Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Gourgettes


Mariekeenfrance

Aanbevolen berichten

Bedankt voor je antwoord. Waar het mij omgaat is dit; ik heb altijd mooi zaad van planten in struikvorm (om het zo maar te noemen) Maar de planten van de laatste keer zijn kruipers, had ze ook te vroeg binnen geplant. En nu hangen ze op apen gapen. Maar in de tuin komt spontaan een courgette plant op naast de compost bak..... van een ander jaar, en dat is in deze situatie nogal verleidelijk.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het probleem is dat er binnen de cucurbitaceae pepo zowel eetbare als oneetbare variëteiten zijn.

Courgettes kunnen kruisen met alles wat bij de pepo species hoort: 'gewone' courgettes, spaghettipompoen, patisson (tot nu toe allemaal eetbaar), maar ook met de sierpompoen (niet eetbaar).

 

Als jij of een van jouw buren een sierpompoen hadden staan vorig jaar (of onlangs) dan zou ik die plant verwijderen. Kans is groot dat hij gekruist is. Als er in de wijde omgeving (bij Velt spreekt men van een omtrek van 250m) geen sierpompoen geteeld werden is het wellicht veilig. Mogelijks is je courgette gekruist met een andere eetbare variant maar dat geeft geen probleem.

 

Zaad bewaren van komkommers, muskaatpompoen, reuzepompoen, meloen, watermeloen en andere leden van die familie is meestal geen probleem; er zijn geen in onze landen geteelde giftige variëteiten die er zouden mee kunnen kruisen. Maar courgette is wel een gevaarlijke.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mijn weten geen kruising mogelijk geweest. Hier geen sier pompoen gehad, mijn buurman niet en voor de volgende buren moet je een heel eind rijden. Ik laat hem voorlopig even staan, maar neem geen risico (of proef je het dan als hij niet goed is) Ik denk dat ik eerdaags even naar een tuincentrum rijd en een plant koop.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, vorig seizoen had ik zelf geoogst zaad van iemand gekregen van een leuke pompoen.

Die bleek ook gekruist, ik twijfelde al....dus geproefd.....nou, dat proef je dus wel.....zoiets bitters had ik nog nooit geproefd...yuk!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt, klein stukje proeven.

Als je geen sierpompoen had en buren evenmin zou ik het riskeren. Als hij daar gelukkig en gezond staat is dat toch super. Klein stukje puur proeven voor je de eerste courgette in een gerecht verwerkt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...