Ga naar inhoud

19-12-2023


Patrijs

737 weergaven

We hebben behalve regen ook een paar droge dagen gehad.

Maar vandaag is er weer een flink regenfront aan het overtrekken en het regent de hele dag.

Er worden nattigheidsrecords gebroken en de uiterwaarden en lage gebieden stromen vol regenwater.

Ook de deels opgedroogde duinmeertjes zijn flink aangevuld.

 

Ik ben blij dat ik de slootjes en afwatering op de tuin op orde had voor deze koude moesson begon.

Op de tuin is er niet veel aan, het is pruttig en nat, ik kan niet spitten of schoffelen.

Dat heeft weinig zin tussen de buien door.

Wel kan ik op ruimen en dat doe ik ook.

Tijdens het er uit spitten van de laatste zonnebloemstengels kom ik nog een maaltje aardappels tegen.

 

20231204_163451.jpg

 

Die kunnen gelijk in een stoofschotel.

Ook wordt er af en toe weer wat groente gekocht, zoals bloemkool, paprika en deze spruiten.

Bij mij op het zand zijn die bijna niet te telen.

 

20231206_192411.jpg

 

En er wordt veel gebakken, hier een appelcake:

 

20231206_192445.jpg

 

Als het echt de hele dag regent blijf ik thuis, ik zoek dan bijv. het zaad uit.

Er kan bakkenvol worden opgeruimd.

 

 

 

20231209_145257.jpg

 

De laatste andijvie wordt verwerkt, door de paar dage vorst zijn veel andijvieplanten slecht geworden.

Hier met ingemaakte courgette en wat spinazie.

 

20231209_184842.jpg

 

Ik oogst wat kleine prei.

 

20231210_151952.jpg

 

dat ruimt weer op en dan kan ik een stukje van het preiveldje spitten.

Hier mogen straks de primeuraardappels staan. Mesten hoeft niet, er zit nog genoeg voeding in de grond.

 

20231210_151513.jpg

 

In de kas staat nog een emmer geoogste bieten, die kunnen bijv. door een risotto met wat kaas en walnoten.

 

20231210_184410.jpg

 

Ik ruim de platte bak verder uit, er komt nog veel N-Z spinazie uit.

Dan compost er in onderspitten.

 

20231211_155932.jpg

 

Zo her en der staan nog wat spontane zaailingen, die kunnen nu in de platte bak al zullen ze pas gaan groeien als de zon weer wat sterker schijnt eind februari.

 

20231212_115853.jpg

 

Ook nog wat andijvie en snijbiet er bij:

 

20231212_133406.jpg

 

Een kant klaar nu de andere kant nog.

Daar staat ook nog veel.

20231213_134143.jpg

 

Iedere dag zoek ik wat mooie toppen van de Nieuw-Zeelandse spinazie uit om mee naar huis te nemen.

Het afval gaat op de composthoop die gestaag groeit.

 

20231213_145706.jpg

 

Als de grond schoon is en bemest en gespit kunnen de potten er in.

Wel eerst opschonen, het onkruid er uit en soms wat compost er bij.

 

20231213_152239.jpg

 

De grond onder de ramen is nog erg droog, ik laat de bak verder onbedekt zodat de regen er in kan.

Ook is het nu tijd om de oude en soms gebarsten ramen te vervangen. Ieder jaar gaan er wel een paar kapot.

Ik heb nog een paar glasplaten liggen maar die moeten eerst goed gesopt voordat ze in de ramen gaan.

 

20231214_160007.jpg

 

Ook de platte bak zelf moet opgeknapt.

Ik had wat hout in de rand zitten maar dat is nu verrot.

 

20231215_152128.jpg

 

Ik ruim het op en haal de losse verfresten weg, gelukkig heb ik de afgelopen jaren wat bewaard zodat ik verder kan met repareren.

Ik zoek twee plaatjes en een betonpaaltje waar dat weer in past.

 

20231215_152144.jpg

 

Helaas paste het niet, het paaltje was te lang om te plaatsen en de gleuven te smal voor de plaatjes.

Dan maar inproviseren.

 

20231215_152230.jpg

 

Weer dicht, even kijken of het allemaal past met de ramen er op.

 

20231216_151301.jpg

 

Het laatste stukje compost inspitten en nog wat potten munt er in, en nu flink wat regen voor de droge grond.

Dan kan er over een week of acht weer geplant en gezaaid worden.

 

20231217_155205.jpg

 

'S avonds wordt de N-Z spinazie weggewerkt.

 

20231217_184138.jpg

 

Ondertussen ben ik begonnen aan de lage kas, daar kunnen de paprikaplanten weg en het spul wat er vanzelf in gegroeid is in de herfst.

Ik vind zelfs nog wat pepertjes en een paprika.

 

Weerpluim 19-12-2023 Neerslag pluim de Bilt.jpg

 

De tuinboontjes die ik er binnenkort wil leggen heb ik ook gevonden, maar niet alleen ik, ook de bonenkevers hebben er van gegeten:

Er zijn er toch wat ingekropen in de lange tijd dat ze in de kas hingen te drogen met het natte weer.

Dat is het risico als je de laatste peulen als zaaigoed houdt.

Maar ja de eerste peulen smaken natuurlijk het beste en gaan altijd de pan in.

 

Rechts zie je de kleine bonenkevers die uit het plastic zakje kwamen wat ik had gebruikt bij het een paar dagen invriezen van de droge bonen tegen de kevers en larven.

In de tuinboon het gegeten gaatje.

Ik las dat per gat de kiemkracht met 10% afneemt, dus er is hoop.

 

20231219_153343.jpg

 

Hier is het ondertussen droog, maar ook donker geworden.

Misschien is het morgen beter weer, we eten eerst maar wat lekkers.

 

20231213_153244.jpg

 

Nog twee nachten en de dagen gaan weer lengen, dan gaan we voor een nieuw seizoen.

Maar eerst lekker eten, daar doen we het voor.

 

20231217_205041.jpg

aangepast door Patrijs

  • Like 5

5 reacties


Aanbevolen reacties

redzebra

Geplaatst:

De nz spinazie ziet er bij jou nog heel goed uit, die is hier gedaan, gesneuveld tijdens de laatste vorst. 

Is die  60 is voor jouw verjaardag ?  Gelukkige verjaardag dan !!! 

  • Like 1
Patrijs

Geplaatst:

Dank je, en die spinazie had ik onder glas met de korte vorstperiode.

Maar het mooie is er wel af met dat natte weer.

Dahli

Geplaatst:

Gefeliciteerd! En wat een heerlijke baksels weer!

  • Like 1
woldistel

Geplaatst:

Wat ik nou zo fijn vind aan jouw blogjes, is dat je er gelijk smakelijke taartjes en borden bij zet. Bij mij verdwijnt de meeste oogst gewoon in de diepvries/koelkast/ voedseldroger.

  • Like 3
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...