Jump to content

Piet55

Members
 • Posts

  11
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Piet55

 1. Piet55

  Haver telen

  De namen zijn wel een beetje verwarrend vind ik want je leest over havervlokken, havermout, haverzemelen en havergrutten. Maar van wat ik begrijp kun je havermout gewoon rauw eten je hoeft dit dus niet perse eerst te koken. Dat bedoelde ik met onbewerkt eten.
 2. Piet55

  Haver telen

  Beste Moestuinliefhebbers, Ik vroeg me af of er iemand ervaring heeft met haver telen in de moestuin? Het leek me een erg interessant gewas omdat het een van de weinige granen is die je onbewerkt kan eten en op basis van wat ik lees doet het ras het ook goed in een wat gematigder klimaat. Ik kan echter erg weinig vinden over de hobbymatige teelt van haver en ook weinig webshops waar haverzaden worden verkocht. Ik vond wel een bekende webshop die ze heeft maar die heeft vaak een erg lange levertijd en andere webshops gaven aan dat hun granen niet geschikt of goedgekeurd zijn voor consumptie. Mijn vraag is dus, heeft iemand van jullie ervaring met de teelt van haver in de moestuin en wellicht ook een goed adres waar je zaden kunt kopen? Groeten, Piet
 3. Beste Moestuinliefhebbers, Ik kwam diverse zelfbouw projecten tegen van mensen die regengoten of regenpijpen hebben gebruikt om creatieve plantenbakken van te maken. Voor de sier maar ook bijvoorbeeld voor de aardbeienteelt. Nu leek het me leuk om zelf zo'n project te maken maar ik vroeg me af of er ook risico's zitten aan het gebruik van PVC. Enerzijds zijn sommige plantenbakken in de winkel en dakgoten voor regenwateropvang van PVC dus zou je denken dat het wel los loopt. Toch lees ik op internet ook wel discussies dat PVC schadelijke stoffen kan afgeven en niet perse duurzaam is. In plaats daarvan beveelt men vaak het voedsel veilige HDPE aan, maar ik kan hier helemaal geen goten en amper buizen van vinden. Ik merk wel dat mijn regenpijnpen na enkele jaren helemaal bleek uitslaan en ik vraag me af of dit noemenswaardige gevolgen heeft als een plant dit opneemt dit je vervolgens op eet. Is er iemand die hierin meer ervaring heeft of misschien een duurzamer alternatief weet?
 4. Bedankt voor de reacties, Het lijkt me in ieder geval duidelijk dat het niet heel onschuldig is. Ik ga alle paaltjes in volle grond uitgraven en vervangen door douglas paaltjes en ook de kas maken van Douglas paaltjes. De schutting laat ik voorlopig wel staan in verband met beperkt contact met de grond en beperkt budget. Maar dus zeker iets om overna te denken als ik die tzt ga vervangen.
 5. Beste Moestuinliefhebbers, Ik had een vraag over de giftigheid van geïmpregneerd hout. Ik lees op diverse plekken op het internet en ook in enkele oude topics op dit forum dat geïmpregneerd hout in ieder geval niet gezond is, zeker niet als het begint af te breken. Echter ik vroeg me af wat nu concreet het risico is; zo heb ik een schutting van geïmpregneerd hout maar die staat wel op ijzeren paalhouders dus contact van het hout met de grond is beperkt. Ik heb echter wel een aantal gestutte balken tegen deze schutting die gewoon met de geïmpregneerde paaltjes in de volle grond staan waar ik ook gewoon mijn groenten teel. Nu was een van de weinige pagina's met concrete informatie die ik kon vinden deze https://eetbaarnijmegen.nl/gif-in-hout/ . Hier staat dat moestuinieren rondom geïmpregneerd hout beperkt moet gebeuren en met name jaarrond telen en peulvruchten, zaden, wortel- en knolgroenten moeten vermeden worden. Echter vrij dicht bij de schutting en palen staan wel enkele fruitboompjes. Dit artikel https://wolmanzouten.wordpress.com/2007/08/26/wat-betekend-wolmanzouten/ geeft meer informatie over de risico's van wolmanzouten (wel een oud artikel) Nu was mijn vraag drieledig; 1) De gelinkte pagina heeft het onder andere over wolmanzouten, maar ik begrijp dat de verkoop van wolmanzouten in geïmpregneerd hout sinds 2004 verboden. Dus in hoeverre is dit nog een gevaar? 2) Ten tweede, wat is het risico dat gifstoffen van het hout de bodem of de teelt kunnen besmetten als het gaat om een 10 tal onbeschermde houten paaltjes op 100 m2 moestuin grond. 3) Ik had nog wat geïmpregneerd hout over en ik twijfelde om hier een klein kasje te maken, maar ik twijfel na bovenstaande berichten. Zou het voldoende zijn om de staanders in ijzeren paalhouders te plaatsen en te zorgen dat de teelt niet in direct contact komt met de staanders? Of zou dit nog steeds een risico vormen? Ik hoor graag jullie inschatting,
 6. Beste Moestuinliefhebbers, Zit vorig jaar groeien er naast mijn composthoop enkele plantjes, ik had er niet veel aandacht aan besteed maar dit jaar kwamen ze massaal op al vroeg in het jaar, zeker een stuk of twintig. Nu ging ik er eens een paar uitgraven en er blijkt best een flinke wortel aan te zitten. Het doet een beetje denken aan pastinaak of aardpeer maar het ziet er toch echt anders uit dan wat ik wel eens heb geplant. Heeft iemand enig idee wat voor soort wortel dit is en hoe het in mijn tuin terecht kan komen? De wortels hebben niet echt een geur, zeker geen pastinaak of winterpeen geur. Alle reacties zijn welkom
 7. Mooi om te zien al die kleurrijke plaatjes hier, heb zelf ook wat geoogst gisteren. Samen lekker als frisse salade denk ik.
 8. Beste RobO, Bedankt voor de uitleg, ik wist helemaal niet dat je dit zo kon testen. De waarde van dit forum bewijst zich nu al 😀. Ik heb het blad in een zak gedaan vannacht en vanmorgen zaten er inderdaad paarachtige vlekken op. Ik heb gelijk het advies opgevolgd van de link die je gaf om de aangetaste bladeren te verwijderen ik heb ik een knoflookmengsel gemaakt wat ik en morgen op ga spuiten. Ik neem aan dat je de vruchten wel gewoon kunt eten zolang deze geen aantasting vertonen?
 9. Bedankt voor de reactie, Weet je zeker dat het valse meeldauw is? Want ik had gelezen dat bij Valse meeldauw vraagt schimmelvorming zit op de onderkant van het blad, en ik kan daar niet zoveel aan zien. Ik heb een foto gemaakt van de onderkant van het blad en de hele plant van een afstandje. Mocht het wel een schimmel zijn kun je de vruchten dan nog wel eten?
 10. Beste Antoinette, Bedankt voor de welkom en de verduidelijking, hoe zie je dat nu? Ik heb bijvoorbeeld ook deze komkommer waarvan een bladeren verkleuren. Dan twijfel ik of dat natuurlijk veroudering is maar het lijkt ook wel een beetje op foto's die ik vind van mozaiekziekte of valse meeldauw. Dus dat vind ik nog lastig te herkennen.
 11. Goedendag tuinliefhebbers, Ik ben Piet en ik komt uit de regio Zeeland en ik ben vorig jaar begonnen met een moestuin in mijn eigen achtertuin met redelijk wat beschikbare ruimte (150 m2). De grond is wel een uitdaging, stevige klei die plakt als een gek na 1 regenbuitje maar hard als steen na een dag droogte. Vorig jaar compleet zonder ervaring en kennis begonnen en veel beginnersgeluk gehad. Ik had Broccoli, Tomaat, Winterpeen, Ui, Radijs, Snijbiet, Aardappel, Tuinbonen en wat fruitboompjes. En eigenlijk ging alles goed, mooie oogsten en geen enkele ziektes of plagen. Dus vol goede moed begonnen aan het tweede jaar maar dit viel toch wat meer tegen. Alles komt wat minder goed op door de langdurige droogte in het voorjaar, wortels en mais zijn bijvoorbeeld helemaal niet opgekomen. Ook heeft mijn druif inmiddels stevig last van meeldauw, hebben mijn opgekweekte plantjes het niet gered en heb ik inmiddels toch wel een slakkenprobleem in de tuin. Kortom, ik krijg steeds meer te maken met de realiteit dat moestuinieren niet vanzelf gaat 😀 dus dat leek me een goed moment me aan te melden op dit forum. Al heb ik ook successen, zo gaat mijn enige komkommerplant super en heb ik nu voor het eerste quinoa en rode kool geplant wat ook allebei aardig opkomt. Ik zal wel eens wat foto's posten als men dat leuk vind. Voor nu heb ik een concrete en dat is dat mijn aardappels wat gekke vlekken vertonen. Ik ben benieuwd of dat nu het normale afstervingsproces is of toch een ziekte/schimmel, zijn de aardappels dan nog wel goed? (ik heb 2 plantjes uitgegraven en de aardappels zien er pefect uit, wel nog erg dun qua schil). Hieronder 2 foto's Groeten, Piet
×
×
 • Create New...