Ga naar inhoud

7-12-2021


Patrijs

1024 weergaven

Er zijn er die de tuin de tuin laten  als de winter zo langzamerhand begint.

Er zijn er die de moestuin winterklaar maken en vertrekken, om alleen nog terug te komen voor wat boerenkool.

Er zijn er ook die het liefst diep onder de dekens willen kruipen en een winterslaap willen houden.

 

Maar ik ben het liefst buiten, weer of geen weer, en heb met de moestuin een excuus om het warme huis uit te gaan.

Het was nat en koud buiten, het was weer om flink bezig te blijven dus ik ben maar begonnen met mest rijden en spitten.

Op zandgrond gebeurt dat meestal na de vorst aan het begin van de lente.

Op het aardappelveldje hebben na de aardappeloogst oogst de pompoenen gestaan, en na het oogsten van de pompoen en het verwijderen van het onkruid heb ik het een paar keer geschoffeld.

 

Nu heb ik er redelijk verse paardenmest op verspreid en ik spit dat gelijk onder.

Het idee is dat de mest zo vast wat kan verteren voor er de peulen e.d. er in maart op komen.

Iedere dag een paar vierkante meter want ik ga niet zo hard.

 

Die vers gespitte grond ziet er uitnodigend uit en ik bedenk me dat ik vergeten ben om de Aguadulce tuinbonen te leggen.

Ik had zelf flink wat zaad gewonnen dus ik zaai een rij onder cloches, net als ik vorig jaar deed.

Wel een aantal weken later, maar ik hoop nog op tijd, de bonen kiemen vanaf 5 graden.

 

 

20211201_160400.thumb.jpg.d97826c89e072f03d5e93d32ff116ac5.jpg

 

 

Voor de zekerheid gooi ik in ieder gat drie bonen.

Nu nog wat zon en het komt vast goed.

 

528202826_20211201_153812(2).thumb.jpg.50cfc4c737b85d9f9cef9fe6e326040e.jpg

 

Tussendoor rust ik uit in de kas. 

Ook daar zaai ik nog 60 tuinboontjes voor. Die mogen  straks de lage kas in, maar die staat nu nog vol met eten.

In de kas zal het ietsje warmer zijn, en voor de zekerheid dek ik de bak af met gaas tegen hongerige knaagdieren.

 

20211202_155127.thumb.jpg.bb293afe699b0d5641b5536ec6f99969.jpg

 

 

Thuis is er comfortfood van de tuin, aardappelprei schotel en N-Z spinaziequiche.

 

612104103_20211129_200311(2).thumb.jpg.5d6316f4293a75ed42ebb0dba772d679.jpg

 

Ook is er zelfgemaakte pasta Bolognese met ui, knoflook en venkel van de tuin.

 

 

1765285536_20211204_195202(2).thumb.jpg.8b63768c544040aa5eeeff4254950952.jpg

 

Ook heb ik de helft van de platte bak klaar, 5 eenruiters.

 Alles is daar geoogst en uitgezocht.

Daarna heb ik flink wat compost ingespit en de heermoes zo veel mogelijk verwijderd.

 

Ik heb genoeg plantjes en pootgoed staan om hem te vullen.

Ik verzamel zaailingen op de tuin.

Drie soorten sla:

 

676827793_20211205_154612(2).thumb.jpg.073c4eb6d0a7536c39bff19184b7a12b.jpg

 

Andijvie, radicchio en paksoy.

 

1158459399_20211207_153520(2).thumb.jpg.90549786b6b1cbe05dbf30e93cb25b8e.jpg

 

Ik zet er de eerste knoflook tenen voor het loof in de lente.

Niet te diep, ze staan hier toch beschut.

 

273618276_20211207_134720(2).jpg.870e6b9ea3fcca0f2c3b1d0fa2cfa6de.jpg

 

Ook zet ik flink wat uitjes en sjalotjes om straks het loof te oogsten.

Voor die tijd is er hopelijk al  Welsh-onion, hier rechts op de foto,  die al vroeg vers groen geeft.

 

20211207_160453.thumb.jpg.f58e7e54eb07d6df270b0e02dd8c32c9.jpg

 

Ook de eerste koukleumen krijgen er een plekje samen met aardbeien die ik ga vervroegen.

 

20211207_133045.thumb.jpg.81e4bf0385c302870d0ed793c578fce2.jpg

 

Er achter staat een pot met Marokkaanse munt, die gaat straks ook hard groeien onder glas.

 

20211207_153143.thumb.jpg.8fd5815398ac7cff085d7a0385d2fd46.jpg

 

Je ziet het, er is genoeg te doen.

En dan ligt de witloof nog te wachten tot ze de grond in mogen.

 

20211207_153237.thumb.jpg.e41c0e8c3689df1ca15e254234afc055.jpg

 

Of de uitgebloeide prei, waar ik zaad van wilde winnen maar die het de hoogste tijd vond en zelf maar vast begonnen is:

 

20211207_155705.thumb.jpg.107aff05b95406223d9dbd36f28e0d6d.jpg

 

 

Die kan straks ook zo een bak met grond in.

 

Er is nog veel te eten van de tuin, vanmiddag had ik een omelet met na gerijpte kerstomaatjes uit de vensterbank.

Vanavond was er snijbiet, rucola en aardappelsalade.

 

1674087340_20211207_185152(2).jpg.e774fa7931c709c0bc4dd5195c599d40.jpg

 

En als toespijs een punt pompoentaart, en deze smaakte een stuk beter.

 

 

1138144997_20211207_195500(2).thumb.jpg.9d3389943f5c6122104c42a5824dfc4f.jpg

aangepast door Patrijs

  • Like 5

3 reacties


Aanbevolen reacties

rorror

Geplaatst:

Leuk om te lezen dat je nog zoveel te doen heb op de moestuin. Zo benut je de tuin meer dan de meeste. 

fre3ke

Geplaatst:

De pompoentaart smaakte een stuk beter dan wat? Volgens mij smaakt alles wel bij jou, het ziet er in ieder geval altijd smakelijk uit.

 

Voor echte moestuinders is de winter misschien rustperiode, maar ik heb dus ook zand en zit ook te denken of er nog een paar kuub kompost bij kan.  Maar de kou vind ik wat minder leuk, blijkbaar, en ik vind het behoorlijk dapper dat je er nog steeds op uitgaat in weer en wind.

 

Ik hoop dat je boontjes gaan kiemen en groeien, je eet de jonge scheuten geloof ik. Misschien kan ik dat ook proberen. Ik vond tuinbonen vroeger het smerigste dat je kunt bedenken, maar ik vermoed dat het van de eigen tuin sowieso anders smaakt dus misschien moet ik me er ook maar eens aan wagen. Daar is zo'n forum heel goed voor, om je op ideeën te brengen. 

Jane Doe

Geplaatst:

Grappig die prei, wijst je even haar eigen weg.

Heerlijk hele jaar tuinieren ipv alleen het seizoen, niks geen winterstop gewoon door gaan.

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...