Jump to content

Swa

Members
 • Posts

  409
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Midden Belgenland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. hahaha ! Dit is een hele goeie. Kunnen we aan de nieuwkomers laten zien als ze vragen hoe ze aan een moestuin moeten beginnen.
 2. (Beetje een clickbait titel is wel in de mode hé) Een maand geleden 25 bolletjes Holmense oerprei bolletjes geplant. Welgeteld 4 zijn er uitgekomen... En waar zijn de 21 andere gebleven? OPGEVRETEN VERDIKKE !! Er zat een heel gangenstelsel onder!! Ik ben redelijk zeker dat het woelmuizen zijn gezien hoe die gangen opgebouwd zijn net onder de grond en te klein voor een rat. Ze waren al gaan lopen met heel het wortelstelsel van de grootbladige peterselie en nog wat spul. In de serre was ik zelfs al een paar stuks prei kwijt. Er bleef nog enkel een gat achter waar die prei stond., helemaal weg, zoals in de tekenfilms. Ik heb er geen probleem mee om wat te delen met die diertjes. Boeit niet dat er een preitje of drie vier verdwijnt, dan zet ik er gewoon ene paar extra. Maar nu begint het de spuitgaten uit te lopen.... Ze delen niet met mij! Ik stuur de katten op cursus woelmuizen vangen en haal zowel de muizenvallen als de rattenvallen weer boven.
 3. Misschien hoef je het helemaal niet te beperken tot één enkele. Appel en peer laten zich zeer goed geleiden en die nemen dan veel minder plaats in beslag. Tegen een muur of als haag bvb. Zoek eens naar wat foto's voor ideetjes: https://lmgtfy.app/?q=appelboom+geleiden
 4. Morgen steek ik de schup in de grond om 17 hazelnoten te planten. 5 verschillende soorten en op 2 na zijn het allemaal jaarlingen. Allemaal op één rij alsof het een haag is. Ik dacht van ze op 2 meter afstand van elkaar te planten, is dat goed? Stro rond de voet leggen of hoeft dat niet? Het is leemgrond en compost heb ik niet voorhanden. Tussen de hazelnoten wil ik frambozen planten en daaronder ook nog (bos)aardbeien. Met de tijd gaan die frambozen misschien geen plek genoeg hebben omdat de hazelnoten gaan dichtgroeien maar dat gaat een paar jaar duren en tegen dan hebben de frambozen ze veel broertjes gemaakt en kan ik ze nog altijd verplaatsen.
 5. Een goed deel van mijn pootgoed aan vroege aardappels dat staat opgeslagen in donkere emmers is hier ook al aan het opschieten. Het was in het begin van de maand een paar dagen wat frisser geweest en nu is het weer warm. Die knollen denken misschien dat het alweer lente is. Hier is de grond nog best warm. Zeker met de voorspelde 21°c aan het eind van de week gaat dat nog even blijven zo. Ik wil ook wel op zeker spelen en ga de helft zeker in de grond steken ten laatste in december. Dus zo lang mogelijk wachten. Met dat mooie weer zijn de vroege aardappelen dat niet gevonden werden bij de oogst dit jaar ondertussen alweer grote planten geworden. Ik laat ze gewoon staan want heb toch al genoeg oogst en ben wel curieus wat het gaat worden. Een aantal jaren geleden hadden we wegens omstandigheden de aardappelen niet gerooid (Een rode soort, mogelijks Texla) en het jaar erop stonden die gewoon weer te groeien en was er een mooie oogst.
 6. Heb met een folieserre zelf maar weinig ervaring maar toch dit: Metalen klemmen gaan langer mee (toch op ronde buizen, op vierkante weet ik niet eens of ze wel bestaan). Hoeveel of waar weet ik niet. Die folie gaat altijd wrijven op dat metaal, maak dus zeker dat die buizen goed proper en glad zijn zodat die folie niet beschadigd geraakt. Er bestaat beschermingsstrip dat je op de buizen kan plakken. Het is eigenlijk gewoon een stuk schuim/rubber. ik weet niet of het wel efficiënt is. Folie op het frame plaatsen op een warme/zonnige dag en goed strak zetten. Er mag niets flapperen. In de wintermaanden zal die folie nog wat extra aantrekken, dat zorgt ook voor stevigheid. Ik zie op uw foto/tekening nergens een diagonaal en vraag me af of ze wel tegen een windstoot gaat kunnen. Denk aan een dakgoot om het regenwater op te vangen (of direct in de serre weer te verdelen als je lokaal geen waterton wil/kan zetten)
 7. De grootte van een P9 potje, meer moet het niet zijn. Eventueel een ietwat grotere pot voor 3 of 4 zaden. Als er meerdere uitkomen kan je die plantjes later nog altijd verpotten. Zaad van citrusvruchten heeft een koudeperiode nodig. 3-tal weken onderaan in de frigo leggen bvb. Indien het zaad uit een citroen van de winkel komt is de kans groot dat die al een paar weken in de frigo doorgebracht heeft en dan is die stratificatie al gebeurd. Good luck !
 8. Goede uitleg van deze, wel in het engels:
 9. Geen zakjes hier maar een plastic fles waarvan de bodem weggesneden is over de stekjes tot in de grond drukken. Bij een grotere pot kan je een 5L fles nemen. een mini serre dus. Grond zeker altijd vochtig houden en als het echt warm is eventueel verluchten door de dop van de fles eraf te halen. Fles gaat er af wanneer er een nieuw blad boven komt. De eerste week enkel overdag er af doen ivm acclimatiseren. Beslist in de schaduw zetten, tegen een muur op het noorden als het kan. Zelfde techniek voor rozemarijn, salie, lavendel, basiliek, munt, wilgen en nog vele andere. Als het meevalt heb je 90% succes. Ik heb ook al totaal mislukt gehad en dan had ik altijd wel ergens iets verkeerd gedaan.
 10. 10cm diep lijkt me wel erg diep, ik plant ze zodat het puntje net onder zit zodat vogels ze niet opmerken.
 11. Ajuinsoepje gemaakt 4-tal mooie ajuinen in kleine stukjes gesneden en samen met 25gr boter/margarine laten verkleuren in een kookpot. Eventueel een paar in vier gesneden knoflookteentjes toevoegen. 2 eetlepels bloem in water oplossen en bij de verkleurde ajuin voegen. Peper en zout. 1 liter warm water bijvoegen en het geheel nog 20 minuten laten koken. Half uurtje laten staan. Voor het opdienen een soepbord voorverwarmen. Een geroosterde boterham in het diepe bord leggen, gulzige laag geraspte kaas erop en 40 seconden in de microgolf dat de kaas net gesmolten is. Soep uitschenken over de boterham in het bord en smullen
 12. We doen het zo want dat vinden we best handig en dan hebben we zo goed als geen verlies: Bij het oogsten houden we 3 maanden consumptie + het pootgoed bij, de rest wordt gepeld en in een paar zakjes in de diepvriezer gestoken. Die knoflook tenen kleven niet aan elkaar en zo zijn ze direct inzetbaar.
 13. Ik weet nog niet hoe die Golden Queen bevalt want eigenlijk geen fruit gehad (hooguit één of 2 vruchtjes). Eind vorig jaar pas 2 stuks aangeplant en waar die staan is het hier echt heel droog geweest dit jaar. Dus meer overleven dan iets anders. En dat hebben ze goed gedaan vergeleken met een aantal buren die ondertussen weg gekwijnd zijn. En dat was eigenlijk helemaal mijn fout. Omdat 2021 zo nat was heb ik de plek waar die gezet werden verkeerd ingeschat en dacht dat ze wel voldoende vocht gingen hebben. De afstand naar een bron van water is ook redelijk groot, bijgevolg heb ik maar een paar keer gegoten. Ben een en ander aan het rechttrekken door aanbrengen van zoveel mogelijk mulch/compost/paardenmest/snoeisel enz... zodat er meer vocht in de grond blijft zitten want het was daar een oude weide met heel weinig goede grond.
 14. Vandaag tussen twee buien de laatste aardbeitjes geplukt, een tiental Favori en 2 stuks Ostara. Niet allemaal zijn ze helemaal rood, en ze smaken ook ietwat minder zoet dan een zonnige maand eerder natuurlijk, maar het blijft een genot. Voordien liet ik de aardbeien staan en ging ik pas overplanten en opruimen in maart van het jaar daarop. Dit jaar ben ik een beetje aan het twijfelen om de uitlopers nu al over te planten op hun definitieve plek of niet. Van de Favori gaat dat in ieder geval niet kunnen want daar zijn geen uitlopers aan gekomen, zal ze dus moeten scheuren. Nu overplanten of laten staan tot volgend jaar?
 15. Swa

  Tomatentopic 2022

  Zo goed als alle tomatenplanten werden gisteren opgeruimd want er is plaats nodig om ajuin en knoflook te zetten. Heb wel nog een paar plantjes staan van het type 'reserve in het geval het verkeerd gaat', en dan kan ik het niet laten van die in juni toch maar ergens uit te planten. Die kregen uiteindelijk maar weinig aandacht en dit jaar ging dat best goed maar ik verwacht niet dat wat nu nog niet rijp is dat alsnog gaat worden.
×
×
 • Create New...