Jump to content

Gianni1234

Members
 • Content Count

  228
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Zuidoost-Brabant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @jwedding Hier was het echt een recordjaar qua opbrengst, als ik zo terugkijk. Je kan de grond vermengen met compost natuurlijk (maar dat zou ik dan weer in het voorjaar doen), of je strooit er kunstmest doorheen. Het ligt er een beetje aan hoe ideologisch je bent, want dat is waar die discussie vooral veel op lijkt. Hier had ik een recordjaar op basis van het gebruik van kunstmestkorrels: nog nooit had ik zoveel grote en lekker smakende tomaten. Ik zie geen reden om er vanaf te stappen, ook niet na uitputtend onderzoek. Veel van de kritiek richting kunstmest blijkt wetenschappelijk slecht onderbouwd (zoals het zout maken van de grond en het vernielen van het bodemleven) dus wat mij betreft is het gewoon korrels de komende jaren. Het zal vast niet meehelpen dat ik hier nog een zak heb staan van 15 kilo die héél lang zal meegaan voordat die eens op is 😁. Volgens mij heb ik dit jaar per plant 60 gram gegeven (circa) en vervolgens naderhand ongeveer nog eens de helft van dat, later in het seizoen, om bij te mesten. Dus je kan je wel indenken hoe lang het gaat duren voordat de zak op is. NB: het type wat ik heb is ook bruikbaar voor aardappelen (weinig verrassend) en nog een hele lijst andere planten.
 2. Het seizoen is hier duidelijk voorbij: de ziektes hebben eindelijk toegeslagen bij de planten die nog buiten stonden. Ik had ze expres nog niet gerooid om te zien hoe ver ik kon gaan met dit weer. Maar met nachten die beneden de 10 dippen en temperaturen overdag van rond de 15 graden is de max toch wel echt bereikt. Binnen amper 1-2 weken zijn de planten van in orde naar ziekelijk gedaan, met veel aangedane vruchten. Niet onverwacht, maar een lange nazomer zit er dit jaar niet in ;). Morgen alles eruit halen...
 3. Nog een ding trouwens: jammer dat jullie last hebben van ziektes. Raar genoeg is alles hier nog steeds helemaal ziekte-vrij. Sommige bladeren zien er wel wat slechter uit, maar nog geen zwarte / bruine plekken om de stammen (zoals alle voorgaande jaren) rond deze tijd, ongeacht de neerslag. Ik zie het als teken dat de planten nog behoorlijk sterk zijn. Het enige wat ik heb moeten weggooien was door barsten (door de regenval) en neusrot.
 4. Super seizoen hier, maar tevens ook het meeste aantal planten ooit. Dat gezegd hebbende weet ik zeker dat de opbrengst per plant flink hoger ligt dan normaal, makkelijk 1,5 tot 2 keer zoveel. Ik krijg het gewoon niet op hier! Resumerend naar het begin van het seizoen: ik heb 0 komma 0 spijt van het feit dat ik kunstmest heb gebruikt. De resultaten verbazen mij ook totaal niet. Dit is gewoon wat de grond hier nodig had. Zo ik wil opmerken heb ik ook aanzienlijk minder last gehad van neusrot, maar mogelijk is het ras Black Krim (wat mijn grote vleestomaten waren) hier beter tegen bestand. Deze geeft overigens nog steeds de planten zelf hangen nog vol met een goede 30-40 flinke tomaten denk ik. En dat is enkel omdat ik ze een tijd terug al getopt heb. Tigerella was een teleurstelling: veel opbrengst, maar een vlakke smaak. Die gaat er dus uit. Black Cherry was echt geweldig: geeft overvloedig en ze smaken ontzettend lekker (een prettig soort van zoetzuur). De enkele Roma die ik had in een pot heeft het daarentegen zeer slecht gedaan en dat was voorgaand jaar niet het geval in de volle grond. Heel gevoelig voor neusrot (tot 30-40% van de oogst heb ik kunnen weggooien), maar de warme temperaturen hebben denk ik niet meegeholpen, ondanks dat ik de pot in de schaduw heb gezet en genoeg water heb gegeven. Sowieso is dit het laatste jaar dat ik met potten werk, want ik krijg het maar niet goed. Volgend jaar trouwens maar eens wat anders gebruiken dan een lange bamboestok als ondersteuning. Ze blijven wel mooi recht staan, ondanks het gewicht (ik had ze ook met een hamer in de grond geslagen), maar één stok was geknakt aan de basis (vlak boven de grond) tijdens de storm van circa 1 week geleden. Toen ik de plant weer recht zette (een Black Krim) merkte ik dat er toch wel behoorlijk wat gewicht aan hangt met 30-40 tomaten 😅.
 5. @Arja Ik zou snel oogsten en de plant rooien. Vooral de verkleuringen op de vruchten staan mij niet aan: dit wijst goed mogelijk op phyto of wat anders wat je totaal niet wil hebben. Mogelijk ook botrytis, moeilijk te zeggen vanaf hier. Goede vruchten eraf halen, aangedane vruchten weggooien, zeker als ze zacht aanvoelen. De plant afknippen aan de stam en afvoeren zonder andere planten te besmetten. Verder ook meteen de wortels uitgraven als het even kan. NB: knipgereedschap ontsmetten daarna.
 6. Weer kilo's eraf gehaald vandaag. Dit is echt met afstand het beste jaar wat ik ooit heb gehad 😅. Volgend jaar maar eens uitbreiden naar paprika's en aardappels denk ik! Ik zie wel dat er wat tomaten verschijnen met witte ringen eromheen, maar dat heeft helemaal te maken met de recente neerslag. Ze staan dus een beetje op barsten (sommigen waren ook gebarsten). Raar genoeg waren vooral de Black Cherry's sterk aangedaan: dat heb ik in het verleden eigenlijk totaal niet geobserveerd bij veel neerslag. Misschien ligt het aan het Black Cherry ras? Oh, en één dikke bamboestok is hier gewoon aan de basis geknikt en gebroken. De plant die eraan vast zat, een Black Krim, lag 90 graden lager op de grond. Weer recht gezet en alles lijkt in orde te zijn. Toch wel opvallend hoe flexibel tomatenplanten kunnen zijn. Maar hoe meer topzwaar ze worden hoe meer dit probleem zal toeslaan denk ik. Volgend jaar toch maar wat anders kiezen dan bamboe.
 7. @roeier Goed geraden ,want dat zijn het ook niet: het zijn plastic kuipen, die ik toentertijd heb ik gekocht om te zien hoe het beviel in potten. Tot nu toe dus niet al te indrukwekkend, hoewel ze ook nog eens het nadeel hebben om zwart te zijn. Nu staat de zon er niet direct op (ook gedurende de verzengende hitte niet) maar ook qua warmtehuishouding is dat alles behalve ideaal. Kerstomaten zijn naar mijn mening inderdaad intenser qua smaak, hoewel intenser hier al snel neerkomt op 'zoeter'. Vaak ook wat complexer. De Black Cherry hier is echt een houdertje in dat opzicht ( @jwedding), want ze zijn ontzettend lekker. Je snoept zo een hele schaal weg! NB: @jwedding Overweeg om de planten alvast stevig terug te snoeien zodat zoveel mogelijk energie gaat naar het afrijpen van de vruchten. En top de planten zeker, als je dat nu nog niet hebt gedaan.
 8. @Mellie Ik denk dat ik koppig ga zijn en het tóch ga proberen 😂 . Misschien dat de geweldige Brabantse zomer een beter resultaat geeft. Weer een rondje gedaan vandaag. Zelfs enigszins bescheiden met wat ik er bijna dagelijks (!) de afgelopen 2 weken af heb gehaald. Wel rijpt de cherry massaal af momenteel. Overigens is dit denk ik het laatste jaar dat ik nog tomaten in potten kweek. Het lukt mij maar niet om het goed te krijgen, en de 2 planten die ik had dit jaar in potten deden het qua opbrengst aanzienlijk slechter (wederom) dan de planten in volle grond. Verder kwam vandaag ook nog de zomerstorm langs die even de zaak omblies (maar goed, dat had ik kunnen weten) en dat deed voor mij wel de deur dicht. Ze staan weer recht (na 3x te zijn omgevallen en nu te zijn verzwaard met stenen!), maar wat een ellende zeg.
 9. Hier haal ik er nog steeds elke dag een kilo vanaf denk ik. Alles begint massaal af te rijpen, maar er hangt nog genoeg aan! Ik ben nog heel september bezig met plukken zo het lijkt. Met afstand het beste jaar tot nu toe. Ook al wat soep gemaakt (en saus) en het smaakte allemaal heel lekker. Het enige minpuntje was de (qua smaak) teleurstellende Tigerella die toch niet zo interessant is als het leek. De Black Cherry daarentegen is heerlijk zoet en sappig. Die komt sowieso terug. Nog tips voor volgend jaar? Ik denk dat ik er twee andere rassen bijpak, waaronder een Roma / San Marzano variant. Ik hoor het graag .
 10. Ik pluk mij momenteel hier ook suf. Alles begint af te rijpen. Vooral de Black Cherry's zijn overvloedig aan het geven. NB: Black Krim in het midden. De Black Cherry (lekker zoet!) en de Black Krim zijn blijvertjes, dat staat vast. Over de Tigrella ben ik raar genoeg wat meer verdeeld (deze smaakt waterig), maar dat kan ik ook mijn schuld zijn, doordat ik één overvloedige Tigrella plant te veel heb laten woekeren. Te veel stammen, te veel tomaten om te onderhouden. Het gevolg: Cherry achtige grootte (behalve bij de Tigrella die meer is teruggesnoeid) en niet al te interessante smaak.
 11. Ziet er prachtig uit!
 12. Zeil, maar wel dik zeil. Het punt is dat de bovenste 1/3 nog steeds zonlicht binnen krijgt (ik wilde niet te extreem gaan afschermen) en daar hingen wat tomaten die nog waren blootgesteld. Belangrijker is dat de meeste tomaten die zware zonnebrand hebben in het midden of lager hingen maar dat denk ik al hebben opgelopen toen het 32 graden was, eerder deze week. Gedurende deze verzengende hitte waren ze namelijk de hele tijd afgeschermd. Volgens mij hangt het zeil er ook al sinds woensdag verder. Dit is eerder een erfenis van een kleine week terug die zich nu laat zien. De schade was denk ik al aangericht.
 13. Zonnebrand, zonnebrand, zonnebrand: weer 5 grote Black Krims met zonnebrand. Twee maar geplukt en in de schaal laten afrijpen want dat komt niet meer goed. Dit weer is écht te warm voor tomatenplanten. En dan te bedenken dat het nog de hele week aanhoudt.
 14. De grond hier is binnen een dag gortdroog, en onder het oppervlak is het al amper een vochtige situatie vanwege de grondsituatie hier. Het is vooral zand. Maar ik ga ze ook niet verzuipen hoor: beetje goed nat maken met de sproeikop. De bladeren beginnen overigens al hier en daar te hangen, maar dat is normaal denk ik en trekt ook niet echt meer bij. Slap zijn ze echter niet (dan hebben ze écht water tekort!).
 15. Afdekken, als het kan, ja. Dit gaat problemen opleveren: In afwezigheid van schaduwdoek heb ik maar een zeil opgehangen, hoewel goed gespannen. Ik denk dat circa het bovenste kwart van de planten die op het zuiden staan zichtbaar is, en dat de zon ongeveer de bovenste 1/3e raakt (behalve richting het einde van de middag, als de zon is gedraaid). De oogst is vrijwel afschermd tegen de (zeer hete) zon. Je voelt het ook als je nu een tomaat vastpakt die in die gloeiend hete zon hangt. Het is niet moeilijk voor te stellen dat de plant dit allemaal moeilijk kan bijbenen terwijl het aan het oppervlak van de vrucht in het directe licht van de zon wel eens makkelijk 40-45 graden wordt. Ik denk dat ik ook stug elke dag veel water ga geven, tegen mijn eigen gewoonte in. Geen risico met dit gortdroge weer.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...