Jump to content
  • entries
    34
  • comments
    167
  • views
    990

Het Landje Van De Overbuuf, #2: in naam der bed!


Raquette

8,510 views

 Share

Vorige keer liet ik zien hoe mijn buurvrouw Maartje en ik een strook langs het huis van de overbuurvrouw aan het ontginnen waren.

Inmiddels zijn er alweer veel vorderingen gemaakt op Het Landje Van De Overbuuf!

 

Het belangrijkste dat we moesten doen, was goed spitten. De hele grond was dichtgeslagen en bovendien zaten er vier soorten onkruid in: Japanse Duizendknoop - alleen in de hoek bij de appelboom; gras; paardenbloemen met KNOERTEN van wortels (het leken wel smeerwortels! ); en onze grootste vijand, winde. Vooral die winde zat letterlijk overal en had zich in de loop der jaren om alle stammetjes en schuttingen heengewikkeld.

 

Na het spitten gaan we vijf bedden maken, plus nog 1 vast bed aan de linkerkant met bessenstruiken en aardbeien.

 

bedjes65831522676267.jpg

 

Eind vorige week was er al de eerste mijlpaal: bedje 1 en 2! Deze heb ik helemaal alleen omgespit en uitgezeefd op gras en winde (ja supertrots ). Op de voorgrond zie je de bessenstruiken van Maartje, die al mooi aan het uitlopen zijn, en de twee sierkooltjes die we hadden gered uit een groenbak. Hier komen dus ook nog aardbeien bij, en wat goudsbloem denk ik.

 

gezin85631522676399.jpg

 

Vanochtend kwam ik buiten en zag ik deze verrassing: Maartje die met haar hele gezin de rest aan het omspitten was! NB. Ze vindt het goed dat ik deze foto online zet:). Haar man deed het grove werk met de schop, wij gaan er later vandaag nog eens doorheen om alle wortels eruit te zeven. Als dat af is kunnen bedje 3, 4 en 5 ook klaargemaakt worden!

 

De indeling wordt dan voor 2018:

 

Bessen en aardbeien - tomaten - peulvruchten - [terrasje met rozen en bloemen] - kolen - bladgewassen - pompoenen.

 

Elk jaar schuift alles naar links op, dus volgend jaar wordt het:

 

Bessen en aardbeien- peulvruchten - kolen - [terrasje met rozen en bloemen] - bladgewassen - pompoenen - tomaten.

...etc.

 

Dit heeft een aantal voordelen:

- zoals je op de foto's kunt zien is het linkergedeelte veel zanderiger dan het rechtergedeelte. Op deze manier staan de meest veeleisende gewassen in ieder geval dit jaar rechts op de klei.

- de opeenvolging volgt de meest gangbare teeltwisseling.

- in 2018 staan de pompoenen nog een keer helemaal rechts bij de appelboom. Ze hebben het afgelopen jaar de Duizendknoop heel succesvol onderdrukt; we kunnen hem bijna niet meer vinden!

 

Grappig, we merken nu al een onderverdeling: ik heb deze indeling bedacht en ben van de plantenafdeling; Maartje is druk op zoek naar stenen voor een leuk terrasje, houtsnippers voor op de paadjes en is in het algemeen van de aankleding. Ik vind dat echt superleuk!

 

appelboom89591522677347.jpg

 

Dit heb ik ook vorige week gedaan: de appelboom gesnoeid. Geen idee of ik het goed gedaan heb, maar ik heb in ieder geval geprobeerd er weer lucht in te brengen, de drie hoofdtakken vrij te maken en alles dat naar beneden of gekruist groeide weg te halen.

 

appelknop61711522677423.jpg

 

In ieder geval heb ik de boom niet vermoord want de knoppen lopen ineens versneld uit nu!:)

 

20180402134636HDR72891522677465.jpg

 

En tot slot heb ik ook nog de stokoude klimrozen gesnoeid die er stonden. Bijna alle stammen waren zo oud dat ik de planten waarschijnlijk ook tot op de grond had kunnen (moeten?) terugsnoeien, maar ja, het is dan toch niet mijn tuin en ik wilde nog wel IETS laten staan. Zeker de rechter had ook nog wel een paar lage zijtakken. Hoe dan ook, de rozen lopen nu goed uit en ik denk dat dit sowieso goed was - ze waren echt topzwaar en bloeiden alleen bovenaan nog, en sloegen bovendien tegen het huis.

 

In mijn achtertuin heb ik in de koude bak ondertussen het eerste zaaigoed voorgezaaid:

- palmkool

- purple sprouting broccoli

- mosterdblad

- rucola

- snijbiet

- stampeul.

 

Maartje heeft als het goed is de tomaten en de siererwten voorgezaaid. Ik kan niet wachten!!

 

Tot volgende keer!

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Ik lees dit met bijzondere belangstelling, vanwege de Japanse Duizendknoop. Heel mooi om te lezen dat de pompoen het die plant moeilijk maakt. Dat ga ik hier ook proberen op het stuk grond van de buren. Plant ik gewoon een stuk of 5 pompoenen en dan maar hopen op het beste.

 

Het stukje grond van de buren is mooi opgeknapt! Jullie zijn zo samen goed bezig, mooi buurtproject ook.

Link to comment

@Flup: ja, we kwamen echt weinig wortels van de Duizendknoop tegen! Ik heb nog wel last van gezond wantrouwen en denk dat 'ie keihard terug gaat komen, maar we zullen zien:). NB. Volgens mij was het Uchiki Kuri die aan die kant stond. In ieder geval een flink rankende variant.

En het is inderdaad een enorm buurtproject! Vandaag ging ik het stuk zeven dat gisteren is omgespit, en er zijn zeker zes mensen een praatje komen maken (en nog veel meer die vriendelijk groetten). Vooral ouderen, maar ook de direct omwonenden. Je leert je buurt weer op een hele nieuwe manier kennen!

 

@balkontuinder: eerlijk gezegd vind ik het wel lekker...al die nare wortels eruit trekken Maar, ja, het was wel ZO'N enorme opluchting toen ik Maartje en haar gezin daar gisteren bezig zag! Het stuk dat ik alleen heb gedaan duurde superlang. We appen elkaar ook de hele tijd updates en foto's en ideetjes:).

Edited by Raquette
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...