Jump to content

Swa

Members
 • Posts

  234
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Swa

 1. Hier staat maar één poot dat oud genoeg is om druiven te geven. Jammer genoeg zit er sinds 2 jaar een ziekte op. Dus ook dit jaar niks nada eetbaars.
 2. Paardenmest: go for it. 20cm dik leggen of meer zelfs want dat droogt redelijk snel uit en dan verteerd het niet meer zo snel. Als je het dik genoeg kan leggen dan zal die paardenmest het onkruid zonder karton ook verdrukken, is iets minder efficiënt maar het werkt ook wel. Boven die mest leg ik er zo mogelijk ook altijd nog wat grassnoeisel, hooi of stro op om het vocht vast te houden. Wat je moet weten is dat er vaak nog zaden inzitten dat het paard niet heeft verteerd. Er komen dus overal wat grassprieten en klavers en zo door. Persoonlijk vind ik dat niet erg. Als je karton gebruikt dan enkel karton van Europees fabricaat gebruiken, de rest is vaak ingespoten met producten tegen ongedierte. Het vervelende is dat dit er niet staat opgeschreven.
 3. Bon, het lijkt erop dat ik nog wat geduld zal moeten hebben... Over die patatjes die spontaan uitkwamen: Het is altijd weer verrassend want vorig jaar dacht ik echt wel van alles zorgvuldig te hebben geoogst zonder zelfs maar een knolletje te hebben achtergelaten en toch was het resultaat helemaal anders. Dit jaar heb ik het oogsten wegens omstandigheden veel minder aandacht gegeven, dus op die plek komen zeker ook plantjes boven. Wie weet moet ik voor 2022 zelfs niets planten en komen er zo al genoeg aardappelen te groeien. Alleen weet je zoiets nooit op voorhand met voldoende zekerheid.
 4. Hoezo het is nog veel te vroeg voor dit topic? Er zitten nog aardappelen in de grond van dit jaar.... Wel ik zit al met een vraag voor volgend seizoen: Wie gaat er al aardappelen planten in september of oktober? En dan welke rassen? Ik heb redelijk wat klein spul geoogst dat ik dan liever niet wil verloren zien gaan en ik denk er aan deze knolletjes nu al onder de grond te steken. Het zal wel uitkomen want overal waar wij de laatste jaren aardappelen hebben gezet komen er de jaren nadien altijd nog redelijk veel uit, op sommige plekken hebben ze zelfs de status onkruid verworven.
 5. Hier hetzelfde jungle verhaal. Ik heb ze voor het eerst gezet want eerder hadden we geen kas. Weet iemand tegen wanneer die normaal gezien oranje/rijp zouden gaan worden? Als ze allemaal afrijpen gaat het wel een mooie oogst betekenen want er hangen er veel aan.
 6. Is het niet zo dat de knollen pas echt beginnen groeien wanneer de dagen korter en slechter worden? Pas dan vertraagt het groeien van het loof en wordt de meeste energie in de knollen gestoken. Veel loof laat de plant toe veel energie op te nemen, het klinkt mij dus wel als een voordeel. Oogsten voor eind september is op basis van dit dan veel te vroeg. Als je wilt weten of een aanpassing van de verhoudingen grond/compost iets kan betekenen dan moet je de chemische samenstelling gaan analyseren. De samenstelling compost van dit jaar is gegarandeerd niet dezelfde als die van vorig jaar en de afwijking kan behoorlijk zijn. Ook die knollen en plantjes doen niet allemaal hetzelfde. Zo georganiseerd mogelijk experimenteren is een andere weg naar de wetenschap. Volgend jaar een tonnetje van 25/75, eentje van 50/50 en eentje van 75/25 zetten. Compost en grond zo perfect mogelijk mengen dat de inhoud super homogeen is. Altijd exact dezelfde hoeveelheid water geven aan ieder tonnetje en wekelijk de progressie noteren en fotograferen. En dan natuurlijk hier op het forum een mooi rapportje over maken ☺️
 7. Swa

  Slakkenring dhz

  Gat geknipt in het deksel van een leeg bakje margarine. Een ander potje zal ook wel voldoen. Dat bakje tussen de planten tot aan het deksel ingegraven zodat het bovenste gelijk met de bodem zit. 2cm bier in het bakje gieten. Wij gebruiken witbier dat over datum is. Na een dagen geduld ligt het vol met verzopen slakken. Uitgieten en herbeginnen. Volgens een onderzoek zou dit slakken aantrekken vanop 20 m afstand. Dus ook de slakken van bij de buren 😁. Ik vind het in ieder geval veel praktischer dan iedere avond slangen gaan vangen op de plantjes. Eerste jaar dat ik het hier moet toepassen want er zijn echt veel slakken en ik zou ook zelf nog iets van die kolen willen eten.
 8. Jeetje, die had de naam bodybuilder-peper kunnen krijgen!
 9. Swa

  Tomaten Topic 2021

  Ook beetje stoefen 😎 Alles komt uit de serre - Kerstomaatjes van de Action, ontwikkelen de laatste week een puntje onderaan en zijn best lekker. - Een paar stuks San Marzano. - Redelijk klein gebleven Coeur de Boeuf, komt van een bekende leverancier maar heb dus twijfels omdat ze zo klein zijn. - Brutus, van eigen zaad, ook hier twijfels, maar ze zijn lekker dus ze blijven. - Kerstomaat klein langwerpig peerformaat, onbekende soort, honderden lekkere tomaatjes per plant. - Onbekende soort tomaat mooi rond en rood als in het groot warenhuis, lekker maar niet super wel zeer goed voor de saus , uit zaad van een tomaat dat ik vorig jaar kreeg van een andere moestuinier. - Rose de Podlaki - Blush, grote kerstomaat met leuk langwerpige vorm en gevlamde kleuren, lekker. - Yellow Pearshaped, knalgele kerstomaat met een uitgesproken peervorm. Leuk als er bezoek is maar geen ongelooflijke smaak. - Orange Banana, als je deze geblinddoekt proeft geloof je nooit dat het een tomaat is, zeer gevoelig voor neusrot. - Purple Russian - Longkeeper
 10. Swa

  Tomaten Topic 2021

  Moeilijk te zeggen. Lijkt wel op beginnend Phytophthora infestans, maar omdat je geen andere symptomen zien doet het me twijfelen. Anthracnose (kanker) is een andere mogelijkheid. Hadden ze die vlekken al bij het plukken of is het iets later gekomen?
 11. Vele curcubitacea produceren geen vrouwelijke bloemen onder de 22 à 23 °C. Als de temperatuur goed zit en je niet wilt dat de vrouwtjes achterblijven: 1/ Wachten dat er op de eerste tak 5 blaadjes zitten en dan afknippen op 3 blaadjes. 2/ Idem met de zijtakken. Soms lees je tips met andere kwantiteiten aan bladeren, doe waar je het meeste in gelooft en wat jou het beste uitkomt. Ik heb dit zelden gedaan en kan dus niet echt werkelijke spreken uit ervaring. Ik vrees wel dat het wat laat is op het jaar om nu nog te hopen op vruchten. - Hier krijgen we redelijk veel en mooi grote patissons. 20-tal stuks op 2 planten. - De spaghetti pompoenen zijn al een pak groter dan vorig jaar en ze zijn zeker nog niet rijp om te oogsten. 1 plant met een 6-tal stuks. - Een spontane courgette gaf een 2-tal vruchten van rond de 2kg en er komt er nog eentje aan. Bij de geplante courgettes zijn de vruchten iets kleiner maar het zijn er wel meer en een aantal zijn al geplukt. - Iets minder Hokus augurken dan vorig jaar (we eten ze als komkommer) maar ze groeiden wel heel snel en diegene dat er nu nog aanhangen zijn eigenlijk al te groot. - De gewone pompoen komt goed, maar het is nog wat vroeg om te weten wat het gaat geven, eigen zaad en ben niet zeker dat er daar geen kruising in zat. - De watermeloen in de kas is niets geworden, niet snel genoeg gegroeid en overwoekerd door andere planten. - Ook de Kiwano's gaan niets worden. - Er hangen 3 meloenen in de serre op één plant. Ik denk dat er zeker eentje gaat afrijpen, de andere 2 kwamen wat laat, maar het is nog niet verloren als het weer meezit. - Er staat ook nog ergens potimarron (rode pompoen) te groeien maar dat is nog wat vroeg om resultaat te zien. - Ergens moet ook één Luffa staan maar ik weet niet meer waar. Ook al is die eetbaar, deze wordt eigenlijk als spons gebruikt. - Eén enkele Vijgenbladpompoen was laat uitgekomen, en ik denk dat die opgevreten werd door slakken want ik kan hem niet meer vinden, het helpt ook niet dat ik niet meer weet waar die staat.
 12. Swa

  Tomaten Topic 2021

  Die kinderen van de F1 plant krijgen de naam F2 en zo per generatie verder. Het genetisch patrimonium (DNA) dat ze meekrijgen is afkomstig van de ouders en voorouders. Net zoals bij de mens zijn er een aantal genen die 'sterker' (= veelvuldiger) doorkomen dan andere. De truuk gaat eruit bestaan de tomaat te selecteren met de karakteristieken dat je wilt hebben. Dus volgend jaar veel plantjes zetten met de geoogste zaden, een aantal van die planten zouden helemaal moeten zijn zoals je het wilt hebben en een aantal niet. Je moet dan opnieuw zaden oogsten van de beste tomaat op de beste plant. Zo moet je dan de jaren erop opnieuw verder gaan. Met wat geluk zullen de genetische trekjes van die tomatenplanten na een 10-tal generaties stabiliseren. Uiteraard moet je ook zorgen dat er geen 'vervuiling' kan optreden met vreemd genetisch materiaal. Tomatenplanten zijn zelfbevruchtend, maar niet alle tomaten zijn voor 100% zelfbevrucht. Als je geen bescherming aanbrengt rond de bloem en ze niet manueel bevrucht zal er zo nu en dan wel eens een hommel wat sperma van een andere tomatenbloem meebrengen. Dat moet je echt niet hebben want je weet nooit waar die hommel gezeten heeft en wat die meebrengt. Die 'beste tomaat' moet je over de generaties heen ook altijd kiezen op basis van dezelfde karakteristieken. Doe je dat niet dan ben je eigenlijk niet aan het fixeren van die karakteristieken en weet je niet echt wat je volgende keer krijgt. Karakteristieken zijn zaken zoals kleur, min en max gewicht, aantal zaden, type vruchtvlees enzoverder. Kan best een complex spelletje worden. Die zakjes met F1 zaden kosten dus zoveel omdat er normaal gezien ook echt veel werk achter zit.
 13. Mijn ervaring met glyfosaat is radicaler. In de zin helemaal bruin/oranje, zonder vlekjes stadium. Bruine vlekkenroest als je deze site kan geloven: https://www.hendriks-graszoden.nl/consumenten/ziektes-en-plagen Of oranje strepenroest https://www.graszoden.nl/alles-over-gras/oranje-strepenroest
 14. Wat brengt dat perliet bij aan de plantjes, zijn ze groter/kleiner/sneller/dikker/gezonder/... ? Bestaat er ergens een vergelijkende studie?
 15. Ingetrokken dat wel, maar het zegt ook: Indien er in de toekomst onverhoopt problemen met de coloradokever mochten ontstaan, dan biedt de huidige wetgeving, waarbij met name het Besluit bestrijding schadelijke organismen van belang is, voldoende mogelijkheden alsnog maatregelen te nemen. Het Landbouwschap stemt in met de intrekking van het besluit, maar wijst op het belang van een toereikend bestrijdingsmiddelenpakket. Ik wil opmerken, dat het beleid gericht is op de aanwezigheid van een voldoende breed pakket bestrijdingsmiddelen, zodat de noodzakelijke bestrijdingen plaats kunnen blijven vinden. Die insecten zomaar uw toekomstige frietjes laten aanvreten is dus niet toegestaan.
 16. Hey, Met de grasmaaier er over, in 2 of drie keer zo kort mogelijk maaien. Dan 2 lagen karton en het gemaaide gras. Gevolgd door 15cm compost waar je wilt kweken en je kan direct beginnen. Alternatief is maaien en een licht-dicht doek leggen, dan 3 tot 6 maanden wachten dat alles afgestorven is. Of 20cm verse paardenmest erover. Vraag eens aan de lokale manege of bij particulieren met paarden of ze wat over hebben, misschien willen ze het zelfs wel brengen.
 17. 'k Zou zelf zo'n stalen borduur niet zetten. Gaat al snel onesthetische roest meebrengen en de vlekken op de handen en broek als je ze toch eens vastneemt. Vaak is er ook een te scherpe rand aan. Hardhout zoals reed aangegeven is een oplossing die redelijk wat creativiteit toelaat. Als het lang moet meegaan zonder onderhoud is er natuursteen (arduin, graniet) of beton in alle formaten. Of ouderwets een rijtje bakstenen rechtop zetten. Kunststof borders bestaan ook, zelfs gerecycleerde, maar die zou ik ook niet zetten, zelfs als ze 20 jaar meegaan.
 18. Je hebt helemaal gelijk. Dit genre plagen zouden moeten bestreden worden door de huurders van het tuintje. Door hun toedoen lopen anderen grote schade op. Heeft zo'n volkstuin dan geen huishoudregels of reglement? Daar kan dan toch voorzien worden dat de huurder moet optreden binnen bepaalde tijd of na verwittiging zodat de schade beperkt blijft voor de andere. Het bestuur moet het recht hebben om die planten onder handen te (laten) nemen, desnoods te rooien of met de grasmachine gelijk maken met de grond. Oogst gaat die huurder er toch niet van hebben op deze manier.
 19. @Jane Doe Bedoel je dat het duur is? Ik heb geen idee eigenlijk wat die moeten kosten in plantformaat. Was een vrij grote pot met een mooie plant en uitjes bovenaan. Was me nooit eerder opgevallen dat ze te koop stonden. Bij een aantal online winkels kost het 50 cents to 1 euro voor één uitje dat je dan nog moet opkweken. Uiteraard geef ik ook de voorkeur aan uitwisselen, veeeel leuker.
 20. Neen, was niet van de bekende ketens maar een lokale serre/plantenboer.
 21. Nog wat patat uitgedaan. Van de spontane soort die opgekomen is waar er vorig jaar aardappels stonden. Ze hadden een paar blaadjes met phyto dinges en wou niet riskeren dat het met de aangekondigde regenweer zou verergeren of de tomaten in de serre besmetten want die staat er maar een paar meters vandaan. Emmertje van 12 liter vol, best mooi resultaat om niets te doen. Ikke blij. Daarnaast paar wortelen uitgedaan en bevestiging gekregen dat er één of ander ondergronds knaagdier zit mee te eten. Had al een onverwacht graafgat of 2 ontdekt in de moestuin. Had ergens de hoop dat het de lokale mol was ook al was daar geen molshoop te zien, maar neen, deze moet ik verjagen of vangen. Een deel van de korianderzaden geoogst en 2 muntsoorten geplant. Water gegeven aan de zaaitrays met sla, ui, biet. Met de grondboor 5 paaltjes gezet waar de laatste kiwibessen komen. Vanavond pas planten als het wat koeler is. Straks paar jonge druiven gaan vastmaken zodat ze ooit een pergola vormen. En dat nog een vijftigtal stengeluitjes uitplanten.
 22. Eindelijk de eerste bloemetjes gezien aan de plantjes in de serre. In de winkel stonden gisteren een groot aantal 5 liter potten te koop met 60 cm à 70 cm grote planten en een vijftiental zo goed als reeds gedroogde pepers eraan. Vergelijkbaar met wat op de foto van Mellie te zien is. 10,95€ per pot als ik het goed voor heb. Naast de pepers plukken of ermee stoeffen, heb je dan nog iets aan zo'n plant?
 23. Aubergines gegrild op olijfolie met een tikkeltje paprika poeder en daarnaast mini-pattatjes met rosemarijn, look en ui. Gestoofde begeleiding van merguez worstjes uit de winkel. Morgen de eerste broccoli van het jaar.
 24. Gisteren bij de lokale plantenboer een paar potten Egyptische ui zien staan. 5-tal euro als ik me goed herinner voor een mooi exemplaar. Ze beginnen me daar echt positief te verwonderen in die winkel.
 25. Nu direct voorzaaien is inderdaad goede tip dan kan je dat over anderhalve maand in de grond stoppen en heb je al zoveel tijd gewonnen. Waar zit je ergens? Dat maakt uit wat je kan doen tot wanneer. In de meeste regio's kan je eind augustus nog winter spinazie zetten bvb, Maar ook pak-choy, mizuna, komatsuna, amsoi, snijbiet en bieslook. Misschien zijn er ook nog wat vroege radijs of rapen mogelijk als het weer wat meezit. Sla kan ook. Barbarakers en winterpostelein. Oktober/november begint het tijd te zijn voor de look.
×
×
 • Create New...