Ga naar inhoud

hoekman

Members
  • Aantal items

    361
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Salland

Recente bezoekers van dit profiel

1286 profielweergaven
  1. Ik zou het gewoon gebruiken en gewoon onderspitten. Je weet nl niet of er ziek materiaal op gekomen is. wortelonkruid heb je geen last van. Als er veel onkruidzaad inzit is dat jammer. Maar dan zal de rest van de tuin ook wel vol zitten met onkruidzaad. Schimmels kunnen ook goede schimmels zijn. phytophtora zit voornamelijk op levend aardappelmateriaal. Knolvoet zou nog erger zijn, maar dan is je tuin toch al besmet.
  2. Ik heb dat wel eens gedaan met een spitvork. Je hebt zeker niet alles in een keer. Het is dus een kwestie van volhouden. Ieder sprietje wat je ziet direct weghalen met de bats. Afdekken met zeil gaat veel langer duren.
  3. Ik doe mee. Het is weer iets om te eten. De vorige keer deed ik nog niet mee.
  4. Gaarne ieder jaar een update (met foto's) gezien de groeikracht van die struiken. Ze hebben veel ruimte nodig.
  5. Ja, dat kan. 4 palen waar je planken tussen/op timmert of schroeft. Als je iets ruimte tussen de planken aanhoud ( 1 cm is genoeg) kan er meer lucht bij. Liever geen bodem. Dan kunnen de regenwormen etc in en uit je compostbak. Deksel zou ik ook niet doen. Kan er leuk regenwater in.
  6. @7416bram Ik wil je niet teleurstellen, maar zoals ik het zie heb je echt te weinig licht zo tussen de bebouwing. Wat kruiden en wat stamboontjes en bloemen zou ik overwegen. Wil je echt moestuinieren zul je richting een volkstuin moeten.
  7. hoekman

    Aardappelen 2024

    @Patrijs@RobN Hoe meer loof, hoe minder aardappels toch? Nee daar ben ik het niet mee eens. Het is voornamelijk andersom. Geen loof, smalle stengeltjes, geen voeding is gewoon bijna geen aardappelen. Mijn vader (boer) zei vroeger: veel loof is niet erg, als de planten maar dikke stengels hebben. En volgens mij klopt dat. Oude kracht is natuurlijk prima. Bemesting werkt vele jaren, maar wanneer moet je dan bemesten. De meeste moestuinplanten willen oude kracht/compost. Daarom krijgen de aardappelen en zelf bonen (wel minder) bij mij mest. Echt overbemesten is er niet bij. Dat deed ik alleen de eerste jaren op het uitgeteerde grond. Veel loof heeft natuurlijk ook veel te maken met ras en of het vroege of late aardappelen zijn.
  8. hoekman

    Aardappelen 2024

    @bonnie f Inderdaad een aardappel in oost Nederland. Helaas nog steeds populair bij de oudjes. Je ziet zelf stalletjes met aardappelen met de vermelding Parel. Blijft bij de Welkoop te koop.
  9. hoekman

    Aardappelen 2024

    @bonnie f Ik heb ook Peter Pan. Geweldig veel loof en tot nu toe zonder sporen van Phytophtora. Het zijn middellate aardappelen die nu ongeveer net uitgebloeid zijn. Die ga ik voorlopig ook nog niet oogsten. De opbrengst zal zeker groot zijn. Ik herinner mij van vorig jaar geen negatieve dingen over die pieper. Ik weet een ding al zeker: volgend jaar zeker meer Peter Pan. En geen Cameo meer. Iets anders: ik zag in de supermarkt dat aardappelen momenteel voor goudprijzen verkocht worden. Tot bijna € 3 per kg. Nog even en we moeten een bewakingsdienst instellen op de volkstuin.
  10. hoekman

    Aardappelen 2024

    Ik zoek volgend jaar wel een ander soort. Ik heb 2 andere robuuste soorten die geen krimp geven. Van de regen hebben ze niet zo veel last van gehad. Dat waren voornamelijk buien. Na de bui waren de piepers zo weer droog door wind en zon. Texla zal ik ook niet meer telen ivm vergelijkbare problemen. De Cameo was zelfs fors slechter ivm stengel Phytophora. En antwoord op @bonnie f. Als er een oud ras is die erg gevoelig voor de schimmel is het de parel wel. Altijd de eerste planten die aangetast zijn. Zolang de Welkoop die piepers nog verkopen, zullen ze ook verbouwd worden op ons complex.
  11. hoekman

    Aardappelen 2024

    Zo heb ik ook buren die Parel telen. De een zal dat nooit meer doen. De andere heeft ze volgend jaar zo weer. Voor mij volgend jaar geen Cameo meer.
  12. hoekman

    Aardappelen 2024

    Ik zie eigenlijk geen berichten over de Phytophtora. Het was flink in het nieuws. Ondanks dat voornamelijk over de zuidelijke provincies ging. Nu met de hoge temperaturen komt het ook aanzetten in de oosterse provincies. Veldjes met gevoelige soorten zijn compleet naar de bliksem. Ik heb zelf de zogenaamde robuuste soorten (3 stuks), waarbij mij opvalt dat de soort Cameo toch niet zo resistent is als ik graag zou willen. Zo hier en daar blaadjes en stengels moeten wegknippen. Gaan spuiten wat ik vroeger deed wil ik liever niet. Sarpira en Peterpan die er naast staan geven nog geen krimp. Hoe is dat bij andere tuinders?
  13. Helaas, ik sla dit jaar even over. Vanaf 2013 altijd meegedaan. Alleen de annanaskers heb ik overgeslagen. Dit wordt dus de tweede. Ik ga natuurlijk de wedstrijd wel volgen.
  14. Gefeliciteerd Roland. Wat een mega gewicht in verhouding met mijn verkeerd geteelde plantjes. Leuk dat je beschrijft hoe je de winnaar geteeld hebt. En dank voor Lia voor het organiseren. Ik probeer volgend jaar weer mee te doen. Dan hoop ik meer tijd te krijgen om echt mee te doen. Meedoen vind ik trouwens belangrijker dan winnen.
  15. Hier is mijn inzending. Plant heeft geen zijscheuten. Gewogen met een niet getarreerde weegschaal met schotel. Gewicht met schotel 610 gram. Schotel is 222 gram. De plant is dus 388 gram. De planten hebben echt op een verkeerde plek gestaan. Slechte weersomstandigheden en te weinig aandacht door de plaats. Volgend jaar ga ik met het restant van de zaadjes het hopelijk wat beter doen. Toch valt het mij mee. Gewoon bruikbare oogst. Zo heb ik nog 3 planten. Deze is niet de grootste. De grootste heeft echter zijscheuten.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...