Jump to content

hoekman

Members
 • Posts

  313
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by hoekman

 1. Ik heb tot nu toe nog niet gereageerd. Door wat omstandigheden heb ik laat gezaaid. Op 23 juni. In principe goed, maar om de wedstrijd te winnen echt te laat. Ik heb ongeveer 6 zaden ter plaatse gezaaid en 6 binnen en later uitgepoot. De grootste staat hieronder en is ter plaatse gezaaid. Totaal heb ik nog 9 planten. Voor de poedelprijs heb ik geen deelnemer.
 2. @Amrutten Ik ook niet. Heb je het formulier wat op de site staat van Van der Wal gezien. Daar zie je een niet zo hoge resistentie. Tenminste dat stelt tegenwoordig niet zo veel meer voor. Ik bedoel het formulier met raseigenschappen.
 3. Michelle is zeker geen resistent soort. Is bij mij in ieder geval minder aangetast dan de Sayada. Beide bij van der Wal gekocht. Die witte vlekjes kan ik niet herkennen. Is er recent niet heel veel water gevallen?
 4. Dit zijn buxus bollen die aangetast door waarschijnlijk de buxusmot. Je kunt ze als verloren beschouwen. Ik heb zelf nog 1 bol van rond 1 meter (ruim) waar ik nog wel aan gehecht ben. Helaas ook enige aantasting en ik weiger er een of ander gif op te spuiten.
 5. @RobO Dat zal het zijn. Nooit van gehoord. Op Google gezocht en daar staan nog meer tips. Tips die ik dit jaar zeker niet heb opgevolgd. Winderige plekken heb ik niet. Ik heb op een of andere manier alles te dicht op elkaar staan. Ik heb heel veel koolrabi tussen de andere kolen staan. Juist koolrabi is lekker voor de koolgalmug Wisselteelt doe ik wel en weeuwenteelt of grote planten kopen doe ik niet. Ik zaai alles zelf. De beste tip is toch wel het insectengaas. Dus volgend jaar of later maar beginnen om een verplaatsbaar kolenhok te maken. De koolrabi komt zeker niet meer tussen de andere kolen. Robo bedankt voor de tip.
 6. Ik heb dit jaar een slecht kooljaar. Veel kool rot bovenaan. Vooral rode kool en koolrabi. Ik heb twee foto's bijgevoegd. Wat is hiervan de oorzaak en is er in de toekomst nog wat aan te doen?
 7. En in tegenstelling tot gewone bonen die na bewaard te zijn in de diepvries bijna niet te eten zijn, smaken de tuinbonen prima. Ik verbouw ieder jaar veel te veel om vers te eten. De rest gaat de diepvries in of wordt weggegeven. Ook probeer is zaad voor het volgend jaar te oogsten. Dat gaat vaak ook prima.
 8. Je komt in de richting. Verwijderen van de planten is eigenlijk het enige goede wat je kunt doen. Een beetje plant droogt niet meer op binnen de tijd dat het niet regent. Jij hebt dan nog het voordeel van wat meer wind. Tweede grote probleem van postelein is de vruchtbaarheid van het zaad. Vele jaren langer dan op het zakje staat. Ben deze week weer flink aan het plukken geweest. En dan durf ik het al helemaal niet meer te verbouwen. Helaas doen anderen dat soms nog wel op het volkstuincomplex.
 9. @Patrijs Geheel niet met jou eens. Een schoffel is een waardeloos instrument om postelein te verwijderen. Het droogt niet uit en maakt gewoon weer nieuwe wortels op enig vochtige grond.
 10. Ik kan maar een tip geven. Verbouwen is prima, maar zorg dat het zeker niet in bloei kan komen. Een ramp staat je te wachten, want niet weg te krijgen. Het zijn ook maar hele kleine onopvallende gele bloempjes. Zorg dat je ze voor bent.
 11. Ik denk dat Robo deze wilg allang heeft gedaan. Of hij heeft echt gewacht op mooi weer. Dan kan het zaterdag.
 12. @redzebra De foto is mooi scherp. Behalve de overhangende takken. Dat is wazig. Toch lijkt het mij een Ginkgo Biloba.
 13. Ik denk dat een klein deel dierlijk materiaal niet erg is. Dat is deels ook de natuur. Een dood muisje wat in de compost huisde en sterft zal ook verteren. Dat geldt ook voor de wormen, pissebedden en duizendpoten. Je moet niet overdrijven door katten of andere grote dieren in de composthoop doet. Een enkel eitje zal ook geen kwaad kunnen. Bij mij gaan de eierschalen er ook op. Daar zit ook wel iets eiwit aan.
 14. In stukken zagen vanaf bovenaf is het meest veilig. De boom helt naar de stenen muur en naar het schuurtje. Met een goede lier zou je nog kunnen overwegen om te vellen richting het tafeltje.
 15. Droogte en koude heeft veel zaden niet laten starten of zijn vergaan. Met bieten is dat zeker niet een probleem. Die zaai ik in meerdere fasen. Zelfs in juni zaai ik de winterbieten nog. (cilindra)
 16. Ik gebruik al vele jaren insectendoek van van der Wal. Ik denk dat het de standaard is. Ik zal nog eens gaan nameten. Ik gebruik hetzelfde doek al wel bijna 10 jaar voor de wortelen. Zoals Vinky met een rand waar de wortelvlieg niet overheen kan, heb ik ook geprobeerd. Ik weet alleen de hoogte zo niet meer, maar in ieder geval zonder succes. De wortelvlieg is op ons complex dusdanig fanatiek, dat vorig jaar enkele medetuinders zonder gaasdoek bijna geen oogst meer hadden. Hele rijen wortelen vielen dood in (ongeveer) juni.
 17. Die bessenstruiken zou ik direct ruimen en de grond stuk voor stuk schoonmaken. Voor stekken is het eigenlijk iets te laat. Normaal doe je dat met winterstekken in december. Je zou er nog een helemaal schoon kunnen maken en elders plaatsen. Maar nieuw kopen is zeker niet duur.
 18. In Nederland zijn de zonnepanelen nog zeer lonend. Vooral door de salderingsregeling. Ook al zal dat ooit in de toekomst wat minder worden. Wanneer is nog onbekend. Dat ligt aan de toekomstige regering. Zelf heb ik al 2,5 jaar zonnepanelen en ze doen het prima. De situatie is dus geheel anders dan in Frankrijk. Daar betalen ze dus niets terug, maar je mag het toch nog wel leveren. Een accu is dan veel eerder lonend. Zeker als je er een koopt om je nachtgebruik in op te slaan. Alleen de combinatie warmtepomp met zonnepanelen is een slechte. Een opslagsysteem om de stroom een half jaar te bewaren is onbetaalbaar. Het is allemaal een kwestie van rekenen wanneer iets lonend is.
 19. Mijn poters liggen nog bij van der Wal. Ik krijg ze de tweede helft van februari. Dus ze kunnen ieder moment komen. Daarna mogen ze direct beginnen te spruiten in een nogal koude slaapkamer.
 20. @Teunboon Dat is dus wel duidelijk kweekgras. Jammer voor jou, want in die wortels zit veel meer energie. Of je dat met een laag karton en compost weg krijgt betwijfel ik. Met mechanisch verwijderen met een spitvork heb je meer kans.
 21. Eerlijk gezegd lijkt mij dat geen kweekgras. Dit is een veel fijner blad. Wat is nu het probleem om een polletje uit te graven en een foto te plaatsen van de wortels.
 22. Ik denk dat je echt even moet gaan uitzoeken of het kweekgras of niet. Zo kan ik het niet zien. Spit eens een pol gras uit en maak foto's van het gras en van de wortels. Eventueel wat schoonspoelen.
 23. Ik snap niet dat je daar over gaat twijfelen. Ga voor de schone tuingrond. Dat is de enige waar je de minste kans hebt op wortelonkruiden, zoals heermoes, zevenblad, haagwinde of japanse knoopkruid. Het kost je maar € 10 meer, want je hebt maar 4 m3 nodig.
 24. De naam is al genoemd, maar voor mij is Sayada een goede bewaaraardappel. Die begint pas laat te spruiten. Die eet ik als laatste dit jaar. Zal ergens in mei/juni zijn. Texla wordt ook veel genoemd. Was bij mij niet resistent en had veel last van ritnaalden.
 25. Voor mij ook een hele nieuwe groente. Ik ga het proberen. Kom maar op met die zaden.
×
×
 • Create New...