Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

heermoes en gras door fruitstruiken


bur

Recommended Posts

In mijn onlangs overgenomen moestuin staan verschillende fruitstruiken (aalbes, blauwe bes, kruisbes).

 

Helaas is alles nogal overgroeid en groeit er heermoes en gras (met van die dikke witte wortelstokken) overal doorheen, ook door de fruitstruiken.

 

Ik wil de wortels van de fruitstruiken niet beschadigen. Wat kan ik het beste doen om de heermoes en het gras te verwijderen?

Link to comment
Share on other sites

Wat ik gedaan heb in een soortgelijke situatie is stekken nemen en nieuwe struiken opkweken op schone grond.

 

Misschien heeft hier iemand de perfecte oplossing maar kweekgras (wat je waarschijnlijk bedoelt) is niet tussen de oppervlakkig wortelende fruitstruiken uit te halen en ik wil geen kweekgras op mijn tuin.

Wat ook zou gaan is zorgen dat je ieder week oppervlakkig schoffelt rond de struiken en er voor zorgt dat het onkruid geen licht ziet.

Je put het uit maar het vergt wel continuïteit. Bij oude struiken is het lastiger omdat die vaak al aan de grond sterk vertakt zijn. Je komt er niet meer tussen. De nieuwe struiken heb ik daarom op een kort stammetje gekweekt.

 

IMG2019011512405876351548623331.jpg

 

 

20190928113952-272671569765641.jpg

 

Alles is zo makkelijker bij te houden.

 

Je zou ook nog een (deel) van de bestaande struiken uit kunnen graven en daarna de wortels spoelen met water. Alle onkruid kan je daarna weghalen en de struik weer op schone grond planten. Je vertrekt dan van oudere planten i.p.v. stekken.

 

Hier zie je een overzichtsfoto op mijn Blog. voor aan staat een rij nieuw gekweekte bessenstruiken op schone grond.

De oude struiken waren er hier nog niet uit en staan achterop de tuin. Wel zie je de frambozen waar ook flink kweek ingelopen was. Die frambozen heb ik net als de asperges en bessen moeten weghalen. dat is wat werk maar vaak ook goed om de planten te vernieuwen.

Het is een mooi klusje om in de winter te doen, en het hoeft ook niet in een winter. Tuinen is toch vaak lange termijn werken.

Link to comment
Share on other sites

oppervlakkig schoffelen, polletjes wegtrekken, en mulchen doet veel goed, flinke laag snippers erop en als je wilt mesten een beetje openharken

stekken nemen is ook prima natuurlijk maar duurt wel even voor je een goede oogst hebt

(heermoes heeft zwarte wortels mi)

Link to comment
Share on other sites

Oef, ja, die bovenste foto is precies hoe het eruit ziet. Dank voor je uitgebreide reactie Patrijs. Ik was er al bang voor dat er geen simpele oplossing voor zou zijn. Er staan een paar jonge struiken (vorig jaar geplant begreep ik), die kan ik er uit halen, zoals je beschrijft.

 

Er staan echter ook veel oude struiken. Ik zou het wel zonde vinden om die weg te moeten halen. Je schrijft:

er voor zorgt dat het onkruid geen licht ziet

Zou het dan misschien ook een optie zijn om de grond rondom de struiken af te dekken met doek zodat het onkruid geen licht krijgt? Dan moet het wel water doorlaten voor de struiken. Dus misschien zoiets:

DV_8_5617815_01_4c_DE_20150210052753.jpg

https://www.hornbach.nl/shop/FLORASELF-Anti-worteldoek-rol-zwart-100-g-m-25-x-2-m/5617815/artikel.html

Link to comment
Share on other sites

oppervlakkig schoffelen, polletjes wegtrekken, en mulchen doet veel goed, flinke laag snippers erop en als je wilt mesten een beetje openharken

 

Dat klinkt ook als een goede optie om te proberen bij de oude struiken. Dank!

 

heermoes heeft zwarte wortels mi

 

Ja, ik bedoelde dat het gras witte wortelstokken heeft. Met dank aan Patrijs weet ik nu dat dat kweekgras heet. Spul doet zijn naam eer aan: kweekt zichzelf een slag in de rondte. Op sommige plekken is het een soort tapijt met wortels.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou niet zo snel de struiken opofferen wegens onkruid... Dat is toch al royaal aanwezig, als je de struiken uitgraaft en wegdoet en je hele perceel behandelt is de kans groot dat er toch wel ergens een stukje wortel van het gras of heermoes achterblijft.

 

Ik zou niet het folie gebruiken om af te dekken maar eerder karton. Eerst handmatig verwijderen wat je kunt. Daarna flinke lagen karton, netjes om de struiken heen gesneden zodat de struiken kunnen doorgroeien maar het onkruid geen licht meer ziet. Alys Fowler heeft er wel ergens een filmpje van op YouTube volgens mij. Kun je daarna nog weer bedekken met mulch als je dat mooier vindt.

Link to comment
Share on other sites

Met karton kan je heermoes redelijk onderdrukken de Zwart bruine ondergrondse delen zijn wel hardnekkig maar vind ik zelf beheersbaar.

Kweekgraswortels is wat anders. kweekgras kan grote pollen maken en planten beconcurreren. De wortels zelf groeien met gemak door karton, zeker als dat er langer ligt en vochtig wordt en er veel voedzame mulch op ligt te verteren. Bij mij groeide het ook dwars door de asperge wortels.

In worteldoek zijn er veel verschillende kwaliteiten, een goede kwaliteit zou een barrière kunnen zijn maar zelf wil ik geen plastic op mijn tuin.

 

Een verwaarloosde tuin heb je niet in een dag schoon, dat hoeft m.i. ook niet. Ik had zelf door ziekte een flinke hoek kweekgras en akkerwinde. Door mijn tuin anders in te delen is het nu na drie jaar weg. Al haal ik af en toe nog wat kweekgraswortels weg. Die wortels groeien ondergronds tot een meter per jaar dus ik zorg ervoor dat rond besmette stukken zeker een meter geen vaste of lang groeiende planten staan.

 

Blijft er ergens wat staan dan is dat een bron van besmetting. Er zijn hier bijv. ook nieuwe tuinders die paadjes van gras of tegels maken. Daar kan je niet meer spitten en als daar kweek in komt blijf je bezig. Ik moet helaas elk jaar al flink wat M2 spitten om kweekgraswortels die uit buurtuinen komt te onderdrukken. Afgelopen week de kruiden verplaatst omdat kweek van een buurtuin er in liep. En naast mijn kruiden staan mijn frambozen en daar krijg je de kweek nooit uit. Voor mij weer een dagje werk en het enige alternatief is een fysieke dichte barrière ingraven tot een halve meter diep.

 

En die oude struiken hoef je niet op te offeren, die haal je natuurlijk pas weg als de nieuwe struiken geven. Dat heb ik ook met de asperges gedaan. Je bent dan zo vier jaar verder.

 

Maar iedereen tuint gelukkig anders en

zijn omstandigheden anders. Ik wil een flinke oogst en geen dubbel werk en heb veel ervaring en kies voor deze oplossing want die werkt voor mij.

Er was hier ook een permanatuurtuintje vol met kweek en karton en daar groeide de bessen prima boven de kweek uit.

Het zijn sterke jongens die bessen.

Link to comment
Share on other sites

Ben je een beginnende tuinier?

Haal alle struiken eruit. Spit, met een spitvork, zo diep mogelijk maar met beleid en haal zoveel mogelijk zwarte wortels eruit. Dat laatste is echt een lastig werkje, want de wortels breken makkelijk af. Maak een vreugdesprongetje zodra je een 'bolletje' (het hart van de heermoes) te pakken hebt. Gooi het spul niet op de grote hoop, maar voer het af en gooi het in de vuilcontainer.

 

Zet op dezelfde plek voorlopig geen vaste planten / struiken, zodat je bovenstaand proces ieder jaar kan herhalen. Heermoes is ook een indicatie van arme grond, dus wat compost kan geen kwaad, lavameel is ook een idee. Steekt er een heermoes-pluim de kop op? Trek deze er zo goed mogelijk uit.

 

Koop eventueel nieuwe bessenstruiken en zet die op een andere plek neer.

Wie tuiniert, moet drastisch te werk kunnen gaan

Link to comment
Share on other sites

Zoals men hierboven ook al aanhaalt.

 

Je kan idd héél drastisch te werk gaan en alles, mooie bessenstruiken incl weg gooien maar waarom zou je dat doen?

Wegnemen van de struiken, spitvorken en wortels tot op grote diepte gaan zoeken om ze weg te halen is vermoeiend, slecht voor de grond en het bodemleven, het is tijdrovend en belastend voor de rug, het is zelfs kostelijk als je daarna gezonde bessenstruiken weggooit.

EN

is ook geen blijvende garantie want kruid blijft komen, grond moet bedekt zijn.

Stekken nemen kan en is makkelijk bij bessen maar betekend idd later oogst zoals Robo zegt, eventueel parallel opzetten toekomstgericht?

 

 

Simpelste, minst belastende en goedkoopste manier?

Gewoon enkele uren, eventueel verdeeld over meerdere dagen, manueel wieden.

Zal een tijdrovend werkje worden en leuk is anders maar zeker minder zwaar dan spitvorken, alvast goedkoper en vooral beter voor grond, bodemleven en planten want deze worden niet verstoord. Deze zomer pluk je al de vruchten (letterlijk en figuurlijk) van je werk.

 

Als je constant nieuwe opkomende kruiden wegneemt dan merk je ook vanzelf dat de kruiddruk jaar na jaar mindert.

Mulchen met compost, gras, bladeren, zelfs eerst een laag karton zoals men voorsteld, houtsnippers enz. helpt allemaal, werkt allemaal zéér goed zelfs en is gewoon positief voor je bodem en alles er rond.

 

Voordeel van het mulchen is ook dat de toplaag van de grond vanzelf losser wordt want het bodemleven is veel actiever.

Je bodem is beschermd tegen slagregen, felle zon, de mulch verteerd en geeft voeding af etc

Onkruiden kunnen elk jaar makkelijker en makkelijker met grotere stukken wortel worden weggenomen net omdat die toplaag losser is.

Kweekgras kan je bvb stelselmatig uit de grond halen mbv een vork, is idd lastiger dan heermoes maar ook wel beheersbaar.

 

Als je op een verantwoorde manier wil tuinieren dan hoort dit er allemaal bij.

Ik hou enerzijds wel van wieden, gewoon verstand op nul en genieten van de natuur rondom mij.

Anderzijds haat ik het, er zijn zoveel nuttigere dingen in de tuin die me geen pijn doen (heb enorm veel rugpijn) maar ach zonder wieden geen lekkere bessen en daarvoor doen we het toch allemaal niet?

 

Laat je aub niet verleiden om bestrijdingsmiddelen te gebruiken, gebruik ook geen 'natuur'azijn of andere.

Link to comment
Share on other sites

Graven totdat ik de knollen van de heermoes heb gevonden, werkt vast goed, maar dan kan ik 206 m2 gaan afgraven, inclusief het afbreken van de bestaande kas, het bestaande tuinhuis en de aangelegde paden, want de heermoes zit overal weet ik inmiddels. Ik ga wel voor het schoffelen en mulchen.

 

De buurman vertelde me dat tot een jaar of 5 geleden ze helemaal geen heermoes hadden op het complex en dat nu alles er vol mee zit. Vraag me dan toch af hoe dat kan

Link to comment
Share on other sites

Graven totdat je de knollen hebt zou ook nog wel eens kunnen tegenvallen hoor...

Is lid van de familie van paardenstaarten, wortelen héél diep, soms meer dan een meter diep...

 

Zoals iemand correct aanhaalt, het is een signaalplant voor arme gronden, gronden met een laag gehalte aan mineralen.

Heermoes haalt mineralen diep uit de bodem en brengen ze naar boven.

Wat je uittrekt dus gewoon laten liggen en gebruiken als mulch.

De heermoes verdort en valt uiteindelijk uiteen en brengt zo de mineralen opnieuw in de toplaag.

 

Strooi komend voorjaar ook eens wat lavagruis en/of lavameel

Lavagruis/meel bestaat uit oa meerdere nuttige mineralen.

Link to comment
Share on other sites

De buurman vertelde me dat tot een jaar of 5 geleden ze helemaal geen heermoes hadden op het complex en dat nu alles er vol mee zit. Vraag me dan toch af hoe dat kan

 

Gemeenten zijn overgestapt op natuurvriendelijker groenbeheer, dus onkruid wordt niet meer met gif gespoten. Hier in de wijk (Rotterdam) groeit het volop in de straat, tussen het trottoir en de gevel. Heermoes vermeerdert zich d.m.v. sporen, is gek op stenen, en laat zich moeilijk bestrijden. Ik heb de heermoes in mijn moestuin - liefkozend 'heermoestuin' genoemd - tot een beheersbaar niveau terug weten te dringen nadat ik 2 jaar geleden noodgedwongen moest verhuizen naar een nieuwe 'tuin' waarin niet eerder getuinierd was.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...