Jump to content

Swa

Members
 • Content Count

  137
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Midden Belgenland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kiwibessen worden best groot en één zo'n plant kan heel die pergola vol zetten. Uiteraard kan je ook gaan snoeien en ze veel kleiner houden. Ze laten zich ook goed geleiden en gedragen zich op dit vlak gelijkaardig aan een druivelaar. Nu moet ik toegeven dat alhoewel hier sinds dit jaar een 10-tal plantjes geplant zijn ik nog niet spreek uit ervaring maar uit informatie die te vinden is her en der op het net. In jouw geval zou mijn keuze gaan naar een centrale man die relatief klein wordt gehouden + 2 verschillende vrouwtjes om 2 verschillende soorten vruchten te hebben. Als alternatief kan je ook een Actinidia arguta ’Issai’ zetten of een Actinidia kolomikta ’Dr Szymanowski’. Deze hebben geen mannelijke bestuiver nodig om vruchten te geven en de Kolomikta krijgt spectaculaire wit en roze bladeren. Let erop dat er een paar jaar geduld nodig is alvorens de vruchten te kunnen plukken.
 2. Groeit de basis van de Elaeagnus umbellata ook goed dicht? Want dan hoeft er geen lagere plant aan de voet gezet te worden. Granaatappels uit de lijst gehaald aangezien de enige soorten die ons klimaat goed verdragen klein zijn en het fruit niet als lekker wordt weergegeven
 3. Ik heb hier een hele bundel koriander dat doorgeschoten is. Ik heb niet liever want het ruikt fris, de bloemetjes trekken veel insecten aan en maar goed ook want ik wil van de zaadjes ook korianderpoeder maken.
 4. Swa

  Even voorstellen...

  Hoy, Mooi begin in ieder geval
 5. Zou dit een wilde wingerd zijn? (Parthenocissus quinquefolia). 5 samengestelde getande blaadjes en kleine ranken. De plant kwam spontaan uit in de moestuin vooraleer hij overgepot werd een paar weken geleden. Ik dacht eerst dat het een kastanje was.
 6. Een hele stuikt frambozen in situ verorbert. (twas maar een kleintje) en daarnet 2 liter Marokkaanse muntthee gemaakt. Wat gaat de munt nu hard zeg met dat vochtig weer
 7. Het eerste bericht werd aangepast met een lijst planten bruikbaar als haag. Jullie opmerkingen en tips werden verwerkt voor zover deze eetbaar fruit, bladeren of bloemen hebben. Let op, voor een aantal moet er eerst een bereiding gebeuren alvorens de stempel 'eetbaar' krijgt. Zoals vele hagen vragen de meesten ook wel wat aandacht van de buur, met al dat fruit zal dit wellicht veel aangenamer zijn nu. Er ontbreken zeker en vast nog veel interessante eet-planten, laat de tips gerust komen 😁
 8. Ik wil een 30m lange haag zetten die zowat 2m tot 2,5m hoog wordt. Doel is een spuuglelijk kot bij de buur verbergen. Die haag moet iets eetbaar brengen. Wat raden jullie aan? Het mogen allerlei verschillend gewassen zijn. Fruit natuurlijk maar ook groeten en noten, als het maar eetbaar is. Het geeft niet als de haag geen blad meer heeft in de winter, dan kom ik daar veel minder en stoort dat kot ook minder. Snoeien/onderhoud wil ik er bij nemen (die 30m is peanuts vergeleken met de rest dat hier onderhoud kan gebruiken), maar liefst iets 'compatibel met de grote haagschaar want ik wil er ook weer geen dagen aan verliezen. De haag loopt van noord naar zuid, oosten is kant buur, westen is onze kant. Een derde van de haag zal in half schaduw staan. Update 23JUN2021: Lijst van eetbare planten (vruchten of andere delen) welke in aanmerking komen voor een haag Planten welke 2 à 2,5m hoog groeien zonder steun en over de hele hoogte dichtgroeien: - Vlierbessen (Sambucus nigra) - Laurier (Laurus nobilis) - Lavas (Levisticum officinale) - Hazelaar (Corylus avellana) - Blauwe honingbes (Lonicera caerulea) - Blauwe bes (Vaccinium corymbosum) - Zwarte framboos (Rubus occidentalis) - Zwarte framboos (Rubus leucodermis) - Duindoorn (Hippophae rhamnoides - Krentenboomp (Amelanchier alnifolia) - Europese krentenboomp (Amelanchier ovalis) - jostabes (Ribes x nidigrolaria) - Loganbes (Rubus × loganobaccus) Met steun: - Kiwibes arguta (Actinidia arguta) - Kiwibes kolomikta (Actinidia kolomikta) - Druiven - chocoladewingerd (Akebia quinata) Planten met een stam of gelijkaardig die voor het vormen van een haag best ook vergezeld worden van een lagere plant: - appel-, peren-, kersen-, pruimen-, wichters-, mirabellen-, kweepeer-, vijgbomen laagstam, op 1m van elkaar, sterk gesnoeid. 30cm diep als leifruit opgebonden anders vraagt het toegang aan beide kanten om te snoeien. - Kiwi (Actinidia deliciosa) - Moerbeibessen (Morus alba) - Canadese krentenboom (Amelanchier canadensis) - Elaeagnus umbellata Lijst van middelhoge planten, doorgaans niet hoger dan 1,5m. - Gojibessen - Frambozen (Rubus idaeus) - Braam (Rubus Fruticosa) - x Sorbaronia mitschurinii - Aardbei framboos (Rubus-illecebrosus) - Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica) Lijst van kleine planten tot 1m: - Kruisbessen (Ribes uva crispa) rode, gele, witte - Brave hendrik (Chenopodium bonus-henricus) - Bergbonenkruid - Satureja montana - Amerikaanse veenbes - Cranberry (Vaccinium macrocarpon) - Zwarte bessen, cassis (Ribes Nigrum) - Blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) - Rode bosbes of vossenbes (Vaccinium vitis-idaea) Niet voldoende winterhard - Granaatappel (Punica granatum) - is deze winterhard ?
 9. Alles wat het vocht tegen kan houden te verdampen en niet zelf het vocht opslorpt kan gebruikt worden. Desnoods in 2 gesneden waterflessen, maar in deze periode gaat dat zeer snel te warm worden. Niet alle zaden komen op hetzelfde moment, soms kan het weken duren, best verschillende stukken voorzien. Let dus ook op de temperatuur, te hoog is ook niet goed, met felle zon kan een kas zeer snel heel hard gaan. Meeste zaadjes ontkiemen graag tussen pakweg 20°C en 25°C.
 10. Er zit redelijk wat verschil tussen zaden, in het algemeen: Zaden hebben vocht nodig, dus vochtig houden. Alle dagen met de gieter rond gaan nog voor de zon de boel heet stookt, als je niet vroeg genoeg kan, dan beter 's avonds na 20u zelfs 21u. De grond moet tot minstens 5cm diep vochtig (niet zeiknat hé) zijn anders is die grond binnen de paar uur opgedroogd. Kas dicht houden tot het opkomt, dat extra vocht kunnen zaden wel appreciëren. Eens het op komt zorgen dat de kas onder de 30°C blijft. Eventueel kan je een plank over de gezaaide oppervlakte leggen om de vocht vast te houden. Dan moet je wel dagelijks gaan kijken en de plank weghalen wanneer het zaad op komt. Eens de planten hun adolescentie voorbij zijn giet je best veel water om de zoveel dagen. Hoeveel en hoe vaak hangt wel sterk af van het weer, de verwachte temperatuur en vochtigheid en vooral van de soort plant. Tenzij het 's nachts onverwacht koud zou worden ( < 10°C), zal je dag en nacht de kas groot open zetten want de plantjes hebben verluchting nodig, het vocht in de lucht moet weg anders krijg je vervelend bezoek zoals dat van meeldauw.
 11. Met die zwarte folie bedoel ik dit: https://www.ava.be/nl/palletfolie-300m-x-50cm-zwart-00408838 Eventueel kan de lokale boer je ook helpen want dat soort folie wordt ook gebruikt om balen hooi en voordroog te wikkelen. Die hebben ook groene folie maar ik weet niet of die nog licht doorlaat of niet.
 12. Niet schilderen want dat gaat na verloop van tijd schilferen en die schilfers wil je niet in de tuin hebben. Genoeg gratis palletten te vinden om een houten structuur te maken. Indien de IBC's gestapeld zijn dan zeker niet boren in de metalen korf van de IBC om de plankjes vast te maken want dan is die korf opeens niet meer zo stevig. Folie werkt ook zeer goed. Alles is bruikbaar als folie als het maar donker is, heb zelfs al vuilbakzakken weten gebruiken. Liefst de ton uit de metalen korf halen om de folie rechtstreeks rond de ton aan te brengen, dat werkt zoveel makkelijker. Folie om paletten mee te verpakken werkt perfect en is goedkoop. Mijn ervaring: Er komen pas algen in als er troep op het dak ligt. Het water in een zwarte IBC afkomstig van een dak waar een eikenboom over hangt is donkerbruin en als ik dat water overzet naar een andere witte tank ziet dat er op een paar weken donkergroen uit. Twee witte IBC's in de schaduw met water uit de waterput hebben geen enkel probleem met algen. Er staan ook nog twee witte IBC's die water opvangen van het 'proper' dak van de serre en die blijven proper, ik moet er wel bij zeggen dat die regelmatig helemaal leeg gemaakt worden en dat helpt wellicht enorm, ook tegen de muggen. Op termijn ga ik die bezetten met pallettenhout en planten Let op met kopen van gebruikte IBC's. Altijd goed nakijken wat er ooit in dat vat zat. Als de originele plaat met inhoud er niet meer op hangt dan hebben ze iets te verbergen. Onlangs in een bedrijf een ton zien staan waar ik zelfs met handschoenen niet zou willen aankomen.
 13. Deze week heb ik aan de buitenkant van de serre P17 vliesdoek vastgemaakt tegen de felle zon. Gewoon met wasknijpers aan de goot vastgemaakt, hooguit 3min werk geweest. Dit gaf direct een groot verschil in temperatuur in de kas. ik schat toch een 5-tal °C. Dit ging perfect tot er wat wind kwam te staan, dan ging het vlies natuurlijk wapperen. Dan maar een paar stukken betonijzer onderaan het vlies vastgemaakt met wasknijpers en toen bleef dat vlies echt mooi hangen.
 14. Ik ga ook plankjes leggen. Op voorhand extra vochtig gemaakt 😈
 15. De slakken houden net iets te veel van de kolen hier. Radijsjes hebben ze nog niet gevonden. Heb de buren laten weten dat ze niet moeten schrikken als er vanaf nu 's nachts iemand in onze moestuin aan het roddelen is. Nu nog aan vrouwlief uitleggen waarom ik tot een kot in de nacht weg blijf....

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...