marianne81001 Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 Op verzoek hoe ik inmaak in de snelkookpan een via MP gekochte magefesa favorit, met 2 drukstanden. Pap verklaart me nog een beetje voor gek, kan ook prima alles in een gewoon kokendwaterbad in zijn optiek. Maar goed, ik zit nog in het uittestten, dus wellicht zijn er betere methodes te bedenken.Eerst maar even de link naar "veilig inmaken" van agf wat ik als leidraad gebruikt heb.deel 1: www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=21880 (staat duidelijke uitleg over hoe en waarom van de snelkookpan voor inmaken)Deel 2 : www.agf.nl/nieuws/2006/18aug/2n_info_in ... _van_2.htm Zelf gebruik ik (nog) gewoon gebruikte potten, let wel op alleen hittebestendig. Augurken en mayonaisepotten knappen onder de hogere druk en temperatuur waarschijnlijk. Dus alleen dikglas potten. Die steriliseer ik eerst zoals het ook voor jam ed gebeurd. Als ik meer potten schoonmaak dan in een keer in mijn snelkookpannetje passen zet ik ze in een schone oven op 120 -150 graden ongeveer (anders kan ik maar 4 potten tegelijk steriliseren en dat is minder praktisch). Dit zou moeten zorgen dat ze steriel blijven. Voor het afvullen wel even uitzoeken hoeveel en welke potten samen in je snelkoker passen Groente kort voorkoken bij de warme vulmethode. (eigenlijk meer blancheren, even een minuut of 2)Potten vullen (zo dat ze direct in de snelkoker passen). Deksel los vast erop, de lucht moet kunnen ontsnappen, vocht niet. Als je ze te vast draait en de lucht dus niet kan ontsnappen bestaat de kans dat ze uit elkaar spatten, te los kookt je afvulvocht eruit doordat het koken vrij stevig doorgaat. Zelfs nadat je de druk erafhaalt (dan begint het net weer te koken, omdat het water dan bij lagere temperatuur kookt) Gewoon losjes vastdraaien dus, vacuum ontstaat pas volledig bij afkoelen.Water in de snelkookpan, en die op stand 2 zetten (hogere druk=hogere temperatuur). Aanbevolen vulmethodes en kooktijden staan in voornoemde linkjes duidelijk vermeld. Ik weet niet hoevel kPa mijn hogedrukpan haalt, maar als de druk in fases eraf is gegaan, hoor ik na elke fase het water weer gaan koken, tto ongeveer 10-15 minuten nadat de druk van de ketel afgegaan is. Daarmee ga ik er vanuit dat ik ruim boven de 116 graden kom. Iig zijn de boontjes van vorig jaar prima gegaan.Bieten heb ik dit jaar deels op zuur gedaan, dus is het al minder dringend omdat botulisme bacterien niet van zuur houden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilse Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 wat een mega geweldig bericht dit!!Ik heb nog neit de link helemaal bestudeerd maar ga ik zeker doen!! Ik zat al steeds op mp te kijken voor een weckpan ofzo (al zou het misschien ook in een gewone pan kunnen denk ik).Maar heb zelf een snelkookpan staan uit brazilie waar ik altijd mijn zwarte bonen in maak! Geen hele grote maar veel zou ik toch niet gaan inmaken denk ik hebben een kleine moestuin. Dus ik hou dit hoekje in de gaten!Laat me weten hoe het jou is vergaan! Quote http://meestuintje.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
marianne81001 Posted August 25, 2012 Author Share Posted August 25, 2012 Ik heb ook maar 1 waar 4 potten inpassen.. Maar de experimenten van vorig jaar zijn iig prima gegaan.Had dit jaar 1 pot niet helemaal lekker vastgedraaid.. Groente was nog prima eetbaar.. Alleen bijna geen kookvocht meer in de pot dus durfde ondanks vacuum niet te laten staan. (en aangezien het de rode biet was, was het water helderrood ) Heb op dit moment de eerste 2 potten bonen, en de eerste bieten staan van dit jaar. Wel net als bij ander inmaken de deksel controleren op vacuum, als er eens een ring niet lekker gesloten heeft en er dus geen vacuum is, zo snel mogelijk opeten. Heb deze lichting de boontjes eerst in zout water geblancheerd, en de bietjes in half-azijnoplossing met laurier en peperkorrels een nacht laten staan na het schoonmaken/ ontschillen. (voor het afvullen laurier en peper en andere kruiden verwijderen (recept van "recepten voor geluk" gebruikt))Zal zeker laten weten hoe dit voor de smaak uitpakt, aangezien het voorkookvocht of in het geval van de bieten de oplossing als afvulvocht gebruikt zijn.De tomaten verwerk ik gewoon naar pastasaus, maar door de zuurgraad kan dat in gewoon heet waerbad of heet afvullen als jam. Daar staan de eerste 7 potten ook van inmiddels, alleen zonder vlees. .dat wecken in de snelkookpan durf ik nog niet zo goed Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilse Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 maar ik begrijp dat jij een electriche snelkookpan hebt?Ik heb er een voor op het gas. Maar wat ik me dan afvraag... Zou je dan de deksel van de snelkookpan helemaal op de gewone manier dichtmaken... Quote http://meestuintje.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
marianne81001 Posted August 25, 2012 Author Share Posted August 25, 2012 Nee ik heb ook een voor gas, gewoon op de normale manier dichtmaken. Ik heb alleen de "luxe?" dat in mijn deksle een knop zit met meerdere standen. Stand 1 geeft een iets lagere druk dan stand 2. Deze om precies te zijn : http://www.magefesa.com/menaje/calidad/manuales-planos/favoritcomplet-i.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilse Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 wow dat is nog een aardig luxe. Ik heb en gewoon 1 wat een pan is (zonder iets erin) en een deksel...Zou het dan ook kunnen? Ik zag namelijk dat de jouwe (en volgens mij ook in weckpannen) een soort bodem ding erin. Als je begrijpt wat ik bedoel Quote http://meestuintje.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
marianne81001 Posted August 25, 2012 Author Share Posted August 25, 2012 Ja begrijp wat je bedoelt, denk dat als je gewoon een ander soort rooster het ook prima gaat, het bodemding zorgt er vooral voor dat de potten niet te hard stuiteren onder het koken dacht ik.eht is vooral belangrijk dat de potten niet te veel klapperen, dan knappen ze en dat geeft zon rommel En ja is idd een luxe, voor "wel" 25 euro op MP gekocht vorig jaar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilse Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 mmm dan ga ik toch eens kijken of mijn man zo'n bodemding voor me kan maken. Of weet jij misschien of ze los te verkopen zijn? Quote http://meestuintje.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
marianne81001 Posted August 25, 2012 Author Share Posted August 25, 2012 Nee, dat durf ik niet zeker te zeggen, je zou eens via google kunnen proberen met het type pan wat je hebt. Wellicht vind je op die manier een bodemding (geloof officieel stoommandje) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nanda Posted August 25, 2012 Share Posted August 25, 2012 bij www.levenvanhetland.nl verkopen ze roosters voor in een weckketel. misschien kun je die gebruiken? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje11 Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 Neteven op de linkjes geklikt en gelezen.Er wordt in het eerste artikel tabel 1 genoemd, maar waar staat dat.Of wordt dat in het het tweede artikel bedoeld.Vind het wel interessant en zeker het proberen waard. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marianne81001 Posted August 26, 2012 Author Share Posted August 26, 2012 Ja daar bedoelen ze idd artikel 2 mee. Daar staan de aanbevolen tijden en manieren van vullen in.Heet of koud enzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 In plaats van een rooster kun je ook een opgevouwen theedoek of zo gebruiken. Het gaat er vooral om dat de glazen potjes niet op de bodem of tegen de wand van de pan staan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilse Posted August 27, 2012 Share Posted August 27, 2012 bedankt voor het idee! Dan ga ik er toch eens een uitproberen. Geloof dat er maar 1 a 2 in zullen passen maar dat geeft niet want heb toch nooit zoveel hahaha Quote http://meestuintje.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilse Posted August 27, 2012 Share Posted August 27, 2012 oeps zie voor mij toch nog een probleem... Kan het temp niet regelen of meten...Misschien toch gewoon in een grote pan doen dan en een thermometer kopen ofzo Quote http://meestuintje.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
marianne81001 Posted August 27, 2012 Author Share Posted August 27, 2012 Die van mij geeft ook geen druk weer, behalve stand 1 of 2. niet instelbaar dus, alleen de druk die hij zelf via he t entiel afregeld, maar die is door mij dus niet verder te beinvloeden. Water kookt bij normale druk (op zeepeil) bij 100 graden, als de druk verhoogt word de kooktemperatuur ook verhoogd.Mss kun je in de gebruiksaanwijzing iets vinden over de druk waar die van jou op komt (ik gok dus gewoon dat bij de 2e st and de temperatuur boven de 116 komt) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilse Posted August 27, 2012 Share Posted August 27, 2012 gebruiksaanwijzing zit hier niet bij helaas. Maar dan ga ik van jou info uit dat het op 116 uit zal moeten komen (dus stand 2)Nu nog eens zoeken welke dingen ik kan wecken dan Wil het denk ik eerst maar proberen met worteltjesAnder vraagje: gebruik je dan wel een tang om de potten te pakken of hoe doe je dat? Quote http://meestuintje.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
marianne81001 Posted August 27, 2012 Author Share Posted August 27, 2012 Je laat de pan eerst zelf van druk afkomen, dus niet geforceerd eraf, gewoon af laten koelen. Ik had geen tang groot genoeg, dus gewoon voorzichtig met handschoen eruit gehaald.Aangezien de deksels erop zitten komen er dan ook geen bacterien meer bij. Wl zorgen dat er een doek of zo op je aanrecht ligt, zodat ze niet op een koude plaat terecht komen. (zeg dat je pot ruim boven de 100 graden zit nog, als je die op een plaat van 20 zet kan hij knappen door temperatuurverschil) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yvan_be Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Het is een wat oudere draad, maar ik wou er toch nog even op reageren. in de VS, waar inmaken onder druk de regel is, is bijzonder veel informatie te vinden. Een google search ("home pressure canning") levert een immense hoop informatie op. Aanraders zijn zeker en vast de PDF's van de universiteit van Montana, zie http://www.msuextension.org/nutrition/Food%20Pres.html. Ook deze zijn aan te bevelen:National Center for Home Food Preservation: http://www.uga.edu/nchfp/index.html USDA Complete Guide to Home Canning 2009: http://www.uga.edu/nchfp/publications/publications_usda.html So Easy to Preserve: http://www.uga.edu/setp/ New Ball Blue Book of Preserving-2009: http://www.freshpreserving.com ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilse Posted August 14, 2013 Share Posted August 14, 2013 ff inhaken op de oude draad. Ik wilde namelijk weer even kijken naar de link die in het eerste bericht hier staat maar volgens mij is het niet meer de juiste of ben ik nu gek aan het worden?Was namelijk even helemaal kwijt na een jaar tijd hoe ik ook alweer het wecken in de snelkookpan deed. Wat ik nu heb gedaan is wortels even 2 min koken.Wortels afgegoten en koud water overheen. Daarna in de pot gedaan met nieuw gekookt water. Deksel los erop draaien.Theedoek in de snelkookpan en water erin zodat de pot voor de helft onder water staat en nu maar koken. Als hij goed kookt 25min laten koken en dan af laten koelen. Mag hopen dat ik het nu goed doe.... Quote http://meestuintje.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilse Posted August 14, 2013 Share Posted August 14, 2013 ik geloof dat het niet goed is gegaan. Er zit maar een mini laagje vocht in de pot en lijkt dat het vocht er uit is gegaan... Iemand idee wat ik fout heb gedaan? Quote http://meestuintje.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted August 14, 2013 Share Posted August 14, 2013 Wortelen koken potten schoon(in de oven bij 135 graden 10 min).Wortelen in de pot helemaal vullen met gekookt water met een schepje suiker.De pot goed vast draaien en te minste 1 uur koken in de weck/pan.Laten afkoelen en dan er uit. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucinda Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 De vraag ging over wecken in de snelkookpan. Dan hoef je aanzienlijk minder lang te koken, omdat je het onder druk bij een hogere temperatuur doet.De link in de openingspost doet het inderdaad niet meer. Ik ben erg benieuwd of er iemand nog een overzichtje heeft. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marianne81001 Posted October 12, 2014 Author Share Posted October 12, 2014 ik geloof dat het niet goed is gegaan. Er zit maar een mini laagje vocht in de pot en lijkt dat het vocht er uit is gegaan... Iemand idee wat ik fout heb gedaan?als je de wortels wel in vocht had zitten kan het zijn dat door de hoge druk (en daarmee hoge temperatuur) het water eruit ontsnapt is, zoals bij mij de eerste keer bij de bieten gebeurde.(sorry voor de erg late reactie, maar na al ruim anderhalf jaar zonder tuin omdat de VVE groot onderhoud aan de gevels nodig vind en de balkons dit jaar gesloopt gaan worden niet hier geweest). voor de link ga ik even zoeken waar ze die naartoe verhuisd hebben :$ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wijo Posted October 13, 2014 Share Posted October 13, 2014 Hier staat ook wat info over wecken in de snelkookpan: http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkwijze/Wecken_in_een_snelkookpan/wecken_in_een_snelkookpan.html Quote Met vriendelijke groet,Wim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.