Hoogwater! / StaVaZa wijn
Door de regenval (i.c.m. een probleem met de afwatering of het gemaal zelf?) staat het water in mijn sloot nu wel erg hoog (40 cm hoger dan maximaal zomerpeil). Nog nooit zo hoog gezien:
De boeren zullen daar niet blij mee zijn: de meeste aardappels, bieten, mais, spruiten moeten nog van het land.
Mijn gele lissen? Die moeten er maar tegen kunnen.
De harde wind van 13 september bleek hier wel mee te vallen:
De Gieser wildeman. De stormachtige wind resulteerde in één valpeertje. Nog net niet rijp:
Toch -gestoofd- al goed te eten, maar kan, en moet beter rijp. Wachten met plukken dus.
De wijndruiven. Alle pulpgisting in emmers is voorbij. De Rondo is al de eerste keer overgestoken, de Pinotin en de Cabernet cortis zijn geperst en zitten nu al twee dagen in de (na)gistingsfles. Over een weekje oversteken.
De Rondo was bij plukken nog niet echt heel zoet, maar begon hier en daar een beetje te verschrompelen. Door daarnaast het toen heel natte en koude voorspelde weer heb ik –nu twee weken geleden- geoogst. Wel twee trosjes laten hangen, nu:
Veel is verschrompeld, en deels aangetast door Franse veldwespen, en veel vliegen. De druiven zijn nu echter niet of nauwelijks zoeter dan twee weken geleden. In de ruim twee weken tussen oogst en nu is hier ongeveer 100 mm regen gevallen!
Vroeg oogsten was -in dit geval- dus een goede keuze. Helaas is dat alleen achteraf te beoordelen.
Appelwijn. De appels van buur M. hebben 24u met pecto-enzym gestaan, en zijn daarna geperst. De gisting –in een emmer met waterslot- is nu bijna over. Over een dagje ga ik meten en proeven, en dan waarschijnlijk oversteken naar 2x 5L gistingsflessen.
O ja, Arie de kat. Die heeft het bijna altijd prima naar zijn zin:
2 reacties
Aanbevolen reacties