Gelukkig nieuwjaar iedereen! (En nog meer stront)
We zijn inmiddels een maand verder, dus tijd voor weer een update!
(ik moet eerlijk toegeven dat het schrijven van deze update vanuit Mexico gebeurt en dat er even weinig connectie met het weer in Nederland is)
Allereerst hebben we afgelopen maand de rest van de gaten in het worteldoek gebrand en de tuin iets aantrekkelijker gemaakt voor mijn dochtertje:
Achterin heb ik een tweedehands speeltoestel neergezet in de hoop dat ze vrijwillig uren met me op de tuin wil doorbrengen. De eerste test van een half uurtje was hoopvol, aangezien ze daarna niet meer weg wilde.
Afgelopen dinsdag was ook 3 kuub koeienmest afgeleverd ongeveer 50 m van mijn landje. Hieronder een foto van het eerste vak plantgaten die ik ongeveer 10 cm heb uitgeschept. Die aarde heb ik vervolgens op de paden gelegd en vervolgens 15 cm aan mest terug in de kuil. Na de eerste 16 kruiwagens, besloot de band van mijn kruiwagen leeg te lopen en moest ik het voor gezien houden. (Misschien ook niet zo erg aangezien het pijpenstelen goot en ik met koorts wanhopig de berg stront probeerde weg te werken voor mijn vakantie)
ik hoorde net dat de overige 20 kruiwagens verrassend genoeg door iemand anders van de tuin al op mijn landje waren gelegd! Dat scheelt weer 2 uur lichaamsbeweging! Erg blij mee!
Tussen de buien moest ik al in de kas schuilen. Maar meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de laatste paprikaplanten te verwijderen en alles een beetje op te schonen.
Volgende stappen zijn om de ramen weer ff te soppen. De accu’s in de kist buiten te plaatsen en het verrotte vurenhout (mag ook wel na 8 jaar) te vervangen door nieuwe latjes.
Daarnaast heeft mijn 3D printer bijna 2 maanden onafgebroken geprint en zijn alle onderdelen klaar voor aankomend seizoen (en hopelijk de seizoenen erna)
70+ netpotjes zijn geprint en ontdaan van de printondersteuning:
De klemmen om de netpotjes eenvoudig aan de voedingspotjes te klikken zijn ook geprint en klaar voor gebruik:
Daarnaast last minute ook besloten de transparante potjes te upgraden. Eerst had ik geprobeerd om mooie zakjes/bakjes te vouwen om algengroei te voorkomen. Ondanks creatieve origamimodellen toch niet tevreden. Daarna besloten de potjes te spuiten en verrassend genoeg hechtte de verf ook nog goed.
Hieronder het resultaat na poging 1 waarbij ik ducktape gebruikte om iets af te dekken zodat het waterniveau nog af te lezen valt.
Hieronder de uiteindelijke versie met 6mm tape van de action en grootschalig uitgevoerd! Hopelijk iets minder algengroei dit jaar.
Daarnaast ook bezig geweest nieuwe anti-insektenkooien te bouwen. Vorig jaar een nieuwe in 1 uur in elkaar geflanst maar dan wordt toch duidelijk dat een beetje liefde en aandacht geen kwaad kan. Je zag nu dat het net al begon te scheuren op de hoeken en waar deze vastgeniet was. Daarom de afgelopen weken in mijn kleine schuurtje erachter de onderdelen gemaakt voor 3 nieuwe kooien (waarschijnlijk maak ik er 4 totaal ) en bij droog weer de kooi volledig in elkaar gezet om daarna de randen rond te freezen. Zodra ik terug ben van vakantie stevig in de beits, uit elkaar en daarna op de tuin weer in elkaar. De netten zal ik met ijzeren plaatjes met overgebleven EPDM eronder vastschroeven zodat de netten hopelijk wat jaren mee gaan.
Een ander groot nadeel van de netten is dat ze met tentharingen in het worteldoek gepind zijn. Ook op deze punten gaat het net vaak rafelen en wordt dit de snelweg voor slakken naar binnen en bij storm worden de tentharingen uit de grond getrokken.
Hieronder poging 1 voor de verbetering: EPDM in een slang verlijmd met ongeveer 10 kg zand erin.
het idee is dat deze slang flexibel genoeg is om een anti-insekt verbinding te maken tussen worteldoek en het antiinsektennet, zwaar genoeg om de stormen aan te kunnen en makkelijk weg te rollen op het moment dat ik in het net wil zijn.
Het lijmen zelf was eerst nog wel geklooi en ik heb 3 kwartier nodig gehad om mijn vingers daarna epdmlijmvrij te krijgen. Wel denk ik nu een beter plannetje te hebben door de epdm eerst gedeeltelijk rond een PVC buis te plakken met ducktape (om de vorm op zijn plek te houden) daarna te verlijmen en daarna de buis er weer uit te schuiven. Als iemand nog bestaande slangen weet die flexibel genoeg zijn en 5 cm + EN betaalbaar dan hoor ik het graag!!! To be continued.
Het laatste probeersel: het Plastic Dome project!!
Waarom: een grote reden van verlies van plantjes zijn altijd de slakken die ‘s nachts op jacht gaan en de net opgekomen planten tot de grond opeten. Om dit te voorkomen dacht ik slim te zijn door emmertjes van 20 cm in diameter en 16 cm hoog te kopen zodat jong plantjes lekker in hun eigen bioom kunnen opgroeien zonder enige toegang van slakken. Deze emmers kosten 1 euro per stuk. Hier een gat in het deksel gebrand van 16 cm en op de rand 2 gaatjes om een tentharing in te stoppen om wegwaaien te voorkomen.
De eerste storm van windkracht 5 hadden ze overleefd maar met storm Henk begon het worteldoek te flapperen en is het emmertje vertrokken. Daarnaast was het bijna onmogelijk om de tentharingen in de deksel in de grond te drukken en daarna de emmer daar bovenop. Toch beter om de gaten in de emmer te doen en dat je daarna de hele deksel op de emmer kan drukken.
Ik was van plan 150 emmertjes te bestellen om het de slakken onmogelijk te maken iets in mijn tuin te eten maar dit plan is uitgesteld! Waarschijnlijk eerst 10 hele grote emmertjes voor de courgetteplanten en misschien extra anti-insectennetten.
De komende dagen in Mexico zal ik gebruiken voor een plantschema voor de tuin en tot zover deze update van alle DIY projecten!
aangepast door Beukwood
-
4
7 reacties
Aanbevolen reacties