Jump to content

Swa

Members
 • Posts

  323
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Midden Belgenland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Een goede knutselaar wat hulp krijgt van armen met goede wil om wat spullen vast te houden zal die dat wel in orde krijgen. Zal wel een paar dagen werk vergen. Om na te gaan of het ding inderdaad volledig is: Leg eens alle onderdelen uit op de grond waar je denkt dat ze moeten komen. Schroeven en rubbertjes kan nog een uitdaging worden, maar die zijn wel te vinden.
 2. Alle knoflook uit de tuin gehaald. Op een paar na die al vruchtjes maken werd alles bruin, het stond toch al vol van de roest ook. Ook de helft van de uien die in oktober werden geplant uitgehaald, Een 4-tal uien die in bloei staan laten staan voor het zaad (en dat is dan de eerste keer dat ik dat doe met ui). Vorig jaar de zaadjes van een prei niet geoogst en zijn gang laten gaan. Daar kwamen al vroeg in het voorjaar een aantal kleine preitjes spontaan uit de grond. Leuk dacht ik en een maand geleden overgeplant zodat ze wat ruimte hebben. Wel daarvan is nu zowat de helft al een bloem aan het maken, ze zijn amper een pinkvinger dik... dus die gaan we dus tot soep of zo omtoveren. Rode biet uitgehaald dat ons schatje heeft omgetoverd tot een sapje, maar daarvan weten we nog niet hoe het smaakt want dat is in de microgolf verkeerd gegaan... er hangt meer sap aan de wanden dan er in het glas zit... De laatste erwtjes geoogst, wat er nu nog staat worden zaden voor volgend jaar. Dat beslissing genomen dat een wortelbedje er uit moet want er staat niet veel wortel, wel enorm veel klavers. De onlangs geplante appel en perenboompjes gecontroleerd. 3de komkommer geoogst (de eerste was veel te bitter, de 2de bijna helemaal ok) Gewied...
 3. Kersen+frambozen sapje. Spaghetti met vorig jaar ingevroren tomatensaus. Soepje van erwtjes, sla, aardappel, Aziatische koolblaadjes (waarvan de naam effe niet wil bovenkomen), uitjes, en een paar kruiden.
 4. Gisteren heel wat bloemetjes in de volle grond gestopt en de vorig jaar gestekte vijgen overgepot naar individuele potten om later kado te kunnen doen. Vrouwlief kwam thuis met een paar rozentakken en de vraag of die konden gestekt worden want ze ruiken zo lekker. Resultaat zijn 3 potjes met in totaal 14 stekjes. Vandaag ook stekjes gemaakt van één of andere braam (takje was afgebroken). Ik weet het, niet ideaal volgens de kalender, maar niet proberen is altijd mis. Het plan was ook winterworteltjes en radijsjes zaaien, maar niet verder geraakt dan de bedjes klaarmaken want toen ging het regenen dus tot morgen uitgesteld. Morgen gaat de barbarakers er ook uit. Dat is niet te vreten zo bitter. Zal in de plaats een paar krulslaatjes uitplanten of wat uitjes. En dan is het tijd om de laatste courgette en zo te gaan uitplanten.
 5. Swa

  Aubergines in 2022

  Misschien staan ze te warm? Hier was het vorig week zo warm dat ik de serre heb afgeschermd om wat schaduw te maken binnenin. Dat heeft de temperatuur net aan de 40°C gehouden. Meeste planten doen het dan, zoals wij, zeer rustig aan merk ik dan. Ik heb nog steeds last van de bladluizen op de aubergines in de serre, vooral groene en witte, ook wat zwarte maar minder. Gelukkig blijven ze daar zitten en worden de andere gewassen nauwelijks lastig gevallen. Ik had een paar lieveheersbeestjes zien zitten maar die zijn ondertussen ook weg, te veel te vreten waarschijnlijk. Afspuiten met water/olie/zeep mix heeft eigenlijk enkel bij de eerste toepassing geholpen maar de plaag was al te groot toen ik die luizen opmerkte. Buiten de serre was de plaag ook wel groot te noemen maar dat is helemaal verdwenen.
 6. Mooi, daar zit al veel werk in! Er staat ergens te lezen dat veel mulchen om de bodem vochtig te houden en een humusrijke bodem aanhouden de aardvlooien weg kan houden. Coloradokevers moet je alle dagen, liefst meerdere keren per dag, gaan vangen/doodknijpen (gele eitjes onder het blad, rode larve en de volwassen exemplaren). Als je dat zeer strikt kan aanhouden zijn ze het jaar daarop zo goed als bestreden en heb je dit jaar ook nog wat aardappelen op het bord. In een volkstuin kan dat bestrijden natuurlijk zeer moeilijk worden als je buren hun deel niet doen.
 7. Nemen 'gewone' aardbeien niet wat te veel voeding uit de bodem op? Het is anders wel een hele snelle bodembedekker, na een jaartje is alles dichtgegroeid. Op mijn lijstje staan ook borage en smeerwortel variant Bocking 14. Deze zijn geschikt voor de iets hogere bomen want ze komen toch al snel een meter hoog te staan. Borago geeft prachtige eetbare bloemetjes welke een zeer sterke aantrekkingskracht hebben voor alle gewenste insecten. Beide kunnen ook dienen als mulch of gebruikt worden in een afgietsel als meststof. Heb me laten vertellen dat een volwassen appelboom (tja, wat is volwassen?) best ook gras verdraagt rond de stom, maar een perenboom helemaal niet. Klopt dit?
 8. Hangt natuurlijk af van de omstandigheden, de grootte van de plant, soort bodem, temperatuur (ook 's nachts speelt een rol), mulch of niet, hoeveelheid verluchting, vochtigheid, schaduw (bescherming), enz... Ik voel zelf altijd eens hoeveel vocht er nog over blijft door een 5-tal cm diep een vinger onder de grond te steken. Dat is natuurlijk zeer subjectief maar geeft wel een indicatie. Bij warm weer geef ik in de serre per beurt 5 à 10 liter water per m². Dat is 1 keer per week maar kan oplopen bij zeer warm weer tot een beurt om de 2 dagen. Ik ga ervan uit dat per beurt minstens 1 à 2 liter water nodig is voor de grotere planten (tomaat/meloen/komkommer/aubergine/aardappel/kiwano). 1 keer veel geven is beter dan 10 keer weinig, bij voorkeur vroeg in de morgen. Observeer ook de planten, ze gaan je wel aanspreken wanneer ze dorst hebben of verdrinken. Ik kijk 's avonds ook hoe de plantjes er uitzien, als ze doorhangen omdat ze zich kapot gezweet hebben overdag dan durf ik wel eens extra te geven om zeker te zijn dat ze er door kunnen komen. Nog iets belangrijk: Water gebruiken op 'kamertemperatuur'. Water rechtstreeks uit de put of van het stadsnet is echt wel super koud voor die warmteminnende plantjes Eens om de zoveel keer en zeker als de plantjes nog moeten groeien wordt het water hier aangevuld met 10% zelfgemaakte plantenvoeding (van gefermenteerde netelen).
 9. In 2020 zaten we met een plaag aan coloradokevers en werd het een dagelijkse taak om er op te jagen. Vorig jaar ontdekte ik dan de Solanum sisymbriifolium (Litchi-tomaat) en heb er toen een paar gezet omdat, zo wordt gezegd, de coloradokevers er een voorkeur aan hebben en dan eerder daarop neerstrijken dan op de aardappel of gewone tomaten. In hoeverre het werkt weet ik nog niet want vorig jaar is er maar een coloradokevertje of 5 gezien geweest en die zaten niet op de litchi. Het vorig jaar geoogst fruit (amper een drietal) gaf zaadjes welk ik eind februari gezaaid heb en daarvan staan er nu een 10-tal uitgeplant tussen de aardappelen. We zien wel of het iets doet. Een reeks aardappelen die eind april onder de grond werd gestopt is op een enkeling na nog niet bovengekomen. Begint wel lang te duren nu. De rest staat mooi, ook diegene die gekwetst werden door een late nachtvorst een maand geleden staan er allemaal mooi bij.
 10. Plantafstand van 50 cm aanhouden lijkt me een minimum gezien de knollen (zijn het knollen of noemen die dingen anders?) eens volgroeid toch wel redelijk wat plaats innemen en 50 cm is dan maar net genoeg. Iets verder uit elkaar kan geen kwaad denk ik dan, ze moeten nog voeding vinden ook. Daarnaast neemt het groen na de groeispurt tot wel 2 m² in. Hierdoor plant ik ze hier liever niet net naast elkaar maar eerder tussen andere dingen in. Desnoods loopt het groen dan buiten de perceeltjes over een pad of zo.
 11. Swa

  Bonen 2022

  Vond net dit topic over kruisbestuiving bij bonen:
 12. Swa

  Bonen 2022

  Ja, dom van mij, ik heb helemaal niet nagedacht bij het zaaien en planten en zowat alles samen in de grond gestopt.... Kruisen bonen en erwten ook, of enkel de bonen onderling? En hoe doen jullie het in een moestuincomplex, als de buur daar ook bonen zet? Moet je dan afspreken op voorhand en allemaal hetzelfde planten op hetzelfde moment?
 13. Swa

  Bonen 2022

  Aan de erwten zitten al een paar peulen (voorgezaaid in de serre, 9 zaadjes per P9 potje, eigen zaad onbekende soort). Sluimererwten "De Grace" op 26 maart in volle grond gezaaid en die staan dus al even boven maar nog geen bloemetjes. Witte (eigen zaad van "Gondola" en gekochte "Orinoco Wax") en paarse (eigen zaad van "Purple Queen") struikprinsessenbonen vrijdag gezaaid in volle grond. Alles heeft dorst. Had gehoopt dat het gisteren zou regenen, maar er is niets uit de lucht gevallen.
 14. Zeker zo groot als op de foto van Jorieke te zien is. Dan zijn ze stevig zat. Ietwat aandrukken die aarde en zeker voldoende water geven net na het planten dat het 'plakt' rond de wortels.
 15. Tijd een probleem??? neeeeeeee, helemaaaal niet.....
×
×
 • Create New...