Jump to content

Swa

Members
 • Posts

  264
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Midden Belgenland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Gisteren voorgezaaid in onverwarmde serre in gepaste potjes: - ZomerPrei - Ijsbergsla - Romeinse sla - Bonte barbarakers - Testje met Australische Gele sla omdat die normaal toch later komt
 2. Amaï, daar zit zichtbaar heel veel moed in, goe bezig 👍
 3. Henkg heeft helemaal gelijk over dat aanzetstaal, het wordt gebruikt met als doel de snijrand te onderhouden. Een paar keer eroverheen gaan is voldoende, meer maakt het eigenlijk erger. Een mes dat niet scherp is krijg je met een aanzetstaal alleen ook niet scherp. Een scherp mes is veel veiliger dan een bot mes in die zin dat het gedrag van een scherp mes veel beter te voorspellen is en uiteraard werkt het sneller en is het resultaat doorgaans ook beter. Scherpen is nuttig bij nog veel meer dan bij keukenmessen. De messen van grasmachines werden al vernoemd. Er zijn ook snoeischaren, (ketting)zagen, spades, messen van bosmaaiers, zakmesjes, scheermessen, beitels, schaven en schrapers. Als ik wat rond kijk staan hier ook nog zaken zoals keukenrobot mesjes, broodsnijmachines en bijlen en zeisen. Ik heb zelfs al iemand zijn breekmesjes zien polieren (die was wel heel erg gierig). Langs de andere kant worden niet alle messen geslepen. Botermessen en vismessen in het bestek bvb moeten bot zijn. Bij het aanscherpen gebruik ik verschillende middelen aangepast aan het doel. Keukenmessen en houtbeitels gaan over vlakke diamantplaten, de kettingzaag heeft een specifiek vijltje, de messen van de bosmaaiers en grasmaaiers krijgen het meestal uitgelegd aan de ronddraaiende slijpsteen. De snoeischaar en de spade krijgen likjes van de traditionele wetsteen. De kleine zeis wordt scherp gehouden met een hamer en een klein aambeeld (dat ik niet meer kan vinden dus doe ik het op het groot aambeeld). Vroeger gebruikte ik verschillende korrels schuurpapier met fijne olie op een stuk glas bevestigd, goedkoop en werkt bijzonder goed, wel beetje vuil werk. Scherpen en slijpen is voor het tuingereedschap een perfecte winterklus trouwens.
 4. Een moestuin dient niet om in te werken maar om van te genieten, laat het er dus maar lekker lui bovenop liggen. Als er nog iets eetbaars in die compost zit dan zullen de pieren het werk wel voor jou verzetten. Altans zo zie ik die dingen 😄
 5. De 2 paden in mijn kas (ook een recyclagekas van pakweg 3,3 m breed) zijn 2 cm breder dan dat mijn schoenen lang zijn. Op deze manier kan ik altijd comfortabel draaien in de kas en is de breedte van de gang minimaal. Dat geeft 2 bedden van 80 cm langs de zijkant en eentje in het midden van 110 cm. De bedden zijn niet verhoogd, ze zijn enkel afgemaakt met een plank van 14cm hoog, dus geen probleem om de rest van het lichaam te draaien al heb ik 2 volle gieters vast. Als je een muur in de kas kan metselen dan kan je toch ook zelf een muur als fundering voor de kas zetten? Er bestaan verschillende hoogtes kassen. De hoogste is ongeveer 50 cm hoger dan de laagste. Dus een muur van 50 + de laagste kas komt daarmee helemaal overeen. Heb je geen visueel gekke toestanden.
 6. ok, jullie hebben me overtuigd om nog wat look bij te planten al is er op dit moment nog niet veel uitgekomen van wat al weken in de grond zit en ik toch ook wat begon te twijfelen. Heb paar mooie exemplaren in het pakje gevonden uit de supermarkt .
 7. Antwoord gevonden in dit heel interessant document: De teelt van A tot Z - Zoete Aardappel - Biologische teelt J.M.L. Peteroff - Tuinbouw & Agribusiness Inholland Hogeschool Delft Januari 2018 Hier de link naar het PDF document: https://edepot.wur.nl/442972
 8. Eigenaardigheidje hier. Eerder op het jaar werden er vier stuks 'Ipomoea Batatas Erato Orange' geplant aangekocht bij de lokale plantjesboer. Bij het oogsten leek het er al op dat het toch 2 verschillende soorten waren want 2 verschillende kleuren. Die tweede soort is niet lekker..... ze heeft zelfs een ietwat bittere smaak. Het ding ruikt ook wat naar lychee tijdens en na het koken. Nog iemand ervaring hiermee?
 9. Ben beetje laat met het antwoord, waarschijnlijk is de demontage van jouw kas al achter de rug. Ik hoop dat het goed gegaan is en meeviel. Mijn tip zou geweest zijn om alles goed te bekijken tijdens de demontage, en zeer veel foto's nemen (3x zoveel dan je denkt nodig te hebben). Meet zeker ook op welke afstand de hoeken exact staan en de middelste fundering als die er is. Dat is super belangrijk, al de rest volgt daarop vanzelf. De handleiding van Stappaerts heb ik gehad maar die was eigenlijk zo slecht dat ik er maar weinig aan had. De volgorde van montage was ok, maar de uitleg was vaak verwarrend en de foto's die er bijzaten onvoldoende duidelijk.
 10. 2 laatste zoete patat planten uitgedaan. Zeer tevreden. Behalve aanplanten heb ik er geen werk aan gehad. Het weer was ook alles behalve tropisch dit jaar en toch een mooi resultaat. Water gegeven in de serre, want het is niet omdat het buiten aan het gieten is dat ze binnen geen dorst hebben. 2 grote kruiwagens met bladeren samengeharkt en als mulch aangebracht in het kruidenbedje en de grote bloempotten. Paar preitjes en wat Toscaanse palmkool geoogst voor de avondsoep.
 11. Vandaag 8 zaailingen gevonden in het minibosje bij de buur, ze zijn ongeveer 75cm groot + wortel. Die babyboompjes zijn papierberken (Betula Papyrifera als ik wikipedia mag geloven) wist hij te vertellen. Morgen pas planten want het licht was al uit tegen ik thuis was. Wat hou ik toch van dat zomeruur.
 12. Hier hetzelfde, nog zo goed als niets te zien en de paar die toch iets groen hebben staan zijn op een halve centimeter groot blijven steken. Vorig jaar stonden ze al 15 cm hoog. Uitjes lijken wel mooi bovengekomen te zijn, maar ook zeer klein nog.
 13. Swa

  Nieuwe tuin

  Compost kan je eigenlijk op ieder moment toevoegen. Goed van de gemeente want dat is wel zeer makkelijk zo, ga gerust voor een zo groot mogelijke aanhangwagen, compost is letterlijk goud waard in de tuin !
 14. Jawade.... ben ik weer aan iets begonnen, haha. Het is niets geworden op die plek met zogezegd zaailingen van berken, ze hadden namelijk een eikenblad en er staan daar helemaal geen berken in de buurt... Eiken heb ik al genoeg staan, die hadden vorig jaar nog maar net hun voorplantingskuur (ik weet niet hoe dat fenomeen noemt waar alle eiken uit de buurt als het ware afspreken om dat jaar allemaal heel veel eikels aan te maken, komt om de pakweg 5 jaar eens voor) Een bevriende buur weet dat hij zaailingen staan heeft in zijn minibosje wat verderop en mag daar met hem volgende week naartoe.
 15. Op zoek geweest en het volgende tegengekomen: A- Eerst een week op 21°C droog opslaan, dan meerdere maanden houdbaar op een droge, donkere en koude plek, zoals voor gewone patat. B- In een pot half ondergeplant, op een donkere, warme plek. C- In een pot half ondergeplant, warme plaats, met veel licht. D- geplant in een pot in de kelder (dus koel en toch wel vochtig) E- 2 weken in een droog en warm (25°C) lokaal laten liggen zodat de schrammen genezen. Ze mogen elkaar niet raken. Al wat rot moet direct weggehaald worden. Daarna tot 6 maanden in het donker te bewaren bij 10 à 12°C. (hier wordt ook niet meer gesproken over luchtvochtigheid) A en E komen zeer sterkt overeen en zijn duidelijk andere bronnen. Is ook helemaal wat @weknow schrijft. Vorig jaar hadden we ze koeler bewaard (op stro in de schuur) en dus ook zonder die 'warme' stap te doorlopen en dat is niet goed gekomen. Ook al meerdere keren gelezen dat het aangeraden wordt om pas eind oktober of zelfs in november te oogsten. Dit jaar doe ik om de 2 weken een plant uit welke in vergelijkbare omstandigheden geplant werd om het verschil te zien. Net de 2de uitgehaald, echter niet gewogen...., was met een halve emmer vol wat meer dan de eerste plant eind oktober. Wel veel kleinere knollen die ik wil gebruiken volgend jaar bij de aanplant.
×
×
 • Create New...