Jump to content

Gianni1234

Members
 • Posts

  243
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Zuidoost-Brabant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Eindelijk begint het hier massaal af te rijpen. Het is al bijna september zeg 😑. Enkel vier planten in potten dit jaar (meer ad hoc) en ook geen bijzondere rassen. "F1 Lidl", zo je wil, want volgens mij kwamen deze planten hier vandaan 😁. Dit jaar dus ook niet zelf opgekweekt onder een lamp, maar dat is eenmalig. Eerste keer dat ik overigens in potten wel een prettig resultaat heb bereikt, het slechte weer en phyto terzijde. Maar het ziet er naar uit dat ik het merendeel alsnog kan laten afrijpen aan de planten.
 2. Geen direct antwoord, maar mijn eigen ervaring met binnen laten narijpen (vanaf groen) is dat smaak toch echt verminderd is. Minder zoet, vleziger, dat is een beetje bij mij vooral naar boven komt. Ook aanzienlijk minder sap (en dan denk ik aan tomaten die al volledige grootte hadden bereikt en binnen een week zouden zijn gaan verkleuren). Vergeleken met de gemiddelde goedkope tomaat in de supermarkt is het - inderdaad - nog steeds beter. Of op zijn minst 'even matig'.
 3. Planten hangen hier nog vol met hele trossen tomaten. Het lijkt erop dat deze soorten (helaas uit een tuincentrum dit jaar, dus niet zelf opgekweekt) allemaal determinatief zijn en dus vooral in één keer afrijpen. Maar ik denk dat ik alles nog wel krijg afgerijpt voordat het goed koud wordt. Het echte probleem is hoe ik alles op ga krijgen... Phyto staat hier volstrekt stil, maar de planten staan er niet super prachtig bij, met de een er duidelijk slechter aan toe dan de ander. De vruchten zien er echter allemaal goed uit, dus ik denk dat het seizoen hier goed afloopt. Heb wel herhaaldelijk gespoten met fungicide hier, maar het maximaal aantal qua behandelingen (in dit geval 8 volgens de beschrijving) zéker niet overschreden. Ik denk dat ik 4 keer heb gespoten. Dat gezegd hebbende vond ik het seizoen nogal slecht dit jaar, gezien de aanhoudende regen op absoluut het verkeerde moment. Het is tegelijkertijd wél het eerste jaar dat in potten eens een goed resultaat heb gekregen!
 4. TIentallen groene tomaten van redelijke grootte, maar rood worden ze niet. Het gebrek aan zonneschijn helpt niet mee, en de nachten zijn al behoorlijk koud. Dat kun je ook wat mij betreft terug zien aan de planten: ze staan er toch enigszins treurig bij. Nieuw ding is dat meerdere planten gaten in de bladeren beginnen te krijgen die droog afbreken en wegwaaien. Misschien voormalige plekken die door phyto waren aangedaan maar door de fungicide zich niet konden uitbreiden? Geen idee, maar het ziet er nogal 'op' uit bij sommige planten. Het seizoen dit jaar is in ieder geval slecht zo is mijn conclusie, maar volgens mij is die niet bepaald uniek hier. 😑 Ik verkeer onder de indruk dat dit toch wel de ergste phyto problemen zijn onder de userbase van de afgelopen jaren, maar neem die indruk vooral weg als dit niet juist is.
 5. Dat klopt natuurlijk. Maar goed, we hebben geen wetenschappelijke testvelden waar we ons over ontfermen 😆, dus het is sowieso moeilijk te zeggen. Het weer helpt zeker mee nu, daar twijfel ik amper aan. Ik denk ook dat de grote kracht van het type fungicide wat ik gebruik ligt in preventie, naast het voorkomen van verdere uitbraken. Ook de plekken op de vruchten hebben zich maar zeer traag uitgebreid. Interessant detail misschien: de vruchten bespuit ik niet, dus wie weet heeft dat er ook mee te maken. Het mag wel overigens, aldus de beschrijving. Maar reeds bestaande schimmel wordt er niet mee gedood, nee.
 6. @fre3keDe enige keer dat ik hier een plant heb moeten weggooien is toen ik niet heb bestreden. Ik heb meerdere jaren 1 of 2 maanden op rij phyto gehad, terwijl ik gewoon kon oogsten. Waarom? Het kon zich niet uitbreiden en bleef (zeer) beperkt. De gemiddelde biologische tuinier - met alle respect - kan zijn planten waarschijnlijk weggooien in dat geval. Het gaat over het creëren van controle, waarbij de schimmel vrijwel tot staan wordt gebracht. Maar ik heb wel één fout gemaakt dit jaar: ik heb niet preventief gesproeid met fungiciden. Heb ik in 2019 en 2020 wel gedaan en toen heb ik dus geen phyto gehad rond deze tijd en volgens mij zelfs helemaal niet gedurende die jaren. Ondanks dat het toen ook wel vaker een paar dagen op rij flink heeft geregend. Ik concludeer dat ik deze vier niet had hoeven weggooien als ik net als vorig jaar preventief had gesproeid, maar helaas heb ik te lang gewacht met het halen van een nieuwe drukspuit 🥱
 7. Weg ermee dan. Jammer, maar deze zijn niet geschikt voor consumptie zelfs al laat ik ze afrijpen (als ze dat überhaupt ook nog maar kunnen). Net nog even een extra controlerondje gedaan en verder zijn de rest van de tomaten kerngezond, over alle planten heen. Heb niet eens neusrot gespot, wat ik in voorgaande jaren toch wel altijd minimaal een paar keer heb gehad 😀
 8. Ik ken het Simon. Reeds bestreden ook, maar het lijkt mij wel érg vroeg voor de sprong naar infectie van de vruchten. De andere keren dat ik phyto op de vruchten zelf heb gezien was dit toch écht in het eindstadium en niet eerder dan dat. Phyto heeft hier denk ik op zijn vroegst 1,5 week terug pas toegeslagen, en gezien de succesvolle bestrijding zou ik het raar vinden dat toch een halve tros aan vruchten al is aangedaan. Jij denkt echt dat het phyto is? Kan hoor, maar bij mij waren de vruchten de al rottig (en zacht) toen ik het erop aantrof in de twee keer ik het heb zien toeslaan op de vruchten.
 9. Net uit voorzorg vier tomaten geplukt. Dit was zich al een week of twee aan het ontwikkelen. Zie de foto's: Enig idee waar ik hier mee te maken kan hebben? Het lijkt mij toch een schimmel, maar de schil is hard en qua textuur hetzelfde als de rest van de schil. Het volgt niet patroon van neusrot wat mij betreft, dus wat kan het zijn? NB: rest van de tomaten is niet aangedaan en dit was de meest laaghangende (en oudste) tros. Alle planten zien er goed gezond en sterk uit (ook waar deze vier vanaf komen), terzijde dat ik wel phyto heb bestreden (en tot staan heb weten te brengen).
 10. Net gesnoeid, wederom een tak met een bruin deel teruggesnoeid, net als meerdere bladeren. Het is toch wel agressief dit jaar, maar de planten zien er nog steeds ok uit. Ik heb wel geaccepteerd dat uiterlijk eind augustus alles hier kapot zal gaan: langer dan dat zal het onwaarschijnlijk blijven staan.
 11. Wat anders: de eerste beperkte oogst is binnen. Vier hele cherry tomaten 😆, maar er hangt wel nog héél veel aan de planten, ook grote vleestomaten die bijna klaar zijn. Wel een vraagje voor de kenners: één van de cherry's had een ronde vlek aan een kant. Hier was sprake van verkleuring, die een soort van mozaïek achtig patroon achter liet. Hoofdkleur: ik zou zeggen bruinig, tot oranje-geel. De schil was op die plek éven hard en het was enkel deze tomaat. Heb er vorig jaar ook een paar van die gehad denk ik, en het lijkt een ontwikkelingsprobleem te zijn van een tomaat en geen besmettelijke ziekte. Enig idee wat ik zie? Heb helaas geen foto meer want ik was zo koppig om de tomaat te proeven om er zeker van te zijn dat ie goed was 😁. Smaakte normaal, maar niet al te indrukwekkend.
 12. Sorry voor de late reactie. Momenteel beiden, hoewel ik waterstofperoxide momenteel beperk tot het ontsmetten van duidelijk aangedane gedeeltes. Maar eigenlijk is het de bedoeling dat je heel de plant erin sopt (tot nadruipen) en dan weer afwisselt met baksoda. Daarmee zijn blijkbaar hele goede resultaten te houden en ik heb wel een paar online tuiniers gevolg die tomatenplanten goed gezond wisten te houden, zelfs met 'blight' (veelal alternaria of phyto) in een vroege fase. Lijkt goed te werken en is voor mensen met een biologische insteek denk ik een stuk aantrekkelijker. Eigenlijk ben ik lui, want ik zou één plant moeten kiezen en die enkel moeten behandelen met dat en zien hoe die het doet. Misschien dat ik dat later deze week alsnog even regel, daarmee begin en dat volhoud tot het einde van het seizoen. Ik spuit dan denk ik wel even heel de plant eerst af met water om resterende fungicide te verwijderen, zodat ik een redelijke vergelijking kan maken daarna.
 13. Ieder maakt zijn eigen keuzes, maar het is niet te laat om te sproeien met een goed werkzaam fungicide. Nadat ik hier heb ingegrepen is het niet meer erger geworden: alle phyto staat hier stil en ik heb zoveel mogelijk bladeren verwijderd die aangetast waren. Planten zien er verder goed uit en eigenlijk helemaal niet verzwakt, met een beetje bladkrul hier en daar. Maar dat laatste is beperkt. Misschien is een (meer) biologische oplossing om te sproeien met waterstofperoxide. Heeft goede anti-fungale eigenschappen blijkbaar en ik heb veel voorbeelden gezien van tuiniers online die het gebruiken. Let wel even goed op de mengverhoudingen: volgens mij is het doel 2-3% waterstofperoxide. Voor diegenen die bang zijn voor 'reststoffen' of ander chemisch residu op de plant: waterstofperoxide ontleedt in enkele minuten tot zuurstof en water. Als je dan toch een biologische insteek hebt, probeer dat alsjeblieft. Het is zinloos om al je planten op te offeren. Afwisselen met baksoda daarna.
 14. Ik begrijp het en dit is vooral een persoonlijke keuze. Tegelijkertijd kan ik het behandelen van de planten tot nu toe ieder seizoen beperken tot 2-3 sproeibeurten en dat is het dan ook. Een normaal niet te redden situatie met phyto wordt dan veranderd in een situatie waarin alles bevroren wordt en phyto niet meer verder gaat of slechts uitermate langzaam tot het punt dat je tijd hebt om álles te oogsten. De planten zien er verder hetzelfde uit. Zeker nu, nu ik op meerdere bladeren op verschillende plekken phyto heb aangetroffen neem ik al aan dat de sporen overal zitten en dat ik hoogstwaarschijnlijk de halve plant kaal kan snoeien, waarbij ik al één plek op een stam heb gezien. Ik heb het al eerder moeten doen, en ondanks alle voorzorgsmaatregelen om verdere besmetting te voorkomen zonder succes. Dan kies ik gewoon voor het redden van de oogst via een methode waarvan ik weet dat deze perfect werkt en niet faalt. De beste (biologische) verdediging is denk ik een goed geventileerde kas met een niet al te hoge vochtigheidsgraad, maar dat is voor mij helaas geen optie.
 15. Hallo allemaal: hoop dat jullie een redelijk seizoen hebben. Niet al te gek dit jaar aan deze kant: maar vier planten wegens ruimtegebrek, dus het stelt allemaal niet te veel voor. Ze doen het wel goed tot nu toe, met veel tomaten erin. Bij de plant die vleestomaten draagt heb ik denk ik phyto gespot, in de allervroegste fases (kleine bruine plek op een aantal bladeren, laten we zeggen 0,5 vierkante centimeter per plek). Heb de planten besproeid tot druipen met fungicide (Mancozeb) en zal later vandaag de verdachte bladeren verwijderen. Het is niet anders, want ik heb geen resistente rassen. Tot nu toe heeft bestrijding voor mij ook altijd heel goed gewerkt met bovenstaand spul. Kan zeggen dat ik niet verrast ben om phyto aan te treffen gezien wat er met aardappelboeren aan de hand is en vanwege de niet aflatende regen. Dan is het gewoon te verwachten.
×
×
 • Create New...