Jump to content

Hoe kan ik een regenpijp aan de goot van deze kas maken?


bur

Recommended Posts

Op mijn nieuwe moestuin staat al een kas. Ik zou graag regenpijpjes aan deze goot maken, zodat ik het regenwater kan opvangen. Ik heb alleen geen idee hoe ik aan deze goot iets vast kan maken:

 

360.jpg

 

360.jpg

 

Ik heb gezocht of er stand en klare dakgoot aansluitingen bestaan voor dit gootprofiel, maar ik kan er niets van vinden. Wel voor dakgoten met een meer rechthoekige vorm, maar dat past niet in dit profiel. Iemand een geweldig idee?

Link to comment
Share on other sites

Als het verloopstuk te veel afwijkt zou ik zelf wat gaan knutselen

Een plaatje alu, een hamer en bankschroef, een boor en vijl en wat popnagels en natuurlijk flink wat butyl kit om het dicht te maken.

Zolang je geen schoonheidsprijs wil en de meeste kit uit het zicht gebruikt moet het wel lekvrij worden.

Link to comment
Share on other sites

iets zelf knutselen is op zich prima, maar ik heb helaas geen bankschroef Metaal in de goede vorm krijgen wordt zonder dat wel erg lastig vrees ik.

 

Weet iemand misschien welk merk kas dit soort goten heeft? Misschien als ik het merk weet dat ik makkelijker kan vinden of er een aansluitstuk voor bestaat. De kas is duidelijk al heel oud, dus geen idee of het een nog bestaand merk is.

Link to comment
Share on other sites

Het hele gootje is maar 5 cm breed, dus de hoekjes zitten allemaal super dicht bij elkaar, soms maar een halve centimeter. Ik vrees dat ik niet handig genoeg ben om dat voor elkaar te krijgen. Maar je bracht indirect me wel op een heel ander idee:

 

hwa-overgangsstuk-80x80-vierkant-naar-o80-mm.jpg

 

Als ik die in een wat kleinere variant kan vinden, dan kan ik die aan het profiel vast maken dat aan de zijkant van de kas uitsteekt en er onder dan een buis die uitkomt in de regenton. Het sluit dan niet aan op de goot, maar het water valt uit de goot in het vierkant.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dit is hoe ik het uiteindelijk heb opgelost:

360.jpg

 

Ik heb een stadsuitloop genomen:

DV_8_4106231_01_4c_NL_20150303033715.jpg

 

Van het lange stuk heb ik een stuk afgezaagd en vervolgens heb ik hem vertikaal vastgemaakt onder het uiteinde van de goot:

360.jpg

 

Vervolgens op het uiteinde van de stadsuitloop een stuk regenpijp en een bochtje, zodat het water beter in de ton eronder valt.

 

Door het afzagen past er nog goed een regenton onder. Ik heb een paar gaten geboord in de profielen van de kas en daar de stadsuitloop met wat boutjes aan vast gezet:

 

360.jpg

 

Het andere uiteinde van de goot heb ik dichtgemaakt door een plaatje PVC (van het stuk stadsuitloop dat ik afgezaagd had) op het gootuiteinde daar vast te kitten.

 

Helaas moest ik de tonnen aan de achterzijde van de kas zetten (in plaats van naast de deur) omdat het afschot van de goot naar achteren afliep. De hele kas opkrikken vond ik wat ver gaan

Link to comment
Share on other sites

Ja, daar heb ik over gedacht. Heb het niet gedaan, omdat ik geen boutjes had die lang genoeg waren daarvoor en omdat het allemaal vrij weinig weegt. Ik hou het in de gaten, mocht het scheurtjes gaan vertonen grijp ik in.

Link to comment
Share on other sites

Heel praktisch opgelost zo. Bij de bouwmarkt zul je heel wat regenpijp-achtige spullen bekeken hebben, die het allemaal nét niet waren.

Nu ik de foto's zie:

Als je de tonnen op een verhoog van ongeveer een halve meter zet (sterk genoeg om ca. 200 kg te dragen), en onderin de ton(nen) een kraantje met Gardenakoppeling zet, dan kun je makkelijk water tappen in een gieter, en ook met een tuinslang water geven.

Dan wel de bovenkant afsluiten met horrengaas o.i.d. Om te voorkomen dat er bladeren in komen, die kunnen het kraantje doen verstoppen.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Klopt! Dat staat nog op de planning om te doen. Ik wilde stenen opstapelen om de verhoging te maken. Er liggen een massa stoeptegels op mijn tuin, die kan ik daar goed voor gebruiken. De grond is nu alleen heel nat, waardoor het niet goed lukte om de basis waterpas te maken, dus ik heb dat nog even uitgesteld.

 

De tuinslang is een goede aanvulling, daar had ik nog niet aan gedacht. Er zitten al kraantjes op de tonnen, ik zal eens kijken of daar een slang op aangesloten kan worden.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...