Ga naar inhoud

roeier's Blog

  • updates
    9
  • reacties
    22
  • bezoekers
    974

Operatie Hügelbett


roeier

19346 weergaven

Volkstuintje Wommels, Friesland. Zware klei. Dit is een foto van 13 januari:

20170113_111501-c_zpsxl4bv6td.jpg

 

Mij werd op dit forum aangeraden een Hügelbett te maken, voor een betere waterhuishouding.

Toen de meeste vorst uit de grond was ging ik aan de slag. De foto's hieronder vormen een beeldverslag.

Bij het uitgraven van het bed heb ik de grond tijdelijk op de tuintjes van de buren gestort, 's winters kom je wel met zoiets weg, maar je hebt dus wel wat ruimte nodig, als om je heen alle tuintjes volop in bedrijf zijn en er is geen plek dan lijkt me dat erg lastig. Een Hügelbett maken geeft zooi.

Voor de rest vond ik het goed te doen. Je mag best een dag uittrekken. Alle beelden hieronder zijn van vandaag, 29 januari, behalve de bovenste, die is van 28 januari:

P1000144-c_zps1yvjevjt.jpg

 

P1000155-c_zps8cyhdcjg.jpg

 

P1000157-c_zpst6mof1o3.jpg

 

P1000158-c_zpstgqw5sgw.jpg

 

P1000161-c_zpss3ptvirv.jpg

 

P1000163-c_zpspmmfq63o.jpg

 

P1000173-c_zpssg8vlgli.jpg

 

P1000175-c_zpsaxctfqrm.jpg

 

Update:

Het weekend van 18 - 19 februari heb ik er een tweede bed bijgeplaatst, op dezelfde manier. Die foto's zet ik hier ook maar even bij, het is een uitbreiding, maar inhoudelijk is er nog niets nieuws te melden:

 

20170219_135535small_zpsaqzqahey.jpg

 

20170219_151408small_zpsylm9ucre.jpg

 

20170219_154441small_zpsogx1qk9e.jpg

 

20170219_155933small_zpsrqwqtle1.jpg

Deze laag werd nog beter uitgespreid; voor de foto heb ik even een diagonale baan vrijgelaten zodat de onderliggende stammen nog te zien zijn.

 

20170219_170341small_zps5gaslgea.jpg

Maaisel/dregsel uit de Bolswarder vaart - die vaart loopt vlak langs de tuinen en dit materiaal is dus zo te pakken.

 

20170219_174124small_zpsprousv6e.jpg

 

20170221_170220small_zps8rafkwe9.jpg

En zo lag het er vandaag, 21 februari, bij. Twee van die bedden nu. Het gaat nog wat netter worden geschoffeld en er kan nog wat koeienmest bij.

6 reacties


Aanbevolen reacties

Jorieke123

Geplaatst:

Tof hoor, goed bezig Misschien op elke hoek van dat bett een paaltje/stok/watdanook zetten? Zodat je straks nog ziet waar ie precies begint en eindigd? Als alles keihard groeit dan is dat lastig te zien.

Tikketim

Geplaatst:

Is het wel de bedoeling eerst een put te graven voor een hugelbed ? Is het niet de bedoeling dat die gewoon bovenop de bestaande grond komt ? Daardoor ga je ook microklimaten creeren en dat is ook 1 van de bedoelingen van een hugelbed toch ?

appelvrouw

Geplaatst:

Hard gewerkt! Ja de hoeken aangeven is een goed idee. Hou er rekening mee dat wat onder de grond ligt wat gaat inzakken na een tijd, afhankelijk van het rottings/compost/verteerproces. Heb je er nog teveel afwateringsproblemen dan kan je doorgaan met het maken van een lasagna bovenop het hugelbed. Hou ons op de hoogte!

Erny

Geplaatst:

Zal hier ook even mijn reactie plaatsen die ik in het broeibulttopic heb gezet:

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dat is snel werk!

Je mag ook best meer foto's in dit topic (het broeibulttopic dus) plaatsen hoor, maar het is natuurlijk ook een goede manier om mensen naar je seizoen te lokken. Daar heb ik dus ook even gekeken.

 

Het eerste wat ik mij afvraag is waarom je zo diep bent gaan graven? Juist omdat bij jou ook ophogen de bedoeling is. Misschien is het omdat je anders geen aarde had om eroverheen te doen?

 

En verder lijkt het me een mooie eerste bult. En welk materiaal je voor je bultbed gebruikt heeft natuurlijk te maken met wat je voorhanden hebt in jouw omgeving.

Dus lekker gelijk weer materialen gaan sparen voor de volgende.

 

En zoals gezegd zet ik steeds als eerste de pompoenen/courgettes/patisson op de bult. Deze vruchtgewassen zijn erg hongerig en dorstig, dus perfect voor mijn situatie. Hoef niet bij te mesten en geen water te geven (zelfs niet in hete zomers). En de planten zijn ook supergezond en groen en daardoor minder vatbaar voor schimmels en andere ziektes.

roeier

Geplaatst: (aangepast)

Is het wel de bedoeling eerst een put te graven voor een hugelbed ? Is het niet de bedoeling dat die gewoon bovenop de bestaande grond komt ? Daardoor ga je ook microklimaten creeren en dat is ook 1 van de bedoelingen van een hugelbed toch ?

Ja, dat kan zeker. Bij een steilere heuvel zul je andere omstandigheden creëren op de top dan bij de basis en zul je ook meer lichtverschillen krijgen. Dat zul je moeten benutten bij je beplanting.

Ik ben conservatief geweest en heb een 'gewoon' verhoogd bed willen creëren. Ik ben versterkt in die keuze toen ik nog rondsneupte op het net en veel verhalen tegenkwam van mensen die problemen hadden met steile bedden; te droge toppen, instortende wanden, uitstekende takken, ongedierte... terwijl mensen die een verzonken Hügelbett hadden gemaakt prima ervaringen vertelden.

Het is ook een kwestie van gemak om eerst een gat te graven - ja, klinkt gek, dat graven zelf is ook zwaar, maar je moet later het organische materiaal toch weer afdekken met een flinke laag grond en dat heb je bij de hand als je het eerst hebt uitgegraven. Ook mensen die voor een steile heuvel gaan zie je toch vaak eerst graven als je YouTube filmpjes bekijkt.

Tof hoor, goed bezig Misschien op elke hoek van dat bett een paaltje/stok/watdanook zetten? Zodat je straks nog ziet waar ie precies begint en eindigd? Als alles keihard groeit dan is dat lastig te zien.

Het is op het moment al lastig om te zien! Inderdaad als je net hout hebt gelegd is het heel duidelijk, maar na weer afdekken met aarde wordt het een vage hoop met onduidelijk begin. Maar ik moet gewoon de greppels weer beter definiëren; het Hügelbett ligt aan 3 kanten stijf tegen de grens van mijn tuin aan, alleen door al mijn graafwerk zijn de greppels op de plek van het Hügelbett vervaagd.

Het is lastig om het nu te doen want het is allemaal vreselijk nat, de greppels zijn een blubberzooi. Er is ook haast niemand die zich nu op de tuinen waagt, hoor, ik weet niet hoe het zit in andere delen van het land, op andere grondsoorten, maar hier op de klei wil je niet zijn!

aangepast door roeier
Raquette

Geplaatst:

Wat interessant dit! Als ik het goed begrijp maak je een soort heuvel door grof organisch materiaal te begraven en daarop aarde terug te storten. Zal je grond ook vast luchtiger en rijker maken al dat organische spul. Tof!

 

Grappig om te zien hoe verschillend de omstandigheden zijn waaronder mensen alleen al in Nederland tuinieren. Hier in Utrecht schijnt ook vette klei voor te komen, maar in mijn achtertuinbordertje is de grond juist weer superluchtig en zanderig.

 

Succes met je modderboel!

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...