Ga naar inhoud

Raquette's stadsmoestuin

  • updates
    34
  • reacties
    167
  • bezoekers
    2022

Het Landje Van De Overbuuf, #1: de aftrap!


Hoi, daar ben ik weer! Net als vorig jaar heeft mijn tuinpassie de hele winter gesluimerd om in het voorjaar tot leven te komen. Afgelopen seizoen leek nergens op, vooral omdat ik de helft van de tijd niet thuis was, maar dit jaar begin ik met frisse moed opnieuw!

 

In mijn eigen tuin zet ik dit jaar vooral bloemen, en een paar groentes in bakken voor de lol. Het serieuze moestuinwerk gaat tegenover mijn huis plaatsvinden: op Het Landje Van De Overbuuf.

Eigenlijk is hier niet zozeer sprake van een landje als wel van een strook. En dan ook nog een strook waarop vier soorten onkruid met elkaar om de heerschappij wedijveren: winde, paardenbloemen, gras en Japanse Duizendknoop. Gelukkig hoef ik deze onkruiden niet alleen te lijf: mijn buurvrouw Maartje en ik gaan samen deze strook omvormen tot een moestuin, of in ieder geval een wat nettere strook:). De overbuurvrouw is het helemaal zat, dus die vindt alles best.

 

Ik heb er nu al zoveel lol van! En dan hebben we nog niet eens iets gezaaid, haha.

 

schema201817221521646712.jpg

 

Dit zaaischema hadden we een paar weken geleden al gemaakt. Eigenlijk vooral op basis van wat ons lekker/leuk lijkt. Het is zeker niet volledig, maar dat geeft niet. In dit stadium mogen we denk ik al blij zijn als we IETS kunnen oogsten.

 

nienke293771521647032.jpg

 

Dit is namelijk het landje...aan de rechterkant bij het hek staat een appelboom, dan is het ongeveer 6,5 meter lang en 1,5 meter breed, en aan het eind staat een grote sering. De grond is keihard en zit helemaal vol onkruidwortels. In het midden zijn tegen de muur twee klimrozen aangeplant.

 

nienke175151521647123.jpg

 

Vanaf deze kant kun je zien wat we vorig jaar al hadden gedaan: pompoenen zaaien. We hebben allebei welgeteld 1 pompoen kunnen oogsten, maar het heeft wel een beetje geholpen tegen het onkruid! De planten groeiden erg goed, we waren er alleen te laat mee.

 

rinskespitten79691521647313.jpg

 

Vandaag zijn we dus begonnen...eerst maar flink spitten! En de grond zo goed mogelijk 'zeven'...alle winde- en graswortels eruit. De Japanse duizendknoop zit vooral aan de andere kant, de paardenbloemen ook. Hier zie je mij in een stoere pose staan, dat was niet voor de foto. Ik zat helemaal in de flow (en nu heb ik rugpijn:)).

 

Behalve spitten moeten we ook die rozen nog goed snoeien...als dat nog kan tenminste. Er stond ook een vlinderstruik redelijk dicht bij het hekje - aan de kant van de appelboom - en die heb ik vandaag flink gekortwiekt en verpoot. Dat was een aanwaaier dus het is een beetje op de gok; overleeft 'ie het niet, dan niet.

 

nienkegespit92031521647695.jpg

 

En tot slot het resultaat: de eerste twee 'bedjes' helemaal omgespit! In de eerste heeft Maartje haar bessenstruiken gezet, die stonden in potten maar waren daar niet happy. Aan deze kant - de 'seringkant' - is de grond erg zanderig, dus we moeten nog wat compost scoren om eroverheen te gooien. De twee planten aan de rand zaten in de groencontainer die een buurtgenote spontaan kwam brengen (ja, we staan daar echt in de etalage te tuinieren, dus iedereen bemoeit zich ermee:)). Ik weet niet precies wat het zijn, maar ze leefden nog, dus ik dacht, welja, blijf dan maar.

 

Dit weekend gaan we weer verder. Ondertussen heb ik ook zaden uitgezocht/bijgekocht en mijn zaaibak opgeschoond, dus in principe kan ik gaan voorzaaien! Wat, dat heb ik nu niet precies in mijn hoofd, maar dat komt ongetwijfeld in de volgende update.

 

Tot dan!

5 reacties


Aanbevolen reacties

balkontuinder

Geplaatst:

Leuk Raquette! Heerlijk dicht bij huis en nog een tuinmaatje erbij ook. Dat wordt hopelijk een hele gezellige zomer.

Raquette

Geplaatst:

Dankjewel! Ik hoop voor jou hetzelfde!

roosmarij

Geplaatst:

rozen snoeien doe je het beste voordat ze uitlopen, maar nadat de ergste vorst geweest is. Een mooie lentedag is maart is daar uitstekend voor geschikt! Dus dat is helemaal op tijd als je daar in de komende weken ergens tijd voor neemt.

Verder zit je lekker in de kijk inderdaad. Daar kunnen mooie contacten uit ontstaan, zullen we maar denken.

Flup

Geplaatst:

Dat is een uitdaging, zoveel onkruidsoorten en niet de minste ook! Ik wens jullie heel veel succes.

 

Tegen Japanse Duizendknoop is pompoen ook een hele goede plant. Ik heb ergens gelezen dat pompoenplanten de groei behoorlijk verminderen van de Japanse Duizendknoop, dus dan vang je mooi 2 vliegen in 1 klap. De andere onkruidsoorten vind ik minder schokkend, hoewel die ook behoorlijk hardnekkig zijn.

 

Schijnt er veel zon op dat stuk of juist niet? Daar zou ik ook de plantkeuzes vanaf laten hangen.

Raquette

Geplaatst:

@roosmarij: bedankt nog voor je reactie! Ik heb de rozen gisteren...gedecimeerd, haha:). Er waren nog maar heel weinig lage zijtakken over, dus ik heb ze echt flink onderhanden genomen. Ik ben benieuwd!

 

@Flup: goed om te weten, van pompoen versus Duizendknoop. Het rare is wel: de Duizendknoop heeft altijd alleen op het achterste stuk, dus bij de appelboom, gewoekerd. De overbuuf woont er al twintig jaar, ze heeft de boel al weleens tot een meter diep laten afgraven en zelfs de grond weleens helemaal gezeefd. En NOG komt ie terug...maar altijd alleen op het achterste stuk. Dus ergens vind ik dat minder schrikbarend dan ik had gedacht uit de verhalen.

 

Er komt in het seizoen ongeveer 6 uur zon op het landje, van de hele vroege ochtend tot een uur of twee (sommige stukken tot drie). We gaan voor de vakken een wisselteeltje doen: peul-, nachtschade-, vrucht-, blad- en koolgewassen. En dan het volgende jaar de kolen roteren naar het peulvruchtvak, etc. Maar nu ik dit weet zetten we misschien wel nog een jaar pompoenen in de uiterste hoek!:)

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...