Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Inmaken met de snelkookpan


marianne81001

Recommended Posts

Op verzoek hoe ik inmaak in de snelkookpan een via MP gekochte magefesa favorit, met 2 drukstanden. Pap verklaart me nog een beetje voor gek, kan ook prima alles in een gewoon kokendwaterbad in zijn optiek. Maar goed, ik zit nog in het uittestten, dus wellicht zijn er betere methodes te bedenken.

Eerst maar even de link naar "veilig inmaken" van agf wat ik als leidraad gebruikt heb.

deel 1: www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=21880 (staat duidelijke uitleg over hoe en waarom van de snelkookpan voor inmaken)

Deel 2 : www.agf.nl/nieuws/2006/18aug/2n_info_in ... _van_2.htm

 

Zelf gebruik ik (nog) gewoon gebruikte potten, let wel op alleen hittebestendig. Augurken en mayonaisepotten knappen onder de hogere druk en temperatuur waarschijnlijk. Dus alleen dikglas potten.

 

Die steriliseer ik eerst zoals het ook voor jam ed gebeurd. Als ik meer potten schoonmaak dan in een keer in mijn snelkookpannetje passen zet ik ze in een schone oven op 120 -150 graden ongeveer (anders kan ik maar 4 potten tegelijk steriliseren en dat is minder praktisch). Dit zou moeten zorgen dat ze steriel blijven. Voor het afvullen wel even uitzoeken hoeveel en welke potten samen in je snelkoker passen

Groente kort voorkoken bij de warme vulmethode. (eigenlijk meer blancheren, even een minuut of 2)

Potten vullen (zo dat ze direct in de snelkoker passen). Deksel los vast erop, de lucht moet kunnen ontsnappen, vocht niet. Als je ze te vast draait en de lucht dus niet kan ontsnappen bestaat de kans dat ze uit elkaar spatten, te los kookt je afvulvocht eruit doordat het koken vrij stevig doorgaat. Zelfs nadat je de druk erafhaalt (dan begint het net weer te koken, omdat het water dan bij lagere temperatuur kookt) Gewoon losjes vastdraaien dus, vacuum ontstaat pas volledig bij afkoelen.

Water in de snelkookpan, en die op stand 2 zetten (hogere druk=hogere temperatuur). Aanbevolen vulmethodes en kooktijden staan in voornoemde linkjes duidelijk vermeld.

 

Ik weet niet hoevel kPa mijn hogedrukpan haalt, maar als de druk in fases eraf is gegaan, hoor ik na elke fase het water weer gaan koken, tto ongeveer 10-15 minuten nadat de druk van de ketel afgegaan is. Daarmee ga ik er vanuit dat ik ruim boven de 116 graden kom. Iig zijn de boontjes van vorig jaar prima gegaan.

Bieten heb ik dit jaar deels op zuur gedaan, dus is het al minder dringend omdat botulisme bacterien niet van zuur houden.

Link to comment
Share on other sites

wat een mega geweldig bericht dit!!

Ik heb nog neit de link helemaal bestudeerd maar ga ik zeker doen!!

 

Ik zat al steeds op mp te kijken voor een weckpan ofzo (al zou het misschien ook in een gewone pan kunnen denk ik).

Maar heb zelf een snelkookpan staan uit brazilie waar ik altijd mijn zwarte bonen in maak! Geen hele grote maar veel zou ik toch niet gaan inmaken denk ik hebben een kleine moestuin.

 

Dus ik hou dit hoekje in de gaten!

Laat me weten hoe het jou is vergaan!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook maar 1 waar 4 potten inpassen.. Maar de experimenten van vorig jaar zijn iig prima gegaan.

Had dit jaar 1 pot niet helemaal lekker vastgedraaid.. Groente was nog prima eetbaar.. Alleen bijna geen kookvocht meer in de pot dus durfde ondanks vacuum niet te laten staan. (en aangezien het de rode biet was, was het water helderrood )

 

Heb op dit moment de eerste 2 potten bonen, en de eerste bieten staan van dit jaar. Wel net als bij ander inmaken de deksel controleren op vacuum, als er eens een ring niet lekker gesloten heeft en er dus geen vacuum is, zo snel mogelijk opeten.

 

Heb deze lichting de boontjes eerst in zout water geblancheerd, en de bietjes in half-azijnoplossing met laurier en peperkorrels een nacht laten staan na het schoonmaken/ ontschillen. (voor het afvullen laurier en peper en andere kruiden verwijderen (recept van "recepten voor geluk" gebruikt))

Zal zeker laten weten hoe dit voor de smaak uitpakt, aangezien het voorkookvocht of in het geval van de bieten de oplossing als afvulvocht gebruikt zijn.

De tomaten verwerk ik gewoon naar pastasaus, maar door de zuurgraad kan dat in gewoon heet waerbad of heet afvullen als jam. Daar staan de eerste 7 potten ook van inmiddels, alleen zonder vlees. .dat wecken in de snelkookpan durf ik nog niet zo goed

Link to comment
Share on other sites

Ja begrijp wat je bedoelt, denk dat als je gewoon een ander soort rooster het ook prima gaat, het bodemding zorgt er vooral voor dat de potten niet te hard stuiteren onder het koken dacht ik.

eht is vooral belangrijk dat de potten niet te veel klapperen, dan knappen ze en dat geeft zon rommel

 

En ja is idd een luxe, voor "wel" 25 euro op MP gekocht vorig jaar

Link to comment
Share on other sites

Die van mij geeft ook geen druk weer, behalve stand 1 of 2. niet instelbaar dus, alleen de druk die hij zelf via he t entiel afregeld, maar die is door mij dus niet verder te beinvloeden.

 

Water kookt bij normale druk (op zeepeil) bij 100 graden, als de druk verhoogt word de kooktemperatuur ook verhoogd.

Mss kun je in de gebruiksaanwijzing iets vinden over de druk waar die van jou op komt (ik gok dus gewoon dat bij de 2e st and de temperatuur boven de 116 komt)

Link to comment
Share on other sites

gebruiksaanwijzing zit hier niet bij helaas.

Maar dan ga ik van jou info uit dat het op 116 uit zal moeten komen (dus stand 2)

Nu nog eens zoeken welke dingen ik kan wecken dan

Wil het denk ik eerst maar proberen met worteltjes

Ander vraagje: gebruik je dan wel een tang om de potten te pakken of hoe doe je dat?

Link to comment
Share on other sites

Je laat de pan eerst zelf van druk afkomen, dus niet geforceerd eraf, gewoon af laten koelen.

Ik had geen tang groot genoeg, dus gewoon voorzichtig met handschoen eruit gehaald.

Aangezien de deksels erop zitten komen er dan ook geen bacterien meer bij. Wl zorgen dat er een doek of zo op je aanrecht ligt, zodat ze niet op een koude plaat terecht komen. (zeg dat je pot ruim boven de 100 graden zit nog, als je die op een plaat van 20 zet kan hij knappen door temperatuurverschil)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Het is een wat oudere draad, maar ik wou er toch nog even op reageren.

 

in de VS, waar inmaken onder druk de regel is, is bijzonder veel informatie te vinden. Een google search ("home pressure canning") levert een immense hoop informatie op.

 

Aanraders zijn zeker en vast de PDF's van de universiteit van Montana, zie http://www.msuextension.org/nutrition/Food%20Pres.html.

 

Ook deze zijn aan te bevelen:

National Center for Home Food Preservation: http://www.uga.edu/nchfp/index.html

 

USDA Complete Guide to Home Canning 2009: http://www.uga.edu/nchfp/publications/publications_usda.html

 

So Easy to Preserve: http://www.uga.edu/setp/

 

New Ball Blue Book of Preserving-2009: http://www.freshpreserving.com

 

...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

ff inhaken op de oude draad.

 

Ik wilde namelijk weer even kijken naar de link die in het eerste bericht hier staat maar volgens mij is het niet meer de juiste of ben ik nu gek aan het worden?

Was namelijk even helemaal kwijt na een jaar tijd hoe ik ook alweer het wecken in de snelkookpan deed.

 

Wat ik nu heb gedaan is wortels even 2 min koken.

Wortels afgegoten en koud water overheen. Daarna in de pot gedaan met nieuw gekookt water.

Deksel los erop draaien.

Theedoek in de snelkookpan en water erin zodat de pot voor de helft onder water staat en nu maar koken. Als hij goed kookt 25min laten koken en dan af laten koelen.

 

Mag hopen dat ik het nu goed doe....

Link to comment
Share on other sites

Wortelen koken potten schoon(in de oven bij 135 graden 10 min).

Wortelen in de pot helemaal vullen met gekookt water met een schepje suiker.De pot goed vast draaien en te minste 1 uur koken in de weck/pan.Laten afkoelen en dan er uit.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

De vraag ging over wecken in de snelkookpan. Dan hoef je aanzienlijk minder lang te koken, omdat je het onder druk bij een hogere temperatuur doet.

De link in de openingspost doet het inderdaad niet meer. Ik ben erg benieuwd of er iemand nog een overzichtje heeft.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
ik geloof dat het niet goed is gegaan. Er zit maar een mini laagje vocht in de pot en lijkt dat het vocht er uit is gegaan...

Iemand idee wat ik fout heb gedaan?

als je de wortels wel in vocht had zitten kan het zijn dat door de hoge druk (en daarmee hoge temperatuur) het water eruit ontsnapt is, zoals bij mij de eerste keer bij de bieten gebeurde.

(sorry voor de erg late reactie, maar na al ruim anderhalf jaar zonder tuin omdat de VVE groot onderhoud aan de gevels nodig vind en de balkons dit jaar gesloopt gaan worden niet hier geweest).

 

voor de link ga ik even zoeken waar ze die naartoe verhuisd hebben :$

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...