Jump to content
  • entries
    284
  • comments
    581
  • views
    25,968

"Winter is coming"


Oogst verwerken: het is nu binnen een zootje …

De Rondo is uitgegist. Afgevuld, over een weekje oversteken.

De Pinotin en De Cabernet cortis staan nog op de pulp te gisten. Over een paar dagen persen.

De appels van buur M. zijn geplukt, gepulpt, een dagje op pecto-enzym gezet, gisterenmiddag geperst en gist toegevoegd. De sapopbrengst was 69%, mooi dus. Dat enzym is zeker bij hard fruit zoals appels aan te bevelen: van een “droge”, niet roerbare (en dus slecht persbare) pulp binnen 24u naar een lekker natte soppige brij. Dus meer uitpersbaar sap.

 

Gisterenochtend ook even met mijn persje langs buur R. gegaan: daar ca 15 kilo witte druiven geperst.

 

2017091016374786581505068816.jpg

Vlnr: appel, Pinotin, Cabernet cortis.

 

2017091016390943291505069036.jpg

In de foliekas stond nog erg weinig oogstbaars, en a.s. woensdag misschien windkracht 7. Dus de folie eraf gehaald en opgeborgen.

 

2017091016445243731505068801.jpg

De eerste vijf Uchiki kuri zijn geoogst, die liggen nu binnen. Deze butternuts moeten nog even. Wel diknekken, en fors aan de maat (ze liggen op een 30x15 tegel)

 

peertjes26841505068620.jpg

De Gieser wildeman moet ook nog even. Ik houd ook de boomgaard vlakbij huis in de gaten: als daar auto’s met Poolse kentekens geparkeerd staan dan … (= fenologische waarneming)

 

Verder nog te oogsten: de grote tuinkruiden. En twee aardappel Sarpo mira. De eersten (van plant 1) heb ik al gegeten: niet lekker voor mij.

 

2017091016470236261505068791.jpg

Mijn hotelgasten deze winter.

 

En daarna toewerken naar volgend jaar:

 

2017091016592081561505068782.jpg

Zaden van gele lis geoogst. Die staan nu buiten te weken, en gaan over een paar weken in een grote bloembak die buiten blijft. Zo hoop ik de natuur te simuleren: de zaden drijven eerst een tijdje rond, dan stranden ze op een oevertje, en maken vervolgens de winterkou mee, steeds behoorlijk nat.

(Ik heb al ruim genoeg planten, maar oefenen met zaaimethoden vind ik gewoon leuk, zeker als het erg weinig moeite is.)

 

Knoflook heb ik inmiddels in huis (de gewone Spaanse van AH, die bevalt al jaren prima). De 2017 oogst gaf lekkere bolletjes, maar helaas –door roest- te klein om als pootgoed te dienen.

 

O ja: ik houd de aardappelvelden in de nabije omgeving in de gaten: ik ga weer rapen. Zal nog wel twee weken duren: komende week nog erg nat, eind tweede week vanaf nu opgedroogd: rooien. Continue herrie van landbouwmachines: ook een fenologische waarneming.

 

Zo. Veel gedaan, en nu geschreven. Ik vond het tijd om voor het allereerst iets van mijn Rumtopf experimenten te proeven:

2017091017131541501505068773.jpg

De drie vruchtsoorten staan elk in een aparte pot. Aardbeien: echt lekker. Aalbessen: helemaal niks mis mee, maar voor mij niet heel lekker. Zure kersen (van buur L.): prima, ze zijn echt zoetig geworden. Alledrie staan ze fors in het conserveringsmiddel: vandaag rijd ik geen auto meer …

2 Comments


Recommended Comments

Bit

Posted

haha. Die fenologische waarneming van poolse plukkers !! Ik moest echt lachen.

 

Zou ik trouwens niet op af gaan he ? Perenboeren plukken veel vroeger dan de echte fysiologische rijpheid. Transport .... opslag ... schade bij verpakken etc... Ze plukken behoorlijk ónrijp hoor.

appelvrouw

Posted

Mijn giezer wildeman is omgeknaagt door de woelmuis, ik geniet van het plaatje van jouw peertjes..

Misschien moet ik er nog eens eentje planten ( zou mijn derde zijn) maar ik weet dat nog niet.

We zijn benieuwd naar je emmertjesinhoud..gaan we daar ook iets van proeven later?

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...