K-k-k-k-koud :-|
Herfst.. of toch winter?
Mensen wat zijn er toch vele periodes van kou die de warmte van afgelopen tijd snel opvolgen. Gisteren regende het al af en aan, en vanmiddag leken de pijpestelen niet op te houden. Daar tussen door is het ook nog vreselijk veel (én hard) gaan hagelen
En om het koude (winterse) gevoel een beeld te geven:
Een teken dat we richting de winter gaan? Nog even en die boom kan weer op!
Intussen zitten we aan de warme chocolademelk
Hop?
En dan toch een verrassende plant in mijn tuin. Na de flinke groei, en daarna de flinke snoei omdat het toch echt te gortig werd, kwamen er ineens... hopbelletjes aan???
Of is dit een gemuteerde versie, of toch mannelijk maar dan anders?
Tuin-update met foto's
En voor de rest van de tuin...
De 'rusty birds' babbelen er nog vrolijk op los ondanks de groei van de Borlotti boon. Ik snap er niets van, de Borlotti boon-planten die ca. 30cm verderop stonden werden net zo hoog als mijn stambonen, ondanks dat ik er (voor de zekerheid) een lijntje bij heb gespannen. Zo ook bij deze. Inmiddels zijn de planten 'gestegen' tot een hoogte van ongeveer 1.30m. Toch stiekem een klimplant? Al heeft deze toch de voorkeur voor het groeien in de ijzeren decoratie ipv. het leidraadje.
De (herfst)frambozen groeien nu flink. Om de paar dagen een flink bakje vol. Heerlijk smullen tussendoor. En omdat ze nu zo mooi recht omhoog groeien langs een stevige stok, hoop ik dat dat zo blijft. Ik wil er graag meer van (het zaait zich schijnbaar makkelijk zelf uit via de bessen die op de grond vallen) en dan wil ik ze ook naar de andere schutting verplaatsen. Daar krijgen ze meer zon, en zo hopelijk ook meer bessen.
Salie. Een mooi bossig haagje. Ik heb het een paar dagen geleden flink uitgedund om een klein deel te drogen en om veel te gebruiken om saliesiroop (keelpijn) van te maken. Het staat inmiddels klaar voor als we de 1e tekenen van een zeer keeltje voelen. Ervaringen hoe en of t werkt is even afwachten.
En die tomaten, er lijkt op een gegeven moment geen einde aan te komen. Deze week nog een grote bak vol geoogst en er 3 flinke literflessen mee gevuld. Lekker voor een soepje, een pastasaus of door een ovenschotel. De donkerpaarse en mini gele tomaatjes gebruik ik zo voor de snack. Lekker als tussendoortje. Vooral die paarse, die zijn heerlijk zoet! En ik heb 5 stuks van onderstaande rassen in het geheel ingevroren, na de tip van Geedee (of was t Jet?). Lekkere grote vleestomaten om een vleesjus af te maken. Oh oh oh, als ik er aan denk loop ik al te watertanden
En dan nog even een foto van de Blauhilde. Wat een overweldigende plant is dit. En zo decoratief
Als er volgend jaar iets terug komt in de tuin dan staat deze zeker in de top 10.
Van de 2 plantjes die ik heb uitgeplant is een flinke bossage ontstaan. En uit die bossage zijn vele bonen ontstaan.
Het mindere van deze bonen is, dat als je ze laat doorgroeien tot dikke, lange bonen, is dat ze dikke draden krijgen. Een lastig werkje om ze te verwijderen. Ik heb daarna de boontjes wat vroeger geplukt, ofwel als de boontjes zich net gaan vormen. Dan zijn ze nog dun en plat. En heerlijk om te eten. Mocht je toch die bonen hebben laten doorgroeien (wegens vakantie?) dan zijn zelfs de bonen zonder peul lekker te eten. Ze worden alleen wat grauw bij het koken, maar smaken als witte bonen. Dus even doppen is aan te raden.
Menu/inmaak
Van die Blauhilde hebben we al een paar keer gegeten en er zijn wat bonen geblancheerd en in de vriezer terecht gekomen. Maar omdat de bonen wat afnemen, heb ik deze week eens iets nieuws geprobeerd. Een 3 kleuren bonenmix. Een mix van Blauhilde, Neckargold (deze heeft idd bijna geen draadjes!) en Saxa bonen. Ok, die Blauhildes worden groen tijdens het koken maar de Neckargold blijft wel geel. Het was een smakelijke combi.
Vorige week heb ik van een grote bak tomaten eerst een Chinese tomatensoep met stukjes kip en bosui gemaakt, en aan de overgebleven saus knoflook en kruiden toegevoegd. Daarna is de saus verdwenen in een pasta ovenschotel. Jummie
Nog even een foto van de saliesiroop die ik heb gemaakt, en een fles "Sugo di casa Helly"
Let niet op de 'etiketten', de echte waren op en dit voldoet prima
Last but not least, nog even een samengestelde oogst van vorige week. Deze boontjes zijn richting vriezer gegaan, de rucola, tomaten en mini paprika zijn als salade geëindigd. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen.
Voor de rest staat er nog genoeg rucola om een heerlijke saladebak mee te vullen, hangt er nog een flinke komkommer, wat tomaten en ligt er nog fetakaas in de koelkast. En die 1e 3 ingrediënten doen het ook heerlijk tussen een broodje hamburger speciaal (incl. gebakken ei)
7 reacties
Aanbevolen reacties