Jump to content

marianne81001

Members
 • Posts

  20
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Nederlamd
 1. als je de wortels wel in vocht had zitten kan het zijn dat door de hoge druk (en daarmee hoge temperatuur) het water eruit ontsnapt is, zoals bij mij de eerste keer bij de bieten gebeurde. (sorry voor de erg late reactie, maar na al ruim anderhalf jaar zonder tuin omdat de VVE groot onderhoud aan de gevels nodig vind en de balkons dit jaar gesloopt gaan worden niet hier geweest). voor de link ga ik even zoeken waar ze die naartoe verhuisd hebben :$
 2. Vn de enige boom die dit jaar wel appels gaf, 4 potten appel-bessenjam (de bessen hadden tussne oogst en verwerken in de vriezer gelegen) en 8 potten appelmoes varierend van heel fijn licht zuur, tot grovere zoete. Vorige week bieten, wortels , bloemkoolsoep en courgettesoep. Helaas moeten constateren dat de stoofperen en andere appelbomen dit jaar geen vrucht hebben.. Maar ja je kunt niet alles hebben tenslotte;).
 3. Ja die volgen na hal september. Afspraak met buren is dat na de verjaardag van hun zoon we gedrieen bezig gaan en na de herverdeling maak ik wat foto's, als ik eraan denk ook van de werkzaamheden.
 4. Je laat de pan eerst zelf van druk afkomen, dus niet geforceerd eraf, gewoon af laten koelen. Ik had geen tang groot genoeg, dus gewoon voorzichtig met handschoen eruit gehaald. Aangezien de deksels erop zitten komen er dan ook geen bacterien meer bij. Wl zorgen dat er een doek of zo op je aanrecht ligt, zodat ze niet op een koude plaat terecht komen. (zeg dat je pot ruim boven de 100 graden zit nog, als je die op een plaat van 20 zet kan hij knappen door temperatuurverschil)
 5. Die van mij geeft ook geen druk weer, behalve stand 1 of 2. niet instelbaar dus, alleen de druk die hij zelf via he t entiel afregeld, maar die is door mij dus niet verder te beinvloeden. Water kookt bij normale druk (op zeepeil) bij 100 graden, als de druk verhoogt word de kooktemperatuur ook verhoogd. Mss kun je in de gebruiksaanwijzing iets vinden over de druk waar die van jou op komt (ik gok dus gewoon dat bij de 2e st and de temperatuur boven de 116 komt)
 6. Ja daar bedoelen ze idd artikel 2 mee. Daar staan de aanbevolen tijden en manieren van vullen in. Heet of koud enzo
 7. Dank, en gaat helemaal goedkomen
 8. Nee, dat durf ik niet zeker te zeggen, je zou eens via google kunnen proberen met het type pan wat je hebt. Wellicht vind je op die manier een bodemding (geloof officieel stoommandje)
 9. Ja begrijp wat je bedoelt, denk dat als je gewoon een ander soort rooster het ook prima gaat, het bodemding zorgt er vooral voor dat de potten niet te hard stuiteren onder het koken dacht ik. eht is vooral belangrijk dat de potten niet te veel klapperen, dan knappen ze en dat geeft zon rommel En ja is idd een luxe, voor "wel" 25 euro op MP gekocht vorig jaar
 10. Nee ik heb ook een voor gas, gewoon op de normale manier dichtmaken. Ik heb alleen de "luxe?" dat in mijn deksle een knop zit met meerdere standen. Stand 1 geeft een iets lagere druk dan stand 2. Deze om precies te zijn : http://www.magefesa.com/menaje/calidad/manuales-planos/favoritcomplet-i.pdf
 11. Ik heb ook maar 1 waar 4 potten inpassen.. Maar de experimenten van vorig jaar zijn iig prima gegaan. Had dit jaar 1 pot niet helemaal lekker vastgedraaid.. Groente was nog prima eetbaar.. Alleen bijna geen kookvocht meer in de pot dus durfde ondanks vacuum niet te laten staan. (en aangezien het de rode biet was, was het water helderrood ) Heb op dit moment de eerste 2 potten bonen, en de eerste bieten staan van dit jaar. Wel net als bij ander inmaken de deksel controleren op vacuum, als er eens een ring niet lekker gesloten heeft en er dus geen vacuum is, zo snel mogelijk opeten. Heb deze lichting de boontjes eerst in zout water geblancheerd, en de bietjes in half-azijnoplossing met laurier en peperkorrels een nacht laten staan na het schoonmaken/ ontschillen. (voor het afvullen laurier en peper en andere kruiden verwijderen (recept van "recepten voor geluk" gebruikt)) Zal zeker laten weten hoe dit voor de smaak uitpakt, aangezien het voorkookvocht of in het geval van de bieten de oplossing als afvulvocht gebruikt zijn. De tomaten verwerk ik gewoon naar pastasaus, maar door de zuurgraad kan dat in gewoon heet waerbad of heet afvullen als jam. Daar staan de eerste 7 potten ook van inmiddels, alleen zonder vlees. .dat wecken in de snelkookpan durf ik nog niet zo goed
 12. Op verzoek hoe ik inmaak in de snelkookpan een via MP gekochte magefesa favorit, met 2 drukstanden. Pap verklaart me nog een beetje voor gek, kan ook prima alles in een gewoon kokendwaterbad in zijn optiek. Maar goed, ik zit nog in het uittestten, dus wellicht zijn er betere methodes te bedenken. Eerst maar even de link naar "veilig inmaken" van agf wat ik als leidraad gebruikt heb. deel 1: www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=21880 (staat duidelijke uitleg over hoe en waarom van de snelkookpan voor inmaken) Deel 2 : www.agf.nl/nieuws/2006/18aug/2n_info_in ... _van_2.htm Zelf gebruik ik (nog) gewoon gebruikte potten, let wel op alleen hittebestendig. Augurken en mayonaisepotten knappen onder de hogere druk en temperatuur waarschijnlijk. Dus alleen dikglas potten. Die steriliseer ik eerst zoals het ook voor jam ed gebeurd. Als ik meer potten schoonmaak dan in een keer in mijn snelkookpannetje passen zet ik ze in een schone oven op 120 -150 graden ongeveer (anders kan ik maar 4 potten tegelijk steriliseren en dat is minder praktisch). Dit zou moeten zorgen dat ze steriel blijven. Voor het afvullen wel even uitzoeken hoeveel en welke potten samen in je snelkoker passen Groente kort voorkoken bij de warme vulmethode. (eigenlijk meer blancheren, even een minuut of 2) Potten vullen (zo dat ze direct in de snelkoker passen). Deksel los vast erop, de lucht moet kunnen ontsnappen, vocht niet. Als je ze te vast draait en de lucht dus niet kan ontsnappen bestaat de kans dat ze uit elkaar spatten, te los kookt je afvulvocht eruit doordat het koken vrij stevig doorgaat. Zelfs nadat je de druk erafhaalt (dan begint het net weer te koken, omdat het water dan bij lagere temperatuur kookt) Gewoon losjes vastdraaien dus, vacuum ontstaat pas volledig bij afkoelen. Water in de snelkookpan, en die op stand 2 zetten (hogere druk=hogere temperatuur). Aanbevolen vulmethodes en kooktijden staan in voornoemde linkjes duidelijk vermeld. Ik weet niet hoevel kPa mijn hogedrukpan haalt, maar als de druk in fases eraf is gegaan, hoor ik na elke fase het water weer gaan koken, tto ongeveer 10-15 minuten nadat de druk van de ketel afgegaan is. Daarmee ga ik er vanuit dat ik ruim boven de 116 graden kom. Iig zijn de boontjes van vorig jaar prima gegaan. Bieten heb ik dit jaar deels op zuur gedaan, dus is het al minder dringend omdat botulisme bacterien niet van zuur houden.
 13. Wat je om te proberen welke peper je lekker vind kunt proberen, is bij een c1000 een chilimix kopen. Tenminste bij degene vlak bij mij verkopen ze momenteel een mix, kaart op de verpakking welke peper welke scherpte heeft volgens die schaal. Wellicht hebben meer supermarkten zoiets. Dan kun je proeven en vegelijken welke voor jou het lekkerst is. Evt zou je daar dan de zaadjes van kunnen gebruiken? Mjn voorkweek was dit jaar faliekant misgegaan door gezondheidsperikelen, dus bij pa uit de kas gebietst. Zijn lekker heet, maar helaas wist hij de naam niet en was natuurlijk het zakje leeg en weggegooid :s.
 14. Ik heb via marktplaats vorig jaar een snelkookpan met 2 standen overgenomen. Die op de 2e stand, en dan een krappe 20 minuten koken (na bereiken druk) en zlef van de druk af laten gaan. Zal zondag een uitgebreider topic openen. Ik gebruik vooral de potten waar normaal ook groente in gezeten heeft (niet de "koude" potten als augurk enzo gebruiken die knappen.) dus de dikker glazen met schroefdeksel. D maat zo dat de potten allen ongeveer even groot zijn, en elkaar onder het koken niet raken. Dan zouden ze kunnen spatten.
 15. Ja een redelijk kleine, maar wel ideaal voor tomaat, peper enzo.. Volop zon en vrij snel warm. Op dit moment is het zelfs zo "triest" (vooral voor gasten) er past maar 1 stoel op het balkon naast mijn tafeltje, de tomaat peper en een paar aardbei bakken die om logistieke reden tijdelijk boven ipv vollegrond beneden staan nemen het geheel in beslag:)
×
×
 • Create New...