Jump to content

hoekman

Members
 • Content Count

  277
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Salland

Recent Profile Visitors

110 profile views
 1. @oscardevos Je vult mij mooi aan. De late vorst is voor mijn complex niet zo heel fataal. We zitten echt midden in de bebouwing/groen. Het vorstrisico is ook gewoon eigen schuld van de huidige generatie aardappeltelers. Mijn vader zou nooit in maart al aardappels in de grond zetten. Die begon 3e week april met de aardappelen. Met het huidige klimaat gokken we op eerder. Velen op mijn complex eten de nieuwe al. De coloradokever is de laatste jaren een terugkerende ramp. Ook een gevolg van de zachte winters. Wat je ook aanhaalt is het kweken van veel vroege aardappelen. Ten eerst om heel vroeg nieuwe te hebben, maar ook om de Phythophora voor te zijn. Persoonlijk ga ik voornamelijk voor midden en late aardappelen en het kleinste zakje vroeg.
 2. Ik zie in mijn omgeving ook veel (vooral vroege) aardappelen met geel wordende bladen. Zelfs in mijn eigen Anais. En dat heb ik al jaren in die aardappel niet gezien. Veel te vroeg lijken ze aan het afsterven te zijn, terwijl dat een soort is die wel vroeg is, maar waar het afsterven vaak niet vroeg te zien is. Wat is er dit jaar aan de hand? Ten eerste zal de droogte zijn tol eisen. De planten zijn namelijk veel kleiner dan andere jaren. Zoals hierboven de discussie is over voeding. Maar zonder water is er ook geen voeding. En ga er maar van uit dat mijn moestuin voldoende voeding heeft. Ik vermoed dat de opbrengst van de vroege aardappelen dit jaar ook zal tegenvallen. De wat latere zijn nog niet aan het afsterven en die kunnen na vandaag voldoende verder gaan groeien. (Vandaag valt er meer dan voldoende hier)
 3. Je hebt in principe handschoenen nodig met onderstaand symbool.
 4. Daarom dacht ik ook dat ik misschien wel de eerste afhaker ben. Of resultaat 0,00 cm lang.
 5. Laat ik dan de eerste zijn die de wedstrijd moet verlaten. Opkomstpercentage 20 %. Het ene plantje heeft eigenlijk alleen maar een groeistilstand gehad. Of het nu binnen of buiten was. En nu heeft het de ijsheiligen niet overleefd. Voor iedereen: succes ermee. En voor mij: volgend jaar meer geluk.
 6. Ja, hij staat buiten, maar binnen was hij ook een maand zo groot. Het is een beetje corona slachtoffer. Een aantal weken onbeheerd gestaan.
 7. Dames en heren, wat is dit. Jullie hebben al vruchten. Ik zit nog met 1 plantje wat al weken niet wil groeien. Ook de laatste 2 zaden wensen nog niet op te komen. Hier onder mijn hoop. Meedoen is denk ik belangrijker dan winnen.
 8. hoekman

  Waterpomp

  Ja, dergelijke grafieken horen in de handleiding te staan ik neem aan dat de grafiek van de pomp niet bij de bol pomp hoort. Die 35 meter is eigenlijk de opvoerhoogte. Als je de slang alleen over je tuin legt heb je alleen maar leidingweerstand. Het is allemaal uit te rekenen, maar ga maar uit van de gegevens van sectorsproeiers ed. Zijn daar geen gegevens van is het een beetje uitproberen. Hoeveel sproeiers moet je er aan zetten om voldoende druk over te houden voor het goede functioneren daarvan. Ik blijf er bij dat voor die prijs geen goed waterpompje met benzinemotor te krijgen is. Als ik zo rondkijk bij die firma is dat toch een heel redelijke prijs. Ik heb zelf niet zo'n dingetje. Ik heb voor het sproeien op een andere locatie elektra aanwezig. Die pomp heeft toen al een veelvoud gekost. Op de volkstuin hebben ook enkele tuinders een dergelijk pompje. Ze worden maar heel weinig gebruikt. Ik verwacht met dit weer dat de eerste wel binnen 2 weken tevoorschijn komt.
 9. hoekman

  Waterpomp

  In de handleiding kan ik niet vinden dat er geen sproeier op mag. Dat schrijft alleen Bol. Vast omdat ze bang zijn voor garantieclaims voor te snel slijtende pompen door langdurig gebruik. Wat ik in de handleiding mis is een pompgrafiek. Dus bij hoeveel opvoerhoogte hoeveel opbrengst. Bij 0 meter opvoerhoogte is dat 8000 liter. Bij opvoerhoogte 35 meter zal dat misschien nog maar 500 liter zijn. Zonder grafiek kan ik je niet adviseren. Ik denk dat je op zo'n pomp ongeveer 3 sectorsproeiers kunt zetten. Dat is iets wat je moet gaan uitzoeken/proberen. De prijs is niet hoog en de kwaliteit zal er ook wel naar zijn.
 10. Mijn tomaten komen ook niet meer binnen. Zelfs niet met de kleine nachtvorstjes. Ze staan erg beschut met een grote kunststof bak er over heen. Die bakken gaan er met een paar dagen ook wel van af. De tomaten worden te groot.
 11. Ik heb vandaag de laatste 2 zaadjes ook maar gezaaid. Het ene plantje wat ik heb is niet erg succesvol. Een beetje Corronaslachtoffer. Hieronder een foto van plant 1. Heeft eigenlijk weken niets gedaan. Vol goede moed ga ik hier toch mee verder in de strijd. Plantje 1 was de enige van de 3 die het gered heeft.
 12. Ik heb begin maart 3 zaden gebruikt. Vandaag heb ik 1 plantje. Ik ben bang dat ik hier de strijd mee moet aangaan. Geen warmtematje gebruikt en wat later boven een niet al te warme radiator. Valt mij eigenlijk wel tegen.
 13. Ik heb vandaag wel 12 vroege aardappeltjes gepoot. Die kan ik tot de ijsheiligen nog wel beschermen. De rest wordt pas half april gepoot. Door ervaring wijs geworden. In het oosten kun je de eerste helft van mei nog fatale nachtvorsten krijgen.
 14. Misschien ben ik dan wel de laatste. Ik heb maandag 2 maart pas gezaaid. De planning was iets eerder, maar ik had wat dagen nodig om de zaden te zoeken. Ze zaten nog netjes in de envelop. 3 stuks gezaaid. De rest voor volgend jaar waarschijnlijk. Geen warmtematje of zo. Wel een wat warme plek tussen de tomaten. edit: dus niet de laatste. Dat is voorlopig Lieke.
 15. Ik heb vorig jaar sayada gehad. Prima en mooie aardappel. Ik heb hem nog niet gegeten, maar wordt een dezer weken weer besteld.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...