Jump to content

Gianni1234

Members
 • Posts

  249
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Zuidoost-Brabant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @Mellie Dat is in ieder geval goed om te horen. Toch vraag ik mij af of de stek linksachter ten onder gaat, maar ik wacht gewoon af. Het zou wel leuk zijn als ik ze allemaal kan houden. Het resultaat zie ik verder toch pas in het voorjaar als het niet dor wordt. Gezien het goede weer nu zit er aan te denken om er toch nog een paar te stekken: meer kan geen kwaad.
 2. Toch even een korte update. Ja, het ziet er een beetje kaal uit, maar er is goed nieuws! Ik ben dus 3 weken verder en alle stekjes zijn nog groen en niet uitgedroogd. De blaadjes zijn er wel afgevallen bij 3 van de 4, maar dat is niet ongewoon zo ik heb gelezen. Graag hoor ik of anderen hier ook die ervaring hebben en dat dit inderdaad al te weinig zegt. Wel heeft de resterende stek wat plekjes (mogelijk roetdauw?), maar ik verwacht dat die bladeren ook snel afvallen. Belangrijker is dat één van de stekjes plotseling zwarte plekken had aan de top en bij een van de zijtakken. Ik denk dat het een soort van rot is, dus heb ik het eraf gesneden en daarna de snijplekken behandeld met een 3% waterstofperoxide oplossing als rudimentaire fungicide. De vraag is echter of een rozenstekje van 3 weken met mogelijk pas nét wat wortels in staat is of een dergelijke plek te laten genezen, of niet. NB: van binnen was alles nog mooi groen. Als ik de stek beter kan verwijderen dan doe ik dat natuurlijk om besmetting van de rest te voorkomen, maar dan moet het natuurlijk wel noodzakelijk zijn.
 3. Oef, dat kapot vriezen zou ik graag willen vermijden. Ik vraag mij af of het ook een optie is om de stek binnen te zetten gedurende de winter. Daar wordt ie natuurlijk niet super sterk van, maar ik wil graag vermijden van het mislukt. Mulch kan ik toevoegen: hier staat nog een zak. Ik zal er zorg voor dragen om dat binnenkort te doen. Ik ben nu een beetje huiverig daarvoor, omdat ik bang ben dat ik een 'te' vochtige omgeving creëer waarin misschien rot makkelijker grip kan krijgen op de plant. @annaelizabeth : Ik denk dat het deze is?
 4. Bedankt voor je reactie Mellie. Helaas heb ik ze alle vier in één grote pot gezet (bij gebrek aan meer potten, alles is bezet helaas). Anders was het wel een leuk experiment geweest, inderdaad. Hoeveel succes heb jij tot nu gehad met het stekken van rozen. Moet ik dan denken aan 80-90% wat aanslaat, of bijvoorbeeld 50%? En doe je nog iets bijzonders bij dit soort weer, behalve het vochtig houden van de grond?
 5. Hallo allemaal, Recent heb ik bij een familielid in de achtertuin een paar takken weggenomen bij een tweetal oude rozenplanten met als doel om deze te vermeerderen. Ik besloot om van iedere plant twee stekjes te maken, dus vier in totaal. Het zijn twee prachtige rozenvariëteiten die ook nog eens overheerlijk ruiken wanneer ze in bloei staan. Beide planten zijn circa 50 jaar oud en behoorlijk verhout, waarbij ik met het oog op de toekomst dus wat stekjes wilde veilig stellen van deze mooie exemplaren. Het verzamelen van zaden had namelijk geen zin: de bottels maken geen zaden aan, zo is gebleken. Waarschijnlijk heeft het iets met het ras te maken. Maar goed: de stekjes. Natuurlijk heb ik het nodige onderzoek gedaan, de 'juiste' takken weggenomen en vervolgens aan de onderste 2 cm van de stek de buitenkant van de tak weggeschraapt met een mes, dit bevochtigd, gedipt in stekpoeder, en voorzichtig geplant. So far so good: over 6 maanden zie je het resultaat, toch? Maar toch merk ik een soort van discussie op over het 'vochtig houden' van de stekjes. De vraag is hoe je dit het beste kan doen, dus is er iemand hier die ervaring heeft op dit gebied? Is het bijvoorbeeld 'aan te raden' om toch een plastic zak over de stekjes te plaatsen om voldoende luchtvochtigheid te garanderen, of is dit overkill in het Nederlandse klimaat en met het huidige weer? De komende week is het hier bijvoorbeeld to 16 tot 18 graden met weinig tot geen neerslag: de vraag is of dit omstandigheden creëert wanneer de stekjes makkelijk kunnen falen. Aan de andere kant wil ik ook voorkomen dat ik de stekjes té vochtig maak, want dan ligt weer schimmel op de loer... Ik hoor graag van jullie!
 6. Ik ziet hier met een klein dilemma: ik heb, na het kapot gaan van eerdere stekjes, nieuwe pepers gezaaid. Ik wist dat dit laat in het seizoen was, want ik heb ze in juli gezaaid. De planten zijn flink gegroeid en zijn nu een goede 40 centimeter hoog. Ze zijn er goed en gezond uit, met veel bloemen. Sommige zijn reeds bevrucht. Echter: ik kijk naar het weerbericht en zie dat de temperatuur omlaag gaat, waarbij het 's nachts onder de 10 graden wordt na deze week. Het is nog beweeglijk natuurlijk, maar ik dénk dat ik bij een nachttemperatuur van circa 8 graden de planten alsnog buiten kan laten. Maar zal ik ze dan wat hoger zetten op een tafel om te zorgen dat ze het zo warm mogelijk hebben? En wat kan ik nog verwachten qua vruchtzetting momenteel? Of moet ik toch alvast naar binnen gaan halen en de oogst binnen laten afrijpen de komende maand? Dat is eerder ook gelukt met dit type peper natuurlijk. NB: Het is een lemon drop pepper.
 7. Eindelijk begint het hier massaal af te rijpen. Het is al bijna september zeg 😑. Enkel vier planten in potten dit jaar (meer ad hoc) en ook geen bijzondere rassen. "F1 Lidl", zo je wil, want volgens mij kwamen deze planten hier vandaan 😁. Dit jaar dus ook niet zelf opgekweekt onder een lamp, maar dat is eenmalig. Eerste keer dat ik overigens in potten wel een prettig resultaat heb bereikt, het slechte weer en phyto terzijde. Maar het ziet er naar uit dat ik het merendeel alsnog kan laten afrijpen aan de planten.
 8. Geen direct antwoord, maar mijn eigen ervaring met binnen laten narijpen (vanaf groen) is dat smaak toch echt verminderd is. Minder zoet, vleziger, dat is een beetje bij mij vooral naar boven komt. Ook aanzienlijk minder sap (en dan denk ik aan tomaten die al volledige grootte hadden bereikt en binnen een week zouden zijn gaan verkleuren). Vergeleken met de gemiddelde goedkope tomaat in de supermarkt is het - inderdaad - nog steeds beter. Of op zijn minst 'even matig'.
 9. Planten hangen hier nog vol met hele trossen tomaten. Het lijkt erop dat deze soorten (helaas uit een tuincentrum dit jaar, dus niet zelf opgekweekt) allemaal determinatief zijn en dus vooral in één keer afrijpen. Maar ik denk dat ik alles nog wel krijg afgerijpt voordat het goed koud wordt. Het echte probleem is hoe ik alles op ga krijgen... Phyto staat hier volstrekt stil, maar de planten staan er niet super prachtig bij, met de een er duidelijk slechter aan toe dan de ander. De vruchten zien er echter allemaal goed uit, dus ik denk dat het seizoen hier goed afloopt. Heb wel herhaaldelijk gespoten met fungicide hier, maar het maximaal aantal qua behandelingen (in dit geval 8 volgens de beschrijving) zéker niet overschreden. Ik denk dat ik 4 keer heb gespoten. Dat gezegd hebbende vond ik het seizoen nogal slecht dit jaar, gezien de aanhoudende regen op absoluut het verkeerde moment. Het is tegelijkertijd wél het eerste jaar dat in potten eens een goed resultaat heb gekregen!
 10. TIentallen groene tomaten van redelijke grootte, maar rood worden ze niet. Het gebrek aan zonneschijn helpt niet mee, en de nachten zijn al behoorlijk koud. Dat kun je ook wat mij betreft terug zien aan de planten: ze staan er toch enigszins treurig bij. Nieuw ding is dat meerdere planten gaten in de bladeren beginnen te krijgen die droog afbreken en wegwaaien. Misschien voormalige plekken die door phyto waren aangedaan maar door de fungicide zich niet konden uitbreiden? Geen idee, maar het ziet er nogal 'op' uit bij sommige planten. Het seizoen dit jaar is in ieder geval slecht zo is mijn conclusie, maar volgens mij is die niet bepaald uniek hier. 😑 Ik verkeer onder de indruk dat dit toch wel de ergste phyto problemen zijn onder de userbase van de afgelopen jaren, maar neem die indruk vooral weg als dit niet juist is.
 11. Dat klopt natuurlijk. Maar goed, we hebben geen wetenschappelijke testvelden waar we ons over ontfermen 😆, dus het is sowieso moeilijk te zeggen. Het weer helpt zeker mee nu, daar twijfel ik amper aan. Ik denk ook dat de grote kracht van het type fungicide wat ik gebruik ligt in preventie, naast het voorkomen van verdere uitbraken. Ook de plekken op de vruchten hebben zich maar zeer traag uitgebreid. Interessant detail misschien: de vruchten bespuit ik niet, dus wie weet heeft dat er ook mee te maken. Het mag wel overigens, aldus de beschrijving. Maar reeds bestaande schimmel wordt er niet mee gedood, nee.
 12. @fre3keDe enige keer dat ik hier een plant heb moeten weggooien is toen ik niet heb bestreden. Ik heb meerdere jaren 1 of 2 maanden op rij phyto gehad, terwijl ik gewoon kon oogsten. Waarom? Het kon zich niet uitbreiden en bleef (zeer) beperkt. De gemiddelde biologische tuinier - met alle respect - kan zijn planten waarschijnlijk weggooien in dat geval. Het gaat over het creëren van controle, waarbij de schimmel vrijwel tot staan wordt gebracht. Maar ik heb wel één fout gemaakt dit jaar: ik heb niet preventief gesproeid met fungiciden. Heb ik in 2019 en 2020 wel gedaan en toen heb ik dus geen phyto gehad rond deze tijd en volgens mij zelfs helemaal niet gedurende die jaren. Ondanks dat het toen ook wel vaker een paar dagen op rij flink heeft geregend. Ik concludeer dat ik deze vier niet had hoeven weggooien als ik net als vorig jaar preventief had gesproeid, maar helaas heb ik te lang gewacht met het halen van een nieuwe drukspuit 🥱
 13. Weg ermee dan. Jammer, maar deze zijn niet geschikt voor consumptie zelfs al laat ik ze afrijpen (als ze dat überhaupt ook nog maar kunnen). Net nog even een extra controlerondje gedaan en verder zijn de rest van de tomaten kerngezond, over alle planten heen. Heb niet eens neusrot gespot, wat ik in voorgaande jaren toch wel altijd minimaal een paar keer heb gehad 😀
 14. Ik ken het Simon. Reeds bestreden ook, maar het lijkt mij wel érg vroeg voor de sprong naar infectie van de vruchten. De andere keren dat ik phyto op de vruchten zelf heb gezien was dit toch écht in het eindstadium en niet eerder dan dat. Phyto heeft hier denk ik op zijn vroegst 1,5 week terug pas toegeslagen, en gezien de succesvolle bestrijding zou ik het raar vinden dat toch een halve tros aan vruchten al is aangedaan. Jij denkt echt dat het phyto is? Kan hoor, maar bij mij waren de vruchten de al rottig (en zacht) toen ik het erop aantrof in de twee keer ik het heb zien toeslaan op de vruchten.
 15. Net uit voorzorg vier tomaten geplukt. Dit was zich al een week of twee aan het ontwikkelen. Zie de foto's: Enig idee waar ik hier mee te maken kan hebben? Het lijkt mij toch een schimmel, maar de schil is hard en qua textuur hetzelfde als de rest van de schil. Het volgt niet patroon van neusrot wat mij betreft, dus wat kan het zijn? NB: rest van de tomaten is niet aangedaan en dit was de meest laaghangende (en oudste) tros. Alle planten zien er goed gezond en sterk uit (ook waar deze vier vanaf komen), terzijde dat ik wel phyto heb bestreden (en tot staan heb weten te brengen).
×
×
 • Create New...