Jump to content

Swa

Members
 • Posts

  263
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Swa

 1. Amaï, daar zit zichtbaar heel veel moed in, goe bezig 👍
 2. Henkg heeft helemaal gelijk over dat aanzetstaal, het wordt gebruikt met als doel de snijrand te onderhouden. Een paar keer eroverheen gaan is voldoende, meer maakt het eigenlijk erger. Een mes dat niet scherp is krijg je met een aanzetstaal alleen ook niet scherp. Een scherp mes is veel veiliger dan een bot mes in die zin dat het gedrag van een scherp mes veel beter te voorspellen is en uiteraard werkt het sneller en is het resultaat doorgaans ook beter. Scherpen is nuttig bij nog veel meer dan bij keukenmessen. De messen van grasmachines werden al vernoemd. Er zijn ook snoeischaren, (ketting)zagen, spades, messen van bosmaaiers, zakmesjes, scheermessen, beitels, schaven en schrapers. Als ik wat rond kijk staan hier ook nog zaken zoals keukenrobot mesjes, broodsnijmachines en bijlen en zeisen. Ik heb zelfs al iemand zijn breekmesjes zien polieren (die was wel heel erg gierig). Langs de andere kant worden niet alle messen geslepen. Botermessen en vismessen in het bestek bvb moeten bot zijn. Bij het aanscherpen gebruik ik verschillende middelen aangepast aan het doel. Keukenmessen en houtbeitels gaan over vlakke diamantplaten, de kettingzaag heeft een specifiek vijltje, de messen van de bosmaaiers en grasmaaiers krijgen het meestal uitgelegd aan de ronddraaiende slijpsteen. De snoeischaar en de spade krijgen likjes van de traditionele wetsteen. De kleine zeis wordt scherp gehouden met een hamer en een klein aambeeld (dat ik niet meer kan vinden dus doe ik het op het groot aambeeld). Vroeger gebruikte ik verschillende korrels schuurpapier met fijne olie op een stuk glas bevestigd, goedkoop en werkt bijzonder goed, wel beetje vuil werk. Scherpen en slijpen is voor het tuingereedschap een perfecte winterklus trouwens.
 3. Een moestuin dient niet om in te werken maar om van te genieten, laat het er dus maar lekker lui bovenop liggen. Als er nog iets eetbaars in die compost zit dan zullen de pieren het werk wel voor jou verzetten. Altans zo zie ik die dingen 😄
 4. De 2 paden in mijn kas (ook een recyclagekas van pakweg 3,3 m breed) zijn 2 cm breder dan dat mijn schoenen lang zijn. Op deze manier kan ik altijd comfortabel draaien in de kas en is de breedte van de gang minimaal. Dat geeft 2 bedden van 80 cm langs de zijkant en eentje in het midden van 110 cm. De bedden zijn niet verhoogd, ze zijn enkel afgemaakt met een plank van 14cm hoog, dus geen probleem om de rest van het lichaam te draaien al heb ik 2 volle gieters vast. Als je een muur in de kas kan metselen dan kan je toch ook zelf een muur als fundering voor de kas zetten? Er bestaan verschillende hoogtes kassen. De hoogste is ongeveer 50 cm hoger dan de laagste. Dus een muur van 50 + de laagste kas komt daarmee helemaal overeen. Heb je geen visueel gekke toestanden.
 5. ok, jullie hebben me overtuigd om nog wat look bij te planten al is er op dit moment nog niet veel uitgekomen van wat al weken in de grond zit en ik toch ook wat begon te twijfelen. Heb paar mooie exemplaren in het pakje gevonden uit de supermarkt .
 6. Antwoord gevonden in dit heel interessant document: De teelt van A tot Z - Zoete Aardappel - Biologische teelt J.M.L. Peteroff - Tuinbouw & Agribusiness Inholland Hogeschool Delft Januari 2018 Hier de link naar het PDF document: https://edepot.wur.nl/442972
 7. Eigenaardigheidje hier. Eerder op het jaar werden er vier stuks 'Ipomoea Batatas Erato Orange' geplant aangekocht bij de lokale plantjesboer. Bij het oogsten leek het er al op dat het toch 2 verschillende soorten waren want 2 verschillende kleuren. Die tweede soort is niet lekker..... ze heeft zelfs een ietwat bittere smaak. Het ding ruikt ook wat naar lychee tijdens en na het koken. Nog iemand ervaring hiermee?
 8. Ben beetje laat met het antwoord, waarschijnlijk is de demontage van jouw kas al achter de rug. Ik hoop dat het goed gegaan is en meeviel. Mijn tip zou geweest zijn om alles goed te bekijken tijdens de demontage, en zeer veel foto's nemen (3x zoveel dan je denkt nodig te hebben). Meet zeker ook op welke afstand de hoeken exact staan en de middelste fundering als die er is. Dat is super belangrijk, al de rest volgt daarop vanzelf. De handleiding van Stappaerts heb ik gehad maar die was eigenlijk zo slecht dat ik er maar weinig aan had. De volgorde van montage was ok, maar de uitleg was vaak verwarrend en de foto's die er bijzaten onvoldoende duidelijk.
 9. 2 laatste zoete patat planten uitgedaan. Zeer tevreden. Behalve aanplanten heb ik er geen werk aan gehad. Het weer was ook alles behalve tropisch dit jaar en toch een mooi resultaat. Water gegeven in de serre, want het is niet omdat het buiten aan het gieten is dat ze binnen geen dorst hebben. 2 grote kruiwagens met bladeren samengeharkt en als mulch aangebracht in het kruidenbedje en de grote bloempotten. Paar preitjes en wat Toscaanse palmkool geoogst voor de avondsoep.
 10. Vandaag 8 zaailingen gevonden in het minibosje bij de buur, ze zijn ongeveer 75cm groot + wortel. Die babyboompjes zijn papierberken (Betula Papyrifera als ik wikipedia mag geloven) wist hij te vertellen. Morgen pas planten want het licht was al uit tegen ik thuis was. Wat hou ik toch van dat zomeruur.
 11. Hier hetzelfde, nog zo goed als niets te zien en de paar die toch iets groen hebben staan zijn op een halve centimeter groot blijven steken. Vorig jaar stonden ze al 15 cm hoog. Uitjes lijken wel mooi bovengekomen te zijn, maar ook zeer klein nog.
 12. Swa

  Nieuwe tuin

  Compost kan je eigenlijk op ieder moment toevoegen. Goed van de gemeente want dat is wel zeer makkelijk zo, ga gerust voor een zo groot mogelijke aanhangwagen, compost is letterlijk goud waard in de tuin !
 13. Jawade.... ben ik weer aan iets begonnen, haha. Het is niets geworden op die plek met zogezegd zaailingen van berken, ze hadden namelijk een eikenblad en er staan daar helemaal geen berken in de buurt... Eiken heb ik al genoeg staan, die hadden vorig jaar nog maar net hun voorplantingskuur (ik weet niet hoe dat fenomeen noemt waar alle eiken uit de buurt als het ware afspreken om dat jaar allemaal heel veel eikels aan te maken, komt om de pakweg 5 jaar eens voor) Een bevriende buur weet dat hij zaailingen staan heeft in zijn minibosje wat verderop en mag daar met hem volgende week naartoe.
 14. Op zoek geweest en het volgende tegengekomen: A- Eerst een week op 21°C droog opslaan, dan meerdere maanden houdbaar op een droge, donkere en koude plek, zoals voor gewone patat. B- In een pot half ondergeplant, op een donkere, warme plek. C- In een pot half ondergeplant, warme plaats, met veel licht. D- geplant in een pot in de kelder (dus koel en toch wel vochtig) E- 2 weken in een droog en warm (25°C) lokaal laten liggen zodat de schrammen genezen. Ze mogen elkaar niet raken. Al wat rot moet direct weggehaald worden. Daarna tot 6 maanden in het donker te bewaren bij 10 à 12°C. (hier wordt ook niet meer gesproken over luchtvochtigheid) A en E komen zeer sterkt overeen en zijn duidelijk andere bronnen. Is ook helemaal wat @weknow schrijft. Vorig jaar hadden we ze koeler bewaard (op stro in de schuur) en dus ook zonder die 'warme' stap te doorlopen en dat is niet goed gekomen. Ook al meerdere keren gelezen dat het aangeraden wordt om pas eind oktober of zelfs in november te oogsten. Dit jaar doe ik om de 2 weken een plant uit welke in vergelijkbare omstandigheden geplant werd om het verschil te zien. Net de 2de uitgehaald, echter niet gewogen...., was met een halve emmer vol wat meer dan de eerste plant eind oktober. Wel veel kleinere knollen die ik wil gebruiken volgend jaar bij de aanplant.
 15. Dat is een mooi aanbod Stan, maar Oss is wat ver, zelfs versturen zou ecologisch niet erg verantwoord zijn. Iemand heeft me ondertussen een plek aangeduid niet al te ver van huis waar er zaailingen zouden staan die ik mag gaan uitdoen. Ik ga er deze week heen met een schopje :)
 16. Swa

  Nieuwe tuin

  Dag Anneke, zeer goed plan heb je daar om actief te blijven en niet gewoon in de zetel weg te kwijnen. Staat die sloot nu al op haar maximum hoogte? Ik vraag maar want heel veel planten houden er niet van om de wortels in het water te hebben. Zo denk ik ook dat appel- en andere fruitbomen die hoge waterstand niet gaan appreciëren. Afdekken met een zeil is zeker een oplossing. Indien je er goedkoop kan aankomen is een extra 10cm compost aanbrengen ook wel een goed idee. Daaronder een laag of zelfs 2 karton van Europese afkomst en tegen het seizoen begint volgend jaar staat er nog maar zeer weinig ongewenst groen. Omploegen is niet ideaal voor het bodemleven maar omdat het je zoveel sneller kan op gang trekken is het in dit geval wel te overwegen. Manueel is dat een zware karwei, vraag na bij de organisatie van de volkstuinen of iemand tegen een kleine vergoeding kan helpen met een cultivator.
 17. Naar het bos gegaan en niks zaailingen kunnen vinden, zelfs geen takje kunnen plukken want die zaten veel te hoog. Wordt nog een moeilijke opdracht zo. Weet iemand zaailingen online te koop voor een normale prijs? Boompjes van 2meter aan 90euro zijn er genoeg te vinden maar dat is niet wat ik zoek.
 18. Heeft iemand ervaring met berkenbomen opkweken vanuit zaad of vanuit een stekje ? Mag dat een redelijk grote stek zijn of moet er echt klein begonnen worden?
 19. Een vierde van de tenen roze look uit de supermarkt die geplant werden op 16 oktober zijn eindelijk uitkomen. De Messidor look werd ook geplant op dezelfde dag en die komt maar niet boven.
 20. Kies een dag zonder wind voor zowel afbouw als opbouw van het glas. Voor het frame zelf maakt het minder uit. Het zijn M6 boutjes, en ja dat bestaat al veel langer dan 30 jaar Dat betonplaatje van 3.3mx0.4 kan je met 2 man tillen en wegdragen. Gewicht uiteindelijk mee hoor. 80kg of zo en zo lang je dat niet boven borsthoogte moet krijgen gaat dat wel gaan. Wel stevige handschoenen gebruiken want beton schuurt enorm! Ook deze platen steeds rechtop verplaatsen en vervoeren, breekt sneller dan glas! Betonplaten kunnen beetje over de aanhanger hangen, gewoon goed vastmaken. Funderingspalen wegen +/-25kg schat ik, zitten 60 à 70cm diep. Uitgraven gaat heel wat moeite kosten, zeker als het kleigrond is. Zakje turbobeton uitgieten in een putje met een stuk schroefdraad erin is minder moeite. Maar het MOET dan wel super precies liggen van de eerste keer anders krijg je die kas niet opgebouwd (glas staat scheef). Hier 1 automatisch dakraam aan elke kant + nog één groter manueel. Het is niet mogelijk om de ramen direct tegenover elkaar te zetten, ze moeten geschrankt geplaatst worden. Ik vind het ook beter zo voor de verluchting, ging dit jaar in ieder geval zeer goed. Die staaldraad dat de nok vasthoudt is eerder een bescherming tegen het wegvliegen bij windstoten. Niet te hard aantrekken die kabel want dat vervormt de nok en klemt het glas te hard. De langste stukken zijn de dakgoten en de nok. vanaf 5 à 6m buigt dat metaal redelijk hard door wat betekend dat het bij vervoer moet ondersteund worden. Aanhanger met hoge opbouw is zo wel nuttig (paardentrailer bvb) of als er een hoog rek vooraan en achteraan zit op de aanhanger. De gebruikte aanhanger kon 2 ton dragen en dat was maar net genoeg om heel de kas van 6m op te krijgen. Onderschat dat gewicht dus niet. De kas kan eenvoudig ingekort worden, maar vergeet dat maar ze is nu al te klei, hihi. Ook ik heb heel wat extra ervaring opgedaan in het glas snijden 😁
 21. Op één plant na die bijzonder giftig is voor paarden en waarvan de zaden overleven in 'koude' compost (vraag me nu even de naam niet van die plant, t'is vrouwlief dat daarover de baas is), vliegt hier alles op de composthoop dat van 'biologische' oorsprong is. Dus ook alle etensresten inclusief vet en saus. Bloemen, kolen, zieke tomatenplanten, snoeisel, gewoon alles gaat er op. We schenken ook zeer weinig aandacht aan de verhoudingen zoals stikstof/koolstof omdat het spul dat er op vliegt zo al zeer divers is. Alles wat afgescheiden moet blijven van katten en honden, omdat ze het wel eens ongepast lekker zouden kunnen vinden, gaat in een uit palettenhout vervaardigde afgesloten bak. De rest gewoon op een hoop. En zoals bij Jorieke staan hier nu 3 hopen. Dat helpt enorm bij het omkeren. Het spul gaat na een maand of 2 naar de 2de bak en dat weer een paar maanden later naar de derde en daar blijft het dan nog liggen tot het volgende seizoen. Er is toch iets dat sinds een paar weken niet meer in de composthoop mag en dat zijn afgekookte beenderen (kippenboutjes bvb). De reden daarachter is dat onze hond met een paar knaagdieren, wellicht in ruil voor bescherming, heeft afgesproken dat ze hem die beenderen moeten aanleveren. Zoals jullie wellicht weten kunnen gekookte beenderen zeer scherp en puntig afbreken wanneer het hondje er zit op te kauwen. Zo'n scherpe punt in de maag is redelijk dodelijk. Zonder deze reden zouden al die beenderen dus gewoon mee op de composthoop gaan want het verdwijnt ook gewoon.
 22. Dank voor de raad. Nu je het zegt Phacelia had ik vorig jaar ook eind oktober gezaaid. Daar had ik al wat van staan, maar ga er nog wat zetten. En dan nog 2 bedjes met bladrammenas en gele mosterd. Bij het zoeken vond google op BoerenBusiness deze interessante tekening:
 23. Veel opgeruimd en nu zitten er kale vlekken dat ik liever 'gecontroleerd' groen wil hebben dan dat er later onkruid moet gerooid worden. Dus tijd om wat te zaaien en ik dacht aan groenbemesters. Maar kan dat nu, half oktober, wel nog ? Deze groenbemesters heb ik al liggen: Phacelia bijenvoer Gele mosterd Blauwe Lupine Voederwikke Bernagie Citroengele honingklaver Seradelle Boekweit Bladrammenas Zoetraapzaad
 24. Overdreven veel oogst uit de curcubitacea familie dit jaar 😄 Hadden de plantjes op een hoop paardendrol gemikt en dat beviel ze blijkbaar goed. Potimaron (zowel zuivere als gekruiste met een andere pompoen soort, beide super lekker) Spaghetti pompoen Patisson Courgettes Niet te zien op de foto's zijn de hocus augurken (ook ontelbaar veel), de honingmeloen (6-tal stuks uit 1 plant) en de kiwano's (2 grote emmers vol uit 4-tal plantjes) De vijgenbladpompoen en de Luffa Cylindrica zijn mislukt omdat die in het beginstadium opgevreten werden door slakken.
 25. Letterlijk achter de hoek bij ons staat een grote professionele serre, paar duizend vierkante meter groot. Nok, dakvensters, goot, horizontale en verticale latten, rubbers, maten van het glas zijn allemaal hetzelfde als in mijn 'mini' serre. Met de eigenaar van die serre zelfs gelachen dat ik bij hem om spullen kon gaan als er bij mij wat breekt. Jouw opmerking ivm glas vervangen in het dak is helemaal terecht en de aangegeven methode ook juist. Aan het uiteinde zit het laatste raam met een rubber vast zodat alles kan verschoven worden wanneer die er uit wordt gehaald. Is me wel een vervelend werkje en zeker ook secuur uit te voeren want een ongelukje en een extra gebroken glas is al snel gebeurd ook al is zo'n 4 mm dik float glas best zeer sterk. Ik zal in die professionele serre eens gaan nakijken hoe ze dat oplossen, maar ik vermoed dat het net zo is met een rubber geplaatst om de zoveel ramen dat er uit kan.
×
×
 • Create New...