Jump to content

Gianni1234

Members
 • Content Count

  192
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Zuidoost-Brabant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @Stoel Het verschilt natuurlijk per tuin, maar persoonlijk heb ik hier pas echt schimmelvorming opgemerkt na dágen van regen. En dat was voordat ik begon met het preventief sprayen van de bladeren met fungiciden. Dat zal ik overigens ergens in de komende dagen weer doen, als het droog is. Naar ik dacht neemt de weerstand van een tomatenplant later in de zomer ook af, als die veel vruchten krijgt. Maar een dagelijkse controle doet al wonderen: zo heb ik het eerder goed onder controle kunnen houden. Verdacht blad? Meteen eraf. @Saalk86 Tegen 2070-2080 hebben we blijkbaar een Middellands zeeklimaat, dus nog even wachten 😅. Als je chemische middelen graag vermijdt kun je ook overwegen om je planten in te spuiten met wat meer biologisch geaccepteerde middelen, zoals waterstofperoxide verdund met water (in de juiste verhoudingen). Dat laatste moet sterke anti-fungale werking hebben en verdwijnt redelijk snel. Genoeg mensen die in de wat meer biologische hoek zitten vinden dat een acceptabele oplossing. Daarna kun je de bladeren e.d. weer inspuiten met een mix van water en baksoda, en een cyclus aanleggen van schoonmaken met waterstofperoxide en weer inspuiten met baksoda (als preventiemiddel). Misschien iets om te overwegen? Het is niet te laat in het seizoen om daarmee te beginnen. Begrijp ik het trouwens goed dat de planten buiten bij jou niet aangetast zijn, maar júist de planten in de kas wel?
 2. Dat ze makkelijker kunnen opdrogen wist ik niet: daar zal ik zeker op moeten letten. Sowieso wil ik voorkomen dat ik veel bladeren krijg en weinig vruchten, maar als ik naar de vele bloemtrossen kijk dan komt dat wel goed denk ik. Bij een paar planten heb ik overigens aan de binnenkant hier en daar wat moeten snoeien, om een te dichte binnenkant te voorkomen. Die takken voegen immers niets toe zonder veel zonlicht te vangen. Sowieso ga ik na de regenbui van de komende twee dagen toch maar eens wat verder omhoog snoeien: ik denk dat ik daar makkelijk mee weg kan komen momenteel. En verder blijf ik scherp op het dieven: ik heb al ontzettend veel verwijderd en de cherry krijgt bij mij op dit punt écht geen kans meer om nog een nieuwe hoofdstam aan te maken, want dat is niet de bedoeling 😅. Ik vraag mij overigens vooral af of meerstammige planten misschien de wortels te veel belasten, omdat er veel voeding moet worden opgenomen in één keer als alles gaat bloeien. Nu is de grond hier goed bemest en ga ik denk ik vanaf nu toch om de twee weken wat vloeibare voeding bijgeven, maar dat beantwoordt de vraag niet...
 3. Hier gaat het hard. Vergeleken met eind mei / begin juni is het echt ontzettend ontploft hier. Vrijwel iedere plant op de volgende foto's is meerstammig (opzettelijk ook). De kat is enkel voor de show. Een ontplofte Black Cherry die maar blijft woekeren Bloemen, bloemen, bloemen! Black Krim Tigrella. Ik ben benieuwd hoe het smaakt.... Sowieso ziet de Tigrella eruit als dé plant die met een overvloedige oogst gaat aanzetten dit jaar. Maar de Black Krim heeft ook al véél hangen. De vijf planten aan de andere kant van de tuin (op een minder gunstige plek) doen het overigens ook redelijk, maar ze liggen nog wat achter. Ook daar is de oogst echter al in de maak!
 4. Ziet er prachtig uit @rorror Ik ben echt onder de indruk! Overigens zijn hier de lemon drop peppers die ik heb gezaaid gedeeltelijk uitgekomen. Ook alvast wat zaden veilig gesteld voor komend jaar, want ik moet zien of ik deze overwinter. De stekjes die ik in het zand heb gestoken zijn ook aangeslagen (2 uit 4). De stekjes die ik in het water heb geduwd echter totaal niet: twee weken later zie ik nog steeds geen wortels.
 5. @Afritsstirf Je kan ze direct uploaden (eerst even downloaden uit de Dropbox dus) hier via 'Sleep bestanden naar deze plek, of kies bestanden'. Daarna moet je er nog een keer op klikken om het ook in jouw bericht te krijgen. Je ziet dan een file verschijnen. Verder klinkt het als neusrot, maar dat staat niet vast. Voelt het vochtig aan de onderkant van de vrucht, of droog? Als het droog is, dan is het waarschijnlijk neusrot. Heb je verder nog iets bijzonders gedaan met de bodem waar je op teelt?
 6. Ziet er weer goed uit Charlie. Hier is het helaas nog 1 tot 1,5 maand wachten... Ik zie gewoon niet hoe ik het eerder kan doen zonder kas, helaas. Hopen op een lang najaar 🙃.
 7. @Frans Even een zijlijntje: hoe groot is de kas die jij in gebruik hebt? En op wat voor grondtype of mix teel jij momenteel?
 8. Ik heb mij toch maar weer eens ingelezen over dieven en ik moet zeggen dat het bewijs voor het nut ervoor twijfelachtig is. Ik blijf dieven (ik heb ook genoeg planten, dus het maakt niet uit), maar het lijkt toch sterk contraproductief als je een maximale oogst wil bewerkstelligen. Het is eerder praktisch om de plant in toom te houden tijdens de groei in de zomermaanden en mogelijk ook om ziektes makkelijk in de hand te houden. Sowieso laat ik altijd 2 of 3 dieven staan als het even kan, die weer uitgroeien tot extra productie stammen. De meeste planten hierachter hebben 2 tot 4 stammen (allemaal gesplitst uit de hoofdstam). De pragmatische middenweg?
 9. Wat raar. Ik vraag mij af of het van beneden water geven bij een grote pot tot problemen kan leiden (ik stop daarmee zodra ik de zaailingen plant), maar dat is maar speculatie. Belangrijker is of de potgrond al was aangelengd met voeding, of niet. Het doet mij met al het gekrul toch een beetje denken aan overbemesting. Misschien omdat de meststof mogelijk direct de wortels raakt ontstaat er een probleem? De vraag is dan echter weer waar de gele vlekken vandaan komen. Volgens mij is dat geen typisch symptoom van overbemesting.
 10. @rorror Dat is nieuw voor mij: ik ken het namelijk enkel als anti-schimmel oplossing (althans, preventief) en dan wel aangelengd met water om te sprayen over de bladeren en takken. Bij te veel gebruik zou ik persoonlijk bang zijn om de zuurgraad van de grond te verpesten, maar het gaat uiteindelijk allemaal om de toepassingsnormen.
 11. Baking soda, of gewone soda? Even een vraag die wel van belang is hier. Verder: als middel aangelengd met water tegen bepaalde schimmels, of met welke gedachte? Hoeveel voeding geef je en is het conform de richtlijnen op de fles? Specifieke tomatenvoeding ook?
 12. Nou, dit beslecht voor mij het experiment al in een vroeg stadium: Tien planten, ruwweg twee locaties. De planten op de noordmuur staan er 1 tot 1,5 meter van af. De eerste twee staan verder van de muur af, te weten Black Cherry (2) en Roma (1), dus vangen meer zonlicht. En ze staan ook nog eens in potten. Maar ze groeien sneller dan de drie ernaast in volle grond. Verder zijn de condities overal gelijk qua bemesting, met het enige verdere verschil dat de laatste vijf planten in de potgrond staan, al dan niet gedeeltelijk. Meer zonlicht, ondanks dat het direct op alle planten valt, is de grote variabele hier. Wel nog een kanttekening: de laatste vijf zijn circa 2 weken later geplant, maar het gigantische verschil in juni zal het niet verklaren denk ik.
 13. Zojuist makkelijk 75-100 dieven verwijderd..... Het is maar snel gegaan de afgelopen dagen, met alle zon. De Black Cherry spande toch wel de kroon: dat wordt echt een dichtgegroeide struik als je een dergelijke plant niet bijhoudt.
 14. Misschien een stomme vraag, maar wat voor snoeidiscipline hanteren andere leden hier? Dan heb ik het niet over dieven, maar over het verwijderen van 'onnodige' takken. Ondertussen heb ik al enige tijd terug de lagere takken verwijderd, tot circa 25% of 1/3e van de hoogte van de plant. Ik zit eraan te denken om toch wel aanzienlijk meer weg te snoeien, ergens tussen 1/3e en de helft van de plant, zodat er meer energie kan gaan naar de productie van tomaten (de planten beginnen behoorlijk veel bloemetjes aan te maken en ik zie al circa 60 bevruchte bloemen). Nu komen er een paar dagen met regen aan, dus nu zal ik het sowieso niet doen wegens verhoogd risico op schimmels e.d., maar ergens volgende week gaat toch het mes erin denk ik. De vraag is echter of het een slim idee is om ze al behoorlijk te 'strippen'.
 15. Te hoge temperatuur in de kas mogelijk? Pollen deden naar ik dacht niet veel boven de 30+ graden, of zelfs helemaal niets (of ze werden niet eens aangemaakt). Verder tik ik altijd specifiek tegen de bloemen en probeer een beetje de trillende beweging van een bij na te doen. Alle bloemen hier zijn bevrucht, maar goed, ze staan ook buiten. Ik heb overigens nog geen enkele keer in bij in de buurt gezien hier.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...