zeker al 50 rassen duidelijk uitloop verschijnselen. Hoe snel kan het gaan na 2 dagen 10C. Heb me dus weer een beetje laten verrassen. Het moet ook nog droog zijn voor behandeling. Gisteren en vandaag snel behandeld tegen krul. Hopelijk geen mosterd na de maaltijd. Over 3 maanden weet ik het. Probeer een wat aangepaste versie van waterglas/zwavel uit, Kijken of deze aanpassing regenvaster is. Want regen valt er meer dan genoeg. De hele tuin is een groot zwembad/modderbad. En veel droog weer schijnt er nog niet aan tekomen.
 23. Heb na 6 jaar eindelijk vruchten gehad van prima. Boompje hing afgeladen vol. Dit in tegenstelling van andere 2 rassen, sunflower en mango, waar ik ieder jaar de vruchten moet zoeken. Wat me opvalt bij sunflower dat je ze op het precieze tijdstip moet eten, bij te onrijp en te overrijp wat bittere nasmaak. Vooral bij de te onrijpe vruchten.
×
×
 • Create New...