Jump to content

hoekman

Members
 • Content Count

  288
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Salland

Recent Profile Visitors

218 profile views
 1. Lavameel kan voor je tuin een zegen zijn. Soms is er een tekort aan een van de mineralen/elementen. Zoals @rorror ook zegt, het is ook goed voor onkruid. Ik zie er meer een vraag in dat het ook goed is tegen heermoes. Dat is het zeker niet. Heermoes groeit op verharde arme gronden met een tekort aan kalium. Om dit te voorkomen is bemesting het beste. Een traditionele volkstuinder die ieder jaar een vrachtje oude verteerde stalmest aanvoert heeft geen last van heermoes.
 2. Slagerspapier is vetdicht papier. Google daar maar op en er gaat een wereld voor je open. Vroeger gebruikte ik de vellen van 85 x 62 cm
 3. Ik vind het gewoon misleidend dat er vet vermeld wordt : Ook zonder regenpijp te gebruiken!. Als je hem zonder regenpijp midden in je tuin zet, kost het je 1,5 a 2 jaar voor dat hij vol is. Als het water intussen niet verdampt is. Aansluiten met een vulautomaat is niet altijd nodig. Gewoon de regenpijp boven het vat laten uitkomen. Of onder een dakgoot zetten. Zelf heb ik bij mijn chalet 4 regentonnen staan. Regenpijpen boven een vat laten uitkomen en de bovenkant afdekken met horrengaas. Ik heb zelf nooit een ton gekocht. Ze zijn gratis te verkrijgen of je gebruikt een blauw chemicaliënvat. Riolering was daar nooit dus ik kon het water daar ook mooi in opvangen. Ik heb wel gezorgd voor een overloop en wel zodanig dat overtollig water wegloopt in de tuin en niet richting het chalet. Bevriezingsgevaar is er eigenlijk nauwelijks. Zeker met de huidige winters. Ik heb er wel eens een paar voor of in een vorstperiode leeggegooid. Is toch wel eens nodig ivm vervuiling door blad. Tot nu toe is er nog nooit een gebarsten. Tip voor @CelineK De regenpijp is ook te verzetten naar een ander deel van de dakgoot. Dan wel even opletten of de dakgoot nog wel goed afloopt.
 4. @Flup Dan hier het antwoord op jouw vraag uit het identificatietopic. Hoe ben ik van de japanse duizendknoop afgekomen. Gewoon alles zo goed als mogelijk uitgraven. Ieder stukje wortel wat je laat zitten gaat ooit weer uitlopen. Dat graaf je ook weer binnen enkele maanden uit. Nu had ik geen grote velden vol, maar ik ben toch wortels van centimeters dik tegengekomen. Dit jaar ben ik maar een klein sprietje tegengekomen. Ik ga ervan uit dat ik er nu vanaf ben. Eigenlijk was ik er met 3 jaar van af, maar toch vind je dan zo nu en dan nog wat.
 5. 100% zeker de japanse duizendknoop. Ik ben er na 6 jaar bijna van af. Dan krijg je bovenstaande takjes.
 6. Ik zou mij daar niet bang door laten maken. Het hoge nitraat/nitriet komt vooral voor bij bladgroentes zoals spinazie die op te sterk bemeste grond staat. Een biet staat veel langer in die potgrond, zodat er niet van een te hoog nitraatpercentage sprake kan zijn. Die voeding is in normale potgrond in 7 weken op.
 7. Het probleem van bijna geen uitlopers heb ik ook met mijn Korona's. Die heb ik niet zo lang nog, maar vorige jaren had ik daar geen last van. Ik wijt het aan het hele droge voorjaarsweer. Ze komen vast wel maar wat later. Aan het soort zou het ook wel kunnen liggen. Het vroegere soort had gewoon veel meer (te veel) uitlopers.
 8. Hoe lang staan ze daar al. Waren ze voor de 2 jaar wel gezond? Ik denk toch dat ze te schaduwrijk staan. Een magnolia wil graag volle zon.
 9. Of de Phytophthora in de diepvries dood gaat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het alleen kan overleven op levend materiaal. Het tomatenloof zal in de winter in de composthoop wel dood gaan. Of dat ook geld voor tomaten en aardappelen is zo langzamerhand de vraag. De laatste winters waren niet zo koud dat dit allemaal dood gaat vriezen. Tomaten komen bij mij ieder jaar in de compostbak groeien. Die zaden composteren niet mee. Ze zijn erg sterk.
 10. @koolrabi Ik neem aan dat op deze wijze een meetlint gebruiken niet toegestaan is. Sowieso zijn die naaistersmeetlinten zeer onnauwkeurig.
 11. @Vinky Ik wil toch even reageren op jouw post. Prei is een tweejarige plant. Het eerste jaar groeit het alleen maar en in het tweede jaar wil het gaan bloeien. Omdat jij extreem vroeg zaait gaan er bij jou planten in het eerste jaar al bloeien. Misschien toch iets later zaaien, zodat je het eerste jaar geen bloeistengels krijgt. Ik zie eigenlijk nooit in de prei op ons complex bloeistengels.
 12. @oscardevos Je vult mij mooi aan. De late vorst is voor mijn complex niet zo heel fataal. We zitten echt midden in de bebouwing/groen. Het vorstrisico is ook gewoon eigen schuld van de huidige generatie aardappeltelers. Mijn vader zou nooit in maart al aardappels in de grond zetten. Die begon 3e week april met de aardappelen. Met het huidige klimaat gokken we op eerder. Velen op mijn complex eten de nieuwe al. De coloradokever is de laatste jaren een terugkerende ramp. Ook een gevolg van de zachte winters. Wat je ook aanhaalt is het kweken van veel vroege aardappelen. Ten eerst om heel vroeg nieuwe te hebben, maar ook om de Phythophora voor te zijn. Persoonlijk ga ik voornamelijk voor midden en late aardappelen en het kleinste zakje vroeg.
 13. Ik zie in mijn omgeving ook veel (vooral vroege) aardappelen met geel wordende bladen. Zelfs in mijn eigen Anais. En dat heb ik al jaren in die aardappel niet gezien. Veel te vroeg lijken ze aan het afsterven te zijn, terwijl dat een soort is die wel vroeg is, maar waar het afsterven vaak niet vroeg te zien is. Wat is er dit jaar aan de hand? Ten eerste zal de droogte zijn tol eisen. De planten zijn namelijk veel kleiner dan andere jaren. Zoals hierboven de discussie is over voeding. Maar zonder water is er ook geen voeding. En ga er maar van uit dat mijn moestuin voldoende voeding heeft. Ik vermoed dat de opbrengst van de vroege aardappelen dit jaar ook zal tegenvallen. De wat latere zijn nog niet aan het afsterven en die kunnen na vandaag voldoende verder gaan groeien. (Vandaag valt er meer dan voldoende hier)
 14. Je hebt in principe handschoenen nodig met onderstaand symbool.
 15. Daarom dacht ik ook dat ik misschien wel de eerste afhaker ben. Of resultaat 0,00 cm lang.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...