Jump to content

Gianni1234

Members
 • Posts

  243
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Gianni1234

 1. Eindelijk begint het hier massaal af te rijpen. Het is al bijna september zeg 😑. Enkel vier planten in potten dit jaar (meer ad hoc) en ook geen bijzondere rassen. "F1 Lidl", zo je wil, want volgens mij kwamen deze planten hier vandaan 😁. Dit jaar dus ook niet zelf opgekweekt onder een lamp, maar dat is eenmalig. Eerste keer dat ik overigens in potten wel een prettig resultaat heb bereikt, het slechte weer en phyto terzijde. Maar het ziet er naar uit dat ik het merendeel alsnog kan laten afrijpen aan de planten.
 2. Geen direct antwoord, maar mijn eigen ervaring met binnen laten narijpen (vanaf groen) is dat smaak toch echt verminderd is. Minder zoet, vleziger, dat is een beetje bij mij vooral naar boven komt. Ook aanzienlijk minder sap (en dan denk ik aan tomaten die al volledige grootte hadden bereikt en binnen een week zouden zijn gaan verkleuren). Vergeleken met de gemiddelde goedkope tomaat in de supermarkt is het - inderdaad - nog steeds beter. Of op zijn minst 'even matig'.
 3. Planten hangen hier nog vol met hele trossen tomaten. Het lijkt erop dat deze soorten (helaas uit een tuincentrum dit jaar, dus niet zelf opgekweekt) allemaal determinatief zijn en dus vooral in één keer afrijpen. Maar ik denk dat ik alles nog wel krijg afgerijpt voordat het goed koud wordt. Het echte probleem is hoe ik alles op ga krijgen... Phyto staat hier volstrekt stil, maar de planten staan er niet super prachtig bij, met de een er duidelijk slechter aan toe dan de ander. De vruchten zien er echter allemaal goed uit, dus ik denk dat het seizoen hier goed afloopt. Heb wel herhaaldelijk gespoten met fungicide hier, maar het maximaal aantal qua behandelingen (in dit geval 8 volgens de beschrijving) zéker niet overschreden. Ik denk dat ik 4 keer heb gespoten. Dat gezegd hebbende vond ik het seizoen nogal slecht dit jaar, gezien de aanhoudende regen op absoluut het verkeerde moment. Het is tegelijkertijd wél het eerste jaar dat in potten eens een goed resultaat heb gekregen!
 4. TIentallen groene tomaten van redelijke grootte, maar rood worden ze niet. Het gebrek aan zonneschijn helpt niet mee, en de nachten zijn al behoorlijk koud. Dat kun je ook wat mij betreft terug zien aan de planten: ze staan er toch enigszins treurig bij. Nieuw ding is dat meerdere planten gaten in de bladeren beginnen te krijgen die droog afbreken en wegwaaien. Misschien voormalige plekken die door phyto waren aangedaan maar door de fungicide zich niet konden uitbreiden? Geen idee, maar het ziet er nogal 'op' uit bij sommige planten. Het seizoen dit jaar is in ieder geval slecht zo is mijn conclusie, maar volgens mij is die niet bepaald uniek hier. 😑 Ik verkeer onder de indruk dat dit toch wel de ergste phyto problemen zijn onder de userbase van de afgelopen jaren, maar neem die indruk vooral weg als dit niet juist is.
 5. Dat klopt natuurlijk. Maar goed, we hebben geen wetenschappelijke testvelden waar we ons over ontfermen 😆, dus het is sowieso moeilijk te zeggen. Het weer helpt zeker mee nu, daar twijfel ik amper aan. Ik denk ook dat de grote kracht van het type fungicide wat ik gebruik ligt in preventie, naast het voorkomen van verdere uitbraken. Ook de plekken op de vruchten hebben zich maar zeer traag uitgebreid. Interessant detail misschien: de vruchten bespuit ik niet, dus wie weet heeft dat er ook mee te maken. Het mag wel overigens, aldus de beschrijving. Maar reeds bestaande schimmel wordt er niet mee gedood, nee.
 6. @fre3keDe enige keer dat ik hier een plant heb moeten weggooien is toen ik niet heb bestreden. Ik heb meerdere jaren 1 of 2 maanden op rij phyto gehad, terwijl ik gewoon kon oogsten. Waarom? Het kon zich niet uitbreiden en bleef (zeer) beperkt. De gemiddelde biologische tuinier - met alle respect - kan zijn planten waarschijnlijk weggooien in dat geval. Het gaat over het creëren van controle, waarbij de schimmel vrijwel tot staan wordt gebracht. Maar ik heb wel één fout gemaakt dit jaar: ik heb niet preventief gesproeid met fungiciden. Heb ik in 2019 en 2020 wel gedaan en toen heb ik dus geen phyto gehad rond deze tijd en volgens mij zelfs helemaal niet gedurende die jaren. Ondanks dat het toen ook wel vaker een paar dagen op rij flink heeft geregend. Ik concludeer dat ik deze vier niet had hoeven weggooien als ik net als vorig jaar preventief had gesproeid, maar helaas heb ik te lang gewacht met het halen van een nieuwe drukspuit 🥱
 7. Weg ermee dan. Jammer, maar deze zijn niet geschikt voor consumptie zelfs al laat ik ze afrijpen (als ze dat überhaupt ook nog maar kunnen). Net nog even een extra controlerondje gedaan en verder zijn de rest van de tomaten kerngezond, over alle planten heen. Heb niet eens neusrot gespot, wat ik in voorgaande jaren toch wel altijd minimaal een paar keer heb gehad 😀
 8. Ik ken het Simon. Reeds bestreden ook, maar het lijkt mij wel érg vroeg voor de sprong naar infectie van de vruchten. De andere keren dat ik phyto op de vruchten zelf heb gezien was dit toch écht in het eindstadium en niet eerder dan dat. Phyto heeft hier denk ik op zijn vroegst 1,5 week terug pas toegeslagen, en gezien de succesvolle bestrijding zou ik het raar vinden dat toch een halve tros aan vruchten al is aangedaan. Jij denkt echt dat het phyto is? Kan hoor, maar bij mij waren de vruchten de al rottig (en zacht) toen ik het erop aantrof in de twee keer ik het heb zien toeslaan op de vruchten.
 9. Net uit voorzorg vier tomaten geplukt. Dit was zich al een week of twee aan het ontwikkelen. Zie de foto's: Enig idee waar ik hier mee te maken kan hebben? Het lijkt mij toch een schimmel, maar de schil is hard en qua textuur hetzelfde als de rest van de schil. Het volgt niet patroon van neusrot wat mij betreft, dus wat kan het zijn? NB: rest van de tomaten is niet aangedaan en dit was de meest laaghangende (en oudste) tros. Alle planten zien er goed gezond en sterk uit (ook waar deze vier vanaf komen), terzijde dat ik wel phyto heb bestreden (en tot staan heb weten te brengen).
 10. Net gesnoeid, wederom een tak met een bruin deel teruggesnoeid, net als meerdere bladeren. Het is toch wel agressief dit jaar, maar de planten zien er nog steeds ok uit. Ik heb wel geaccepteerd dat uiterlijk eind augustus alles hier kapot zal gaan: langer dan dat zal het onwaarschijnlijk blijven staan.
 11. Wat anders: de eerste beperkte oogst is binnen. Vier hele cherry tomaten 😆, maar er hangt wel nog héél veel aan de planten, ook grote vleestomaten die bijna klaar zijn. Wel een vraagje voor de kenners: één van de cherry's had een ronde vlek aan een kant. Hier was sprake van verkleuring, die een soort van mozaïek achtig patroon achter liet. Hoofdkleur: ik zou zeggen bruinig, tot oranje-geel. De schil was op die plek éven hard en het was enkel deze tomaat. Heb er vorig jaar ook een paar van die gehad denk ik, en het lijkt een ontwikkelingsprobleem te zijn van een tomaat en geen besmettelijke ziekte. Enig idee wat ik zie? Heb helaas geen foto meer want ik was zo koppig om de tomaat te proeven om er zeker van te zijn dat ie goed was 😁. Smaakte normaal, maar niet al te indrukwekkend.
 12. Sorry voor de late reactie. Momenteel beiden, hoewel ik waterstofperoxide momenteel beperk tot het ontsmetten van duidelijk aangedane gedeeltes. Maar eigenlijk is het de bedoeling dat je heel de plant erin sopt (tot nadruipen) en dan weer afwisselt met baksoda. Daarmee zijn blijkbaar hele goede resultaten te houden en ik heb wel een paar online tuiniers gevolg die tomatenplanten goed gezond wisten te houden, zelfs met 'blight' (veelal alternaria of phyto) in een vroege fase. Lijkt goed te werken en is voor mensen met een biologische insteek denk ik een stuk aantrekkelijker. Eigenlijk ben ik lui, want ik zou één plant moeten kiezen en die enkel moeten behandelen met dat en zien hoe die het doet. Misschien dat ik dat later deze week alsnog even regel, daarmee begin en dat volhoud tot het einde van het seizoen. Ik spuit dan denk ik wel even heel de plant eerst af met water om resterende fungicide te verwijderen, zodat ik een redelijke vergelijking kan maken daarna.
 13. Ieder maakt zijn eigen keuzes, maar het is niet te laat om te sproeien met een goed werkzaam fungicide. Nadat ik hier heb ingegrepen is het niet meer erger geworden: alle phyto staat hier stil en ik heb zoveel mogelijk bladeren verwijderd die aangetast waren. Planten zien er verder goed uit en eigenlijk helemaal niet verzwakt, met een beetje bladkrul hier en daar. Maar dat laatste is beperkt. Misschien is een (meer) biologische oplossing om te sproeien met waterstofperoxide. Heeft goede anti-fungale eigenschappen blijkbaar en ik heb veel voorbeelden gezien van tuiniers online die het gebruiken. Let wel even goed op de mengverhoudingen: volgens mij is het doel 2-3% waterstofperoxide. Voor diegenen die bang zijn voor 'reststoffen' of ander chemisch residu op de plant: waterstofperoxide ontleedt in enkele minuten tot zuurstof en water. Als je dan toch een biologische insteek hebt, probeer dat alsjeblieft. Het is zinloos om al je planten op te offeren. Afwisselen met baksoda daarna.
 14. Ik begrijp het en dit is vooral een persoonlijke keuze. Tegelijkertijd kan ik het behandelen van de planten tot nu toe ieder seizoen beperken tot 2-3 sproeibeurten en dat is het dan ook. Een normaal niet te redden situatie met phyto wordt dan veranderd in een situatie waarin alles bevroren wordt en phyto niet meer verder gaat of slechts uitermate langzaam tot het punt dat je tijd hebt om álles te oogsten. De planten zien er verder hetzelfde uit. Zeker nu, nu ik op meerdere bladeren op verschillende plekken phyto heb aangetroffen neem ik al aan dat de sporen overal zitten en dat ik hoogstwaarschijnlijk de halve plant kaal kan snoeien, waarbij ik al één plek op een stam heb gezien. Ik heb het al eerder moeten doen, en ondanks alle voorzorgsmaatregelen om verdere besmetting te voorkomen zonder succes. Dan kies ik gewoon voor het redden van de oogst via een methode waarvan ik weet dat deze perfect werkt en niet faalt. De beste (biologische) verdediging is denk ik een goed geventileerde kas met een niet al te hoge vochtigheidsgraad, maar dat is voor mij helaas geen optie.
 15. Hallo allemaal: hoop dat jullie een redelijk seizoen hebben. Niet al te gek dit jaar aan deze kant: maar vier planten wegens ruimtegebrek, dus het stelt allemaal niet te veel voor. Ze doen het wel goed tot nu toe, met veel tomaten erin. Bij de plant die vleestomaten draagt heb ik denk ik phyto gespot, in de allervroegste fases (kleine bruine plek op een aantal bladeren, laten we zeggen 0,5 vierkante centimeter per plek). Heb de planten besproeid tot druipen met fungicide (Mancozeb) en zal later vandaag de verdachte bladeren verwijderen. Het is niet anders, want ik heb geen resistente rassen. Tot nu toe heeft bestrijding voor mij ook altijd heel goed gewerkt met bovenstaand spul. Kan zeggen dat ik niet verrast ben om phyto aan te treffen gezien wat er met aardappelboeren aan de hand is en vanwege de niet aflatende regen. Dan is het gewoon te verwachten.
 16. @jwedding Hier was het echt een recordjaar qua opbrengst, als ik zo terugkijk. Je kan de grond vermengen met compost natuurlijk (maar dat zou ik dan weer in het voorjaar doen), of je strooit er kunstmest doorheen. Het ligt er een beetje aan hoe ideologisch je bent, want dat is waar die discussie vooral veel op lijkt. Hier had ik een recordjaar op basis van het gebruik van kunstmestkorrels: nog nooit had ik zoveel grote en lekker smakende tomaten. Ik zie geen reden om er vanaf te stappen, ook niet na uitputtend onderzoek. Veel van de kritiek richting kunstmest blijkt wetenschappelijk slecht onderbouwd (zoals het zout maken van de grond en het vernielen van het bodemleven) dus wat mij betreft is het gewoon korrels de komende jaren. Het zal vast niet meehelpen dat ik hier nog een zak heb staan van 15 kilo die héél lang zal meegaan voordat die eens op is 😁. Volgens mij heb ik dit jaar per plant 60 gram gegeven (circa) en vervolgens naderhand ongeveer nog eens de helft van dat, later in het seizoen, om bij te mesten. Dus je kan je wel indenken hoe lang het gaat duren voordat de zak op is. NB: het type wat ik heb is ook bruikbaar voor aardappelen (weinig verrassend) en nog een hele lijst andere planten.
 17. Het seizoen is hier duidelijk voorbij: de ziektes hebben eindelijk toegeslagen bij de planten die nog buiten stonden. Ik had ze expres nog niet gerooid om te zien hoe ver ik kon gaan met dit weer. Maar met nachten die beneden de 10 dippen en temperaturen overdag van rond de 15 graden is de max toch wel echt bereikt. Binnen amper 1-2 weken zijn de planten van in orde naar ziekelijk gedaan, met veel aangedane vruchten. Niet onverwacht, maar een lange nazomer zit er dit jaar niet in ;). Morgen alles eruit halen...
 18. Nog een ding trouwens: jammer dat jullie last hebben van ziektes. Raar genoeg is alles hier nog steeds helemaal ziekte-vrij. Sommige bladeren zien er wel wat slechter uit, maar nog geen zwarte / bruine plekken om de stammen (zoals alle voorgaande jaren) rond deze tijd, ongeacht de neerslag. Ik zie het als teken dat de planten nog behoorlijk sterk zijn. Het enige wat ik heb moeten weggooien was door barsten (door de regenval) en neusrot.
 19. Super seizoen hier, maar tevens ook het meeste aantal planten ooit. Dat gezegd hebbende weet ik zeker dat de opbrengst per plant flink hoger ligt dan normaal, makkelijk 1,5 tot 2 keer zoveel. Ik krijg het gewoon niet op hier! Resumerend naar het begin van het seizoen: ik heb 0 komma 0 spijt van het feit dat ik kunstmest heb gebruikt. De resultaten verbazen mij ook totaal niet. Dit is gewoon wat de grond hier nodig had. Zo ik wil opmerken heb ik ook aanzienlijk minder last gehad van neusrot, maar mogelijk is het ras Black Krim (wat mijn grote vleestomaten waren) hier beter tegen bestand. Deze geeft overigens nog steeds de planten zelf hangen nog vol met een goede 30-40 flinke tomaten denk ik. En dat is enkel omdat ik ze een tijd terug al getopt heb. Tigerella was een teleurstelling: veel opbrengst, maar een vlakke smaak. Die gaat er dus uit. Black Cherry was echt geweldig: geeft overvloedig en ze smaken ontzettend lekker (een prettig soort van zoetzuur). De enkele Roma die ik had in een pot heeft het daarentegen zeer slecht gedaan en dat was voorgaand jaar niet het geval in de volle grond. Heel gevoelig voor neusrot (tot 30-40% van de oogst heb ik kunnen weggooien), maar de warme temperaturen hebben denk ik niet meegeholpen, ondanks dat ik de pot in de schaduw heb gezet en genoeg water heb gegeven. Sowieso is dit het laatste jaar dat ik met potten werk, want ik krijg het maar niet goed. Volgend jaar trouwens maar eens wat anders gebruiken dan een lange bamboestok als ondersteuning. Ze blijven wel mooi recht staan, ondanks het gewicht (ik had ze ook met een hamer in de grond geslagen), maar één stok was geknakt aan de basis (vlak boven de grond) tijdens de storm van circa 1 week geleden. Toen ik de plant weer recht zette (een Black Krim) merkte ik dat er toch wel behoorlijk wat gewicht aan hangt met 30-40 tomaten 😅.
 20. @Arja Ik zou snel oogsten en de plant rooien. Vooral de verkleuringen op de vruchten staan mij niet aan: dit wijst goed mogelijk op phyto of wat anders wat je totaal niet wil hebben. Mogelijk ook botrytis, moeilijk te zeggen vanaf hier. Goede vruchten eraf halen, aangedane vruchten weggooien, zeker als ze zacht aanvoelen. De plant afknippen aan de stam en afvoeren zonder andere planten te besmetten. Verder ook meteen de wortels uitgraven als het even kan. NB: knipgereedschap ontsmetten daarna.
 21. Weer kilo's eraf gehaald vandaag. Dit is echt met afstand het beste jaar wat ik ooit heb gehad 😅. Volgend jaar maar eens uitbreiden naar paprika's en aardappels denk ik! Ik zie wel dat er wat tomaten verschijnen met witte ringen eromheen, maar dat heeft helemaal te maken met de recente neerslag. Ze staan dus een beetje op barsten (sommigen waren ook gebarsten). Raar genoeg waren vooral de Black Cherry's sterk aangedaan: dat heb ik in het verleden eigenlijk totaal niet geobserveerd bij veel neerslag. Misschien ligt het aan het Black Cherry ras? Oh, en één dikke bamboestok is hier gewoon aan de basis geknikt en gebroken. De plant die eraan vast zat, een Black Krim, lag 90 graden lager op de grond. Weer recht gezet en alles lijkt in orde te zijn. Toch wel opvallend hoe flexibel tomatenplanten kunnen zijn. Maar hoe meer topzwaar ze worden hoe meer dit probleem zal toeslaan denk ik. Volgend jaar toch maar wat anders kiezen dan bamboe.
 22. @roeier Goed geraden ,want dat zijn het ook niet: het zijn plastic kuipen, die ik toentertijd heb ik gekocht om te zien hoe het beviel in potten. Tot nu toe dus niet al te indrukwekkend, hoewel ze ook nog eens het nadeel hebben om zwart te zijn. Nu staat de zon er niet direct op (ook gedurende de verzengende hitte niet) maar ook qua warmtehuishouding is dat alles behalve ideaal. Kerstomaten zijn naar mijn mening inderdaad intenser qua smaak, hoewel intenser hier al snel neerkomt op 'zoeter'. Vaak ook wat complexer. De Black Cherry hier is echt een houdertje in dat opzicht ( @jwedding), want ze zijn ontzettend lekker. Je snoept zo een hele schaal weg! NB: @jwedding Overweeg om de planten alvast stevig terug te snoeien zodat zoveel mogelijk energie gaat naar het afrijpen van de vruchten. En top de planten zeker, als je dat nu nog niet hebt gedaan.
 23. @Mellie Ik denk dat ik koppig ga zijn en het tóch ga proberen 😂 . Misschien dat de geweldige Brabantse zomer een beter resultaat geeft. Weer een rondje gedaan vandaag. Zelfs enigszins bescheiden met wat ik er bijna dagelijks (!) de afgelopen 2 weken af heb gehaald. Wel rijpt de cherry massaal af momenteel. Overigens is dit denk ik het laatste jaar dat ik nog tomaten in potten kweek. Het lukt mij maar niet om het goed te krijgen, en de 2 planten die ik had dit jaar in potten deden het qua opbrengst aanzienlijk slechter (wederom) dan de planten in volle grond. Verder kwam vandaag ook nog de zomerstorm langs die even de zaak omblies (maar goed, dat had ik kunnen weten) en dat deed voor mij wel de deur dicht. Ze staan weer recht (na 3x te zijn omgevallen en nu te zijn verzwaard met stenen!), maar wat een ellende zeg.
 24. Hier haal ik er nog steeds elke dag een kilo vanaf denk ik. Alles begint massaal af te rijpen, maar er hangt nog genoeg aan! Ik ben nog heel september bezig met plukken zo het lijkt. Met afstand het beste jaar tot nu toe. Ook al wat soep gemaakt (en saus) en het smaakte allemaal heel lekker. Het enige minpuntje was de (qua smaak) teleurstellende Tigerella die toch niet zo interessant is als het leek. De Black Cherry daarentegen is heerlijk zoet en sappig. Die komt sowieso terug. Nog tips voor volgend jaar? Ik denk dat ik er twee andere rassen bijpak, waaronder een Roma / San Marzano variant. Ik hoor het graag .
 25. Ik pluk mij momenteel hier ook suf. Alles begint af te rijpen. Vooral de Black Cherry's zijn overvloedig aan het geven. NB: Black Krim in het midden. De Black Cherry (lekker zoet!) en de Black Krim zijn blijvertjes, dat staat vast. Over de Tigrella ben ik raar genoeg wat meer verdeeld (deze smaakt waterig), maar dat kan ik ook mijn schuld zijn, doordat ik één overvloedige Tigrella plant te veel heb laten woekeren. Te veel stammen, te veel tomaten om te onderhouden. Het gevolg: Cherry achtige grootte (behalve bij de Tigrella die meer is teruggesnoeid) en niet al te interessante smaak.
×
×
 • Create New...