Jump to content

Sayenna

Members
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Uden

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hij is 3x verplant geweest bij de kweker. Ik heb eigenlijk geen idee of de draadkluit er nog aan zit. Ik denk het wel. Is het nog de moeite waard om die eraf te halen, of zal dat niet veel doen? Zal niet makkelijk zijn denk ik.
 2. Dat heeft ie Staat niet goed op de foto, maar hij heeft twee boompalen. Het kan flink waaien op dat stuk. Die andere twee 'halve' takken dan wel eraan laten, en alleen deze verdorde tak wegnemen?
 3. De boom doet het redelijk, maar er zijn wel wat issues. Er is één tak waar er bladeren alleen vanaf de helft tot bovenaan zitten, en die bladeren zijn nu allemaal verdord. Overige takken hebben allemaal groene bladeren (met hier en daar een onderbreking), maar daar zijn ook twee takken bij die juist alleen bladeren hebben vanaf de kruin tot halverwege (wel groen). De boom heeft verder ook last van bladluis sinds een paar dagen, daar behandel ik 'm voor. Kersen zijn er enkele geweest, maar die lijken niet rijp te gaan worden. Dat geeft niet, de boom is net nieuw. Ik twijfel of ik die tak met alleen maar dorre bladeren moet gaan afknippen en die twee takken die tot halverwege bladeren heb, moet inkorten. Is dat niet al weer veel te veel snoeien? En wanneer kan ik dat het beste doen? Ik denk nog wel een maand of misschien twee wachten? Ik hoop dat het een beetje op de foto's te zien is.
 4. De boom is verkocht met een zogeheten draadkluit. Dus geen blote wortel inderdaad. Ze hebben hem ook zelf voor me geplant. Hij komt inderdaad bij een kweker vandaan en was niet goedkoop. Vandaar dat ik ook extra baal. Ik denk dat ik inderdaad maar contact met ze ga opnemen.
 5. Jammer dat ze me dan wel de boom verkopen in april als er kans is dat hij niet aan slaat. Dan had ik liever gewacht. De vorm komt waarschijnlijk omdat het meer een heestervorm is, dat is met opzet zo gedaan en zo verkocht. Ik laat hem in ieder geval nog even staan en we zien het wel. Anders toch maar vervangen met iets anders.
 6. Vorig jaar heb ik een walnotenboom laten planten in april. Deze is uitgelopen en heeft wat blad gehad, en enkele noten die helaas niet groot genoeg werden om te oogsten. De boom zelf is al wat ouder, maar ik weet niet precies hoe oud. Nu is de boom dit jaar nog niet uitgelopen. Alle walnoten hier in de buurt (weliswaar andere rassen) hebben allang blad. Ik maak me zorgen. De boom zelf lijkt niet dood, maar lijkt ook niet helemaal gezond. Er zitten wat rare plekken op. Op andere plekken zie ik gelijk groen als ik wat wegkrab, dus er zit zeker leven in. De boom heeft vorig jaar het wel zwaar gehad met de droogte. Walnoten groeien hier zo ongeveer spontaan als je de noten niet weghaalt en overal staan enorme bomen. Ik zou dus niet verwachten dat de boom echt moeilijkheden zou hebben. Is er nog hoop? Ik laat hem sowieso staan dit jaar, maar alle ideeën zijn welkom. Foto's: de boom, één van de rare plekken met bruin onder de bast, een twijg met groen onder de bast.
 7. Dus bij kersen en prunussen geen verplantingssnoei toepassen begrijp ik? Ik dacht dat dat altijd moest bij nieuwe bomen. Bedankt voor je info!
 8. Hoi allemaal, In februari heb ik een nieuwe kers geplant in mijn tuin. Deze is al wat groter/steviger. Ik heb hem gesnoeid (verplantingssnoei), wat één of twee takken weghalen in hield en wat inkorten van de lange takken. Nu zag ik vandaag dat er op ongeveer een derde van de takken hars te zien is (dit is dus niet op de plekken die gesnoeid zijn). Het is niet enorm veel, en de takken hebben ook gewoon knopjes die open gaan. De boom oogt verder niet ziek. Ik lees op internet over gomziekte en het wegknippen van de takken, maar dat lijkt me erg jammer en ik kan me ook voorstellen dat dat snoeien nu juist weer de boom aantast. Een kers snoei je immers normaal niet zo vroeg in het jaar. Kan dit kwaad en kan het kwaad om het af te wachten hoe de boom zich verder ontwikkelt? En wat kan ik doen om de boom te helpen? Sowieso ga ik hem kalk bij geven want de grond is vrij zuur waar hij in staat.
 9. Bedankt voor de uitgebreide tips! Ik denk dat ik ga kijken of het lukt hem in leven te houden en een steeds mooiere boom te worden. Leuk projectje. Dan zet ik er wel een extra perzik naast zodat ik wel perziken heb zolang deze nog niet geeft. Hij is nu wel mooie knopjes aan het maken op die nieuwe takken, ik verwacht wel bloesem. Dus hij leeft in ieder geval nog!
 10. Ik heb goed naar de bomen gekeken, en het lijkt erop dat alle takken met die 'pijltjes' al getopt zijn vorig jaar toen ze geplant werden. Ze hebben aan het uiteinde aan de zijkanten weer kleine takjes die dan niet van die pijltjes hebben. Ik denk dat ik daar dan vanaf moet blijven? Ook lijken de takken niet heel erg terug naar het midden te gaan en nog best mooi uit elkaar te staan en elkaar niet in de weg te zitten. Ik denk dat ik er dan voor nu vanaf blijf en kijk hoe de boom zich dit jaar ontwikkelt en of ik in de zomer nog wat moet doen met de zomersnoei.
 11. Ah, dus het toppen is met name om de knoppen laag in de boom te houden. Dan is het me wat duidelijker Heel erg bedankt voor de uitleg!
 12. Bedankt voor je reactie! Op zich vind ik de vorm prima. Waarom zou het nodig zijn om van de takken het laatste stuk te toppen? Gaat hij dan weer verder splitsen? Als ik naar de kern van de boom kijk zie ik dat daar veel dikke takken gesnoeid zijn en dat er dan zijtakken ontstaan. Is dat nu niet meer nodig nu de vorm een beetje gezet is? Of is dat nog steeds nodig om die takken in de kern dikker te maken? Ik ben nog best een leek op dit gebied.
 13. Hoi allemaal Naast appelbomen (snoeien-appel-en-perzik-t26096.html) heb ik ook een perzikboom. Deze heb ik een jaar of 4-5, en was een klein boompje toen ik hem kocht. Ik heb hem nauwelijks gesnoeid door onwetendheid, en heb veel met krulziekte te maken gehad. Eén jaar heb ik drie (smakelijke) perziken gehad. Nu is de boom mee verhuisd en is er een flink deel afgestorven. De boom leeft echter nog wel want heeft wel nieuwe takken gemaakt. En nu zit ik er een beetje mee hoe (en of) ik deze boom weer een beetje fatsoenlijk kan krijgen. Of kan ik beter een nieuwe kopen? De boom heeft vrij laag twee nieuwe takken gemaakt, waarvan één hele lange en vertakte. Het lijkt me niet handig als daar perziken aan komen want dat buigt natuurlijk heel erg door. Is mijn boom nog te redden en zo ja, hoe? En wanneer mag ik snoeien, pas in de lente begrijp ik? Alles dus boven de twee onderste takken (die nieuw zijn) lijkt dood te zijn.
 14. Foto's van de tweede boom:
 15. Hoi allemaal Sinds we verhuisd zijn heb ik de mogelijkheid om een boomgaard(je) aan te leggen en een fatsoenlijke moestuin te houden. Vandaar ook dat ik me heb aangemeld, ik hoop veel van jullie te leren. Ik heb vorig jaar een tweetal appelbomen (Fuji en Golden Delicious) gekocht en laten planten. Deze bomen zijn al wat steviger en volgens mij goed gesnoeid op de boomkwekerij. Nu is het een jaar later en ben ik aan het kijken wat ik kan doen voor de wintersnoei. Ik heb van alles gelezen op internet, maar als ik dan naar mijn bomen kijk vind ik het heel lastig om te zeggen wat ik moet doen. Mijn doel: ik zou graag wat oogst willen dit jaar, maar vind het belangrijkste dat de boom goed en gezond verder groeit en een stevige, vruchtbare appelboom gaat worden. Bij deze de foto's. Als er meer foto's nodig zijn hoor ik het graag. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...